Inloggen

Heeft je paard het koud? Waarom je paard het niet koud hoeft te hebben

Deze informatie is een uittreksel uit het boek "Paard Natuurlijk"

image
Onze Arabier blijft gewoon buiten in de sneeuw staan terwijl hij de inloopstal in kan. Aan de hoeveelheid sneeuw die op zijn vacht blijft liggen, kun je goed zien hoe goed zijn vacht isoleert. Zou zijn lichaamswarmte door de vacht naar buiten weglekken dan zou de sneeuw heel snel smelten, net als op de huid van de mens. Hij had het dan ook beslist niet koud!



Onze paarden (een draver, twee arabieren, een draver-arabier, en twee veulens) hebben een relatief korte dunne vacht, ook in de winter. Wij hebben een schuilstal (zie ook ons artikel over natuurlijke huisvesting) maar groot was onze verbazing toen we merkten dat ze 's nachts vrijwillig in de gure oostenwind gingen staan. De inloopstal is in de zomer geliefd als het erg warm is en nu blijven ze buiten.. Als ze het koud hebben gaan ze echt wel naar binnen, maar ze bleken het gewoon niet koud te hebben! Hoe kan dat?

Hoe blijven paarden warm?

De uitleg hieronder is een vertaling en beknopte samenvatting van het uitgebreide (Engelstalige) artikel "How horses keep warm". Het is beslist de moeite waard om het originele uitgebreide artikel te lezen.

Hoe goed kunnen paarden tegen de koude, en hoe doen ze dat? Het komt neer op drie A's: Aanpassing, Acclimatisatie, Acclimatisering.

Aanpassing

Paarden zijn geëvolueerd in een veel kouder klimaat dan de mens. Het menselijk lichaam is gebouwd om warmte snel te kunnen afstaan, het lichaam van het paard is gemaakt om warmte te produceren en vast te houden. Een aantal opvallende aanpassingen zijn: Het enorme spijsverteringsgestel van het paard, uitgerust om zeer vezelrijk voedsel te verteren, produceert een enorme hoeveelheid warmte. (Zie ook Natuurlijke Voeding voor meer informatie daarover).

Het paard heeft een groot relatief rond lichaam, met een grotere inhoud/oppervlakte verhouding dan dat van de mens, en raakt dus per kilo lichaamsgewicht veel minder warmte kwijt dan wij. Maar ook de ledematen van het paard zijn heel fraai aangepast aan de koude: De benen van een paard bevatten veel minder spieren dan die van de mens, dus de benen hebben veel minder bloed nodig en koelen het bloed dus ook minder af. Vanwege het lagere metabolisme in de benen hebben de cellen in de benen ook minder moeite met lagere temperaturen. Menselijke tenen "bevriezen" vrij snel, maar paarden hebben zelden bevroren benen! Onze neuzen zijn meer gemaakt om de lucht te filteren dan om ze op te warmen, maar paardeneuzen zijn speciaal uitgerust om de lucht op te warmen. Paarden verliezen dan ook weinig warmte via de longen.

Acclimatisatie

Pilo-erection
Pilo-erection
Op deze koude februari-dag heeft dit paard zijn vacht rechtop gezet zodat deze meer isolerende lucht omsluit. Op deze manier krijgt hij het niet koud. Een deken zou dit moeilijk maken omdat daarmee de vacht wordt platgedrukt.

Als de aanpassing of acclimatisering onvoldoende blijkt heeft het paard een heel scala aan "noodvoorzieningen" om snel de lichaamstemperatuur omhoog te krijgen.

  • Bibberen (of rillen). Bibberen is niets anders dan snel opeenvolgende spiercontracties. Spiergebruik produceert veel warmte, en met hun enorme spiermassa's zijn paarden uitstekende "bibberaars". Ze kunnen dit makkelijker en efficiënter dan de mens.
  • Countercurrent heat exchange. Normaal gesproken stroomt het bloed vlak onder de huid alvorens naar de longen te gaan. Tijdens koud weer echter worden de bloedvaten vlak onder de huid afgesloten en stroomt het bloed dieper door de huid, de teruggaande bloedstroom wordt bovendien omgeleid en stroomt om de slagaderen heen (waardoor het bloed stroomt dat uit het hart komt). Het gevolg is dat het terugkerende bloed eerst wordt opgewarmd alvorens het terug gaat naar hart en longen.
  • Pilo-erection. Het paard zet (soms bijna onzichtbaar) de vachtharen ietwat rechtop, zodat ze meer isolerende lucht omsluiten.
  • Circulation shunts. Om de benen tegen bevriezing te beschermen, en tegelijkertijd het warmteverlies te beperken, kan het paard het bloed van de slagaderen rechtstreeks naar de aderen laten terugstromen. De lichaamscellen in de benen krijgen dan tijdelijk geen voeding meer (een paard kan dat doen omdat er in de benen zelf nauwelijks spieren zitten), het bloed wordt dan alleen gebruikt om de benen op te warmen, en zodra de benen weer warm genoeg zijn stroomt het bloed weer gewoon via de haarvaten.
  • Verhoogd metabolisme. Blijft het koud, dan produceert het paard meer cortisol, de bloeddruk, hartslag, en algeheel metabolisme gaat omhoog.

