Pavo

Pavo
Hoe werkt Google?
Iedereen kent natuurlijk wel Google: je geeft een paar trefwoorden op en vervolgens komt er een lijst met zoekresultaten. De lijst met zoekresultaten kan soms wel duizenden pagina's bevatten, maar meestal vind je bovenaan de eerste pagina al direct waar je naar op zoek was.

De bovenste positie wordt meestal als eerste, en vaak als enige, aangeklikt. De bovenste positie in de zoekresultaten is dan ook een echte erepositie, en bedrijven vechten om begrijpelijke redenen om die plaats te verwerven.

Google speurt voortdurend het web af en ordent de gevonden pagina's volgens een geheime methode. Geheim, want Google probeert doelbewuste manipulatie van de zoekresultaten zoveel mogelijk te voorkomen. Wat inmiddels wel bekend is, is dat pagina's waarnaar vaak op andere websites wordt doorverwezen, een sterke voorkeur genieten bij Google. Hoe vaker je overal wordt genoemd, hoe hoger je positie in de lijst met zoekresultaten. Logisch en eerlijk: als je onzin uitkraamt zal niemand naar de pagina verwijzen, en ook al staat het trefwoord er vele malen in, je komt dan ergens achteraan in de lijst terecht. Schrijf je daarentegen een pagina die zo interessant is dat er door anderen vaak naar wordt verwezen, dan stijgt je positie in de lijst met zoekresultaten.

Wie op Google zoekt naar paardgerelateerde onderwerpen zal merken dat onze website www.paardnatuurlijk.nl altijd hoog genoteerd staat bij Google. Dit komt doordat we op veel websites worden genoemd, en daaruit concludeert Google dat we blijkbaar iets interessants te melden hebben, en zet ons dus bovenaan in de lijst met zoekresultaten.

Niet iedereen is daar natuurlijk even blij mee: Alle paardgerelateerde bedrijven willen zelf het liefste bovenaan in de lijst met zoekresultaten worden genoemd. Voor paardenvoederfabrikanten is het vooral ook nog eens extra frustrerend dat je bij de trefwoordcombinatie "paard voeding" in de eerste plaats het artikel over voeding op de Paard Natuurlijk website aantreft (waarin wordt uitgelegd dat paarden helemaal geen brokjes nodig hebben), en pas verderop in de zoekresultaten de voederfabrikanten worden vermeld.

Internet zou echter internet niet zijn als er niet nóg een manier zou bestaan om bovenaan in de zoekresultaten terecht te komen: Voor wie niet zelf eerlijk een hoge positie in de lijst van Google kan verdienen bestaat er de mogelijkheid om een positie gewoon te kopen. Dit noemen ze bij Google een "gesponsorde koppeling". Als je er maar voor betaalt kun je zelfs een totaal oninteressante webpagina bovenaan in de zoekresultatenlijst krijgen, en hij hoeft niet eens te gaan over de trefwoorden die de argeloze zoeker invoert.

Deze mogelijkheid bracht voederfabrikant Pavo op het listige idee om de trefwoordcombinatie "Paard Natuurlijk" te kopen en te laten verwijzen naar hun eigen website. Er zijn namelijk veel mensen die wel eens van "Paard Natuurlijk" hebben gehoord en daar meer over willen weten, en als die nu zoeken op "paard natuurlijk" komen ze niet op www.paardnatuurlijk.nl terecht maar op www.pavo.nl... Op deze manier kan Pavo voor maar 25 cent per klik meeliften met het succes van een ander. Nu zou het wel heel erg opvallen als het woord "Pavo" direct in beeld kwam, dus ze hebben de betreffende koppeling ook nog de titel "Paard Natuurlijk?" gegeven. Van een toevallige samenloop van omstandigheden is dus absoluut geen sprake. Verder zijn er op de pagina waar je na het aanklikken van de koppeling naar toe wordt gesluisd wat interessant uitziende artikelen geplaatst, zodat het voor de argeloze bezoeker niet direct al te opvallend is dat dit helemaal niet de spraakmakende website "Paard Natuurlijk" is.

"Ziezo", moeten ze bij Pavo hebben gedacht. "Als iemand nu in Google op "Paard Natuurlijk" gaat zoeken dan komen ze lekker op onze site terecht. Hihihi. En dan vinden ze allemaal artikelen, net als op de echte Paard Natuurlijk. Alleen schrijven wij natuurlijk niet dat brokjes overbodig zijn, maar juist dat ze onmisbaar zijn voor een gezond paard. Misschien zijn er dan zelfs wel mensen die dan denken dat je volgens Paard Natuurlijk het beste Pavo aan je paard kan voeren. Wat een mop!"


Toeval?

Alleen, hoe kom je nu aan wat artikelen die de moeite van het lezen waard zijn? Geen nood, op datzelfde vermadelijde Paard Natuurlijk is zat inspirerends te vinden...

Paard NatuurlijkPavo
Nog niet zo lang geleden werd er gedacht dat eiwitten in het gras hoefbevangenheid konden veroorzaken. Hoefbevangenheid is een ziekte die paarden vooral in het voorjaar oplopen; een periode waarin gras net bemest is, uitbundig groeit en veel eiwitten bevat. Het lag voor de hand om de eiwitten de schuld te geven maar imiddels is gebleken dat fructaan de grote boosdoener is.

