InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2998 berichten
Pagina 22 van 200
Je leest nu alle berichten van "Huertecilla"
Volg datum > Datum: donderdag 28 april 2005, 22:3528-4-05 22:35 Nr:25466
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Hoofddeksel³ Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Nu het boomloze topic na vage verwarring over oneigenlijke elementen in ieder geval bij de vraagsteller naar een geschikt western-model voor haar ooit geknakte kennis naar aanleiding van mijn opening over een vrouwvriendelijk boomloos zadelmodel duidelijk is:

www.hutshopping.de

Voor wie nog een hoofddeksel zoekt; van zonnekleppen tot een kwaliteits Westerhoed met ingebouwde helm, van cap tot camp, voor man en vrouw en alles ertussen (is dát liberaal of wát ;-) )
Wíj zijn in ieder geval onder de hoeden :-)

Ben benieuwd waar híer de negatieve draai aan gehangen wordt.....
Oh, paardrijden ging vooral om de lol voor ruiter en paard toch?! LÁCH OOK EENS!!!!!!! De humor ligt op straat en als je daar eens een keer vanaf je paard naast stuitert kun je gelijk mooi om jezelf lachen.
Volg datum > Datum: vrijdag 29 april 2005, 9:3329-4-05 09:33 Nr:25470
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:25468
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Het boek van Inge Teblick is gekomen Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Nel Gommans schreef op donderdag, 28 april 2005, 23:12:


> Ik kan weer een heel eind verder met mijn grondoefeningen.
> In het boek van Inge (grondwerk met paarden) staan heel veel
> gemakkelijk te begrijpen oefeningen.
> Ik vind het super.
Was ook in Spanje aangekomen en wij vinden het ook een érg fijn lezend leerzaam boek. Ik wilde het meenemen, maar ben overstemd, want mijn lief die komende week veel grondwerk wilde gaan doen gaat er meer aan hebben dan.

> Vandaar dat ik niet
> alleen een boomloos zadel ga testen maar ook een andere.
Veel succes daarmee. Probéér een zadel te vinden waarbij je uit jezelf een goede houding kan aannemen zónder de steun van wrongen.
Een supertruc is die zit eerst proberen te vinden met de stijgbeugels opgebonden en afhangende benen. Gewoon 'passagieren' in de bak.

Als je niet pricipieel voor boomloos wil kiezen, probeer dan ook eens het Malibaud-zadel. Dá's voor veel mensen een snoeihard rampding dat niet bij hun houding past. Past het jouw gat, paard en stijl wel, dan is heb je een zadel van zeldzame kwaliteit gevonden.
Volg datum > Datum: vrijdag 29 april 2005, 11:2629-4-05 11:26 Nr:25480
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:25478
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zomereczeem (of iets dergelijks) Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
HannahFroukje schreef op vrijdag, 29 april 2005, 11:21:

> Bij ons riepen ze ook meteen: oh zomereczeem. Maar dat hoeft dus
> echt niet altijd zo te zijn. Als ik een vette kop haar heb en
> roos, hebbik ook jeuk! En erg ook!

Zeker nú, nu de paarden volop in de vachtwisseling zijn, kan er van alles optreden. Haarzakjes kunnen geïrriteerd raken, talgklieren verstoppen en omdat er een búlt nieuw haar aangemaakt moet worden kan er ook conditieverlies optreden. Tijdens de haarwisseling kan ook de altijd aanwezige haarmijt voor rare plekken zorgen.
Volg datum > Datum: zondag 8 mei 2005, 14:548-5-05 14:54 Nr:25667
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Over stieren en schorpioenen Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003

