Natuurlijke middelen zijn populair. Zo populair dat er goed geld mee te verdienen valt. Maar geld biedt geen garantie voor eerlijkheid. En niet alles dat "natuurlijk" is, is per definitie goed. Reden voor ons om eens met een nuchtere blik te kijken naar dit 'natuurlijke middeltje'.
- Voorwoord
- Ontwormmiddel
- Middel tegen zomereczeem
- Middel tegen Jacobskruiskruid
- Verwarring
- Conclusie
- Bronvermeldingen
Voorwoord
Deze pagina is eigenlijk niet door ons geschreven. Alle informatie die je op deze pagina aantreft was al beschikbaar op het internet, voor een groot deel op de diverse internetfora. Het enige dat wij hebben gedaan is het bundelen en structureren van de reeds beschikbare informatie. Onze eigen ervaring en mening hebben we hieraan toegevoegd om er een prettig leesbare pagina van te maken.
We begonnen dit artikel te schrijven met de bedoeling een objectieve mening te geven over de alternatieve middelen van Leen Taal. Tijdens het verzamelen van informatie bleken we tegen een uiterst merkwaardig bolwerk, bestaande uit meerdere bedrijven, te zijn aangelopen, waarin onbeschofte antwoorden, vervalste referenties, schimmige patenten, onjuiste informatie, misplaatste geheimzinnigheid, etcetera, het moeilijk maken nog enig vertrouwen in de onderzochte producten over te houden. Desondanks hebben we gepoogd de producten objectief te blijven bekijken.
We hopen dat velen na het lezen van deze pagina ook zullen inzien dat gedegen wetenschappelijk onderzoek is te prefereren boven veelbelovende maar slecht onderbouwde commerciële verhalen.
Ontwormmiddel
Onze ervaring met de producten van Leen Taal begon met het middel vermo-cure dat een veilig en gezond ontwormmiddel zou moeten zijn. Tijdens het toedienen bleek dat de inhoud van de diverse spuiten onderling nogal wat afwijkend was, zowel wat betreft dikte, geur en kleur. We besloten om meer informatie op te zoeken over de toegepaste ingrediënten en ontdekten van sommige middelen dat ze bekend stonden als bacteriedodend. Niet zo verwonderlijk natuurlijk, want een middel dat wormen doodt zal vast ook wel niet gezond zijn voor bacterieën. Maar het zette ons wel aan het denken: Onze reden om een alternatief ontwormmiddel te gebruiken is natuurlijk niet dat de reguliere ontwormmiddelen niet goed genoeg zouden werken, maar dat we een middel wilden gebruiken dat de darmflora zoveel mogelijk intact laat. Hoe onschadelijk voor de darmflora zou vermo-cure nou eigenlijk zijn?
We besloten dan ook om de heer Leen Taal een e-mailtje te sturen met wat vragen. Niet eens kritische vragen, maar gewone, informatieve vragen. Het antwoord dat we kregen verbaasde ons, maar is, zoals we later leerden, geheel in stijl met antwoorden die anderen op soortgelijke vragen kregen.
>Voor het ontwormen van mijn paarden wil ik graag eens iets anders proberen dan de standaard ontwormingsmiddelen. Ik heb gehoord van Vermo-cure, ik zou graag willen weten of het tegen alle soorten wormen werkt. Dus ook bv bloedwormen en bv bij horzeleitjes.
AOLE SOORTEN WORDENDOODGEMAAKT TOT OP CEL:LULAIR NIVEAU (Zie 1) >Ik heb begrepen dat er oa Spilanthol in zit en ik dacht dat dit bacterie-dodend was, NEE HET IS NATUURLIJK NIET ALLEEN DE SPILANTOL OOK NOG EEN SPECIALE SYNERGETISCHE BINDING DIE ALLE WAT KUODBLOEDIG IS CDOOD MAAKT EN ALLES WAT WARMBLOEDIG IS IN TACT LAAT EN SCHAADT JUIST NIET DE GOEDE DARMFLORA (Zie 2) >schaadt dit de darmflora dan niet? En alkaloide is meestal schadelijk, NEEN ER BESTAAN ONGEVEER 35 SOORTEN ALKALOIDE (Zie 3) |
Verslag van een bijeenkomst, zoals te lezen op onder andere Bokt.nl
Tijdens zijn toespraak gooide hij met veel vaktermen zonder die te verklaren. Veel mensen keken verward bij zijn woorden. ... Hij maakte taalfouten die voor een wetenschapper wel erg vreemd zijn (cumultatief in plaats van cumulatief, fructrose en fibromalgie om maar een paar te noemen). Ook sprak hij over verkeerde eczeembehandeling door het gebruik van een Boetedeken (de Boettdeken dus), een ware kwelling voor het paard en absolute ondingen. Ze heten niet voor niets Boetedekens en zouden massaal in de vuilnisbak moeten verdwijnen. Binnenkort verschijnt hier een artikel over in een tijdschrift. Welk tijdschrift vertelde hij er helaas niet bij. Taal is sowieso meester in het weglaten van zeer relevante informatie. Zo heeft hij het erg veel over wat men fout doet met betrekking tot zijn paarden (veel), maar niet over wat dan wel goed zou zijn. Behalve uiteraard zijn kuren toepassen, a 169 euro per stuk, waarvan je er minimaal twee moet volgen en natuurlijk komt daar het vereiste bloedonderzoek nog overheen. Ook liet hij veel foto's zien van paarden die zijn kuur met succes hadden afgelegd. Op deze foto's waren allemaal ongelukkige paarden te zien, maar vaak werd dat beeld vooral versterkt door de houding waarin het paard stond en niet door de uitdrukking van het dier. Een aantal eigenaren van deze paarden zat strategisch verspreid in de zaal en zij werden regelmatig gevraagd om zijn uitspraken te bevestigen. He, Marco?! En durf de man maar eens tegen te spreken. Typisch was dat de foto's van de 'genezen' paarden allemaal in het najaar of de winter waren genomen. Een periode waarin alle eczeempaarden er een stuk beter uitzien. Wij waren dus niet overtuigd.