Hoe dat gebleken is? De Australische professor Christopher Pollitt gaf proefpaarden aan de universiteit van Queensland 7,5 gram fructaan per kilo lichaamsgewicht, en binnen 48 uur waren ze allen hoefbevangen. Hierna is het onderzoek wereldwijd in een stroomversnelling geraakt en is er al veel van het mysterie hoefbevangenheid opgelost. Hoefbevangenheid blijkt nauwelijk iets met eiwit te maken te hebben maar met suikers, met name fructaan.
Het schrikbeeld van veel paardenbezitters in het weideseizoen is hoefbevangenheid. De angst voor te veel eiwit in het voer bepaalt voor een groot deel het handelen. Maar eiwit is helemaal niet de oorzaak van het ontstaan van hoefbevangenheid. Dit blijkt uit het onderzoek van de Australische professor Christopher Pollitt (Universiteit van Queensland): "Suiker is hoofdverantwoordelijk voor het ontstaan van hoefbevangenheid".

"Het verband tussen hoefbevangenheid en eiwit is altijd een vrij logische geweest omdat de aandoening vooral in het voorjaar optreedt in een periode waarin het gras groeit en veel eiwit bevat", zegt dierenarts Leendert Jan Hofland lid van het Pavo GroomingTeam.
Bij koud vriesweer met stralende zon is het risico extreem hoog. Gevaarlijk is het grazen: De hele dag na een nacht waarbij de temperatuur onder de 5 graden Celcius is gekomen, en wanneer het gras een gebrek aan water of voedingsstoffen heeft. Hinnen waarschuwt: "De hoogste fructaanconcentraties zijn bij zonnig vriezend weer te verwachten, wanneer de temperatuur 's nachts onder de 5 graden Celsius is gekomen, wanneer de weide niet bemest is of wanneer het extreem droog is."
De grasdichtheid van onze weides is veel hoger dan je in de natuur ooit zult aantreffen. In de natuur zullen paarden niet in één keer zoveel eten dat ze in de problemen komen. "In de hedendaagse paardenhouderij eten de paarden in minder uren meer op", verklaart Hinnen.
Je kan het grazen beperken op momenten waarop het risico op een hoog fructaangehalte erg groot is: De graasduur aanpassen, of wellicht kan je paard een deel van de dag in een paddock of in de bak staan of door stripbegrazing toe te passen. begrens in de voorjaarsperiode de tijd dat de paarden in de weide zijn of verklein de percelen of zet de dieren een gedeelte van de dag in een paddock.

Fructaan is wateroplosbaar, dus door hooi een uur lang te weken kun je het overschot aan fructaan uitspoelen. Ook hooi kan fructaan bevatten. Dit laatste is simpel op te lossen door het hooi een uur in water te leggen waardoor fructaan volledig oplost.

Wie is de bron?
Met de ontdekking dat fructaan veroorzaker is van hoefbevangenheid heeft Paard Natuurlijk niets te maken. Evenmin met de ontdekking hoe, waarom en wanneer fructaan door gras wordt geproduceerd. Paard Natuurlijk is echter wel de website waarop deze feiten, afkomstig van afzonderlijke bronnen, samen werd gevoegd tot een begrijpelijk en logisch geheel. Na onze oorspronkelijke publicatie is deze informatie vervolgens door diverse paardentijdschriften en andere websites overgenomen, doorgaans keurig met bronvermelding.

Paard Natuurlijk is ook (wereldwijd!) de enige die een geautomatiseerde fructaan-index heeft ontworpen waarmee de invloed van de actuele weersomstandigheden op het fructaangehalte van gras inzichtelijk wordt gemaakt.

Kijk en vergelijk... Ons artikel over fructaan staat al een paar jaar op de echte Paard Natuurlijk, de andere verscheen later op de "gesponsorde koppeling" oftewel Pavo incognito. Wat het laatste punt, dat uitspoelen van hooi, betreft: We zijn er door een deskundige op gewezen dat het fructaan niet in staat is de celwand te passeren, en dat uitspoelen dus wel eens weinig nut kan hebben (we zoeken dit nog verder uit). Toeval dat pavo precies dezelfde fout heeft gemaakt?

Nou vinden we het helemaal niet zo erg dat anderen ons artikel als basis gebruiken voor een eigen artikel en daarmee de inhoud verder verspreiden. Sterker nog, we juichen het zelfs toe. Het gaat ons er immers om dat in het belang van het paard zo breed mogelijk bekend wordt dat niet eiwit, maar suiker de veroorzaker is van hoefbevangenheid. Wat we in zo'n geval echter wel netjes vinden is om in ieder geval de bron te noemen. Maar in plaats van Paard Natuurlijk worden er nu een aantal "Pavo GroomingTeam"-leden opgevoerd als bron. En uiteraard eindigt het artikel met de aanbeveling om geëxpandeerde brokjes te voeren, maar dát onlogische advies staat natuurlijk niet in ons oorspronkelijke artikel...

Met enig gevoel voor humor kun je bedenken wat het resultaat zal zijn van deze pagina, waarin het trefwoord "Pavo" zo duidelijk voorkomt. Vooral als er weer veel door anderen wordt verwezen naar deze pagina, zal straks www.paardnatuurlijk.nl erg hoog in de lijst met zoekresultaten terecht komen als je op het trefwoord "pavo" gaat zoeken... "Boontje komt om zijn loontje" zullen we dan maar zeggen...

Overigens hebben we, nieuwsgierig als we zijn, gekeken hoe een en ander werkt bij Google. We kregen vlot een offerte voor het zoekwoord "pavo", waarbij dan gewoon "Pavo" in beeld komt te staan, bovenaan in de lijst met zoekresultaten, met een koppeling naar... de pagina over voeding van Paard Natuurlijk! Of we daadwerkelijk op deze aanbieding ingaan zijn we nog aan het overwegen.

Reacties


 
Voeg deze pagina toe aan je favorieten / bookmarks   De rechtstreekse verwijzing naar deze pagina is: http://www.paardnatuurlijk.nl/pers/pavo.htm
www.paardnatuurlijk.nl

Teller