Acclimatisering

De hierboven beschreven noodvoorzieningen werken prachtig, maar kosten veel energie. Voor de langere termijn (het winterseizoen) treft het paard andere maatregelen. In de herfst maakt het paard een wintervacht, die in dikte wordt aangepast aan het temperatuurverloop. Deze wintervacht kan tot midden December nog worden aangepast aan de heersende temperaturen.

De wintervacht van een paard overtreft onze beste winterkleding! Er zitten verschillende soorten haren in de vacht: Fijne haren om te isoleren, stugge haren om de fijnere isoleerharen overeind te houden, haren om de regen te weren. Een paard waarbij de structuur van de vacht niet door borstelen wordt verwoest, en waarbij de vetlaag niet door shampoos en dergelijke wordt weggespoeld, is zeer goed bestand tegen regen en zorgt ervoor dat de huid altijd droog blijft.

Wanneer de temperatuur omlaag gaat krijgt het paard meer honger. Hij gaat een isolerend vetlaagje opbouwen, en bovendien gaat zijn metabolisme langzaam omhoog.

Het resultaat is een juweeltje van temperatuurregulatie: Het paard gaat meer warmte produceren en bouwt tegelijkertijd een paar extra lagen isolatie.

Zweten, gevaarlijk of niet?

Een hardnekkig misverstand is dat paarden kou vatten als ze bezweet de wei op gaan. Waarom is dat een misverstand en hoe is dit misverstand de wereld in gekomen?

Om dit goed te kunnen uitleggen is het nodig om stil te staan bij enkele natuurkundige feiten:

  • Iets dat nat is is nog niet per definitie koud. Kou ontstaat pas wanneer een vloeistof overgaat in een gas; verdamping dus.
  • Verdamping gaat sneller wanneer er een luchtstroom is. Denk aan wasgoed dat sneller droogt wanneer er een windje staat.
  • Iets dat nat is maar niet kan verdampen koelt niet af.
  • Drogen kan op verschillende manieren: Dit kan door verdamping maar ook door het afvoeren van het water. Wanneer je een handdoek gebruikt droog je ook, maar zonder de afkoeling die je zou krijgen wanneer je droogt door verdamping.
  • Vocht heeft de neiging zich te verplaatsen naar nauwe ruimten. Zo drogen handdoeken omdat het vocht tussen de draadjes van de stof kruipt. We noemen dit de capillaire werking. Vacht heeft ook een capillaire werking: De nauwe ruimten tussen de haartjes zuigen vocht op.

Ok, wat heeft dit met paarden te maken? Nee, wacht nou even, laten we eerst eens kijken wat er gebeurt als wij mensen bezweet buiten gaan rondlopen:

Onze huid is nat en door de wind wordt onze huid gedroogd. De drogende factor is hier dus verdamping, en verdamping zorgt voor afkoeling. Als wij mensen nat buiten staan koelen we in een rap tempo af. Die afkoeling gaat zo snel dat we kou kunnen vatten.

image

Nu eindelijk naar de paarden. Wat gebeurt er als een paard zweet?

Als een paard zweet wordt allereerst de huid nat. Aangezien de huid niet bloot is vindt er nog geen rechtstreekse verdamping en dus afkoeling plaats. In plaats daarvan wordt het zweet door de capillaire werking van de vacht naar buiten getransporteerd. Het is aan de buitenkant van de vacht waar de verdamping en dus de afkoeling plaatsvindt.

Wat gebeurt er nu wanneer we een bezweet paard "zomaar" buiten neerzetten?

Zolang het paard het nog te warm heeft zal hij blijven zweten. Zolang je het te warm hebt kan zweten geen kwaad; mensen worden ook niet ziek als ze uit de sauna komen en in de vrieskou gaan staan.

Na een tijdje heeft het paard het echter niet meer te warm en houdt dus op met zweten. Wat er dan gebeurt is totaal verschillend van wat er bij mensen gebeurt: De huid droogt dan op, maar niet door de verdamping maar door de capillaire werking van de vacht. Die zuigt het zweet op (zoals een handdoek je opdroogt, dus zonder afkoeling) en het zweet verdampt aan de buitenkant van de vacht. Omdat we te maken hebben met verdamping koelt het daar natuurlijk wel af, maar dat is aan de buitenkant van de vacht en hierdoor koelt het paard wel af maar veel langzamer dan een mens.

