Rag-Fork Voor verwijdering van onder andere Jacobskruiskruid
De ultieme bestrijding van het Jacobskruiskruid
- Wat is het?
- Hoe werkt het?
- De voordelen
- Praktische tips
- Nieuwe, verbeterde versie!
- Onze eigen ervaring
- Bestellen
Wat is het?
Je bent vast wel op de hoogte van de gevaren van het Jacobskruiskruid. (Zo niet, kijk dan even op de pagina over kruiskruid) Het is een plant die je beslist niet in je weide wilt hebben, maar als je het toch in je weide hebt staan dan weet je wel hoe lastig Jacobskruiskruid zich laat verwijderen. Tegen gif is de plant nagenoeg imuun, frequent genoeg afmaaien is nauwelijks een optie, dus handmatig verwijderen is eigenlijk de enige mogelijkheid.
De plant zit echter zeer stevig vast aan de grond, en trek je te hard dan breekt de stengel af en blijven de wortels zitten waardoor de plant zo weer terug is. Het gevecht tegen het giftige Jacobskruiskruid drijft weidebeheerders dan ook tot wanhoop.
Gelukkig is er nu een praktische oplossing: de Rag-fork!
De Rag-fork is speciaal ontwikkeld om Jacobskruiskruid gemakkelijk, snel, effectief en definitief te verwijderen, inclusief de wortels. Geen gesjor meer, geen afbrekende stengels, geen wortels meer die blijven zitten en voor terugkeer van de gele sluipmoordenaar zorgen. De Rag-fork is in Engeland ontwikkeld, waar ze al wat langer te kampen hebben met Jacobskruiskruid. (In Engeland heet dit kruid Ragwort, vandaar de naam Rag-fork.)
Hoewel de Rag-fork speciaal is ontwikkeld om Jacobskruiskruid te bestrijden blijkt hij ook zeer effectief om andere onkruiden te verwijderen. Wij gebruiken hem ook met veel succes en veel plezier om zuring en distels te rooien.
Hoe werkt het?
De Rag-fork is een vernuftig ontwerp. De drie tanden zitten op precies de goede afstand om de wortels zo weinig mogelijk te beschadigen en tegelijkertijd voldoende opwaartse kracht te kunnen uitoefenen om de plant uit de grond te wippen. Door de voetsteun druk je hem moeiteloos in de meeste grondsoorten, en door de beugel aan de achterkant krijg je een hefboomwerking wanneer je de steel naar achteren kantelt en komt de plant zonder krachtinspanning uit de grond. Het gat dat achterblijft is verrassend klein; dit komt omdat de Rag-fork wel de wortels maar niet de aarde omhoog drukt.
Zo gebruik je de Rag-fork:
- Steek de Rag-fork vlak voor de plant op de grond
- Druk hem aan met je voet
- Kantel de Rag-fork achterover
- Draai de Rag-fork eventueel naar links of rechts
- Raap de plant op
De voordelen
De voordelen van de Rag-fork zijn:
- Milieu-vriendelijk. De Rag-fork belast het milieu niet met gifstoffen en tast het bodemleven niet aan.
- Licht van gewicht. De Rag-fork is licht van gewicht en heeft prettige afmetingen. Je kan hem dus standaard meenemen als je toch de wei inloopt, kom je dan toevallig een jacobskruiskruidplantje tegen dan kun je die meteen verwijderen. Volgens de fabrikant gebruiken ze in Engeland de Rag-fork ook al als wandelstok.
- Gemakkelijk bruikbaar. De Rag-fork maakt het verwijderen van Jacobskruiskruid een karweitje dat nauwelijks krachtinspanning behoeft. De Rag-fork is dus ook geschikt voor zowel heel jonge als heel oude weidebeheerders.
- Effectief. De Rag-fork is het meest effectieve en milieuvriendelijke wapen tegen het Jacobskruiskruid.
- Ook geschikt voor andere onkruiden. Hoewel de Rag-fork primair is ontwikkeld om Jacobskruiskruid te bestrijden blijkt hij ook heel effectief tegen distels, zuring en andere weideplagen.
- Levenslange garantie. Je koopt een Rag-fork maar één keer en hebt er een levenlang plezier van.