Verslag van een bijeenkomst, zoals te lezen op onder andere Bokt.nl
Niet alleen de vele taal- en spelfouten verbaasden ons (van wetenschappers zijn we anders gewend), maar ook de inhoud:
- Wat de toevoeging "tot op cellulair niveau" moet voorstellen weten we niet. Dood is dood. Of kan een parasiet ook dood zonder dat hij op cellulair niveau dood is? En zo ja, maakt dat wat uit?
- De bewering over koud- en warmbloedige beestjes in de darmen is curieus. (Warm- of koudbloedig geeft aan of een organisme in staat is zelf zijn temperatuur te reguleren of de warmte van zijn omgeving aanneemt.) Nu weten wij niet beter dan dat warmbloedigheid slechts is voorbehouden aan hogere organismen, zoals vogels en zoogdieren, en dat reptielen en vissen dit vermogen al niet eens hebben, dus laat staan bacterieën en parasieten die in de darmen van een paard leven (en dus sowieso geen reden hebben om zelf de temperatuur te regelen, want de temperatuur in de darmen is stabiel en uiterst aangenaam).
- Onze vraag over de alkaloïden vonden we relevant omdat de gifstof die zit in kruiskruid, ook een alkaloïde is. (Zoals later bleek zijn wij niet de enige die bezorgd zijn over het gebruik van alkaloïden in de middelen van Leen Taal.)
Reden genoeg dus om door te vragen:
>>VOOR DE GOEDE DARMFLORA ABSOLUUT VEILIG
>Hoe is dit onderzocht? Ik bedoel, ik neem aan dat het onderzocht is, dus dan ben ik logischerwijs benieuwd op welke manier. Dit soort zaken zouden mi het best uitgebreid online beschikbaar zijn. Gepatenteerde onderzoeken zijn nooit beschikbaar >>DIE ALLE WAT KUODBLOEDIG ISCDOOD MAAKT EN ALLES WAT WARMBLOEDIG IS IN TACT LAAT >Ook de goede bacteriën zijn koudbloedig toch.. Hoe kom je daar bij waar heb jij deze veronderstelling vandaan???? >Bij reguliere wormspuiten staat bv ook exact de hoeveelheid werkzame stof in procenten Was dat maar zo,helaas je bent niet deskundig in deze blijkt. Waarom wil je dat zo graag weten,als je er toch geen verstand van heb???? >Kunt u mij het pattent-nummer geven, een vriend van me is daar in geïnteresseerd. Zeker een dierenarts van een van die firma.s 96 maanden wachten dan maar.Ga zelf maar onderzoeken doen voor veel geld Succes zou ik zeggen Leen Taal. |
In deze email is geen enkele vraag beantwoord, maar wordt slechts gesuggereerd dat wij dombo's zijn en derhalve dit soort vragen niet horen te stellen, en wordt gelijk geschermd met patentnummers. Voor ons was dit reden om onmiddellijk te stoppen met de middelen van de heer Leen Taal. We wilden graag weten hoe veilig de middelen waren en klaarblijkelijk is er geen onderzoek beschikbaar waaruit blijkt dat het middel veilig genoeg is. Onze paarden zijn geen proefkonijnen.
Wat de patenten betreft: Er is geen nader onderzoek nodig om te kunnen concluderen dat deze informatie van Leen Taal alvast onjuist en misleidend is. Het zijn producten en formules die gepatenteerd kunnen worden, maar de onderzoeken waaruit moet blijken of een middel veilig is zijn (logischerwijs) altijd openbaar. (Als producent wil je toch niets liever?) Opmerkelijk is de weigering om het patentnummer te verstrekken, met de suggestie dat je daarmee het gepatenteerde middel zou kunnen namaken. In werkelijkheid is het juist andersom, een patentnummer is juist je bescherming, waardoor je je vinding openbaar kan maken. Niet voor niets lees je op ieder artikel "patent pending" of iets van die strekking met daarachter het patentnummer. Patenthouders lijken dus niets lievers te doen dan hun patentnummer wereldkundig te maken, maar Leen Taal probeert het patentnummer van Vermo-cure juist geheim te houden. (???)
Genoeg redenen om nog nieuwsgieriger te worden, maar het lukte ons niet om nog enige zinnige antwoorden aan de heer Taal te ontlokken...
Werkt het, of werkt het niet?