Mijn lesweek bij Solinski was..... uniek.
Bij mijn ontvangst was Herr Solinski stug en afstandelijk, potentieel zo stekelig als de schorpioen die achter de deur van mijn slaapverblijf klaar zat en fluks door hem geplet werd.
Twee dagen later zette ik zo'n tweede medebewoner gewoon buiten en had hij zich als een unieke gastheer ontpopt.
Ik heb zelden zó'n intellectueel ontwikkelde en doelgerichte man ontmoet. Ik bedoel; wie gaat er Mandarijnse lettertekens studeren om de oude Chinese filosofen en bv. Qi Gong te kunnen begrijpen? Hij! Voeg dit bij een levenlang perfectioneren van een eigen stijl van rijden, - van gymnastiseren en je krijgt een bijzondere 'paarden-man', een echte ecuyer. Een perfectionist en meedogenloos veeleisend, maar volslagen helder, zonder dubbele bodems.
Na een week privé-les bij deze man heb ik mijn hoofd en een schrijfblok vol. Als ik maar énigszins in de gelegenheid ben ga ik op zijn uitnodiging om dit jaar nog terug te komen in.
Voor wie wat meer over zijn denken wil weten raad ik Reiter, Reiten, Reiterei aan.

In het 15 km. verderop gelegen Vallon Pont 'd Arc zit Sellerie Malibaud. De visie op paardrijden van Solinski heeft ruim 30 jaar geleden aan de wieg van dit zadel gestaan en hij is nog steeds dikke vrienden met de maker. Die meesterzadelmaker is Aimée en daarom/-mee heb ik onwijs gelachen. Wat een heerlijke en ongeneerde levensgenieter is dat. Uiteraard ook de intieme delen van zijn zadels gezien. Vooral het 'ecuyer'-zadel vond ik indrukwekkend fraai gemaakt; daar zitten vier weken vakwerk in...
Sadko Solinski heeft al 25 jaar zo'n zadel en heeft dat een ochtendsessie als verrassing voor me opgezadeld. Zowel van het vakmanschap, de rijeigenschappen als de eerbiedwaardige duurzaamheid word je uitzonderlijk hebberig. Tis maar goed dat zó'n zadel eenvoudigweg onbespreekbaar ver buiten bereik ligt.

Letterlijk en figuurlijk binnen bereik was een rit bij 'Le Malibaud', pal tegenover de mas van Solinkski: http://www.villages-du-gard.com/tourisme/centre-equestre/lemalibaud/nl/index.html
De van oorsprong Nederlandse Sjaak en zijn Parijse Melissa draaien daar gastvrij en hartelijk een paardenverhuur. Je kan daar voor een uur doch ook voor een trektocht van een paar dagen terecht.
Sjaak had heel attent een Malibaud Gardian van een vriend geleend voor mij. Helemaal onverwacht daarmee opgezadeld stond Daphne voor me klaar; een droppie van een paard dat na een paar honderd meter al met enthousiasme bereidwillig en betrouwbaar op de 'open' Solinksi-manier reageerde.
Hoewel dat in zijn bedrijfsvoering met de oudere paarden niet zo makkelijk te realiseren is, is Sjaak gemotiveerd om met zijn jonge instroom 'natuurlijk bekappen' te proberen.
Met goed verzorgde, prettige paarden en prima spullen is dit een aanbevelenswaardig adres voor een vakantiebestemming of als activiteit tijdens een verblijf in de Ardéche.
Hoewel aan de oppervlakte toeristisch laten de Ardéche en omgeving juist te paard een ander gezicht zien; nog geen 10 minuten van Le Malibaud vandaan kwam ik b.v. een aardig lomp everzwijn tegen dat met de staart en borstel omhoog wegspurtte.
Ook de musea van de Grotte Chauvet en dat in Ornac laten zien dat er ook ónder de oppervlakte letterlijk een wereld te ontdekken valt.

Wat betreft de Camargue kan ik kort zijn: die bestaat alleen nog in overlevering. Verf de witte vlekken zwart en de koeienweilanden in Noord-Holland zijn fundamenteel niet verschillend.
De Camargue is geheel ontwaterd/geïrrigeerd en omheind. De paar delen die ongemoeid gelaten zijn, stellen niet veel voor; kun je ook naar de Oostvaardersplassen.
De Gardian van vandaag heeft niet meer te doen dan het vee van de ene omheinde wei naar de andere te begeleiden.
Eigenlijk het enige dat gebleven is zijn de muggen.....

