Foto-Album

Foto-Album

Epron, of de gevaren van ijzer beslag

Door joop, 24-5-2008.1847 keer bekeken.

Vorige week kregen we binnen: Eperon, Cob Normand, een groot (1,73m) paard, 15 jaar. Hij heeft vele prijzen gewonnen in competitie enkel en dubbelspan. Helaas is Eperon een paar maanden geleden begonnen met tobben: peesontsteking, 1 week! coritson IV, equibutazone gedurende lange periode, stalrust, allerlei soorten superbeslag met en zonder zooltjes, het heeft allemaal niet mogen baten. Zo kom je als paard bij de paardenhandelaar terecht.


Speciaal voor meelezende hoefsmeden die nog graag met ijzer werken: Eperon heeft bijna geen hoeven meer: flinterdunne zolen, brokkelende hoefwanden, (ijzers vielen er op de laatste jaren vaak na 1 week al af) hoefzweren, white line disease in alle 4 hoeven, en toch wisten hoefsmid noch dierenarts (Pompadour, gespecialiseerd in paarden) iets anders te bedenken dan weer een ijzer, stalrust en cortison. Eigenaar betaalde grote sommen voor echo's en Xrays. Eperon kwam aan met rijksdaalder grote wonden op zijn benen. De kootholtes vol met zweren en korsten. Op mijn verzoek was Eperon ontijzerd voor hij werd gebracht. 1 week later: alle wonden dicht, zweren aan het genezen, pees wordt weer soepel. Nog last van oude hoefzweer, door de hoefsmid gemaakt gat in de zool is groot. Verder loopt hij goed in de wei. Ik heb eigenlijk bijna niks gedaan, hoeven wat bijgewerkt, voornamelijk de kwartierbogen gemaakt en geprobeerd iets af te ronden. Hoefwanden in de kwartieren erg dun, hielen fragiel. Zool heel dun en eigenlijk is de hoefwand te kort, de hoeven zijn te klein, met de tijd moet dat genezen. Dit is weer eens een goed voorbeeld van de gevaren van beslaan.
Geluk voor Eperon dat hij zo veel medicijnen had gekregen. Door de lange wachtijd voor de slacht heeft de handelaar er de voorkeur aan gegeven hem naar ons door te sluizen. De eigenaar wilde gelukkig geen geld voor hem. Ik wil proberen hem weer voor de kar te krijgen en dan gaat hij mee naar Pompadour waar hij zo veel prijzen heeft gewonnen, als voorbeeld voor alle ijzervreters in dat traditionele paardenstadje.

Selecteer weergave
Kleine foto'sKlik op de individuele foto's voor een vergroting
Grote foto'sAlle foto's vergroot met beschrijving
 

Epron
verdikte pees
pees
RV
RV
RV
RV
LA
LA
LA
LA
pees 24aug08




       


Verwijzing

Verwijzing

Reacties van lezers

Losse reacties:

www.paardnatuurlijk.nl