Eigenlijk is dit de verkeerde vraag: Niemand gaat een alternatief ontwormmiddel gebruiken omdat het reguliere middel niet goed genoeg werkt, toch? De reguliere ontwormmiddelen slagen er prima in om parasieten om zeep te helpen, zonder twijfel. De enige reden om een alternatief middel te gebruiken is gebaseerd op de veronderstelling dat een alternatief middel minder schadelijke bijwerkingen zou hebben. Nu zijn de bijwerkingen van de reguliere ontwormmiddelen al niet echt bepaald goed omschreven en nogal speculatief, dus als een alternatief middel beter zou moeten zijn dan moet er ook zonder enige twijfel of voorbehoud kunnen worden aangetoond dat de gebruikte ingrediënten absoluut onschuldig zijn.
En daarin zit hem nu net de kneep. Om te bepalen of het alternatieve ontwormmiddel minder schadelijk is dan het reguliere middel zul je moeten weten wat de ingrediënten zijn, en wat hun eigenschappen zijn. En net op dit punt schiet het middel van Leen Taal te kort: Gegevens zijn nauwelijks verkrijgbaar, en vragen omtrent de bestanddelen worden agressief beantwoord, of je krijgt antwoorden die je al met middelbare-school-niveau biologie kunt weerleggen, of er wordt gesmeten met patentrecht (wat interessant is voor juristen maar jou geen steek verder helpt) of het antwoord is dat je gewoon dom bent en geen zinnig antwoord verdient. Het enige dat overblijft is dat het middel van Leen Taal op kruiden is gebaseerd, maar ja, niet ieder kruid is automatisch ook een veilig kruid (denk maar eens aan Jacobskruis*kruid* ...)
Vooralsnog is onduidelijk waarom het middel van Leen Taal beter zou zijn dan de reguliere middelen. De reacties van Leen Taal geven alle reden tot argwaan en scepsis. Voor ons was dit genoeg reden om met onmiddellijke ingang het gebruik van het betreffende middel te staken.
Voor meer informatie over ontwormmiddelen, zie ons artikel over Ontwormen.
Middel tegen zomer-eczeem
Zomer-eczeem komt steeds vaker voor. Onderzoek hierover is nog op volle gang, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat zomereczeem te maken heeft met voeding. Er zijn steeds meer anekdotische verhalen over paarden die spontaan zijn genezen van zomereczeem toen de eigenaars stopten met het geven van krachtvoer. Ook wij hebben die ervaring, maar een echt bewijs is dat natuurlijk nog niet.
Op de foto's: Baladeika, in 2004 en in 2005. Spontaan genezen van zomereczeem, maar niet dankzij een dure wonderkuur. Er waren maar twee verschillen: in 2005 was ze drachtig, en kreeg ze geen krachtvoer meer. Komend seizoen zullen we definitief weten welke van de twee veranderingen doorslaggevend was.
Zomer-eczeem is een vervelende kwaal die zowel de getroffen paarden als ook hun eigenaren tot wanhoop drijft. Zomer-eczeem trekt niet alleen vervelende mugjes aan, maar ook lieden die de wanhoop van de paardenhouders misbruiken om hun kas te spekken: Zo ongeveer om de twee jaar verschijnt er een nieuw wondermiddel op de markt, waarbij doorgaans niet alleen het betreffende middel innovatief is, maar ook de gehele achterliggende "wetenschap". Zo is de hele wetenschap al op zijn kop gezet door de ontdekking van oïden, een nieuw soort organismen dat nog kleiner zou zijn dan bacterieën. Volslagen nonsens natuurlijk, maar veel mensen trapten erin. Kennelijk zijn wanhopige mensen bereid heel veel voor waarheid aan te nemen, als het maar veelbelovend klinkt.
Ook het anti-zomer-eczeem-middel Eczit van Leen Taal klinkt inderdaad veelbelovend. Volgens grootschalige onderzoeken bij Fjorden zou het middel zeer goed werken, en ook de referentielijst is indrukwekkend.
Ook hier wilden mensen wat meer weten over het middel en ook hier werd er geheimzinnig gedaan over de ingrediënten. Via het patentnummer in een Online database verkreeg men toch de ingrediëntenlijst:
Ingrediënten
Latijnse naam | Nederlandse naam | Vermeende werking | Zie: |
---|---|---|---|
Piper methysticum | kava kava | vermindert stress, paniek en pijn | 1 |
Uncaria tomentosa | kattenklauw | antioxidant, ontstekingsremmend | 2 |
Ballota nigra | stinkende Ballote | neurosedatief (=kalmerend) en antioxidant | 3 |
Glycyrrhiza glabra | zoethout | anti-depressivum | 4 |
Eleutherococcus senticosus | ginseng | kalmerend, fysieke fitheid | 5 |
Avena sativa | haver | anti-depressant, snellere vorming van huidcellen | 6 |
Melissa officinalis | melisse | antiviraal, antibacterieel, ontstekingsremmend, kalmerend | 7 |
Het eerste bestanddeel, Kava kava, wordt gebruikt als alternatief slaap- en kalmeringsmiddel. Het gebruik is niet zonder risico: kava kava kan bijwerkingen veroorzaken, zoals ernstige, onherstelbare leverbeschadigingen of tijdelijke huidaandoeningen en zenuwafwijkingen. Om die reden is het in een aantal landen, waaronder in Nederland, verboden.
Van Eleutherococcus senticosus (Ginseng) wordt beweerd dat het bij gebruik tijdens zwangerschap (getest op ratten) misvormde nakomelingen tot gevolg heeft (Zie 8).