Mijn bezoek aan de manade was anders dan gepland doch zeker zo interessant. De groep waarmee ik rond zou gaan had afgeblazen en de patrón had een stel Franse vrienden gevraagd of ik met hen mee kon lunchen, wat gastvrij en geïnteresseerd enthousiast werd toegejuicht. Aansluitend kon ik mee met een Gardian op een inspectie-rondje, wat ík enthousiast toejuichte. Was op zich een ritje van niks eigenlijk, maar toch een hele ervaring om te paard tussen de stieren door te rijden en hier en daar dwars door de sloten en vaarten te steken. De stieren bleken het eigenlijke doel niet; de bisamratten wel en de door hen aangerichte schade aan de dijkjes en wallen was érg groot.

De moeite waard om het eens gezíen te hebben en verder heb ik zo het vermaarde Camargue-zadel in de praktijk daar kunnen ervaren.
Met een 'bén voyage' en mijn armen onder de muggenbulten ben ik op huis aan gegaan.
Volg datum > Datum: maandag 9 mei 2005, 9:239-5-05 09:23 Nr:25689
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:25684
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe pagina Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
e m kraak schreef op zondag, 8 mei 2005, 21:51:
>... vgl. ook het commentaar van HC een tijdje
> terug van "kan me best voorstellen"... nou, ik kan het me niet
> voorstellen, althans, kan het me wel voorstellen maar vind het
> pertinent onjuist,

Niet erg integer deze opmerking Egon: uit zijn verband en onjuist gebruiken van een opmerking die jíj blijkbaar niet begrijpt omdat jij in absolute juistheden geloofd en je niet kan verplaatsen in een eventuele andere werkelijkheid zoals de wereld van racepaarden.
Verder weet je dat wij bitloos rijden (en jouw op de link naar het BitlessBridle brachten) , zonder castigo maar eveneens gymnasticerend en met zo licht mogelijke doch wel duidelijke hulpen.

Ik blijf het eveneens onkies van jou vinden zoals jij je tegen Cook meent af te moeten zetten terwijl 'jouw' hoofdstel in mijn optiek een bitlessbridle met open neusriem. Zonder bitlessbridle was jij ook niet op het idee gekomen een aanpassing erop te maken....

Zonder de gesloten neusriem wordt de Tai-Chi 'muur' redelijk floppy en dat is niet onder alle omstandigheden gewenst. Zéker bij gymnastiserend beleren niet.

Beetje minder veroordelend zou je beter staan Egon; jij leeft in jouw werkelijkheid die net zo werkelijk (absoluut of betrekkelijk) is als die van Cooke of racetrainers. Je dát kunnen voorstellen is waar het om draaide... píng!
Volg datum > Datum: maandag 9 mei 2005, 12:019-5-05 12:01 Nr:25693
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:25692
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe pagina Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Isabel van der Made schreef op maandag, 9 mei 2005, 9:58:
> het gaat me alleen even om deze opmerking, die pertinent onjuist
> is; Egon en ik hadden het lang voordat jij ermee op de proppen
> kwam op dit forum, al uitgebreid over dit hoofdstel gehad.
Jammer dat jullie dat dan hier niet gedeeld hebben toen.
Ik heb het tenslotte ook niet uit eigen koker. Ben erg blij het tegengekomen te zijn om van de touwhalsters af te kunnen stappen die wij als te onduidelijk én te scherp ervaarden.
Als jullie het eerder hier gedeeld zouden hebben was ik het wellicht 'lang' eerder tegengekomen en had ik het nóg eerder kunnen gebruiken. Jammer.