Praktische tips
Enkele praktische tips in de bestrijding van Jacobskruiskruid met behulp van de Rag-fork:
- Als de plant te groot is om hem in een keer uit te steken, verplaats je de rag-fork om de plant. Je steekt de rag-fork dus in de grond en duwt de plant daar omhoog, daarna verplaats je de rag-fork een stukje naar opzij en doet daar hetzelfde weer. Zo ga je rond de plant totdat deze gemakkelijk los laat. Vermijd krachtig trekken want dan kunnen stukjes wortel afbreken.
- Verwijder uitgestoken planten direct! Eenmaal uit de grond wordt de plant niet meer door paarden als giftig herkend en alsnog smakelijk opgegeten.
- "Jacobskruiskruid-in-het-nauw" maakt rare sprongen! De plant staat erom bekend om vlak voor het afsterven nog een allerlaatste spurt te nemen om zaad te produceren. Wees niet verrast om enkele dagen na het uittrekken de plant "in het pluis" aan te treffen, ook al ligt hij te kwijnen in de groencontainer. Als je op zeker wil spelen verbrand je de plant of stop je hem in een goede afgesloten plastic zak.
- Jacobskruiskruid maakt zaden die snel uitkomen en zaden die pas na enige jaren uitkomen. Heb je eenmaal Jacobskruiskruid in je weide gehad dan zul je de weide jarenlang op Jacobskruiskruid moeten blijven controleren. Een jaar onoplettendheid kan tot gevolg hebben dat je weer "terug bij af" bent.
Onze eigen ervaring
Vanwege onze webpagina over Jacobskruiskruid, krijgen wij veel vraag naar een oplossing tegen Jacobskruiskruid. Wij zijn daar veel mee aan het experimenteren geweest maar een echte goede oplossing konden we niet vinden. Gif (groeihormoon) werkt erg moeizaam bij Jacobskruiskruid, veel planten blijven gewoon in leven. Vorig jaar hebben we planten met het hormoon behandeld en uiteindelijk gingen er wel een aantal dood maar dat duurde erg lang en ook niet alle planten werden erdoor vernietigd. Uittrekken bleek een illusie. Vorig jaar hadden we een paar meter langs de bakrand waar Jacobskruiskruid welig tierde, en dat hebben we er toen allemaal met de hand uitgetrokken, de wortels zo goed en zo kwaad als dat ging meenemend. Resultaat: vreselijke rugpijn en dit jaar gewoon wéér die hele strook vol met Jacobskruiskruid.
De Rag-fork is niet alleen geschikt voor de kleine rozetten maar weet ook goed raad met de volwassen exemplaren! |
Aangezien Engeland al veel langer bezig is in de strijd tegen het kruid, zochten we daar naar een goede oplossing. Twee jaar geleden hadden we de Rag-fork daar al gezien maar toen waren wij zo eigenwijs om te denken dat je met een schepje en je handen evengoed het kruid kunt verwijderen. Aangezien we vorig jaar door ervaring wisten dat dit helaas niet het geval is, hebben we bij onze kennissen in Engeland nagevraagd of zij ervaring met de Rag-fork hadden. Dat hadden ze zeker, zij hebben hun hele land helemaal vrij van Jacobskruiskruid gekregen door de Rag-fork terwijl het helemaal vol stond met het kruid! Het kruid was dus echt definitief verdwenen.
Dat was genoeg reden om afgelopen jaar alsnog de Rag-fork uit te proberen, en die bleek veel beter dan we gedacht hadden! Alles kon echt super gemakkelijk worden verwijderd, prachtig met de wortels er aan. Grote bossen distels die mijn hoofd te boven groeiden (+1.75m) kun je dus echt zo verwijderen zonder die distel ook maar één keer aan te raken en zonder dat je rug op de verkeerde manier wordt belast. De Rag-fork is dus niet alleen voor Jacobskruiskruid een uitkomst, maar is ook zeer geschikt om overige ongewenste onkruiden te verwijderen, zonder krachtinspanning en zonder gif.
Het prettigste is echter de wetenschap dat dit werk niet voor niets is maar dat de gerooide plant volgend jaar niet weer terug komt. En dat is toch uiteindelijk waar het om gaat: een definitieve oplossing voor het Kruiskruid.
Bestellen
Er ligt nog niets in je winkelwagen. |