Opmerkelijk is dat de meeste bestandsdelen een verdovende, kalmerende of anti-depressieve werking hebben. Zou het niet zo kunnen zijn dat de beschreven gedragsverandering (kalmer en rustiger worden) veroorzaakt worden door deze eigenschappen, en dat de paarden minder schuren vanwege de kalmerende, verdovende en pijnstillende werking? Maar genezen is iets anders dan verdoven, toch?
Op het kruiskruidforum zit een aantal mensen die in verband met het Jacobskruiskruid veel verstand hebben van alkaloïden. Een van hen stelde hierover een vraag aan de heer Leen Taal:
>Kunt u mij vertellen om welke alkaloïden en glucosiden het gaat in betreffende middelen?
Beperk je tot het Jacobskruiskruid,Over twee maanden komt er door mij een middel op de markt van NovelCure,die alle leed van Jacobskruidkruis uitschakelt Onderzoek heeft 225.000.gekost Ook dat recept wordt NIET prijsgegeven. Ga wat zinnigs doen,en vind niet twee keer het zwarte garen uit, en niet mijn kostbare tijd vragen Met vriendelijke Groet Leen Taal alg Dir |
De bekende taalfouten en de bekende vriendelijkheid. Plus gelijk maar even een aankondiging voor een nieuw wondermiddel. Daarover later meer... Overigens werd dit bericht gevolgd door een bericht waarin werd verteld dat het bericht was "doorgestuurd naar de juridische afdeling":
U begeeft zich op glad ijs. zou ik niet doen.CC van dit bericht gaat naar bedrijfs jurist NovelCure Zirkzee&Den Os. |
Kennelijk is Leen Taal van mening dat een vraag stellen al genoeg reden is om met advocaten te dreigen? Het lijkt haast wel of er iets te verbergen is...
Meer vragen
Onderstaande brief spreekt voor zichzelf.
>Geachte heer Taal, Met belangstelling heb ik uw folder doorgelezen. Ook heb ik uw folder laten lezen aan mijn dierenarts, welke niet negatief ten op zichte van uw verhaal staat, al heeft hij zijn bedenkingen bij uw oorzaak/gevolg verhaal. Hij raadde mij in elk geval aan om toch wat sceptiche vragen te stellen: UW DIERENARTS KENT DEZE MATERIE OOK NIET IS COMPLEET NIEUW WORDT GEPUBLISEERD IN THE VETERINARY EQUINE JOURNAL (Zie 1) >U spreekt over een verfijnde bloedanalyse. Wat wordt er dan onderzocht ? Functies van orgaansystemen kunnen namelijk over het algemeen ook door mijn eigen dierenarts onderzocht worden. Sterker nog: lever, nieren en "ht, leuco's, diff" zijn al onderzocht. DIT TOTAAL NIEUWE BLOEDONDERZOEK GAAT VELE MALEN VERDER.GEEFT INZICHT IN DE IMMUNITEIT,AUTOIMUNITEIT RESORCINE COPPERACETAAT HEPATHOTOXINE,ALFA BETA GAMMA EUGLOBULINES LEVER MAAG MAAGDARM KANAAL ALLERGIE DUNNE DARM DIKKEDARM KANKERCELLEN ETC (Zie 2) >Wat zijn "plantaardige synergetische werkzame stoffen"? Puur gebaseerd op kruiden of moet ik er vanuit gaan dat er medicatie als bv. cortico's of prednisolon oid in is verwerkt? GEEN ALLOPATISCHE ONZINNIGE PREPARATEN. >Wat is/zijn de werkzame stof(fen)? GEPATENTEERD EN BESCHERMT GOEDGEKEURD GMP (Zie 3) >Ik begrijp dat ieder paard in wezen dezelfde medicatie krijgt voorgeschreven, wordt alleen de dosis verhoogd/aangepast THERAPIE IS ADOPTOGEEN. DWZ PAST ZICH NAAR DE OMSTANDIGHEDEN AAN. (Zie 4) >Ik heb contact gehad met een vertegenwoordiger van Subli, deze heeft mij informatie gegeven over het voer dat ze op de markt gaan brengen in januari en dat er een preparaat van u is toegevoegd aan het voer. Hij kon mij echter niet vertellen wat het preparaat inhield (wat ik opzich een beetje vreemd vind, "je weet toch wat er in je voer zit") VOLDOET AAN DE EUROPEESE GMP WETGEVING (Zie 5) >2 x per jaar 170,- op tafel leggen is niet voor iedereen even gemakkelijk! JAMMER ,KAN IK NIKS MEE ,ER IS NIEMAND GEWEEST DIE DE AFGELOPEN 10 JAAR MIJN INVESTERING EURO 820.000 VOOR MIJ HEEFT BETAALD EEN,MERCEDES KOST MEER DAN EEN FIAT 500 >Waarom gebruikt u een laboratorium in Belgie? WAAROM WOONT U IN NEDERLAND//?? OMDAT DIE SAMEN WERKT MET DE UNIVERSITEIT IN LEUVEN EN KASSEL BRD, WAAR IK AFSTUDEER. VERDER DE NEDERLANDSE UNIVERSITEIT o.a. WUR WAGENINGEN WAREN BEZIG MET SUBSIDIES AAN TE VRAGEN VOOR HET STOMPZINNIGE MUGGEN ONDERZOEK.TN IK MET HET HET WETENSCHAPPELIJK BEWIJS HIERVOOR KWAM DAT HET NIET KON.. VERKEERD MOMENT DUS. MINISTER VEERMAN SPRAK HIER LATER ZIJN VERWONDERING OVER UIT NEDERLANDSE UNIVERSITEITEN BEPERKEN ZICH TOT PUBLICATIE STUDIES EN GEEN WETENSCHAPPELIJK PRAKTIJK KLINISCH ONDERZOEK. NEDERLAND LOOPT WAT DAT BETREFT ACHTER DE FEITEN AAN.UTRECHT HEEFT ZIJN GOEDE NAAM ALLANG VERLOREN IN DE WERELD EN BETEKEND NIETS MEER WAT BETREFT KWALITEIT!!!!. (Zie 6 en 7) >Ik hoop dat u mijn vragen kunt beantwoorden. U zult vast begrijpen dat ik graag mijn paardje met (nog vrij lichte) zomerexzeem wil helpen, maar niet zomaar van alles wil toedienen, zonder dat ik weet wat ik haar geef. Ik zal uw antwoorden dan ook zeker bespreken met mijn dierenarts. MOET U ABSOLUUT DOEN. VERTEL HEM DAN OOK MAAR DAT MIJN ADVISUERS PROF T BAARS en PROF DR HC DR F NEMETH ZIJN. IK BEN GEEN JOMANDA (Zie 8) |
- Er is nooit iets verschenen in de veterinary equine journal.