Let op; 'wij'. Dus in ónze perceptie op basis van ónze ervaring onder ónze omstandigheden. Daarbij zijn die allemaal aan evolutie onderhevig omdat we meer kennis en ervaring opdoen, dus de omstandigheden en de perceptie veranderen.
Mijn week bij Solinski heeft weer veel nieuwe informatie opgelevert en zal ongetwijfeld weer tot bijstellen van onze gezichtspunten leiden.

> Met de rest van je verhaal ben ik het ook maar op zijn hoogst
> half eens,
Prima: zoveel geesten zoveel percepties zoveel realiteiten.

Ik verwacht niet dat jij noch Egon mijn visie zullen delen; tenslotte komen jullie vanaf een ander vertrekpunt en streven naar een ander doel én nemen daarbij een andere weg. 'Ander', niet beter, niet slechter.

Wat info delen betreft: de combinatie van een Malibaud zadel en Torsion zadeltassen is erg geslaagd; die sluiten naadloos bij elkaar aan.
Volg datum > Datum: maandag 9 mei 2005, 17:539-5-05 17:53 Nr:25713
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:25703
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe pagina Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
sannie schreef op maandag, 9 mei 2005, 15:03:
> Een touwhalster wordt als scherp ervaren en als
> onduidelijk.

Het (potentiële) 'probleem' met een touwhalster is dat het knap los zit en derhalve beweegt, waardoor je niet in alle richtingen even duidelijk en fijn kan zijn. Het is een beetje alsof je met één been beenhulpen wil geven.
Een ander potentieel nadeel is dat het dunne touw redelijk 'scherp' is en een hulp gemakkelijk van vaag (te) sterk kan worden. Alsof je aan dat ene been een spoor gebruikt.
Je kan je voorstellen dat de open versie van Egon nóg minder 'Tai-Chi-muur' geeft. Alsof je met een spoor aan ene been dat ook nog eens niet rustig ligt wil rijden.

Het cruciale is 'aanleuning', waarbij niet het deel '-leuning' van belang is maar juist het 'aan-' ervan.
Het is natuurlijk maar wat je nastreeft, doch nageven (jíj geeft na!) is pas voor het paard duidelijk mogelijk als je lichte aanleuning, een 'muur', aan alle zijden kan gebruiken met bijvoorbeeld teugels, benen, stem, zit, longe, navel, ogen, etc..

Met grondwerk loop je hier ook tegenaan met een kaptoom bv. Een bosal geeft je wel alle zijden 'muur'. Die kaptoom is dan nog eens véél stabieler en dus duidelijker dan om het even welk touwhalster. Hangt aan dat touwhalster ook nog eens een zware bullsnap, dan is het spel van aanleuning van voor het paard bepaald onduidelijke regels opgebouwd.
Let wel: een muur drukt niet maar 'geeft' wel.....

Nogmaals; het is maar wat je nastreeft. Met een goed beleerd paard lekker buiten rijden kan prima op een touwhalster, op een bitlessbridle etc. Beléren is een ander verhaal, want dan heb je met een touwhalster alleen wijken-voor-druk tot je beschikking en dat wordt al heel snel óntwijken waardoor het paard 'de-hulpen-steelt'. Dat líjkt heel 'licht' maar is dat niet en het is bovendien ongewenst tot potentieel gevaarlijk; ik heb het elke rit verschillende keren dat ik goed moet kijken waar ik heen wil en dan dóórkijken hoe de te volgen route loopt. Ik kan het daarbij niet gebruiken dat mijn paard al op mijn 'kijken of we hier links kunnen' al linksaf slaat.
Of andalusiërs in het algemeen inderdaad conform hun reputatie genijgd zijn 'de hulpen te stelen' kan ik niet beoordelen, doch die van ons zijn wel snel in het ontwijken. Het touwhalster had dus voor óns meer beperkingen dan het bitlessbridle.

