joop schreef op zondag 1 mei 2011, 14:23:
> http://www.sectorraadpaarden.nl/uploads/brief-inzake-basisregels-welzijn-21
> 0411-def.pdf
... en aangeknoopte schrijfsels.
Ik heb even een nachtje over al dit schokkende

moeten slapen.
Samengevat vind ik het eigenlijk veel minder mallotige voorstellen dan die welke enige tijd terug vanuit de Dierenbescherming kwamen. Ik vind vooral opvallend dat beide sets voorstellen meer vertellen over de groeperingen waaruit ze afkomstig zijn dan dat er iets wezenlijks, een zinnige mutatie voorgesteld wordt.
Een paar puntjes:
1a) Solitaire opsluiting.
Wat de boxmaten betreft ben ik volledig akkoord, zolang je er maar geen eenhoevigen 20 uur/dag in opsluit. Boxdeuren open en niets aan de hand.
1b) Minimaal 4 uur beweging.
Dit lijkt mij geïnspireerd op (veel!) klanten die "geen tijd" voor hun paard hebben; paard staat dus vergeten in de box en daar is geen enkel bedrijf blij mee. Wat mij betreft zelfde als onder 1): gewoon
niet opsluiten = probleem opgelost.
Kortom: wat huisvesting betreft mis ik slechts de aanbeveling dat je paarden niet in boxen moet opsluiten.
2) Couperen.
Al jaren onder de aandacht. Ik ben erg benieuwd welke medische relevantie er aangevoerd kan worden die blijkens statistieken alleen onder trekpaarden voor komt. Bij achterwege blijven van een degelijke onderbouwing zie ik graag alle betrokken DAs veroordeeld (fraude), vgl. met groeihormonen zaken. Dat er veel met medewerking van buitenlandse DAs gerommeld is weet ik ook wel maar doet er niets aan af: geen gecoupeerde dieren meer op evenementen, gerelateerd aan de 2004 deadline, lijkt me een goed voorstel.
3) Alles erkend door "de sector".
Volgens interpretatie van Levende Have: "Gids Goede Praktijken. Alle bij de SRP aangesloten partijen gaan ervoor zorgen dat de bij hen aangesloten paardenhouders de regels overnemen. Er komt een speciaal communicatieplan voor de ongeorganiseerde paardenhouders."
Gids. Communicatieplan. Het is geen wetgeving dus?!?
Herinvoering van EU-illegale beroepsbeschermingen via een omweg ("de sector" lijkt mij niet meer dan een conglomeraat van belangenverenigingen) lijkt me een zaak voor de economische rechter.
Anderzijds kan dit ook zo bedoeld zijn dat leden van de "sector"-club besluiten alleen diensten van mede-leden van de club te gebruiken. Dat staat ze vrij, al zie ik bij voorbaat wel een spanningsveld waar het de vrije wil van particuliere klanten aan gaat.
4) Zweepgebruik.
Dat betekent nmm toch echt het zo goed als afschaffen van zweepgebruik.
Omtrent straffen conform wetenschappelijk onderbouwde concensus ben ik best bereid af en toe even naar paardensport op TV ofzo te kijken, of voor een keer weer eens langs de ijsco-wedstrijden o.i.d.

, en van evt. gefilmde en dus openbare misstanden aangifte te doen. Ik herinner me bijvoorbeeld nog levendig een boze bui van ene Anky v. G.
------
Eerder commentaar, van de minister, was dat de paardenhouderij te pluriform is om daar makkelijke regels en verordeningen voor te maken. Dat is juist.
Zoals ik het zie gaan deze voorstellen voor zelfregulering van "de sector" over het bedrijfsleven zover zich dat aangesloten en vertegenwoordigt heeft in deze groep; dat is dus principieel anders dan een wetsmatig "paardenbesluit" hetgeen de Dierenbescherming wil.
Als die zich op deze wijze willen profileren (de "welwillendheid" deze normen en waarden set uit te dragen naar ongeorganiseerden lijkt mij meer dan wat verwacht mag worden) lijkt me dat een start voor een verbetering van paardenwelzijn, maar niet meer dan een start.
Meest essentiële punt dat ik mis is, nogmaals, het gegeven dat je paarden niet stelselmatig en langdurig solitair moet opsluiten in een "box".