Alle voorzorgen om paarden te beschermen tegen te snelle afkoeling zijn dan ook gebaseerd op antropomorfisme: Omdat wij mensen er last van krijgen als we zonder kleding bezweet in de wind gaan staan, denken we dat dit dus ook wel voor paarden zal gelden. Maar bij een paard werkt het dus heel anders, die heeft zijn vacht.

Dat paarden kunnen zweten is niet zo vanzelfsprekend: De meeste dieren kunnen niet zweten! (honden, katten, konijnen, etc.) Het paard is blijkbaar speciaal geëvolueerd om te kunnen zweten en het is dan ook tamelijk merkwaardig om te veronderstellen dat hij daar niet tegen zou kunnen!

Dit gebrek aan natuurkundig inzicht en het daaruit volgende antropomorfisme doet mensen besluiten om dan maar een deken op het paard te leggen en daarmee de fantastische temperatuurregulatie van het paard te saboteren... En dat brengt ons op het volgende onderwerp.

Dekens, nodig of niet?

Het is op grote schaal gebruikelijk om paarden van een deken te voorzien. Maar, zoals al vaker is gebleken: dat iedereen het doet wil nog niet zeggen dat het goed is! De paardendekenleveranciers varen er wel bij, maar heeft het voor het paard wel enig nut?

Onze paarden in de sneeuw
Onze paarden in de sneeuw
Tijdens deze barre decembernacht stonden onze paarden gewoon in de sneeuwstorm en bleken het niet koud te hebben. Het is wel echt essentieel dat ze ten tijde van erge kou (harde wind, temperatuur, regen) wel echt onbeperkt ruwvoer tot hun beschikking hebben want daardoor blijft een paard warmte produceren!

Winterdekens

Zoals hierboven beschreven, paarden passen zich aan het winterseizoen aan. De dikte van de wintervacht, alsmede de regulatie van zijn metabolisme, zijn afhankelijk van de temperatuur. Krijgt het paard het niet koud, dan blijft de wintervacht dun en blijft de "zomerthermostaat" aan.

Leg je in de herfst een deken op je paard dan zal het paard zich acclimatiseren aan de deken, en helpt de deken niet om het paard in de winter warm te houden!

Enkele nadelen van dekens zijn:

  • Dekens zijn doorgaans niet iets "extra's" ten opzichte van de wintervacht maar komen in plaats van de dikte van de wintervacht. Het paard calculeert de deken gewoon in tijdens het aanmaken van de wintervacht, en heeft dus niets "extra's" aan de deken.
  • De vacht van het paard heeft een warmteregulerend vermogen en wordt zowel voor de langere termijn (wintervacht) als op de kortere termijn (haren overeind zetten) aangepast aan de weersomstandigheden. Een deken is echter niet zelfaanpassend; je berooft het paard van zijn warmteregulatie als je een deken gebruikt.
  • Het paard kan zijn vacht niet meer goed opzetten als hij het koud krijgt omdat de deken de vacht platgedrukt houdt. Het paard kan het dus koud krijgen DOOR de deken!
  • Het paard kan niet meer rollen. Rollen heeft een functie: zand e.d. verwijderen eventuele parasieten van de huid. Met een deken om kan het paard wel rollen maar het beoogde doel wordt niet gerealiseerd omdat de huid is afgeschermd.
  • Het is aangetoond dat dekens het immuunsysteem van het paard verzwakken. Paarden met dekens krijgen vaker (huid)ziekten dan paarden zonder dekens.

Sommige mensen geven het paard juist een deken om de wintervacht tegen te gaan. Ze vinden een wintervacht niet zo mooi, zijn bang dat een ondeskundige dressuur-jury bij gebrek aan inzicht minpunten in rekening brengt omdat hun paard een gezonde vacht heeft of ze vinden de wintervacht lastig omdat het paard tijdens intensief rijden bezweet raakt. Dit laatste argument hebben we echter al afdoende bestreden: aangezien het geen kwaad kan dat het paard bezweet rondloopt hoef je ook niks te doen om het zweten tegen te gaan. Wij persoonlijk vinden een paard met een mooie wollige wintervacht ontzettend mooi en vinden een geschoren paard er heel aangetast uitzien. Dat is een kwestie van smaak maar zeker ook van gewenning. Zou het niet mooi zijn als we qua modebeeld het comfort van het paard voorop zetten en zijn natuur in zijn waarde laten?