Bij het bitlessbridle kan ik de neusriem wat hoger en strakker (Egon wil die los, losser, lost, wég en ik inmiddels juist strákker) instellen wat een stuk nauwkeuriger en lichter werkt. Voor het beleren is ook hierbij echter geen aanleuning in alle richtingen beschikbaar en dat moeten we met andere hulpen invullen. Als daarbij het 'aha'-muntje gevallen is, is de beperking geen probleem meer.
Een bosal of een stang zou hierbij in één keer een oplossing geven, doch ik wil principieel geen bit en ook liever geen bosal.
Bij mijn hengst heb ik geprobeerd het te los zitten op te lossen door een gevoerde stalen beugel in te bouwen maar dat gaf ogenblikkelijk dezelfde beperking als een kaptoom (en daarbij te makkelijk, ongewenst, ongewenste drukverhóging). De beugel er weer uit en gewoon de riem iets strakker (nee, niet strák) gaf beter resultaat. De laatste 'gaatjes' vullen we met andere hulpen.
Het te los zitten en de onduidelijke plaatsing van de teugels bij een normaal touwhalster blijven wel een potentiële beperking. Of je tegen die beperking aanloopt is een open vraag; elk paard is anders. Bijvoorbeeld het boek van Inge Teblick is echt héél goed ook op dit punt. Tja, en daarbij zijn de individuele mens het het gebruikdoel ook nog eens anders.

Een touwhalster en de versie van Egon kunnen dus voor veel paarden en mensen prima oplossingen zijn, net als andere optomingen voor anderen.
Zo liggen míjn benen nog verre van perfect aan noch echt rustig en heb ik er ook twee nodig. Dat is zowel werkelijk als beeldspraak ;-)
Volg datum > Datum: maandag 9 mei 2005, 20:349-5-05 20:34 Nr:25719
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:25715
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe pagina Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Nick Altena schreef op maandag, 9 mei 2005, 18:57:
> Wat bedoel je nou eigenlijk met " de hulpen stelen"?
Ontwijkend gedrag. Inge legt dat goed uit onder 'de vijfde manier van leren' want dat is het inderdaad. Hoewel meeromvattend is het ook te begrijpen als 'óntwijken-van-druk'.

Je zou dat kunnen interpreteren als superlicht reageren, als focus-rijden, doch dat is een valkuil. Inderdaad is druk verkeer daarbij zonder meer vergelijkbaar met rijden in bergachtig terrein. Het is níet de bedoeling dat het paard vooruitlopend op signalen de vermeende voorbereiding op hulpen gaat interpreteren.

En ja, mijn merrie kan zich bijvoorbeeld inderdaad omkeren als ik te duidelijk omkijk. Met name in galop is het duidelijk dat je daarmee op moet passen. Je slaat daarmee, onbewust, de spijker op de kop. Ze moet wachten tot ik aandacht vraag en een hulp geef, niet anticiperen, niet de hulpen stelen.
Te snel afslaan, 'een haak slaan', is een ander goed en potentieel riskant voorbeeld. Ze moet wachten tot ik de achterhand eronder vraag en bovendien tot ik de richtinghulpen geef.

Beiden zijn ook goede voorbeelden van waarom hulpen eenduidig en helder moeten zijn.
Dit geldt uiteraard ook voor teugelhulpen; waarom de optoming de teugelhulpen eenduidig en helder moet kunnen doorgeven.
Zo is het wellicht ook helder dat onder sommige omstandigheden juist een in gewicht zwaarder hoofdstel dat zachter/breder is uitgevoerd en stevig om het hoofd zit lichtere teugelhulpen mogelijk maakt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bitloos mennen. Het ontwijken is daarbij overduidelijk uit den boze en het aantal mogelijke hulpen beperkt.