- Waar is dit "totaal nieuwe bloedonderzoek" eigenlijk voor nodig? Voor zover we hebben kunnen achterhalen krijgen alle paarden, ongeacht de uitslag van het bloedonderzoek, hetzelfde kruidenmengsel. Waarom voor veel geld bloed laten onderzoeken als de uitslag toch niet van invloed is op de behandeling?
- Wederom worden vragen over de werkzame stoffen afgedaan met de dooddoener "gepatenteerd". Wederom wijzen wij er dus op dat eenmaal gepatenteerde vindingen gewoon openbaar kunnen worden gemaakt omdat ze beschermd worden door het patent (dat is nou net waarom je ergens patent op aanvraagt, zodat je het niet meer geheim hoeft te houden).
- Handig wanneer een medicijn zich naar de omstandigheden aanpast. Wel een erg optimistische claim die we graag nader bewezen zouden zien.
- Ook hier weer wordt een vraag over de samenstelling handig ontweken. Maar nu de vraag toch is verlegd naar de wetgeving: de GMP wetgeving houdt juist in dat er moet worden geëtiketteerd...
- Volgens de universiteit in Kassel is Leen Taal daar geen student en ook niet aan het afstuderen.
- Wat Minister Veerman weet van zomer-eczeem zijn we nog aan het uitzoeken, maar we zijn niet verbaasd als dit fragmentje voor het ministerie even vreemd is als voor ons.
- Over de referenties die hij hier noemt kun je hieronder meer lezen:
Referenties
Een groepje mensen is ook de referenties aan het natrekken die in de documentatie van Leen Taal worden genoemd.
Bij het natrekken van die referenties bleek dat het overgrote merendeel van de referenties niets met de producten van Leen Taal te maken heeft. De meeste personen die genoemd worden in de referenties weten niet eens dat ze op de lijst staan, en reageren verbijsterd of zelfs woedend...
Tamelijk dubieus, omdat referenties moeten aantonen dat je opvattingen niet uit de duim gezogen zijn. Nu blijkt dat de referenties vervalst zijn rijst dan ook de vraag hoe het nu zit met die duim... En als de referenties vervalst zijn, waarom zouden de onderzoeken dan wel betrouwbaar zijn? Waarom zou het product eigenlijk wel betrouwbaar zijn?
Alleen het vervalsen van referenties zou voor ons al genoeg reden zijn geweest om onmiddellijk met de producten van Leen Taal te stoppen. Gelukkig waren we al gestopt...
Tot nu toe hebben we het volgende aan referenties achterhaald.
|
Werkt het, of werkt het niet?
De onderzoeken zouden zijn uitgevoerd met medewerking van het Fjordenstamboek. In de reclamefolder staat dat na gebruik van de kuur 87% van de paarden vrij was van zomereczeem, bij 10% was de aandoening teruggedrongen en bij 3% ten dele teruggedrongen.
Vreemd genoeg is er over die paarden niet veel terug te vinden. Op bokt heeft één van de eigenaren zich gemeld en schrijft: "Wij waren een van de 60 paarden aan dit onderzoek en van ons paard is de toestand niet verbeterd. Dus die 100% kan niet kloppen"... "We zijn nu meer dan 1000 euro armer en zijn er eigenlijk niets mee opgeschoten". Ook een andere deelneemster aan het onderzoek ontkent de genezende werking (zie kader hieronder).