Zweetdekens

Zelf heb ik bij mijn paard Jack een tijdje een wollen zweetdeken gebruikt als hij bezweet was. Het werkte fantastisch, de deken zelf bleef nagenoeg droog, en aan de buitenkant van de deken ontstonden er allemaal kleine pareltjes vocht. Zo stond ik daar een keer geboeid naar te kijken, me af te vragen hoe dit werkte... tot ineens de absurde waarheid tot me doordrong... HOE werkt zo'n deken? De vezels hebben een capillaire werking, ze transporteren het vocht naar buiten, en dat vocht condenseert zodra het in aanraking komt met de koele buitenlucht. Daarom blijft het van onderen droog en wordt het aan de buitenkant nat. En van wat voor fantastisch high-tech materiaal is zo'n geweldige deken nou gemaakt? Nou, gewoon van wol... En wol is... de vacht van een dier! Niet van een paard, maar van een ander graasdier... Eh, wacht even, als schapenhaar een capillaire werking heeft, zou paardenhaar dat dan misschien ook hebben?

De keer daarop heb ik de zweetdeken weggelaten, en nauwlettend in de gaten gehouden wat er gebeurde... Inderdaad, de vacht van het -goed uitgestapte- paard is nat van het zweet... AAN DE BUITENKANT! De huid zelf is na het uitstappen droog!

Ongemerkt was ik ook hier weer het slachtoffer geworden van antropomorfisme: "Als IK bezweet buiten ga staan zonder jas aan word ik ziek, dus dat zal bij een paard ook wel zo zijn." Nee dus, om verschillende redenen: Als IK bezweet raak wordt mijn huid nat, en tijdens het verdampen van het zweet wordt mijn huid rechtstreeks en in rap tempo afgekoeld. Als mijn paard bezweet raakt wordt het zweet door de capillaire werking van zijn eigen vacht naar buiten getransporteerd, en verdampt aan de buitenkant van de vacht. Zodra het paard het niet meer warm heeft houdt de zweetproductie op, de huid droogt zeer snel, maar niet door afkoelende verdamping zoals bij mij, maar door de capillaire werking. Dat de vacht aan de buitenkant nog nat is is net zo erg als wanneer mijn jas aan de buitenkant nat is. Niet dus...

Mensen en paarden zijn op dit gebied dus absoluut niet vergelijkbaar, behalve als je je realiseert dat een paard zijn high-tech jas nou eenmaal al aan heeft.

Een paard is een vluchtdier. In al die duizenden generaties heeft het paard weten te overleven dankzij zijn vermogen om snel te kunnen vluchten. Het zou toch al te gek zijn als een paard, dankzij een enorme sprint, juist met succes is ontsnapt aan een roofdier, en dan vervolgens... dood gaat omdat het tijdens de succesvolle ontsnapping bezweet is geraakt en een fataal koudje opliep... Het zou een ongelooflijke evolutionaire blunder zijn geweest als het paard wel kan rennen en zweten maar er niet tegen kan om vervolgens bezweet rond te lopen.

Rijp op Isolerende vacht
Rijp op Isolerende vacht
Als het paard warmte zou verliezen via de vacht, dan zou er nooit een ijslaag aan de buitenkant kunnen ontstaan omdat het door de warmte van het paard direct zou smelten! Een perfect voorbeeld dat de vacht goed isoleert.

Maar wij scheren de vacht van het paard af, en leggen er vervolgens de vacht van een schaap op. En waarom? Nou gewoon, omdat iedereen dat doet... Wie is er nou gek?

En dan komen we weer terug op de winterdekens, die worden gebruikt om de wintervacht tegen te gaan, de wintervacht die ongewenst is omdat het paard dan makkelijker bezweet raakt, en dat weer lastig is omdat we er heilig van overtuigd zijn dat het paard ziek wordt als hij bezweet rond loopt... Antropomorfisme ten top...

Onze paarden gaan dus goed uitgestapt maar bezweet en wel, hup, de wei op! Ze kunnen de inloopstal ingaan als ze denken dat ze het koud krijgen, maar dat doen ze niet. In plaats daarvan zoeken ze een zanderige plek op, gaan even fanatiek rollen, het zand neemt de overmaat aan vocht en zout op, het zand dat aan het paard blijft kleven droogt op, valt eraf, en neemt daarbij het zout uit het zweet mee. De volgende dag hebben we dan weer een schoon paard, waar geen spoortje ingedroogd zweet (is eigenlijk zout) meer op te bekennen is.

Is het nog nodig om te zeggen dat onze eigen paarden nooit ziek zijn geworden of spierpijn hebben gekregen nadat we ze nat de wei op hebben gezet?

Dekens? Wij doen er niet meer aan... de vacht van een paard is een fantastisch zelfregulerende deken.

Help, mijn paard heeft het koud!

image

Het enorme spijsverteringsgestel van het paard is de belangrijkste warmtebron van het lichaam. Bij het verteren van hooi/kuil ontstaat enorm veel warmte dat het paard warm houdt. Voor de vertering van "krachtvoer" is echter weinig inspanning nodig en er wordt dan ook nauwelijks warmte geproduceerd. Van krachtvoer krijgt je paard het koud...

Ok, je bedoelt waarschijnlijk dat je je paard hebt zien bibberen. Allereerst: dit is geen reden voor paniek. Bibberen is een normale en efficiente manier om extra warmte te produceren. Bij de mens is bibberen het laatste stadium voor we onderkoeld raken en daarom vinden we het zo alarmerend. Een paard heeft echter nog een hele trukendoos om warmte te produceren (zie boven) dus als hij eens een keer aan het bibberen is betekent dat niet dat je onmiddellijk moet ingrijpen. Zorg dat hij veel ruwvoer kan eten, daar wordt hij warm van.

Wanneer bibbert je paard? Grote kans dat dit in september/oktober is, tijdens de eerste koudere en natte dagen die de voorbode zijn van de naderende winter. Het is volkomen normaal dat je paard het dan een tijdje koud heeft, ook onze eigen paarden staan dan te bibberen in de regen. Het is verleidelijk om er dan een deken op te gooien, maar doe dit niet! Het is namelijk nodig dat je paard het in die periode koud krijgt, het is die kou die het paard prikkelt tot het aanmaken van een wintervacht, voor het omzetten van het metabolisme in de "winterstand". Net als dat wij het na de zomer koud moeten krijgen om te besluiten dat we voortaan maar weer eens een jas aan gaan doen als we naar buiten gaan en dat het tijd wordt om de CV maar weer eens in te schakelen.

Als je je paard in deze periode een deken omdoet dan wordt de deken als het ware "ingecalculeerd" bij het aanmaken van de wintervacht; de wintervacht wordt dan dus minder dik als compensatie voor de deken, en het uiteindelijke effect is dat je aan de deken niets meer hebt als het eenmaal winter wordt. Je kan het vergelijken met mensen die binnenshuis een jas aandoen en dan niets extra's meer hebben als ze naar buiten gaan en vervolgens kou vatten, ondanks de jas...

Wij leggen dus geen deken om in deze eerste periode van het najaar en nadat deze eerste periode voorbij is zien we ze de hele winter niet meer bibberen! Ook niet tijdens de strengste koude, en dat zonder deken!

Wat wel heel belangrijk is als het paard het koud heeft, is kijken naar de voeding van je paard. Zoals hierboven uitgelegd is het enorme spijsverteringsgestel van paarden de belangrijkste warmtebron in het lichaam, maar die kachel werkt alleen wanneer het spijsverteringsgestel hard aan het werk is. Voor een paard is een voortdurende aanvoer van ruwvoer noodzakelijk. Bij het voeren van fastfood zoals "krachtvoer" (zie ook ons artikel over natuurlijke voeding) hoeft het spijsverteringsgestel nauwelijks inspanning te leveren en produceert dan ook nauwelijks warmte. Je paard heeft niets aan krachtvoer voor zijn warmte!

In ons boek "Paard Natuurlijk" kun je lezen hoe je op een meer paardgerichte manier kunt zorgen dat je paard het niet te koud krijgt.

!!!Dit boek is tevens onderdeel van het Multimediapakket Natuurlijk Bekappen!!!
Dit artikel is op voorraad en direct leverbaar.
Per stuk:
25 Euro

stuk

Prijzen geldig voor
Er ligt nog niets in je winkelwagen.
Prijzen inclusief BTW binnen de EU. Naar landen buiten de EU en voor ondernemers binnen de EU met geldig VAT-nummer (bij kassa opgeven) leveren wij belastingvrij.

Veelgestelde vragen

Mijn paard heeft een hele dikke vacht en het duurt dan ook vreselijk lang voordat hij opdroogt als hij bezweet is. Kan dat geen kwaad?

Geef je paard een droge zandplek om in te rollen na het rijden zodat het zweet er na het opdrogen met het zand weer afvalt en het paard geen vieze plakkerige vacht overhoudt die hij vervolgens niet meer mooi kan opzetten als hij het koud krijgt. Voor afkoeling tijdens het drogen na het zweten hoef je niet bang te zijn, als het lang duurt voordat de vacht opdroogt betekent dit logischerwijs dat de verdamping van het zweet erg langzaam gaat. Aangezien het de verdamping is die voor afkoeling zorgt betekent dit dat er ook weinig afkoeling is.

