Foto-Album

Foto-Album

Hoefzweer of ....????

Door sylvia 1, 29-3-2006.4136 keer bekeken.

Mijn paard lijkt een hoefzweer te hebben... of is dit een gat ontstaan door een dubbele zool?


Ik heb een Fjord van 17 jaar. Hij loopt sinds september 2004 zonder ijzers in een kudde in een loopstal / weiland en hij wordt sinds die tijd vrij natuurlijk bekapt. Hij had enorme platvoeten en dat wordt langzaam al beter. Van zijn achterhoeven is zijn zool al netjes holgetrokken maar zijn voorhoeven nog helemaal niet. Na het bekappen is hij een week of 6 erg gevoelig aan zijn voorhoeven, daarna loopt hij weer goed.
Ik heb hoefschoenen voor voorhoeven aan laten meten voor die gevoeligheid en de natuurlijk bekapper die dat heeft gedaan (niet mijn eigen smid) had het erover dat hij dubbele zool zag en dat het naar verwachtiging nog twee maanden zou duren voor die eruit zou vallen. Dit is echter paar maanden geleden en dit is nog niet gebeurd...
5 weken geleden was hij op vrijdag ineens kreupel aan zijn rechtervoorbeen. Het leek niet ernstig.Tot hij er zondag ineens helemaal niet meer op stond (het ene moment liep hij nog, het volgende moment kon hij er niet meer op staan). Veearts erbij: diagnose hoefzweer omdat hij gevoelig was op visitatietang. Hij heeft wat weggesneden maar kon de zweer niet vinden dus paard op stal en in de hoefzak en metacam. Na bijna 3 weken klieren met de hoefzak en 4 bezoeken van de veearts verder nog steeds geen hoefzweer, paard nog steeds kreupel. Dan ineens komt er klein scheurtje in de zool en die wordt langzaam groter. Ik heb er geen troep uit zien komen maar het zou in de hoefzak verdwenen kunnen zijn. Volgens eigen hoefsmid zou het een hoefzweer geweest kunnen zijn maar hij is niet zeker.
Gat zit er nu 1,5 week en op zand loopt hij aardig. Zodra hij op steen loopt is hij echter meteen weer kreupel.
Nu las ik laatst dat dit gat niet perse van een hoefzweer hoeft te zijn maar ook zou kunnen zijn ontstaan ivm die dubbele zool. Zijn er kenners die hier ahv de foto ietsover kunnen zeggen?

Selecteer weergave
Kleine foto'sKlik op de individuele foto's voor een vergroting
Grote foto'sAlle foto's vergroot met beschrijving
 

hoefzweer?

     


Verwijzing

Verwijzing

Reacties van lezers

Losse reacties:

www.paardnatuurlijk.nl