> En hier nog zo een, wat bedoel je hier met "aanleuning in alle
> richtingen"?
'aanleuning' = grenzen aangeven
Dat grenzen aangeven doe je NIET door druk, eerder door nageven. In meest extreme zin, ik aarzel het voorbeeld te geven vanwege mogelijke misinterpretatie, is dit de onderarm-blok; jíj doet niets, er is dus geen druk en geen wijken, wel bijna letterlijk een muur.

'alle richtingen' = drie dimensie + tijd; dus links-rechts, voor-achter, hoog-laag en de intensiteit; dus de hoek/mate waarin en snelheid ervan.

Zowel het grenzen stellen als het richting geven geldt in principe voor alle soorten hulpen. Vandaar dat aan aanleuning in alle richtingen ook met bijvoorbeeld stem, blik en navel invulling gegeven kan worden.
Volg datum > Datum: maandag 9 mei 2005, 23:129-5-05 23:12 Nr:25736
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:25733
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Afwijkend merriegedrag; wie weet raad? Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Frans Veldman schreef op maandag, 9 mei 2005, 22:41:
>Onderzoek levert geen lichamelijke problemen op, het is wel
> duidelijk dat Harisha hengstig is en dat speelt misschien ook
> wel mee.

Geen idéé Frans. Bij ons was het enige effect daarvan dat de melk van samenstelling veranderde en dunne ontlasting veroorzaakte.

> 3) Hoe vaak moet Camee bij Harisha drinken?
Váák: paarden drinken helaas veel muizenbeetjes.

Het vervelende is dat paarden grote beesten zijn en als nieuwgeboren veulentje toch net zo kwetsbaar als andere zuigelingen.
Sterkte vannacht.

Gaat het met een paar dagen nog steeds niet, dan lijkt melken en flesvoeding ons het beste alternatief. Werkt bij onze geiten in ieder geval prima.

Het goede nieuws hierbij is dat de merrie niets mankeert; dat is toch wát.

Nogmaals sterkte.
Volg datum > Datum: dinsdag 10 mei 2005, 9:2410-5-05 09:24 Nr:25760
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:25757
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Afwijkend merriegedrag; wie weet raad? Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Frans Veldman schreef op dinsdag, 10 mei 2005, 8:47:

> Het lijkt weer beter te gaan.
Pffffff....... Geweldig.

> Tja, ik heb gehoord dat in de natuur het eerste
> jong het meestal niet redt... laten we hier dus toch maar wat
> afwijken van de natuur.
Bij ons waren beide moeders vanaf nul perféct. Toch hebben we inderdaad door onervarenheid een veulen verloren: wij waren niet assertief genoeg bij een lakse veearts. Dat veulen had het in de natuur ook niet gered en, wederom inderdaad, hadden wij daar graag vanaf geweken.
Volg datum > Datum: dinsdag 10 mei 2005, 9:3610-5-05 09:36 Nr:25761
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Over delen ;-) Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Wij rijden érg graag met onze Malibaud zadels. De kwaliteit ervan is daarbij tóp, doch echt goedkoop zijn ze daardoor niet. Het allereerste productiezadel uit '76 is nog in dagelijks gebruik en in prima staat.

Op ebay wordt er mondjesmaat wel eens wat aangeboden doch nu: http://search.ebay.de/malibaud_W0QQsojsZ1QQfromZR40
Áls je z'n zadel wil én het type paard ervoor hebt.....

De ecuyer die hier tussen staat is de brede boom en de langste zit. Kost nieuw 2250,- 'kaal' en af-sellerie.
Volg datum > Datum: dinsdag 10 mei 2005, 9:5210-5-05 09:52 Nr:25762
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:25727
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe pagina Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Nick Altena schreef op maandag, 9 mei 2005, 22:02:
> Dit is na nmm. het ontwijken van aanhoudende/oplopende druk.

Nee, ontwijken is echt wat anders; vooruítlopen op een verwachting.

> Dit ontwijkende gedrag is niet wat ik zoek in een hoofdstel en
> zeker ook niet de intensie van het Libra hoofdstel.