Ik heb in de winter gezien dat er sneeuw blijft liggen op de vacht van mijn paard. Krijgt hij het nu niet vreselijk koud?

Bedenk eerst eens waarom de sneeuw niet smelt: Dit komt doordat de vacht aan de buitenkant zo koud is dat de sneeuw blijft liggen. Dat de vacht aan de buitenkant zo koud is is nou juist het bewijs dat je paard weinig warmte verliest! Als er warmte vanuit je paard naar buiten zou weglekken dan zou de vacht aan de buitenkant warm worden en zou de sneeuw dus smelten. Vergelijk dit met je eigen lichaam: Smelt de sneeuw sneller op de mouw van je jas of op je hand? Op welke plaats voelt het het koudste aan?

Ik wil niet dat mijn paard het koud krijgt en dus zet ik hem eerst in de wind zodat hij snel opdroogt. Is dit een goed idee?

Nee. Als je je paard snel laat opdrogen betekent dit dat het zweet snel verdampt, en snelle verdamping zorgt voor meer afkoeling. Hoe langzamer je paard opdroogt, hoe minder warmte hij verliest.

Ik heb net een paard gekocht maar die heeft bij de vorige eigenaar een deken opgekregen. Het is nu winter maar ik wil die onzin niet. Wat nu?

Helaas kun je er nu weinig aan doen. Een paard moet vanaf de zomer acclimatiseren aan de winter, is dat niet gebeurd dan kun je niet halverwege de winter ineens de deken weglaten. Vanaf december kunnen paarden ook niets meer veranderen aan de wintervacht, dan zijn ze onderhuids al weer met de voorbereidingen voor de zomervacht bezig.


Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:


Ik scheer mijn paard, omdat hij echt een berenvacht krijgt en is na de training dus niet droog te krijgen. Hij krijgt dus een iets dikkere deken op dan wanneer hij ongeschoren is en heb hem ook een hals op gedaan. Hij lijkt het best warm te hebben met die hals. Is een hals eigenlijk echt nodig als een paard geschoren is?
0
0

Hoi! Kom nu op deze pagina uit. Echt geweldig! Alleen nog 1 vraag. Mijn Welsh staat vrij lang zonder deken. Zij krijgt bij de herfst vrij snel een dikke vacht, tot ze een teddy beer is. Mijn nieuwe BWP heeft dit totaal niet. Dus gebruik ik bij haar sneller een deken. We zijn na aankoop ook erachter gekomen dat zij kissing spines heeft en is dus gevoelig op haar rugspieren, ze is heel gevoelig in het algemeen ?. Ik ben bang dat als ik de deken eraf laat dat ze snel (mede door de regen) kou vat op haar rug. Nu vraag ik mij af of het process van de vacht dit ook kan voorkomen? Hoor het graag!!
0
0

Ik zit een beetje met me handen in me haar !! Wij hebben een a welsh onbeperkt hooi schuil stal en is te mager tandarts al geweest…. Dierenarts en die heeft eigenlijk geadviseerd om als het koud is een deken op te doen zodat hij niet meer zoveel energie moet gebruiken om zijn eigen op te warmen! Als voer krijgt hij nu Vitalbix NutriMash en Daily Complete !! Hij staat samen met een new forest hebben meerdere voer plekken! M wanneer doe ik hem nu een deken op ? Of moet ik er helemaal niet aan beginnen….Als ik weet dat het regen en hij gaat de wei op ? ( daar is geen schuil stal) of als het vriezen is …..? Wie heeft er tips ….. alvast bedankt
0
0

Hoi Marieke, over de sneeuwballen aan jouw Shetlander behang. Ik heb ooit een docu gezien uit Mongolië. Daar borstelden de eigenaren hun ponnies 1 maal per dag om alle sneeuw en ijs te verwijderen. Daar was het- 45, maar toch. Ze deden dit om de isolatie van de vacht zo goed mogelijk te houden, overigens stonden die ponnies tegen elkaar aan en zonder dekens. Dus als ik het zie, borstel ik sneeuw en ijs wel weg
0
0

Mijn Shetlander heeft schuilstal, dag en nacht hooi en is nu 30 jaar oud. Hij wil liever geen deken om, maar met meer dan-15 graden en gure oostenwind en die forse sneeuwval afgelopen dagen heb ik hem een gewatteerde waterdichte deken omgedaan, hij staat alleen maar buiten onder de dennenbomen en in T zonnetje als het kan, draaft vrolijk met mijn hond over het gras met dikke laag sneeuw nu. Nu schijnt het zonnetje en heb ik zijn deken eraf gehaald, hij was me dankbaar, lekker zijn rug gemasseerd en tot vanavond gun ik hem zonder deken. Bij meer dan -10 doe ik nu wel een deken, misschien niet nodig. Heb ook een vliegenmasker omgetoverd tot oorwarmer, die heeft hij snachts nu op. Controleer nu zijn deken s avonds laat of het lekker warm is, hij zweet absoluut niet. Ik let goed op mijn oudje. Doe dat ook in de hitte s zomers, krijg complimenten van de hoefsmid en dierenarts. Dus ja, beetje gezond verstand en goed controleren denk ik dan maar. Veel sterkte allemaal met de goede zorgen voor onze Shetlanders
1
0

En nu met die koude wind? Doen jullie een deken op? Gisteravond liepen mijn shetlanders onrustig heen en weer. Deken opgedaan, daarna rustiger. Nu heeft 1 pony natte hals, maar onder de manen droog. Staan wel rustig erbij. Heb het idee dat ze de kou wel trekken, alleen de wind niet. Hebben schuilstal, maar staan liever uit de wind buiten. Hoe hebben wel sneeuwballen aan hun behang. Is het nodig om die eraf te halen?
1
0

Blijft altijd in ons hoofd spoken,ik heb het nu ook weer,heb een prima schuilstal,ze krijgen ongerept goed hooi nu,en hebben alle ruimte om te lopen,en toch denk je bij min 17 moeten ze dan geen deken op,en bij een paard van 16 jaar ,? Ik doe het niet maar ik prima er wel veel over,terwijl ze warm aanvoelen in de oksels en veel meer maken in de wei ,want ze vinden sneeuw prachtig.Ik probeer erop te vertrouwen dat het natuurwezens zijn en in niet teveel ga projecteren hoe koud ik het heb als mens.Groet Lony
2
0

Hoi allemaal. Mijn merrie heeft eczeem en staat tot november onder haar eczeemdeken. Dus ook tijdens het aanmaken van de wintervacht. Ze maakt een veel minder dikke wintervacht aan en heeft daarnaast ook nog last van haar rug. In de zomer ging het prima, nu staat ze zonder deken en nu met dit gure weer loopt ze weer kreupel door de kou op haar spieren. Wat kan ik hieraan doen? Merk duidelijk dat ze pijn heeft en wat nu helpt is een 100 grams deken op doen. Echter wil ik haar het liefst zonder deken hebben. Wat is nu wijsheid? Het betreft een Tinker merrie. Toch deken op of aan kijken?
0
0

Frans Veldman
In een "afwijkend" geval zul je zelf kritisch moeten kijken. Ik denk dat een eczeemdeken de ontwikkeling van een wintervacht niet al te veel in de weg staat. Ook wordt een wintervacht later in het seizoen nog prima gemaakt. Aan de andere kant, als je paard er echt last van heeft hoef je het ook niet in het extreme door te blijven voeren, dan kun je wel een dekentje opleggen. Je zult dus zelf moeten beoordelen wat het beste is, dat kan niemand op afstand voor je doen...
0
0

Wij deden op de manege nooit een deken om, het mocht ook niet, Na het rijden goed afdrogen met stro, en eventueel een goede zweetdeken omdoen voor minimaal een half uur. En het paard was droog. De paarden werden 2x per jaar gewassen dat was na de rui tijd, en in het na jaar voor dat de wintervacht kwam. Ze werden ook nooit geschoren.
0
0

Mij lijkt het dom om een deken op je paard te leggen om dat hij een te dunnen vacht heeft... Dit is ook echt de reden niet dat veel eigenaren een deken op hun paarden leggen, dit is gewoon omdat een paard anders veel te bezweet word tijdens een zware training bij sportpaarden, dat is toch ook niet fijn?
0
0

Hey mijn paardje staat op een pensionstalling waar ze minstens 2 uur per dag buiten staat. Nou is 's winters het temperatuurverschil tussen buiten en binnen best wel groot. Ik vroeg me dus af of ze dan als ze naar buiten gaat een deken nodig heeft, helemaal geen deken nodig heeft, of binnen en buiten een deken nodig heeft (waarbij de deken voor naar buiten warmer is)? Groetjes, Ashley
0
0

ik heb een tinker bij welke winter tempratuur kan hij gewoon buiten blijven hij staat op een pensionstal maar zij hebben een schuilplaats buiten en dan nog een vraagje in de stal ligt een dun laagje hout krullen is dat voldoende voor als een paard in de winter naar binnen gaat voor de nacht
0
0

Heel wat reacties gelezen met als centrale punten: een paard kan zichzelf prima warm houden, bij voorkeur GEEN deken, in specifieke situaties kan een deken TIJDELIJK gewenst zijn. Wat ik nog niet ben tegengekomen en zelf heb ervaren is dat een deken mooi zit als het paard staat maar niet als het paard graast omdat hij dan te strak tegen de luchtpijp en slokdarm drukt.. Iets om zeker op te letten! De afgelopen dagen heeft het 60 uur aan een stuk geregend. Op een moment stond 'die van mij' als een gek te bibberen. Heb een half uurtje een deken opgelegd en wat te eten gegeven. Daarna gewoon weer lekker de wei in (en de regen). Ze is het goed doorgekomen. Ik ben voorstander van zoveel mogelijk weidegang, ruwvoer, geen dekens en mogelijkheid om te schuilen. Overigens heb ik me laten vertellen dat een UV-werende deken voor schimmels in de zon wordt aanbevolen. ??
0
0

Dat hangt helemaal van het paard af, HC, het ene paard kan het echt gemakkelijk aan en het andere heeft er moeite mee. Veel paarden kunnen gemakkelijk zonder deken, met alleen hooi maar niet allemaal. Houd gewoon je paard in de gaten :-)
0
0

Ik ben wel benieuwd of het ook geldt als een paard zonder schuilmogelijkheid een nacht in de stromende regen staat. Verliest zo'n paard dan niet heel veel energie? Is onbeperkt ruwvoer dan voldoende, of is in extreme gevallen een regendeken dan wel een goede optie?
0
0

Hoe zit dat met de vacht van oudere paarden?
0
0

Geen zorgen Dasha! De zomereczeemdeken heeft geen invloed op de wintervacht, deze deken is namelijk heel dun en niet warm.
1
0

Mijn paard heeft zomereczeem en draagt hier voor een deken. Hierdoor heeft hij nog niet de kans gehad winterhaar te ontwikkelen. Nu maak ik me zorgen voor de winter. Eind oktober gaat zn deken af en zal hij voor het eerst de winter buiten blijven. Maak ik me terecht zorgen?
0
0

Marlies Sanders
Marjan dit soort vragen kan je beter op het forum vragen...klik op interactief, links net onder het logo
0
0

Het is nu begin Juli, flibk regenachtig maar niet bijzonder koud. Toch staat mijn shet, die ook een inloop stal heeft en geen normale dichte, te bibberen. Zodra ze beweegt stopt ze ermee, maar als ze stil staat bibbert ze best wel.. Haar huid voelt gewoon warm aan.. Wat kan dit zijn?
0
0

Wij hebben naast Welsh pony's ook een IJslander, erg goed door moeder natuur uitgerust om buiten te wonen en dat mogen al onze pony's dan ook 24/7 het hele jaar door. Maar als we dan ook willen rijden merken we dat de IJslander erg sloom wordt door de hitte die daarbij vrij komt haar mega goede isolatie belemmerd haar bij inspanning . Ze raakt buiten adem (terwijl ze een hoede conditie heeft) en ondanks hevige trandpiratie raakt ze over verhit . Nu dus toch een paar ventilatie roosters geschoren op de borst en onderkant hals en nu is ze weer haar oude zelf. Ben dus van mening dat in sommige gevallen scheren wel nodig kan zijn als we onze paarden ook in de winter willen blijven rijden en dat de natuur dat niet in alle gevallen goed oplost omdat wij ook onnatuurlijke zaken vragen van onze pasrden
0
0

what about old horses?????Kan een oud paard dat na een uur regen (ook in zomer)staat te bibberen toch genoeg warmte genereren????Mijn ervaring is dat het paard ondanks wintervacht en volop hooi en krachtvoer niet zelf in staat is zijn lichaamstemperatuur te handhaven
0
0

Er staat een paard bij ons met een deken op al vier weken . En het staat constant te regenen moet die er niet afgehaald worden als er een dag de zo'n Schijndel om te drogen
0
0

Heey, Ik ben volledig met je eens en heb nog nooit mijn paarden een deken op gelegd. Buiten 1 keer en daar gaat mijn vraag over. Ik heb vorig jaar mijn paard verloren aan kanker de maanden daarvoor was ze al ziek. Wat logisch is ze was al 30 jaar. Ze rilde en voelde heel koud aan. Na veel aarzelen hebben we toch een delen op gelegd en dat was beter. Nu vraag ik me af, in de wildernis wordt een paard niet zo oud. Maar verliezen paarden na een bepaalde leeftijd wel hun warmte. Hebben we dan toch de juiste beslissing genomen? Alvast bedankt.
0
0

contact