In het patent wordt een onderzoek beschreven over "tale and mane eczema" (waarschijnlijk wordt hier "staart- en maneneczeem" bedoeld, hoewel staart in het Engels "tail" is en "tale" iets heel anders betekent) dat is uitgevoerd met Fjorden en Halflings (met die laatsten worden waarschijnlijk geen Hobbits bedoeld maar Haflingers). Onduidelijk is of er een controlegroep was en in welk seizoen zijn onderzoek is gestart, kortom alle wetenschappelijke basis ontbreekt. De paarden kregen 3 maal daags 2 capsules Kava kava a 300 milligram per stuk! Aangezien zomereczeem sterk seizoensafhankelijk is vragen we ons af wat de genoemde evaluatieperiode van 6 maanden voor betekenis heeft: als je het onderzoek in de zomer begint dan zul je 6 maanden later beslist een verbetering te zien krijgen, wat voor kuur je ook toepast! De originele tekst luidt:
Example 2 A group of 102 horses (98 Fjords, 2 Icelanders and 2 Halflings) suffering from tale and mane eczema were treated with the compositions of the kit of the present invention. Before treatment the horses had several infections in the tale and mane region. During a period varying from 1 to 6 months the horses were administered: - three times a day two capsules containing 210 mg of leaves of Melissa Officinalis; - three times a day two capsules containing 250 mg of Eleutherococcus senticosus; - three times a day two capsules containing 250 mg of Avena sativa ; - three times a day two capsules containing 300 mg parts of the roots of Piper methysticum; - three times a day two capsules containing 250 mg parts of the roots of Glycyrrhiza glabra/gan cao; - three times a day one capsule containing 350 mg parts of the roots of Uncaria Tomentosa. Within a period of six months the conditions of all the horses were evaluated. Seventy nine horses did no longer suffer from tale and mane eczema. Twelve horses showed improvement, although the tale and mane eczema was not cured completely. Eleven horses showed no improvement. It is believed that the disease has affect these eleven horses beyond a biological border, making treatment fruitless.
Gelezen op bokt: Ik heb meegedaan met mijn fjord aan het onderzoek van het stamboek ... Overigens is mijn fjord dus ook NIET van de eczeem af na de kuren. Iedere keer was er wel iets anders wat ik verkeerd had gedaan waardoor de kuur niet optimaal had gewerkt. Of mijn paard was net geent, of ik had een wormkuur gegeven tijdens of na de kuur... ... Iedere keer weer werd mij verzekerd dat na nog één kuur mijn paard toch echt schuurvrij zou zijn. Omdat ze er toch wel goed op reageerde ben ik er toch herhaaldelijk weer "ingetrapt". |
Er is overigens verwarring over het aantal paarden (laat staan de percentages) waarmee getest zou zijn: In de octrooiaanvraag wordt uitgegaan van 102 paarden, maar op de website van Leen Taal zijn het er nog maar 60. Wat is er gebeurd met de 42 "verdwenen" paarden?
Op de diverse forums (zie onze bronvermeldingen) stapelen de negatieve berichten rond Leen Taal zich op. Veel mensen beweren het middel te hebben gekocht, maar toevallig nou net een paard te hebben waarbij het niet werkte, waardoor ze nog maar eens een extra kuur moesten kopen. De meeste mensen laten zich overhalen om meerdere kuren toe te passen, diverse bloedonderzoeken te laten uitvoeren (Leen Taal is ook eigenaar van Novel Cure Bloedanalyse B.V.) zijn wormmiddelen te gebruiken en aanvullende kuren (maag/darm) uit te voeren, alvorens het (niet zelden meer dan 1000 Euro armer) eindelijk op te geven. Steeds meer mensen vragen zich af waar de paarden zjin gebleven die genezen zouden zijn, maar vreemd genoeg zijn de eigenaren op geen enkel forum te vinden...
De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat sporadisch ook een positief verhaal wordt genoemd. Ze zijn veruit in de minderheid, maar ze zijn er wel. Meestal wordt genoemd dat de paarden rustiger en kalmer zijn geworden, maar is dat verwonderlijk aangezien het merendeel van de bestanddelen van Eczit een kalmerende, verdovende en pijnstillende werking bezit? Verdoven is echter wat anders dan genezen. Bij de mensen die positieve effecten melden overheerst overigens de constatering dat het gunstige effect slechts gedurende de kuur optreedt en daarna al snel weer ophoudt.
Maar ook zijn er paarden waarbij een fysieke verbetering is gemeld. De vraag is echter of die verbetering het gevolg is van het dure middel. Leen Taal geeft terecht het advies dat mensen de voedingsgewoonten van hun paard moeten herzien (geen biks meer) en het is bekend dat dit alleen al het zomereczeem kan doen verminderen. Per slot van rekening hebben wij zelf ook een zomereczeem paard dat spontaan genezen lijkt te zijn, en dat zonder kuur...
We zouden graag in contact komen met mensen die paarden hebben die genezen zijn van zomereczeem, zowel van mensen die het middel van Taal hebben toegepast, als mensen die gestopt zijn met het geven van krachtvoer, als mensen die niets hebben gedaan, en natuurlijk de mensen die beiden hebben toegepast.
Middel tegen Jacobskruiskruid
Zoals reeds aangekondigd staat er een middel tegen Jacobskruiskruidvergiftiging op stapel.
Het middel is er nu dus nog niet, dus kunnen we er ook niets over zeggen. Wat we wel kunnen zeggen is wat er gebeurt bij een paard dat Jacobskruiskruidvergiftiging heeft: (Met dank aan de experts van het kruiskruidforum.)
- De levercellen sterven af, en pas wanneer ruwweg de helft van de levercellen dood is beginnen de vergiftigingsverschijnselen zich te openbaren. Dode levercellen komen niet meer tot leven, en komen niet meer terug. Het paard gaat dood, of, als je heel veel geluk hebt, blijft het net in leven en zwaar leverpatient voor de resterende tijd. Het lijkt ons hoogst onwaarschijnlijk dat wat voor middel dan ook dode levercellen weer tot leven kan wekken. Wie dat kan verdient beslist de nobelprijs (en we kunnen dat dan eindelijk onbekommerd vieren met een overvloed aan leverdodende alcoholische versnaperingen).
- De Jacobskruiskruidvergiftiging is vooralsnog niet vast te stellen door het nemen van bloedmonsters: Het gif van Jacobskruiskruid verlaat, na eerst schade te hebben aangericht, het lichaam binnen 48 uur na consumptie, zodat de oorzaak van die schade 48 uur later al niet meer is vast te stellen. Pas wanneer de lever zover is beschadigd dat hij tekort schiet kun je afwijkende leverwaarden meten, maar ook dan kun je slechts vaststellen dat de lever niet meer goed functioneert, en weet je nog steeds niet waardoor dat komt. Aan een betrouwbare test om Jacobskruiskruidvergiftiging vast te stellen wordt nog steeds gewerkt.
Wie is Leen Taal?
Leen Taal was werkzaam bij Shell. In zijn informatie staat:
"Leen Taal, werkt over de gehele wereld tot zelfs in Japan, heeft landelijke en internationale bekendheid gekregen met zijn innoverende inzichten betreffende het voorkomen en genezen van zomereczeem, en bovengenoemde problemen. Leen Taal heeft tien jaar geprotocolleerd onderzoek bij zeer veel paardenrassen, gedaan. Ook bij pony's en paarden waarvan de eigenaren al van alles, tot nu toe met geen of weinig succes hadden geprobeerd."
Gek genoeg is er niets te vinden over zijn "geprotocolleerde onderzoeken" op internet. Niet op de zoekmachines van Google, niet op de zoekmachines van universiteiten, niets... Het lijkt ons een ongeëvenaarde prestatie om tien jaar lang (!) onderzoek te plegen en "internationale bekendheid" te genieten en niet op een zoekmachine terecht te komen...
Met deze kennis in gedachten kunnen we op voorhand zeggen dat middelen tegen Jacobskruiskruidvergiftiging malafide zijn. Natuurlijk is het altijd nog mogelijk een nepmiddel op de markt te brengen, en volgens www.kwakzalverij.nl zou de volgende aanpak succesvol kunnen zijn:
- Zoek een paard dat een beetje een doffe vacht heeft.
- Volgens een zelfverzonnen bloedonderzoek doe je de uitspraak dat het dier in vergaande mate lijdt aan Jacobskruiskruidvergiftiging (wat in werkelijkheid niet zo is).
- Je voorspelt dat het dier dood zal gaan, tenzij...
- ...hij het middel krijgt dat hem zal redden, voor een fors bedrag.
- Het dier krijg uiteraard het reddende middel, en na een tijdje trek je conclusies.
- Het paard is niet dood gegaan, terwijl het vast al lang dood zou zijn geweest zonder "levensreddend medicijn".
- Volgens het zelfverzonnen bloedonderzoek doe je nu de uitspraak dat het dier flink is opgeknapt.
- Hiermee is "bewezen" dat het middel werkt.
- De eigenaar van het paard denkt dat het middel het paard heeft gered, en begint hier op forums en dergelijke over te schrijven, en bezoekt bijeenkomsten om daar enthousiast te vertellen hoe geweldig het middel werkt.... Anderen volgen al spoedig.
Verwarring
Wie verder gaat kijken naar de producten van Leen Taal raakt al snel in verwarring:
- Geneesmiddel, supplement, of kruidenmengsel?
-
De producten worden aangeprezen als medicijn of geneesmiddel, maar op het etiket staat slechts "supplement", "kruidenmengsel" of iets dergelijks. Zo staat er op het middel Vermo-Cure dat als ontwormmiddel wordt verkocht niet dat het om een ontwormmiddel gaat, maar slechts dat het een "darmzuiverend kruidenmengsel" is.
We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat hier juridische overwegingen een rol spelen: Aan middelen die als medicijn of geneesmiddel op de markt komen worden nou eenmaal hogere eisen gesteld dan aan "kruidenmengsels" (zie ook de bronvermeldingen). - Onduidelijke etikettering
- Een duidelijke ingrediëntenlijst ontbreekt of bevat weinig onthullende kreten als "bitterstoffen", "slijmstoffen", etc. De alkaloiden lijken erg geliefd te zijn. Ook worden er gelatines gebruikt, en die worden gemaakt uit botten van dieren... En was er niet "iets" met het verstrekken van voedingsmiddelen van dierlijke herkomst aan planteneters?
- Bedrijven
- Als consument behoor je recht te hebben op garantie en moet het duidelijk zijn wie er aansprakelijk is wanneer er problemen ontstaan. Maar er zijn maar liefst negen (!) bedrijven ingeschreven op het adres van Leen Taal (zie Bronvermeldingen). Met wie ga je eigenlijk in zee? Novel Cure Veterinair B.V.? Of Novel Cure Bloedanalyse B.V.? Of Eczit? (Hoewel die laatste volgens de KvK alweer "opgeheven of verplaatst" is, maar dan blijven er nog steeds genoeg andere bedrijven over.)
- Aansprakelijkheid
- Waarom moet je een vrijwaringsverklaring ondertekenen als je een "onschuldig" kruidenmengsel gebruikt? Of heeft Leen Taal zelf toch twijfels over de onschuld van zijn kruidenmengsel?
Conclusie
De hele gang van zaken rond de producten van Leen Taal geeft vooralsnog aanleiding om enige voorzichtigheid te betrachten:
- Onvriendelijke afhandeling van normale verzoeken tot verdere informatie.
- Onduidelijkheid of de producten deugdelijk getest zijn op schadelijke bijwerkingen.
- Onduidelijke en misleidende etikettering waardoor onduidelijk blijft of er geen schadelijke stoffen zijn gebruikt.
- Dure bloedonderzoeken die geen enkele invloed op het behandelplan blijken te hebben en derhalve nutteloos zijn.
- Geknoei met referenties die de geloofwaardigheid sterk ondermijnen.
Paard Natuurlijk is niet per definitie tegen alternatieve middelen. Maar we realiseren ons wel dat sommige wetten (zoals de plicht om deugdelijk te etiketteren) niet zijn gemaakt om alternatieve middelen te dwarsbomen, maar slechts dienen ter bescherming van de consument. We raden dan ook aan om bij het gebruik van alternatieve middelen goed na te gaan of de producten zijn getest op schadelijkheid, of de gebruikte ingrediënten conform de wet zijn vermeld, en of eventuele publicaties geen onwaarheden bevatten. Wie ter goede trouw is hoeft zijn producten niet te omhullen met geheimzinnigheid, hoeft niet te liegen over referenties, en schept duidelijkheid over wat er wel en niet is getest. Verder raden we aan om eventuele (bloed)onderzoeken slechts te laten uitvoeren wanneer ze bepalend zijn voor de behandeling, en uitsluitend te laten verrichten door een erkend arts of in ieder geval door iemand die geen financieel belang heeft met de uitslag van het onderzoek.
Naschrift
Een jaar na publicatie van deze pagina:
Deze pagina heeft nogal wat emoties doen oplaaien. Nadat er aanvankelijk "artsen" en "onderzoekers" op onze website reageerden met de mededeling dat Leen Taal baanbrekend onderzoek heeft verricht dat "binnenkort" gepubliceerd zou gaan worden, is het wat stiller geworden. Eerlijk gezegd denken wij dat de heer Taal de reacties op onze pagina zelf heeft geschreven. Een jaar later is er nog steeds geen enkele publicatie verschenen. Ook het met veel bombarie aangekondigde middel tegen Jakobskruiskruid is nooit op de markt verschenen. Wel bereiken ons van diverse kanten aanwijzingen dat de heer Taal zijn werkgebied heeft verlegd naar andere terreinen. Zo kan hij inmiddels impotentie genezen, psychotische kindertjes van hun ziekte afhelpen, kanker genezen, etc, etc. De man is werkelijk op alle terreinen thuis, of doet in ieder geval alsof...
Het "bloedonderzoek" is inmiddels ook bij de "animal science group" in Wageningen doorgedrongen. Zie dit onderzoek op melkkoeien Je kunt je afvragen wat het woordje "science" in deze context betekent?
Reacties van lezers
Als je ervaring hebt met de middelen van Leen Taal kun je dat hieronder opschrijven. We zijn nog op zoek naar de vele genezen paarden, dus is je paard dankzij het middel van Leen Taal genezen dan horen we dat graag...
Bronvermeldingen
De url's werken op het moment dat we dit schrijven. Als een website wordt opgeheven of een link op de site intern verhuist en de betreffende website-eigenaar niet doorverwijst, dan zullen in de loop der tijd links breken. Helaas kunnen we niet alles bijhouden.
Veel van de informatie is op de diverse forums door benadeelden naar boven gebracht. Zie onder andere:
- Discussie over Leen Taal op het kruiskruidforum (op 7-2-2006 al 180 berichten)
- Discussie over Leen Taal op www.bokt.nl (op 13-2-2006 al 486 berichten).
- Discussie over Leen Taal op www.paardnatuurlijk.nl
- Verslag van een behandeling op het Merens-forum
Informatie over kava kava en het verbod hierop in Nederland:
- www.regering.nl: kruidenpreparaten met kava kava verboden
- www.voedingscentrum.nl: kava kava
- www.herbmed.org Nog meer informatie
Informatie over de genoemde kruiden:
- www.herbmed.org Piper methysticum
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov Uncaria tomentosa
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov Ballota Nigra
- http://www.herbmed.org Glycyrrhiza glabra
- http://www.herbmed.org Eleutherococcus senticosus
- www.holistic-online.com Avena sativa
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ Melissa officinalis
- www.news.bbc.co.uk Effecten van Ginseng op zwangerschap
Patenten van Leen Taal:
http://www.kwakzalverij.nl/php/display/ap/150/74
Kijk en vergelijk...
http://www.natuurlijkerwijs.com/planten_stoffen.htm
Informatie over alkaloiden
http://cwisdb.cc.kuleuven.be/studadm-bin/stududs.pl
Database met alle studenten van de universiteit in Leuven, waar Leen Taal volgens eigen zeggen aan het afstuderen is. Kun jij hem vinden?
http://www.cbg-meb.nl/brdwebsave/website/back/11_add/files/1831-2003toevoegingsmiddelen.pdf
Regelgeving voor toevoegingsmiddelen voor diervoeding.
http://www.cbg-meb.nl/brdwebsave/website/index.html
Bureau registratie diergeneesmiddelen.