eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 2 april 2010, 11:24:
> Als je op een correcte , consequente manier met een
> totaal "verkloot getraind" paard omgaat verdwijnt de zogenaamde agressie
> als sneeuw voor de zon en komt begrip en vertrouwen in de plaats .
In het kader van een cursus paardvriendelijk trainen; er zijn helaas veel mensen die (nog)
niet op een correcte, consequente manier met een paard om kunnen gaan. Daar moet je m.i. rekening mee houden, als je les geeft.
Voor onze hondenschool was dat destijds één van de redenen om helemaal over te stappen naar
clickertraining. Niet dat wat we daarvoor deden niet werkte (een combinatie van straf en beloning), maar dat mensen die niet consequent of niet met gevoel voor het dier trainen, een hond verklóten door
fout uitgevoerde correctie-technieken.
Diezelfde mensen zijn ook geen sterren als 't om
clickertraining gaat. Maar dán verkloten ze de hond niet of nauwelijks. Als je werkt met uitsluitend R+ dan is de hond niet zo de dupe van trainersfouten - en natuurlijk is dat heel belangrijk. Zo’n hond leert dan gewoon bar weinig gevraagde oefeningen goed uit te voeren, that's all. En misschien wordt-ie vervelend opdringerig, als het om voer gaat. Zulke eigenaren/trainers stoppen dan met voerbeloningen. Jammer; maar géén (ernstig) verklote hond als resultaat.
> Draai het geheel is om en je
> hebt een duitse dog die zijn voer agressief beschermd ? Ga je hem
> wegsturen van zijn kommetje lekkers met een zweepje en lichaamstaal ?
Ja, ook dan gebruik ik - indien nódig - P+, en niet uitsluitend beloning!
Concreet voorbeeld, zoals in de praktijk door mij uitgevoerd: zo'n hond bind ik eerst vast aan een dusdanig stevige ketting en halsband, dat die niet knapt als de hond agressief aanvalt. Daarna krijgt hij een bak met wat brokjes, naar hem toegeschoven met een bezemsteel, als zelfs de etensbak neerzetten terwijl je naast 'm staat niet veilig is. Ik heb ze daadwerkelijk meegemaakt zo!
Daarna is de oefening, kort verteld, dat iedere keer wanneer de hond geen agressie vertoont terwijl die etensbak er nog staat, ik click en meteen daarna een stukje kip in de etensbak gooi. Vanaf veilige afstand. De hond leert – in stapjes - dat aanwezigheid van mensen in de buurt van z'n etensbak juist goed nieuws betekent, in plaats van een bedreiging.
Valt de hond uit naar mij omdat hij mij verder bij de bak weg wil hebben, dan krijgt-ie "vanzelf" een ruk aan zijn nek omdat de ketting net niet lang genoeg is om mij te bijten. Dat is gebruik maken van P+!
Als je (boos/waarschuwend) "néé" of "hou op" o.i.d. zegt als een paard of hond je wil bijten, dat is overigens net zo goed P+ (toevoegende straf). Ook dat gebruik ik eventueel bij het hertrainen van een voeragressieve hond. Of paard.
__________
Voor de cursus
clickertraining voor paarden heb ik inmiddels besloten om naast R+ en negeren, uitsluitend en eventueel P-, wegnemende straf, te adviseren. En dan nog uitsluitend daar waar het anders niet veilig genoeg kan (indien uitgevoerd door een niet persé goede trainer).
Misschien kan het bij élke oefening veilig genoeg zonder P- en kan negeren bij ongewenst gedrag altijd volstaan; zo ver heb ik de oefeningen nog niet uitgewerkt en her-overdacht.
___________
De reden is dezelfde als destijds met onze hondenschool:
als mensen P+ gebruiken op een verkeerde manier (verkeerd getimet, te hard, what-ever) dan verkloten ze de hond / het paard.
De reden is NIET dat P+ -
mits goed toegepast - nooit effectief zou zijn. Ook hoeft het niet per definitie dieronvriendelijk te zijn. Maar de grens hier is érg tricky (!), nog een reden om het dan maar helemaal niet te willen aanbevelen aan anderen.
Mits goed toegepast en passend binnen de situatie (duidelijkste voorbeeld = als reactie op agressie van een dier), kan m.i. het gebruik van P+:
- Snel duidelijkheid toevoegen voor het dier, wat wel en wat niet belonend is.
- Het leerproces dus versnellen, is prettig voor trainer en dier.
- Het trainen veiliger maken voor mensen, wat via een omweg ook in het belang is vh dier. Want als de trainer niet (meer) bang is, gaat-ie meer leuke, belonende dingen doen met het dier.
Denk bij P+ nu niet meteen aan sláán, want zoals gezegd is waarschuwend "hou op!" zeggen ook P+!
@ Eddy (en anderen voor wie dat op gaat), “pas op hè” of iets dergelijks zeggen bij een te opdringerig of voer-agressief paard, dat gebruik je zelf ook.
Dat is geen verwijt! Ik benadruk het omdat ik graag wil dat je herkent dat je zelf ook wel degelijk (soms) P+ gebruikt, dus
niet uitsluitend belonen

.
Karen