Ontwijkend gedrag is wat niemand zoekt.

> Lijkt me niet de bedoeling nee....maar ik zie hierin geen
> verband met het Libra hoofdstel daar de druk daar nooit hoog kan
> of mag zijn.
> Wordt het signaal niet begrepen dan moet je de fout bij jezelf
> zoeken en de vraag op een andere/gecombineerde manier aanbieden.

Dat laatste is wat ik al aangaf.
OK, je hebt dus gewoon, nog, niet op je netvlies wat ik met 'stelen van de hulpen' probeerde uit te leggen. Jammer, want ik kan het niet duidelijker.
Inge legt het veel duidelijker uit. Lees dat nog eens.

>>> En hier nog zo een, wat bedoel je hier met "aanleuning in alle
>>> richtingen"?
>> 'aanleuning' = grenzen aangeven
>> Dat grenzen aangeven doe je NIET door druk, eerder door nageven.
>> In meest extreme zin, ik aarzel het voorbeeld te geven vanwege
>> mogelijke misinterpretatie, is dit de onderarm-blok; jíj doet
>> niets, er is dus geen druk en geen wijken, wel bijna letterlijk
>> een muur.
>
> hier verlies je me weer in je denkwijze.
> Geen druk en geen wijken is wel een muur?
Ja, dat ís de muur nu net. Je hébt het!
Volg datum > Datum: dinsdag 10 mei 2005, 17:0010-5-05 17:00 Nr:25783
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:25778
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Over delen ;-) Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
HannahFroukje schreef op dinsdag, 10 mei 2005, 14:53:

> Huertecilla schreef op dinsdag, 10 mei 2005, 9:36:
>
>> Wij rijden érg graag met onze Malibaud zadels. De kwaliteit
>> ervan is daarbij tóp, doch echt goedkoop zijn ze daardoor niet.
>> Het allereerste productiezadel uit '76 is nog in dagelijks
>> gebruik en in prima staat.

> Poeh hee, mooi ding. Lijkt erg comfi.
> Maar zou het een beetje griezeli vinden het zo op het oog te
> kopen!
>

Ach; deze zadels zijn bijna bombestendig.

De 'Randonnee' bv ziet er inderdaad nieuw uit en verder zijn deze zadels zéér degelijk constructie en de materialen/het vakmanschap het beste wat je vindt: kan weinig verkeerd aan zijn.
Wij hebben zelf ook een Randonnee via ebay en dat was een top-koopje.

De Ecuyer van Solinkski is ook één van de eersten die ooit gemaakt zijn en alleen maar 'eerbiedwaardiger' geworden.
Met die Ecuyer heeft Aiméé, van Malibaud, trouwens ooit de prijs voor Frankrijk's beste zadel gewonnen.

Die Ecuyer is echter voor buitenboemelen overkill. Is ook voor dressuur bedoeld. De Randonnee/Gardian zijn de zadels voor het 'Freizeitreiten'. Vandaar dat we déze twee hebben. De Ecuyer blijft een droom en dromen is op zich ook al leuk ;-)

Vandaag 1½ uur met Arabella wezen uitwaaien en geconcentreerd Solinski's raadgevingen over mijn zit geprobeerd uit te voeren. Het begon al gelijk met zijn tips voor het opstappen: werkte!
Het zadel zit met zijn suggesties inderdaad nóg beter en onderweg heb ik tot mijn verbazing de beugels nóg een gaatje langer kunnen maken. Arabella liep er ook merkbaar meer ontspannen onder en reageerde als vanzelfsprekend op zijn, Solinski's, subtiele hulpen-systhematiek.
Arabella was ondanks de ruim 30 graden zelfs onder het zadel niet nat, maar ik was áf. Lichamelijk lekker los, doch geestelijk MOE. Morgen verder.
Volg datum > Datum: dinsdag 10 mei 2005, 17:2510-5-05 17:25 Nr:25784
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:25766
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe pagina Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
trea hoex schreef op dinsdag, 10 mei 2005, 10:33:

> Ik heb heel de discussie over het bitloos rijden met veel
> interesse gevolgd, ik heb touw en ringetjes gekocht om zelf een
> halster/hoofdstel te knopen. Hoewel ik nu rijd met een myler bit
> wil ik graag overstappen op bitloos. Vandaar dat ik deze
> discussie helemaal gevolgd heb. I
Mijn toelichtingen op de twee vragen van Nick zijn algemeen en niet op alleen bitloos van toepassing.

k heb van mezelf niet het idee
> dat ik dom ben maar ik kan er werkelijk geen touw aan
> vastknopen! Als mijn paard te hard loopt verander ik mijn zit en
> zeg: "rustig meisje", als ze moet gaan draven zeg ik: "draf",
> enz. En dat werkt óók hoor.
¡Píng!
Je zegt kalm 'rustig', of vrolijk 'een béétje sneller', waarschuwend 'euh!' of scherp '¡néé!' etc. en dat is heel eenvoudig een vorm van aanleuning met de stem :-)
Of je dat met/zonder bit of wat voor optoming ook doet is irrelevant.
Volg datum > Datum: dinsdag 10 mei 2005, 17:3810-5-05 17:38 Nr:25785
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:25773
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe pagina Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Frans Veldman schreef op dinsdag, 10 mei 2005, 12:26:

> Ja, ik begrijp al een tijdje wat je bedoelt. Naar mijn mening is
> dat echter iets dat je zelf onder controle hebt.
Klopt. Heb er danook geen probleem mee; tis een valkuil die ik noemde als uitleg aan Nick.

> De oplossing is simpel: Hou alles wat geen cue moet worden
> variabel. Net zoals met rijden. Spring drie keer rechtsachter in
> de bak aan in galop, de vierde keer doet het paard het vanzelf.
> Wil je dat niet? Geef dan het commando voor galop iedere keer op
> een andere plaats.
...én leer het paard niet te anticiperen door het te leren te wachten op een specifieke 'hulp'.

> Naar mijn mening, dit eventjes gevolgd te hebben, denk je veel
> te mechanisch. Je zoekt de oplossing in andere optomingen,
??????
Rij en blijf BB-rijden.

> je
> wil "fijnere hulpen" kunnen geven met sporen e.d., terwijl je
> gewoon nog niet optimaal hebt ervaren wat je met focus kunt
> bereiken.
> Ik ken je, je bent onderzoekend en ongeduldig, en wil van iedere
> methode wat leren en alle stromingen op hun merites onderzoeken.
> Daar zit alleen wel het gevaar in dingen over te slaan.
> Je hebt je met Parelli level-1 beziggehouden, maar dat is
> slechts beginnerscommunicatie. Je wilt verfijning? Vergeet al
> die dingen als sporen en allerhande optomingen maar ga eens
> verder met level-2,
Been there, done that.

Overigens zijn de sporen van de baan; niet nodig en met de stijl/systematiek van Solinski kán ik er niet eens bij....

> ontdek hoe je die verfijning kan krijgen
> door meer gebruik te maken van focus, zónder dat je paard op
> hinderlijke wijze gaan anticiperen, en zonder daarvoor
> mechanische hulpmiddelen nodig te hebben. Het zit hem niet in de
> tools maar in degene die ze gebruikt. Zolang ik mensen zie die
> op een paard zonder optoming een piaffe e.d. kunnen rijden besef
> ik dat ik nog lang niet toe ben aan de "verfijning" die tools
> kunnen bieden. En dat is precies wat een aantal mensen op dit
> forum je proberen duidelijk te maken.

'Mijn' visie op aanleuning-in-alle-richtingen staat verder los van de hulp het het hulpmiddel of wat ook.

Je leest nu alle berichten van "Huertecilla"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2998 berichten
Pagina 22 van 200
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact