Inloggen

Heeft je paard het koud? Waarom je paard het niet koud hoeft te hebben

Deze informatie is een uittreksel uit het boek "Paard Natuurlijk"

image
Onze Arabier blijft gewoon buiten in de sneeuw staan terwijl hij de inloopstal in kan. Aan de hoeveelheid sneeuw die op zijn vacht blijft liggen, kun je goed zien hoe goed zijn vacht isoleert. Zou zijn lichaamswarmte door de vacht naar buiten weglekken dan zou de sneeuw heel snel smelten, net als op de huid van de mens. Hij had het dan ook beslist niet koud!



Onze paarden (een draver, twee arabieren, een draver-arabier, en twee veulens) hebben een relatief korte dunne vacht, ook in de winter. Wij hebben een schuilstal (zie ook ons artikel over natuurlijke huisvesting) maar groot was onze verbazing toen we merkten dat ze 's nachts vrijwillig in de gure oostenwind gingen staan. De inloopstal is in de zomer geliefd als het erg warm is en nu blijven ze buiten.. Als ze het koud hebben gaan ze echt wel naar binnen, maar ze bleken het gewoon niet koud te hebben! Hoe kan dat?

Hoe blijven paarden warm?

De uitleg hieronder is een vertaling en beknopte samenvatting van het uitgebreide (Engelstalige) artikel "How horses keep warm". Het is beslist de moeite waard om het originele uitgebreide artikel te lezen.

Hoe goed kunnen paarden tegen de koude, en hoe doen ze dat? Het komt neer op drie A's: Aanpassing, Acclimatisatie, Acclimatisering.

Aanpassing

Paarden zijn geëvolueerd in een veel kouder klimaat dan de mens. Het menselijk lichaam is gebouwd om warmte snel te kunnen afstaan, het lichaam van het paard is gemaakt om warmte te produceren en vast te houden. Een aantal opvallende aanpassingen zijn: Het enorme spijsverteringsgestel van het paard, uitgerust om zeer vezelrijk voedsel te verteren, produceert een enorme hoeveelheid warmte. (Zie ook Natuurlijke Voeding voor meer informatie daarover).

Het paard heeft een groot relatief rond lichaam, met een grotere inhoud/oppervlakte verhouding dan dat van de mens, en raakt dus per kilo lichaamsgewicht veel minder warmte kwijt dan wij. Maar ook de ledematen van het paard zijn heel fraai aangepast aan de koude: De benen van een paard bevatten veel minder spieren dan die van de mens, dus de benen hebben veel minder bloed nodig en koelen het bloed dus ook minder af. Vanwege het lagere metabolisme in de benen hebben de cellen in de benen ook minder moeite met lagere temperaturen. Menselijke tenen "bevriezen" vrij snel, maar paarden hebben zelden bevroren benen! Onze neuzen zijn meer gemaakt om de lucht te filteren dan om ze op te warmen, maar paardeneuzen zijn speciaal uitgerust om de lucht op te warmen. Paarden verliezen dan ook weinig warmte via de longen.

Acclimatisatie

Pilo-erection
Pilo-erection
Op deze koude februari-dag heeft dit paard zijn vacht rechtop gezet zodat deze meer isolerende lucht omsluit. Op deze manier krijgt hij het niet koud. Een deken zou dit moeilijk maken omdat daarmee de vacht wordt platgedrukt.

Als de aanpassing of acclimatisering onvoldoende blijkt heeft het paard een heel scala aan "noodvoorzieningen" om snel de lichaamstemperatuur omhoog te krijgen.

  • Bibberen (of rillen). Bibberen is niets anders dan snel opeenvolgende spiercontracties. Spiergebruik produceert veel warmte, en met hun enorme spiermassa's zijn paarden uitstekende "bibberaars". Ze kunnen dit makkelijker en efficiënter dan de mens.
  • Countercurrent heat exchange. Normaal gesproken stroomt het bloed vlak onder de huid alvorens naar de longen te gaan. Tijdens koud weer echter worden de bloedvaten vlak onder de huid afgesloten en stroomt het bloed dieper door de huid, de teruggaande bloedstroom wordt bovendien omgeleid en stroomt om de slagaderen heen (waardoor het bloed stroomt dat uit het hart komt). Het gevolg is dat het terugkerende bloed eerst wordt opgewarmd alvorens het terug gaat naar hart en longen.
  • Pilo-erection. Het paard zet (soms bijna onzichtbaar) de vachtharen ietwat rechtop, zodat ze meer isolerende lucht omsluiten.
  • Circulation shunts. Om de benen tegen bevriezing te beschermen, en tegelijkertijd het warmteverlies te beperken, kan het paard het bloed van de slagaderen rechtstreeks naar de aderen laten terugstromen. De lichaamscellen in de benen krijgen dan tijdelijk geen voeding meer (een paard kan dat doen omdat er in de benen zelf nauwelijks spieren zitten), het bloed wordt dan alleen gebruikt om de benen op te warmen, en zodra de benen weer warm genoeg zijn stroomt het bloed weer gewoon via de haarvaten.
  • Verhoogd metabolisme. Blijft het koud, dan produceert het paard meer cortisol, de bloeddruk, hartslag, en algeheel metabolisme gaat omhoog.

Acclimatisering

De hierboven beschreven noodvoorzieningen werken prachtig, maar kosten veel energie. Voor de langere termijn (het winterseizoen) treft het paard andere maatregelen. In de herfst maakt het paard een wintervacht, die in dikte wordt aangepast aan het temperatuurverloop. Deze wintervacht kan tot midden December nog worden aangepast aan de heersende temperaturen.

De wintervacht van een paard overtreft onze beste winterkleding! Er zitten verschillende soorten haren in de vacht: Fijne haren om te isoleren, stugge haren om de fijnere isoleerharen overeind te houden, haren om de regen te weren. Een paard waarbij de structuur van de vacht niet door borstelen wordt verwoest, en waarbij de vetlaag niet door shampoos en dergelijke wordt weggespoeld, is zeer goed bestand tegen regen en zorgt ervoor dat de huid altijd droog blijft.

Wanneer de temperatuur omlaag gaat krijgt het paard meer honger. Hij gaat een isolerend vetlaagje opbouwen, en bovendien gaat zijn metabolisme langzaam omhoog.

Het resultaat is een juweeltje van temperatuurregulatie: Het paard gaat meer warmte produceren en bouwt tegelijkertijd een paar extra lagen isolatie.

Zweten, gevaarlijk of niet?

Een hardnekkig misverstand is dat paarden kou vatten als ze bezweet de wei op gaan. Waarom is dat een misverstand en hoe is dit misverstand de wereld in gekomen?

Om dit goed te kunnen uitleggen is het nodig om stil te staan bij enkele natuurkundige feiten:

  • Iets dat nat is is nog niet per definitie koud. Kou ontstaat pas wanneer een vloeistof overgaat in een gas; verdamping dus.
  • Verdamping gaat sneller wanneer er een luchtstroom is. Denk aan wasgoed dat sneller droogt wanneer er een windje staat.
  • Iets dat nat is maar niet kan verdampen koelt niet af.
  • Drogen kan op verschillende manieren: Dit kan door verdamping maar ook door het afvoeren van het water. Wanneer je een handdoek gebruikt droog je ook, maar zonder de afkoeling die je zou krijgen wanneer je droogt door verdamping.
  • Vocht heeft de neiging zich te verplaatsen naar nauwe ruimten. Zo drogen handdoeken omdat het vocht tussen de draadjes van de stof kruipt. We noemen dit de capillaire werking. Vacht heeft ook een capillaire werking: De nauwe ruimten tussen de haartjes zuigen vocht op.

Ok, wat heeft dit met paarden te maken? Nee, wacht nou even, laten we eerst eens kijken wat er gebeurt als wij mensen bezweet buiten gaan rondlopen:

Onze huid is nat en door de wind wordt onze huid gedroogd. De drogende factor is hier dus verdamping, en verdamping zorgt voor afkoeling. Als wij mensen nat buiten staan koelen we in een rap tempo af. Die afkoeling gaat zo snel dat we kou kunnen vatten.

image

Nu eindelijk naar de paarden. Wat gebeurt er als een paard zweet?

Als een paard zweet wordt allereerst de huid nat. Aangezien de huid niet bloot is vindt er nog geen rechtstreekse verdamping en dus afkoeling plaats. In plaats daarvan wordt het zweet door de capillaire werking van de vacht naar buiten getransporteerd. Het is aan de buitenkant van de vacht waar de verdamping en dus de afkoeling plaatsvindt.

Wat gebeurt er nu wanneer we een bezweet paard "zomaar" buiten neerzetten?

Zolang het paard het nog te warm heeft zal hij blijven zweten. Zolang je het te warm hebt kan zweten geen kwaad; mensen worden ook niet ziek als ze uit de sauna komen en in de vrieskou gaan staan.

Na een tijdje heeft het paard het echter niet meer te warm en houdt dus op met zweten. Wat er dan gebeurt is totaal verschillend van wat er bij mensen gebeurt: De huid droogt dan op, maar niet door de verdamping maar door de capillaire werking van de vacht. Die zuigt het zweet op (zoals een handdoek je opdroogt, dus zonder afkoeling) en het zweet verdampt aan de buitenkant van de vacht. Omdat we te maken hebben met verdamping koelt het daar natuurlijk wel af, maar dat is aan de buitenkant van de vacht en hierdoor koelt het paard wel af maar veel langzamer dan een mens.

Alle voorzorgen om paarden te beschermen tegen te snelle afkoeling zijn dan ook gebaseerd op antropomorfisme: Omdat wij mensen er last van krijgen als we zonder kleding bezweet in de wind gaan staan, denken we dat dit dus ook wel voor paarden zal gelden. Maar bij een paard werkt het dus heel anders, die heeft zijn vacht.

Dat paarden kunnen zweten is niet zo vanzelfsprekend: De meeste dieren kunnen niet zweten! (honden, katten, konijnen, etc.) Het paard is blijkbaar speciaal geëvolueerd om te kunnen zweten en het is dan ook tamelijk merkwaardig om te veronderstellen dat hij daar niet tegen zou kunnen!

Dit gebrek aan natuurkundig inzicht en het daaruit volgende antropomorfisme doet mensen besluiten om dan maar een deken op het paard te leggen en daarmee de fantastische temperatuurregulatie van het paard te saboteren... En dat brengt ons op het volgende onderwerp.

Dekens, nodig of niet?

Het is op grote schaal gebruikelijk om paarden van een deken te voorzien. Maar, zoals al vaker is gebleken: dat iedereen het doet wil nog niet zeggen dat het goed is! De paardendekenleveranciers varen er wel bij, maar heeft het voor het paard wel enig nut?

Onze paarden in de sneeuw
Onze paarden in de sneeuw
Tijdens deze barre decembernacht stonden onze paarden gewoon in de sneeuwstorm en bleken het niet koud te hebben. Het is wel echt essentieel dat ze ten tijde van erge kou (harde wind, temperatuur, regen) wel echt onbeperkt ruwvoer tot hun beschikking hebben want daardoor blijft een paard warmte produceren!

Winterdekens

Zoals hierboven beschreven, paarden passen zich aan het winterseizoen aan. De dikte van de wintervacht, alsmede de regulatie van zijn metabolisme, zijn afhankelijk van de temperatuur. Krijgt het paard het niet koud, dan blijft de wintervacht dun en blijft de "zomerthermostaat" aan.

Leg je in de herfst een deken op je paard dan zal het paard zich acclimatiseren aan de deken, en helpt de deken niet om het paard in de winter warm te houden!

Enkele nadelen van dekens zijn:

  • Dekens zijn doorgaans niet iets "extra's" ten opzichte van de wintervacht maar komen in plaats van de dikte van de wintervacht. Het paard calculeert de deken gewoon in tijdens het aanmaken van de wintervacht, en heeft dus niets "extra's" aan de deken.
  • De vacht van het paard heeft een warmteregulerend vermogen en wordt zowel voor de langere termijn (wintervacht) als op de kortere termijn (haren overeind zetten) aangepast aan de weersomstandigheden. Een deken is echter niet zelfaanpassend; je berooft het paard van zijn warmteregulatie als je een deken gebruikt.
  • Het paard kan zijn vacht niet meer goed opzetten als hij het koud krijgt omdat de deken de vacht platgedrukt houdt. Het paard kan het dus koud krijgen DOOR de deken!
  • Het paard kan niet meer rollen. Rollen heeft een functie: zand e.d. verwijderen eventuele parasieten van de huid. Met een deken om kan het paard wel rollen maar het beoogde doel wordt niet gerealiseerd omdat de huid is afgeschermd.
  • Het is aangetoond dat dekens het immuunsysteem van het paard verzwakken. Paarden met dekens krijgen vaker (huid)ziekten dan paarden zonder dekens.

Sommige mensen geven het paard juist een deken om de wintervacht tegen te gaan. Ze vinden een wintervacht niet zo mooi, zijn bang dat een ondeskundige dressuur-jury bij gebrek aan inzicht minpunten in rekening brengt omdat hun paard een gezonde vacht heeft of ze vinden de wintervacht lastig omdat het paard tijdens intensief rijden bezweet raakt. Dit laatste argument hebben we echter al afdoende bestreden: aangezien het geen kwaad kan dat het paard bezweet rondloopt hoef je ook niks te doen om het zweten tegen te gaan. Wij persoonlijk vinden een paard met een mooie wollige wintervacht ontzettend mooi en vinden een geschoren paard er heel aangetast uitzien. Dat is een kwestie van smaak maar zeker ook van gewenning. Zou het niet mooi zijn als we qua modebeeld het comfort van het paard voorop zetten en zijn natuur in zijn waarde laten?

Zweetdekens

Zelf heb ik bij mijn paard Jack een tijdje een wollen zweetdeken gebruikt als hij bezweet was. Het werkte fantastisch, de deken zelf bleef nagenoeg droog, en aan de buitenkant van de deken ontstonden er allemaal kleine pareltjes vocht. Zo stond ik daar een keer geboeid naar te kijken, me af te vragen hoe dit werkte... tot ineens de absurde waarheid tot me doordrong... HOE werkt zo'n deken? De vezels hebben een capillaire werking, ze transporteren het vocht naar buiten, en dat vocht condenseert zodra het in aanraking komt met de koele buitenlucht. Daarom blijft het van onderen droog en wordt het aan de buitenkant nat. En van wat voor fantastisch high-tech materiaal is zo'n geweldige deken nou gemaakt? Nou, gewoon van wol... En wol is... de vacht van een dier! Niet van een paard, maar van een ander graasdier... Eh, wacht even, als schapenhaar een capillaire werking heeft, zou paardenhaar dat dan misschien ook hebben?

De keer daarop heb ik de zweetdeken weggelaten, en nauwlettend in de gaten gehouden wat er gebeurde... Inderdaad, de vacht van het -goed uitgestapte- paard is nat van het zweet... AAN DE BUITENKANT! De huid zelf is na het uitstappen droog!

Ongemerkt was ik ook hier weer het slachtoffer geworden van antropomorfisme: "Als IK bezweet buiten ga staan zonder jas aan word ik ziek, dus dat zal bij een paard ook wel zo zijn." Nee dus, om verschillende redenen: Als IK bezweet raak wordt mijn huid nat, en tijdens het verdampen van het zweet wordt mijn huid rechtstreeks en in rap tempo afgekoeld. Als mijn paard bezweet raakt wordt het zweet door de capillaire werking van zijn eigen vacht naar buiten getransporteerd, en verdampt aan de buitenkant van de vacht. Zodra het paard het niet meer warm heeft houdt de zweetproductie op, de huid droogt zeer snel, maar niet door afkoelende verdamping zoals bij mij, maar door de capillaire werking. Dat de vacht aan de buitenkant nog nat is is net zo erg als wanneer mijn jas aan de buitenkant nat is. Niet dus...

Mensen en paarden zijn op dit gebied dus absoluut niet vergelijkbaar, behalve als je je realiseert dat een paard zijn high-tech jas nou eenmaal al aan heeft.

Een paard is een vluchtdier. In al die duizenden generaties heeft het paard weten te overleven dankzij zijn vermogen om snel te kunnen vluchten. Het zou toch al te gek zijn als een paard, dankzij een enorme sprint, juist met succes is ontsnapt aan een roofdier, en dan vervolgens... dood gaat omdat het tijdens de succesvolle ontsnapping bezweet is geraakt en een fataal koudje opliep... Het zou een ongelooflijke evolutionaire blunder zijn geweest als het paard wel kan rennen en zweten maar er niet tegen kan om vervolgens bezweet rond te lopen.

Rijp op Isolerende vacht
Rijp op Isolerende vacht
Als het paard warmte zou verliezen via de vacht, dan zou er nooit een ijslaag aan de buitenkant kunnen ontstaan omdat het door de warmte van het paard direct zou smelten! Een perfect voorbeeld dat de vacht goed isoleert.

Maar wij scheren de vacht van het paard af, en leggen er vervolgens de vacht van een schaap op. En waarom? Nou gewoon, omdat iedereen dat doet... Wie is er nou gek?

En dan komen we weer terug op de winterdekens, die worden gebruikt om de wintervacht tegen te gaan, de wintervacht die ongewenst is omdat het paard dan makkelijker bezweet raakt, en dat weer lastig is omdat we er heilig van overtuigd zijn dat het paard ziek wordt als hij bezweet rond loopt... Antropomorfisme ten top...

Onze paarden gaan dus goed uitgestapt maar bezweet en wel, hup, de wei op! Ze kunnen de inloopstal ingaan als ze denken dat ze het koud krijgen, maar dat doen ze niet. In plaats daarvan zoeken ze een zanderige plek op, gaan even fanatiek rollen, het zand neemt de overmaat aan vocht en zout op, het zand dat aan het paard blijft kleven droogt op, valt eraf, en neemt daarbij het zout uit het zweet mee. De volgende dag hebben we dan weer een schoon paard, waar geen spoortje ingedroogd zweet (is eigenlijk zout) meer op te bekennen is.

Is het nog nodig om te zeggen dat onze eigen paarden nooit ziek zijn geworden of spierpijn hebben gekregen nadat we ze nat de wei op hebben gezet?

Dekens? Wij doen er niet meer aan... de vacht van een paard is een fantastisch zelfregulerende deken.

Help, mijn paard heeft het koud!

image

Het enorme spijsverteringsgestel van het paard is de belangrijkste warmtebron van het lichaam. Bij het verteren van hooi/kuil ontstaat enorm veel warmte dat het paard warm houdt. Voor de vertering van "krachtvoer" is echter weinig inspanning nodig en er wordt dan ook nauwelijks warmte geproduceerd. Van krachtvoer krijgt je paard het koud...

Ok, je bedoelt waarschijnlijk dat je je paard hebt zien bibberen. Allereerst: dit is geen reden voor paniek. Bibberen is een normale en efficiente manier om extra warmte te produceren. Bij de mens is bibberen het laatste stadium voor we onderkoeld raken en daarom vinden we het zo alarmerend. Een paard heeft echter nog een hele trukendoos om warmte te produceren (zie boven) dus als hij eens een keer aan het bibberen is betekent dat niet dat je onmiddellijk moet ingrijpen. Zorg dat hij veel ruwvoer kan eten, daar wordt hij warm van.

Wanneer bibbert je paard? Grote kans dat dit in september/oktober is, tijdens de eerste koudere en natte dagen die de voorbode zijn van de naderende winter. Het is volkomen normaal dat je paard het dan een tijdje koud heeft, ook onze eigen paarden staan dan te bibberen in de regen. Het is verleidelijk om er dan een deken op te gooien, maar doe dit niet! Het is namelijk nodig dat je paard het in die periode koud krijgt, het is die kou die het paard prikkelt tot het aanmaken van een wintervacht, voor het omzetten van het metabolisme in de "winterstand". Net als dat wij het na de zomer koud moeten krijgen om te besluiten dat we voortaan maar weer eens een jas aan gaan doen als we naar buiten gaan en dat het tijd wordt om de CV maar weer eens in te schakelen.

Als je je paard in deze periode een deken omdoet dan wordt de deken als het ware "ingecalculeerd" bij het aanmaken van de wintervacht; de wintervacht wordt dan dus minder dik als compensatie voor de deken, en het uiteindelijke effect is dat je aan de deken niets meer hebt als het eenmaal winter wordt. Je kan het vergelijken met mensen die binnenshuis een jas aandoen en dan niets extra's meer hebben als ze naar buiten gaan en vervolgens kou vatten, ondanks de jas...

Wij leggen dus geen deken om in deze eerste periode van het najaar en nadat deze eerste periode voorbij is zien we ze de hele winter niet meer bibberen! Ook niet tijdens de strengste koude, en dat zonder deken!

Wat wel heel belangrijk is als het paard het koud heeft, is kijken naar de voeding van je paard. Zoals hierboven uitgelegd is het enorme spijsverteringsgestel van paarden de belangrijkste warmtebron in het lichaam, maar die kachel werkt alleen wanneer het spijsverteringsgestel hard aan het werk is. Voor een paard is een voortdurende aanvoer van ruwvoer noodzakelijk. Bij het voeren van fastfood zoals "krachtvoer" (zie ook ons artikel over natuurlijke voeding) hoeft het spijsverteringsgestel nauwelijks inspanning te leveren en produceert dan ook nauwelijks warmte. Je paard heeft niets aan krachtvoer voor zijn warmte!

In ons boek "Paard Natuurlijk" kun je lezen hoe je op een meer paardgerichte manier kunt zorgen dat je paard het niet te koud krijgt.

!!!Dit boek is tevens onderdeel van het Multimediapakket Natuurlijk Bekappen!!!
Dit artikel is op voorraad en direct leverbaar.
Per stuk:
25 Euro

stuk

Prijzen geldig voor
Er ligt nog niets in je winkelwagen.
Prijzen inclusief BTW binnen de EU. Naar landen buiten de EU en voor ondernemers binnen de EU met geldig VAT-nummer (bij kassa opgeven) leveren wij belastingvrij.

Veelgestelde vragen

Mijn paard heeft een hele dikke vacht en het duurt dan ook vreselijk lang voordat hij opdroogt als hij bezweet is. Kan dat geen kwaad?

Geef je paard een droge zandplek om in te rollen na het rijden zodat het zweet er na het opdrogen met het zand weer afvalt en het paard geen vieze plakkerige vacht overhoudt die hij vervolgens niet meer mooi kan opzetten als hij het koud krijgt. Voor afkoeling tijdens het drogen na het zweten hoef je niet bang te zijn, als het lang duurt voordat de vacht opdroogt betekent dit logischerwijs dat de verdamping van het zweet erg langzaam gaat. Aangezien het de verdamping is die voor afkoeling zorgt betekent dit dat er ook weinig afkoeling is.

Ik heb in de winter gezien dat er sneeuw blijft liggen op de vacht van mijn paard. Krijgt hij het nu niet vreselijk koud?

Bedenk eerst eens waarom de sneeuw niet smelt: Dit komt doordat de vacht aan de buitenkant zo koud is dat de sneeuw blijft liggen. Dat de vacht aan de buitenkant zo koud is is nou juist het bewijs dat je paard weinig warmte verliest! Als er warmte vanuit je paard naar buiten zou weglekken dan zou de vacht aan de buitenkant warm worden en zou de sneeuw dus smelten. Vergelijk dit met je eigen lichaam: Smelt de sneeuw sneller op de mouw van je jas of op je hand? Op welke plaats voelt het het koudste aan?

Ik wil niet dat mijn paard het koud krijgt en dus zet ik hem eerst in de wind zodat hij snel opdroogt. Is dit een goed idee?

Nee. Als je je paard snel laat opdrogen betekent dit dat het zweet snel verdampt, en snelle verdamping zorgt voor meer afkoeling. Hoe langzamer je paard opdroogt, hoe minder warmte hij verliest.

Ik heb net een paard gekocht maar die heeft bij de vorige eigenaar een deken opgekregen. Het is nu winter maar ik wil die onzin niet. Wat nu?

Helaas kun je er nu weinig aan doen. Een paard moet vanaf de zomer acclimatiseren aan de winter, is dat niet gebeurd dan kun je niet halverwege de winter ineens de deken weglaten. Vanaf december kunnen paarden ook niets meer veranderen aan de wintervacht, dan zijn ze onderhuids al weer met de voorbereidingen voor de zomervacht bezig.


Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:


Ik scheer mijn paard, omdat hij echt een berenvacht krijgt en is na de training dus niet droog te krijgen. Hij krijgt dus een iets dikkere deken op dan wanneer hij ongeschoren is en heb hem ook een hals op gedaan. Hij lijkt het best warm te hebben met die hals. Is een hals eigenlijk echt nodig als een paard geschoren is?
0
0

Hoi! Kom nu op deze pagina uit. Echt geweldig! Alleen nog 1 vraag. Mijn Welsh staat vrij lang zonder deken. Zij krijgt bij de herfst vrij snel een dikke vacht, tot ze een teddy beer is. Mijn nieuwe BWP heeft dit totaal niet. Dus gebruik ik bij haar sneller een deken. We zijn na aankoop ook erachter gekomen dat zij kissing spines heeft en is dus gevoelig op haar rugspieren, ze is heel gevoelig in het algemeen ?. Ik ben bang dat als ik de deken eraf laat dat ze snel (mede door de regen) kou vat op haar rug. Nu vraag ik mij af of het process van de vacht dit ook kan voorkomen? Hoor het graag!!
0
0

Ik zit een beetje met me handen in me haar !! Wij hebben een a welsh onbeperkt hooi schuil stal en is te mager tandarts al geweest…. Dierenarts en die heeft eigenlijk geadviseerd om als het koud is een deken op te doen zodat hij niet meer zoveel energie moet gebruiken om zijn eigen op te warmen! Als voer krijgt hij nu Vitalbix NutriMash en Daily Complete !! Hij staat samen met een new forest hebben meerdere voer plekken! M wanneer doe ik hem nu een deken op ? Of moet ik er helemaal niet aan beginnen….Als ik weet dat het regen en hij gaat de wei op ? ( daar is geen schuil stal) of als het vriezen is …..? Wie heeft er tips ….. alvast bedankt
0
0

Hoi Marieke, over de sneeuwballen aan jouw Shetlander behang. Ik heb ooit een docu gezien uit Mongolië. Daar borstelden de eigenaren hun ponnies 1 maal per dag om alle sneeuw en ijs te verwijderen. Daar was het- 45, maar toch. Ze deden dit om de isolatie van de vacht zo goed mogelijk te houden, overigens stonden die ponnies tegen elkaar aan en zonder dekens. Dus als ik het zie, borstel ik sneeuw en ijs wel weg
0
0

Mijn Shetlander heeft schuilstal, dag en nacht hooi en is nu 30 jaar oud. Hij wil liever geen deken om, maar met meer dan-15 graden en gure oostenwind en die forse sneeuwval afgelopen dagen heb ik hem een gewatteerde waterdichte deken omgedaan, hij staat alleen maar buiten onder de dennenbomen en in T zonnetje als het kan, draaft vrolijk met mijn hond over het gras met dikke laag sneeuw nu. Nu schijnt het zonnetje en heb ik zijn deken eraf gehaald, hij was me dankbaar, lekker zijn rug gemasseerd en tot vanavond gun ik hem zonder deken. Bij meer dan -10 doe ik nu wel een deken, misschien niet nodig. Heb ook een vliegenmasker omgetoverd tot oorwarmer, die heeft hij snachts nu op. Controleer nu zijn deken s avonds laat of het lekker warm is, hij zweet absoluut niet. Ik let goed op mijn oudje. Doe dat ook in de hitte s zomers, krijg complimenten van de hoefsmid en dierenarts. Dus ja, beetje gezond verstand en goed controleren denk ik dan maar. Veel sterkte allemaal met de goede zorgen voor onze Shetlanders
1
0

En nu met die koude wind? Doen jullie een deken op? Gisteravond liepen mijn shetlanders onrustig heen en weer. Deken opgedaan, daarna rustiger. Nu heeft 1 pony natte hals, maar onder de manen droog. Staan wel rustig erbij. Heb het idee dat ze de kou wel trekken, alleen de wind niet. Hebben schuilstal, maar staan liever uit de wind buiten. Hoe hebben wel sneeuwballen aan hun behang. Is het nodig om die eraf te halen?
1
0

Blijft altijd in ons hoofd spoken,ik heb het nu ook weer,heb een prima schuilstal,ze krijgen ongerept goed hooi nu,en hebben alle ruimte om te lopen,en toch denk je bij min 17 moeten ze dan geen deken op,en bij een paard van 16 jaar ,? Ik doe het niet maar ik prima er wel veel over,terwijl ze warm aanvoelen in de oksels en veel meer maken in de wei ,want ze vinden sneeuw prachtig.Ik probeer erop te vertrouwen dat het natuurwezens zijn en in niet teveel ga projecteren hoe koud ik het heb als mens.Groet Lony
2
0

Hoi allemaal. Mijn merrie heeft eczeem en staat tot november onder haar eczeemdeken. Dus ook tijdens het aanmaken van de wintervacht. Ze maakt een veel minder dikke wintervacht aan en heeft daarnaast ook nog last van haar rug. In de zomer ging het prima, nu staat ze zonder deken en nu met dit gure weer loopt ze weer kreupel door de kou op haar spieren. Wat kan ik hieraan doen? Merk duidelijk dat ze pijn heeft en wat nu helpt is een 100 grams deken op doen. Echter wil ik haar het liefst zonder deken hebben. Wat is nu wijsheid? Het betreft een Tinker merrie. Toch deken op of aan kijken?
0
0

Frans Veldman
In een "afwijkend" geval zul je zelf kritisch moeten kijken. Ik denk dat een eczeemdeken de ontwikkeling van een wintervacht niet al te veel in de weg staat. Ook wordt een wintervacht later in het seizoen nog prima gemaakt. Aan de andere kant, als je paard er echt last van heeft hoef je het ook niet in het extreme door te blijven voeren, dan kun je wel een dekentje opleggen. Je zult dus zelf moeten beoordelen wat het beste is, dat kan niemand op afstand voor je doen...
0
0

Wij deden op de manege nooit een deken om, het mocht ook niet, Na het rijden goed afdrogen met stro, en eventueel een goede zweetdeken omdoen voor minimaal een half uur. En het paard was droog. De paarden werden 2x per jaar gewassen dat was na de rui tijd, en in het na jaar voor dat de wintervacht kwam. Ze werden ook nooit geschoren.
0
0

Mij lijkt het dom om een deken op je paard te leggen om dat hij een te dunnen vacht heeft... Dit is ook echt de reden niet dat veel eigenaren een deken op hun paarden leggen, dit is gewoon omdat een paard anders veel te bezweet word tijdens een zware training bij sportpaarden, dat is toch ook niet fijn?
0
0

Hey mijn paardje staat op een pensionstalling waar ze minstens 2 uur per dag buiten staat. Nou is 's winters het temperatuurverschil tussen buiten en binnen best wel groot. Ik vroeg me dus af of ze dan als ze naar buiten gaat een deken nodig heeft, helemaal geen deken nodig heeft, of binnen en buiten een deken nodig heeft (waarbij de deken voor naar buiten warmer is)? Groetjes, Ashley
0
0

ik heb een tinker bij welke winter tempratuur kan hij gewoon buiten blijven hij staat op een pensionstal maar zij hebben een schuilplaats buiten en dan nog een vraagje in de stal ligt een dun laagje hout krullen is dat voldoende voor als een paard in de winter naar binnen gaat voor de nacht
0
0

Heel wat reacties gelezen met als centrale punten: een paard kan zichzelf prima warm houden, bij voorkeur GEEN deken, in specifieke situaties kan een deken TIJDELIJK gewenst zijn. Wat ik nog niet ben tegengekomen en zelf heb ervaren is dat een deken mooi zit als het paard staat maar niet als het paard graast omdat hij dan te strak tegen de luchtpijp en slokdarm drukt.. Iets om zeker op te letten! De afgelopen dagen heeft het 60 uur aan een stuk geregend. Op een moment stond 'die van mij' als een gek te bibberen. Heb een half uurtje een deken opgelegd en wat te eten gegeven. Daarna gewoon weer lekker de wei in (en de regen). Ze is het goed doorgekomen. Ik ben voorstander van zoveel mogelijk weidegang, ruwvoer, geen dekens en mogelijkheid om te schuilen. Overigens heb ik me laten vertellen dat een UV-werende deken voor schimmels in de zon wordt aanbevolen. ??
0
0

Dat hangt helemaal van het paard af, HC, het ene paard kan het echt gemakkelijk aan en het andere heeft er moeite mee. Veel paarden kunnen gemakkelijk zonder deken, met alleen hooi maar niet allemaal. Houd gewoon je paard in de gaten :-)
0
0

Ik ben wel benieuwd of het ook geldt als een paard zonder schuilmogelijkheid een nacht in de stromende regen staat. Verliest zo'n paard dan niet heel veel energie? Is onbeperkt ruwvoer dan voldoende, of is in extreme gevallen een regendeken dan wel een goede optie?
0
0

Hoe zit dat met de vacht van oudere paarden?
0
0

Geen zorgen Dasha! De zomereczeemdeken heeft geen invloed op de wintervacht, deze deken is namelijk heel dun en niet warm.
1
0

Mijn paard heeft zomereczeem en draagt hier voor een deken. Hierdoor heeft hij nog niet de kans gehad winterhaar te ontwikkelen. Nu maak ik me zorgen voor de winter. Eind oktober gaat zn deken af en zal hij voor het eerst de winter buiten blijven. Maak ik me terecht zorgen?
0
0

Marlies Sanders
Marjan dit soort vragen kan je beter op het forum vragen...klik op interactief, links net onder het logo
0
0

Het is nu begin Juli, flibk regenachtig maar niet bijzonder koud. Toch staat mijn shet, die ook een inloop stal heeft en geen normale dichte, te bibberen. Zodra ze beweegt stopt ze ermee, maar als ze stil staat bibbert ze best wel.. Haar huid voelt gewoon warm aan.. Wat kan dit zijn?
0
0

Wij hebben naast Welsh pony's ook een IJslander, erg goed door moeder natuur uitgerust om buiten te wonen en dat mogen al onze pony's dan ook 24/7 het hele jaar door. Maar als we dan ook willen rijden merken we dat de IJslander erg sloom wordt door de hitte die daarbij vrij komt haar mega goede isolatie belemmerd haar bij inspanning . Ze raakt buiten adem (terwijl ze een hoede conditie heeft) en ondanks hevige trandpiratie raakt ze over verhit . Nu dus toch een paar ventilatie roosters geschoren op de borst en onderkant hals en nu is ze weer haar oude zelf. Ben dus van mening dat in sommige gevallen scheren wel nodig kan zijn als we onze paarden ook in de winter willen blijven rijden en dat de natuur dat niet in alle gevallen goed oplost omdat wij ook onnatuurlijke zaken vragen van onze pasrden
0
0

what about old horses?????Kan een oud paard dat na een uur regen (ook in zomer)staat te bibberen toch genoeg warmte genereren????Mijn ervaring is dat het paard ondanks wintervacht en volop hooi en krachtvoer niet zelf in staat is zijn lichaamstemperatuur te handhaven
0
0

Er staat een paard bij ons met een deken op al vier weken . En het staat constant te regenen moet die er niet afgehaald worden als er een dag de zo'n Schijndel om te drogen
0
0

Heey, Ik ben volledig met je eens en heb nog nooit mijn paarden een deken op gelegd. Buiten 1 keer en daar gaat mijn vraag over. Ik heb vorig jaar mijn paard verloren aan kanker de maanden daarvoor was ze al ziek. Wat logisch is ze was al 30 jaar. Ze rilde en voelde heel koud aan. Na veel aarzelen hebben we toch een delen op gelegd en dat was beter. Nu vraag ik me af, in de wildernis wordt een paard niet zo oud. Maar verliezen paarden na een bepaalde leeftijd wel hun warmte. Hebben we dan toch de juiste beslissing genomen? Alvast bedankt.
0
0

Hallo. Interessante site! Mijn merrie heeft altijd 'meegelopen met de kudde'. Van onwetende mensen bedoel ik dan. Het is nu pas dat ik zelf helemaal insta voor mijn paarden en dat ik zoveel mogelijk lees en bijleer om hen zo goed mogelijk te verzorgen. Ik heb 2 jonge paarden (3jr) die nog nooit een deken ophadden. Deze ga ik dan ook gewoon zo in de wei laten zonder dekens. Maar mijn oudste merrie heeft altijd dekens gehad. Ze is in Spanje geboren en de vorige eigenaars beweerden dat Spanjaarden niet zo'n dikke wintervacht kunnen aanmaken en daarom nood hebben aan een deken. Klopt dit? Ze is nu 14 jaar en wordt niet meer gereden omwille van artrose. Tot vorig jaar heeft ze altijd de winters doorgebracht in een stal (of uitloopstal) met dekens op. Nu staat ze bij mij 24/7 op de weide. Er is een schuilstal en zij staat daar best wel vaak in, vooral als het regent of waait. Ik zou haar graag zonder deken laten, maar kan ik dit zonder risico doen? Ik twijfel, omdat ze nooit iets anders gekend heeft... Bedankt
1
0

Mijn paard komt dit jaar ook grotendeels zonder dekens te staan. Hopelijk kan hij het eigenlijk helemaal zonder doen, maar de mening over het bibberen deel ik niet (het vak thermoregulatie van mijn dierenstudie geeft toch echt een ander beeld), dus als hij staat te bibberen krijgt hij gewoon een fleecegevoerde regendeken op. Tot nu toe is dat alleen dat ene vreselijk natte weekend geweest. Doordat hij én niet kon opdrogen door de constante regen en de sterke wind was het te veel voor zijn vacht. Ondanks het onbeperkte hooi van goede kwaliteit en het krachtvoer dat hij nog krijgt omdat hij afviel ondanks dat hij 25-30kg hooi per dag wegkauwde (het is een grote kwpn'er). Zodra de extreme regen weer voorbij is gaat het deken ook weer af. Zijn wintervacht ontwikkeld zich ondertussen goed. Dit paard staat 24/7 buiten, vorig jaar gekocht en wel onder dekens gehad (hij was in zeer slechte conditie en is ondertussen zo'n 100kg aangekomen in vet en spieren. Nu is hij goed op gewicht. Vorig jaar heeft hij dus ook met dekens gestaan. Anders was er helemaal niet tegenop te voeren. Op dit moment eet hij zo'n 10-15kg hooi op een dag (=nooit op), 2kg cornmuesli, 100gr vitaminekorrel, 100mL zonnebloemolie, 1kg luzerne en onbeperkt toegang tot een himalaya liksteen. Kijk gewoon per paard wat er moet. Even bibberen is niet erg, een hele dag bibberen is gewoon dierenleed. Zeker als het vaker voor komt.
1
0

Mijn draver staat ook 24/7 buiten en in de winter gaat het ook altijd goed, alleen in deze periode met veel regen en wind blijf ik het ook altijd moeilijk vinden om hem te zien bibbert veel en er komt veel witte snot uit zijn neusgaten terwijl mijn andere pony nergens last van heeft. Soms denk ik zal ik een regendeken aanschaffen maar als ik deze pagina weer lees dan doe ik het maar niet.
0
0

Mijn paard doet het in de koude periodes normaal goed zonder dekens en staat 24/7 buiten en kan de dag door eten. Ze krijgt ook een goede dikke wintervacht. Enkel waar ik mij zorgen over maak zijn de regenachtige periodes wanneer het kouder begint te worden. Ze heeft het dan niet koud enkel haar rug wordt dan gevoelig. Als je met je vingers licht langs haar rug strijkt, trekt ze haar rug weg. Zodra het droog wordt heeft ze hier gelijk geen last meer van. Nu is het een optie om een regendeken op te gaan doen, maar ik ben bang dat dat een nadelig effect heeft op haar wintervacht voor de komende periode. Liever zou ik achter de oorzaak komen, voeding / vetlaag vacht? Iemand hier ervaring mee of een gedachte over?
0
0

Christel Provaas
Je voert niet gezond, Isabella. Brok, muesli, slobber en mais zijn funest voor de darmen want ze veroorzaken een zuur darmklimaat waarin zweren en foute bacterieën gedijen. De darminhoud zorgt ervoor dat het paard zich warm kan houden, maar die moet dan wel gezond zijn. Een acceptabele ruwvoervervanger is bietenpulp met zemelen, of eventueel SP van Subli. Lees meer over paardgerichte voeding op deze site.
0
0

Heel interressant dit artikel. Ben het er ook helemaal mee eens. Mijn paard heeft ook niet eerder een deken gehad maar ik ben er vorig jaar mee begonnen. Ze is nu 29 en haar gebit is zodanig versleten dat ze hooi en lang gras niet meer kan verwerken. Ze krijgt dan ook al sinds die tijd luzerne, slobber en muesli naast haar reguliere krachtvoer (brok en mais). Ze werd zo verschrikkelijk mager en nadat ik haar vorig jaar voor het eerst een deken oplegde merkte ik gewoon aan haar dat ze dit prettig vond. Het zal per paard verschillend zijn maar ik ga mee in het advies: Volg je gevoel, kijk hoe je paard reageerd dan weet je wel of je het goed doet. En zoals ik ooit van een 'oude rot in het vak' hoorde: 'Een paard gaat niet zo gauw dood van te koud, maar eerder van te warm want dat laatste kunnen ze veel minder goed hebben'
0
0

ik vind het een goede zaak dat nut en noodzaak van dekens en scheren ter discussie wordt gesteld. Wat ik nog wel onderbelicht vind: paardeneigenaren doen dit soort dingen meestal niet zozeer uit antropomorfisme, maar uit praktische overwegingen: een korte vacht voorkomt dat hun paard het bij inspanning te warm krijgt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat paarden met een dikke vacht bij inspanning moeilijker hun lichaamstemperatuur kunnen reguleren. Lichaamstemperatuur en ademhalingssnelheid nemen sneller toe dan bij paarden met een korte vacht en ze doen er langer over om die warmte weer kwijt te raken en op adem te komen. Ik heb ervoor gekozen om geen dekens te gebruiken. Mijn pony staat buiten (schuilstal) en heeft dus in de winter een dikke vacht. Ik denk dat die vacht hem betere bescherming tegen kou biedt dan ik kan regelen met dekens. Maar de keerzijde is dus dat ik daar wel rekening mee moet houden in de training. Vaker stappen tussendoor en de tijd geven om op adem te komen. En ook langer uitstappen. Ik denk dat het wel zo eerlijk is als paardeneigenaren die voor een dikke wintervacht kiezen dát ook beseffen.
0
0

Ik begrijp waar je vandaan komt met je adviezen. Ben zelf ook natuurlijk ingesteld oa bij verzorging paarden. Maar vind wel dat je erg makkelijk dingen bedenkt en opschrijft. Niet elk paard is hetzelfde. Natuurlijk is altijd beter in verzorging als het KÁN. Het probleem is alleen dat wij mensen dingen vragen van paarden die niet natuurlijk zijn. Dit is ook ok, maar hierdoor volgt de verzorging ook als minder natuurlijk. Rijden is niet natuurlijk. Mensen zijn in eerste instantie voor paarden ook niet natuurlijk! Ze blijven in hun natuur zo ver mogelijk weg van mensen (roofdier/prooidier) Dan moet je niet net doen alsof de verzorging dan ook maar allemaal natuurlijk kan! Wij vragen vanalles van een paard, wij 'NEMEN' een paard (het paard kiest in eerste instantie niet om bij ons te zijn!!! Dus kijk naar wat het paard individueel nodig heeft en waar jij een goed gevoel over hebt ( ook intuitie). Wist je dat een paard het meest heeft aan een kalm en assertief baasje die gelukkig is, en een goed gevoel heeft bij wat hij doet?? Dat is veel belangrijker dan of je paard een deken opheeft of niet. Als je erg moeite hebt met dat hij geen deken opheeft, doe er dan een op en wees gelukkig. Gelukkig baasje, happy paard.
0
0

Marlies Sanders
Klaske ik denk dat je dit probleem beter op het forum kan zetten, dat is te vinden onder het kopje interactief links,bijna bovenin, onder het logo
0
0

Hallo, Ik kom maar direct met mijn probleem. Ik heb vanaf dec een frans amerikaanse draver over genomen van iemand het paard heeft gekoerst en is dus verwent met dekens. Al onze paarden (tuigers) hebben nooit een deken op en staan winter avonds binnen. We wonen op Ameland waar het vaak hard waait. Nu vraag ik me af hoe ik het moet afwennen. Hij draagt vanaf maart al geen deken meer maar na een hevige stortbui met windkracht 8 staat hij te hevig te schudden en te trillen. Ik heb hem binnen gezet omdat ik het niet kon aanzien. Wat is nu wijsheid? Staan laten? Regen deken? Hij zit wel veel veel korter in het haar of is het het ras? volbloed? Ik hoop dat ik hier een logisch antwoord op kan krijgen. En wat is de beste manier om dekens af te wennen? Ik kan hier helemaal niks over vinden op het internet? Van veel dekens naar helemaal niks lijkt me ook niet goed. Graag kijk ik uit naar jullie reactie! En ga zo door met deze site om paarden een natuurlijker leven te geven. Vriendelijke groeten Klaske Ameland
0
0

Hoi hoi Ik heb een aantal paarden en die krijgen van mij nooit een deken op ,en ze zijn ook nooit ziek Ze staan zomer en winter buiten ,overdag en snachts en hebben een inloopstal waar ze idd haast nooit instaan,en verder zijn ze kern gezond en glimmen als een spiegeltje ook in de winter Ik heb er zelfs een paard bij staan die haast geen wintervacht heeft maar ook bij die geen problemen
0
0

hallo, Allereerst wil ik zeggen dat ik jullie site geweldig vind! wij hebben een haflinger al tien jaar en die heeft nooit een deken op en is ook nooit ziek! Het gekke is dat ALS we al een paar weken op stalling staan (onze paarden staan op een eigen stuk land dag en nacht buiten) we eigenlijk heel vaak eensoort van vreemd aangekeken worden dat ons paard geen dekentje heeft! Terwijl ik zijn dikke wintervacht fantastische vind! ik geloog ook echt wat jullie vertellen over dat je, je paard het kouder laat krijgen met een deken op het is wel teleurstellend hoe weinig mensen je geloven... en hoe veel die denken dat ze het beter kunnen als het paard zelf. Heb van de winter een nieuw paard er bij gekeregen en kan niet wachten tot het wat warmer is zodat hij lekker rond kan hollen zonder dat nare ding over hem heen!!!!
0
0

Mag ik de volgende overweging ook toevoegen? Wanneer je een wollen deken oplegt gaat het vocht van de vacht af en zul je niet hebben dat het paard 'kou vat' doordat er uberhaupt geen verdamping plaats vindt en zal het paard dus minder afkoelen als wanneer je wacht tot het zweet verdampt als warmte afvoering. Op die manier kan je volgens mij de wollen deken nog erg goed gebruiken om je paard na het rijden warm te houden, het is echter alleen de vraag of het paard kou vat, maar hij zal minder last hebben van stijve spieren omdat hij zijn capillaire bloedvaten niet dicht hoeft te doen om warm te blijven, zo blijft er na het rijden nog steeds beter bloed naar zijn benen/spieren stromen. Daarom is lang uitstappen (eventueel met de wollen deken) nog veel beter voor de spieren en uberhaupt afbouw van afvalstoffen.
0
0

Haayy, ik heb een vraag mijn paard loop swinters onbeschut buiten (geen bomen, niks) en hij heeft zelf niet een dikke vacht als ik dat vergelijk met mn shet de hackney van de andere meiden op stal, ik doe toch meestal maar een deken om al het echt heel koud wordt. Hij wordt ook vrij snel koud ik doe nu wel een deken om maar zou hij ook in -15 onbeschut kunnen staan zn wintervacht is ca. 3-4 cm groetjes
0
0

hei, mooi en zeer nuttige site ! Ik kom van het platteland en vindt het erg fijn dat er veel onzin uit de wereld geholpen wordt. Ik ga al erg lang met paarden om en heb erg veel ervaring maar kom na een lange paardloze periode ontzettend veel goede nieuwe weetjes tegen. SUPER! Vraag is wel na het lezen van bovenstaand artikel: Ik woon in NO -15 is niet zo erg ongewoon, ik weet dat dekens overbodig zijn maar leg toch graag voor een uurtje een wollen dek op als ze bezweet is na het rijden (..als het echt vriest:-). Flicka heeft een goede dikke wintervacht.... vraag = de wollie voor een uurtje ook bij -10/15 ook echt niet nodig?? :-)
0
0

ik heb een shetlander en het wort nu wel koud hij heeft een aardig dik winter vacht maar ben bang dat die nog niet dik genoeg is wat nu ?
0
0

Zieltje
Anita, je schrijft: Wat wij van onze paarden vragen is elke dag een sprintje trekken om van het roofdier weg te komen.. Ahum, hoe natuurlijk wil je het hebben??
0
0

Ok, helemaal mee eens. Paard regelt het allemaal zelf, etc. Maar ik merk bij de warming up al dat mijn paard vreselijk begint te hijgen, ze kan haar warmte niet kwijt, door haar lekkere warme vacht. Dus binnen 20 minuten (beetje stappen en draven) begint ze al nat te worden, met als resultaat een zeiknat paard na afloop. Wat wij van onze paarden vragen is elke dag een sprintje trekken om van het roofdier weg te komen.. Elke dag nat van het zweet.. Ik kan me voorstellen als je veel van je paard vraagt deze liever een sportpakje aanheeft (misschien dan toch scheren?), zodat ie tijdens het sporten zn warmte makkelijk kwijt kan. Paarden die 1 a 2x per week worden gereden; helemaal niet aan scheren/dekens ed. beginnen. Het paard moet zo natuurlijk mogelijk gehouden worden, maar ik merk dat mijn paard last heeft van haar wintervacht als ik haar ga rijden dus heb ik besloten haar dit jaar te scheren. Benieuwd hoe dat bevalt!
0
0

@Diana: grapje zeker? Als je zelf 5 uur in een auto moet zitten en wat stijf uitstapt, helpt dan een extra trui tegen die stijfheid? Of had je beter beweging gehad?
0
0

Mijn paard heeft tot vandaag nooit een deken op gehad maar dit jaar trainen we jntensoever en ik merkte dat hij erg stijf was als ik gem uit stal haalde dus nu maar een deken proberen. Ben benieuwd of het gaat werken.
0
0

Het lijkt me logisch dat het hele verhaal om NORMAAL gezonde paarden gaat, en niet om uitzonderingen, Heidi?
0
0

Inderdaad veel goede argumenten, maar niet zomaar in elk geval toepasbaar. Ook paarden zijn individuen, en hebben individuele behoeftes. Ik heb een gepensioneerde pony die inderdaad zonder deken rondloopt in de winter, maar ik heb ook een oude shetland pony met cushing die ik laat scheren en een deken op leg. Door haar ziekte heeft haar vacht z'n functie verloren, veel te lange haren die ze niet meer rechtop kan zetten. Ze krijgt ook spontane zweetaanvallen, waardoor dat lange haar helemaal ineen klit en het een vieze, plakkerige boel wordt. Ik laat haar 2x/jaar scheren en in de winter leg ik er al naargelang het weer een dikkere of dunnere deken op. Onze pony voelt zich zonder die dikke vacht duidelijk veel beter. Ook de huidinfecties (eveneens tgv haar ziekte) zijn veel makkelijker te verzorgen met een korte vacht.
0
0

Dussss.... geen krachtvoer meer maar veel ruwvoer. Het is zo gemakkelijk :-)) En een deken is alleen nodig als ie staat te bibberen.
0
0

deze site heeft goede argumenten maar vaak ondoordacht. Paarden die veel moeten presteren dien je te ondersteunen met een deken. Als je grote inspanningen van een paard vraagt dan behoor je een goede verzorging te geven en daar behoort een deken bij. Ieder paard moet je apart bekijken en je besluit nemen. Wat voor het ene paard geschikt is, is voor het andere paard helemaal niet geschikt. Als het paard dagelijks veel krachtvoer eet dan is een deken tijdens koude dagen en na grote inspanning noodzakelijk en ook moet het paard een deken op als het in de wei loopt met een koude wind. Eet je paard alleen ruwvoer dan is het darmstelsel continu warmte aan het produceren en moet je zelf beslissen of je paard een [dunne] deken nodig heeft bij winterkou in de wintermaanden. Een winddichte dunne deken die goed ademt kan het paard helpen comfortabeler te leven, en dan staat-ie niet te bibberen maar ontspannen.
0
0

Wegens een ernstige blessure van mijzelf staan mijn 2 sportpaarden nu op 'rust' ze stonden normaal 's nachts op stal en overdag in de wei. Mijn ongeluk is begin deze zomer gebeurd, dus ik heb ze 24/7 op de wei gezet. Nu staan ze in de paddock omdat de wei op is, en anders vertrapt wordt, Ik heb ze hier dag en nacht staan met onbeperkt aanbod van ruwvoer. Toen het van de week zo regende vond ik het zielig dat ze buiten stonden en heb ik ze even op stal gezet, na 5 min, stonden ze al tegen de deur te beuken ed. Dus toen heb ik ze weer in hun paddock gezet, waar ze vrolijk inliepen. Ze komen happy over, en zien er goed uit. Als het zo goed blijft gaan laat ik ze de hele winter buiten. Ze hebben op dit moment geen schuilmogelijkheid in hun paddock, wel is een gedeelte van de paddock verhard, dus ze kunnen ten alle tijden uit de blubber staan. Ik heb ze bewust niet een deken opgedaan omdat ik bang ben dat het water onder de deken gaat lekken of dat de wind er 's nachts onder komt, en het dek dan bijv. over hem heenwaait, om dat de bilkoorden losgegaan zijn) wat weer resulteert in panieksituaties.
0
0

onze paarden staan altijd op stal, ze gaan 3 uurtjes per dag buiten. Sinds 3 dagen staan ze op wei met een inloopstal vol met stro. S'nachts doen we de inloopstal dicht zodat ze warm tussen het stro staan. Vandaag regent het hard... Ik twijfel om een regendeken te gaan kopen. Gewoon omdat ze hiervoor op stal stonden....
0
0

Hallo Leuke site... Veel info. Ikzelf heb een belgisch trekpaard en deze staat ook winter en zomer buiten zonder deken. En inderdaad ik heb zelf ook vastgesteld dat ze in de winter haar haren recht omhoog zet. Is wel grappig om te zien maar koud heeft ze het zeker niet. Ze gaat zelfs liggen in de sneeuw. :-). Ik zou wel willen weten of ze dan in de winter als ik ga rijden en de wind is er of het dan ook niet nodig is om een zweetdeken op te leggen tot aan haar wei.... ik heb dit tot nu toe wel gedaan, maar als ik het goed bergijp is dit eigenlijk nergens voor nodig... Of toch... Aan de wei zelf gaat het deken er steeds af... Groetjes
0
0

lekker lomp maar mijn complimenten voor deze site ik vind heel veel informatie heel nuttig en het is een leuke site om te lezen!
0
0

Hallo ik heb een vraag en dat gaat over bix en musli is dat ook mega slecht voor hun als ze gewoon s avonds als rirueel een handje krijgen? Ik geef toe het is inderdaad een leuk gezicht als ze hun bakken leeg slobberen maar daarna gaan ze allemaal richting het kuil! Dus is het ook slecht als toevoeging?
0
0

Dit is net zoals al het andere op jullie website een heel interessant onderwerp. Maar ik had nog een paar vraagjes, kan iemand me aub helpen ? Als je paard nat is en je wilt hem berijden, mag je hem dan gewoon droogwrijven ? Is dit niet erg voor de dikke vacht in de winter ? Als het niet erg is dat het paard zweet ? Dat hij dus niet afkoelt, moet je het paard dan nog goed uitrijden ? Wat doen jullie als het enkele dagen heel erg hard gaat regenen ? Is een regendeken dan handig ? En is dit erg in de winter voor de wintervacht ? Alvast bedankt!
0
0

9 jaar geleden ben ik ??n van mijn huidige paarden, toen 24j, gaan halen. Ze stond tussen allemaal Brabanders, kon niet mee?ten, had een heleboel infecties en stond daar zielig te bibberen. Het gaat om een Welsh-pony D met een fijne vacht. Ik wilde haar toch graag op de wei (met stal) houden en ben toen ondanks ik er niet voor ben toch met dekens moeten beginnen. Ze was toen te ziek om zichzelf warm te houden. Ook de jaren erna maakte zij niet voldoende wintervacht aan en probeerde ik steeds zo lang mogelijk ze zonder dekens te laten rondlopen tot je echt zag dat ze begon te bibberen en duidelijk koud had. Ik probeerde ook steeds lichtere dekens te gebruiken. Na een 2-3 jaar liep ze de hele winter rond zonder dekens en met winterpels :-) Ondertussen is ze bijna 33j en ook tijdens deze koude winter loopt ze rustig in de kou en door de sneeuw zonder ook maar ??n keer te bibberen. Ze staan thuis achter de tuin en staan dus continu onder onze controle. Dus nog maar eens het bewijs dat het bij elk paard mogelijk is om ze zonder dekens te winter te laten doorkomen.
0
0

Goedemiddag, Ik zit met een dilemma en aangezien ik graag goed voor mijn paardje wil zorgen ga ik het jullie toch vragen. Alleerst alles wat ik hier lees ben ik het mee eens. Ik ben ervan overtuigd dat paarden hun lichaamstemperatuur zelf wel kunnen regelen en scheren vind ik al helemaal niets... Helaas ben ik er nu sinds een jaar achter dat mijn paard cushing heeft en het is niet normaal hoeveel haar hij aanmaakt! Om het voor hem nu een beetje aangenaam te maken moet ik hem wel scheren want van al dat haar wordt ie levensloos en hij zweet zich te pletter. Nu heb ik hem 19 januari nog geschoren. Niet helemaal hij heeft nog een klein beetje haar op zijn rug. Eerste dagen gewoon zijn regendeken opgehouden totdat het echt ging vriezen afgelopen weekend. Nu heeft hij een 200 grams deken op en volgens mij vindt hij dat wel prettig. Echter veel andere paarden bij ons op stal zijn niet geschoren en hebben een 300 grams deken op of meer. Daardoor ga ik dus twijfelen.. moet ik nu wel of niet een dikkere deken opdoen?
0
0

Ik heb bij mijn trekpaarden ook geen dekens op.. maar nu heb ik avonds menles, mijn paarden hebben geen schuilstal.. wel bomen, maar kan ik mijn bezweten paard ook nacts naar buiten doen, als het guur weer is of regent! met een bezweet pak? mvg Miranda Bovee
0
0

ik ben het er ook mee eens, geen dekens! Paarden in de natuur hebben toch ook geen dekens op, en vatten toch ook geen kou als ze hard hebben gerend en bezweet zijn door het vluchten? k vind t bullshit dekens, dekens zijn voor luie mensen ;) (zodat ze hun paard makkelijk schoon hebben, vind ik) Hou het natuurlijke proces niet tegen en laat die wintervacht lekker komen, mijn paard heeft nog never nooit geen deken gezien, zowel mijn shetjes ook niet, dat vind ik ook zo raar, een shetlander met een winter deken???? mmm lekker zonder hoor voor mij
0
0

Mijn verzorgpaard (kwpn) is inmiddels 24 jaar en werd zijn gehele leven lang geschoren, liep met de zwaarste kwaliteit winterdeken open -op koudere dagen - nog een dekbed eronder. N.a.v. jullie site 2 winters geleden de grote stap gemaakt: Dekens eraf ! Veel vragen/reacties van anderen. Twijfels. Vaak zijn tempertauur gemeten, bij het nat op stal zetten, voor en na het rijden. Met af en toe een klein dipje bleef zijn temperatuur boven de 37 graden. Zijn eerste dekenloze winter bleek -20 te geven...Een prachtig gezicht, zo'n dikke koetjesvacht, glanzend, hij bleef ook lekker schoon en was snel te borstelen. Helemaal gelukkig mee. Voor het paard is het veel prettiger om te lopen en te rollen. Hij is de laatste winter iets magerder geworden. Misschien kost het zich warm houden hem toch teveel energie. Nu staat mijn verzorgpaard van zijn pensioen te genieten bij zijn eigenaar thuis: veel meer uren weidegang een kleine stal met directe toegang naar buiten. Ik ben heel erg benieuwd hoe het deze winter zal gaan. Zijn dekens liggen klaar, want eigenaar is dit gewend hij hoeft het echt niet koud te hebben. Maar ik hoop van harte dat hij ook deze winter in zijn eigen winterjas mag blijven lopen. 1 Vraag: 'Als hij het echt koud krijgt kunnen we er altijd even een jas op leggen', ik denk dat dit niet werkt omdat de werking van de vacht dan uitgeschakeld wordt. Wat is jullie mening hierover????
0
0

hoi monique, van veel krachtvoer krijgt een paard zonder deken het juist koud. Beetje mag natuurlijk elke dag, maar je arabier heeft veel hooi nodig. onbeperkt, net zo veel ze wil. Check haar tanden voor de zekerheid en vraag dierenarts of je niet veel beter luzerne kunt geven, dat is goed voor oudere paarden en spijsvertering en als je tijd hebt geef dan elke dag een beetje slobber met gekookt (10 minuten anders giftig) lijnzaad. Daar knapt hij echt van op en heel goed voor zijn darmen. Minder krachtvoer dus want hij moet juist veel ruwvoer om de kou op te vangen. is spijsvertering echt heel slecht en kan dit allemaal niet, dan zeker een deken om doen, want anders kan hij echt steeds magerder worden omdat hij de kou niet aan kan en dan blijft hij lekker warm. onwijs trouwens dat hij al 31 is, goed gedaan! nu zo lang mogelijk houden zo !
0
0

Ik heb voor t eerst een eigen paard, en dit wordt onze eerste winter. Nu heb ik 3 vragen omtrent dekens. Bij ons gaat alles de winter snachts op stal, iedereen gebruikt dekens, behalve ik. Ik heb een regendeken met fleeche voering gekocht, voor de extra koude dagen, zoals strenge oostenwind, vooral als t dan ook nog regent, of als het zoals voorspeld tussen de -10 en -20 wordt. Toen mijn paard werd ingereden, ontdekten we dat ze last heeft van kou op de rug als t regent. En de andere vraag is over zweetdekens. Na t rijden savonds gaat ze op stal, als ze erg nat is, krijgt ze een zweetdek op. De verhuurder van de stal haalt dan de deken er af als ze naar bed gaat, en anders de volgende ochtend, kan dat kwaad ?? Of moet t toch anders ??
0
0

Hoeveel kost een winterdeken en een staldeken gemiddeld, want ik heb een pony indu (d-pony)
0
0

Ik weet niet hoe ik mijn pony moet berijden in de winter of niet of het een deken ndig heeft of niet, ik zij thuis op de weide en dus is ze niet gewend aan een piste dus als ik in de winter ga moeten rijden zal het op een piste moeten gebeuren want er zal natuurlijk sneeuw op de weide liggen.
0
0

Ik heb in de lente een pony gekocht maar weet niet of het in de winter een deken gebruikt of niet, en welke grote van deken, ik rij sinds 1 jaar paard en hebt nog niet zoveel ervaring, dus vraag ik me af welke grote van deken moet ik nemen, waar je moet meten, kunnen jullie mij helpen ?
0
0

Wanneer je wilt weten of je paard het koud heeft, kun je het beste even in de liezen voelen. Daar zit vrijwel geen haar, maar je zult merken dat het daar vrijwel altijd lekker warm is. Je paard vind het nog lekker ook als je hem daar kriebelt. Paarden gedijen over het algemeen het beste tussen -5 en +15 graden en ze staan veel liever zomers binnen (vanwege de vliegen) dan in de winter. Bij ons lopen zo'n 30 paarden van allerlei ras en leeftijd zomer en winter in de wei. Dekens zijn taboe behalve voor een oude baas van 37 die geen hooi meer eten kan. Hij krijgt 's winters als er koude (lees ijs-)regens voorkomen een gewone regendeken op. In al die jaren hebben we de dieren eenmaal binnen gehad om op te drogen en dat was na heftige regens en wind, waarna een temperatuurdaling kwam van 7 graden en de sneeuw niet op de ruggen bleef liggen. Na een paar uur opdrogen zijn ze allemaal weer de wei ingegaan en hebben nergens last meer van gehad. Dat de wintervacht aangemaakt wordt bij het korter worden van de dagen is een gegeven, helaas is dat voor onze IJslanders een probleem, want ze beginnen veel vroeger met de haargroei dan de andere rassen. Ook duurt het vaak tot in de zomer voordat ze de vacht weer kwijt zijn. Nu het nog zo warm is buiten, lopen ze voortdurend met een natte vacht rond. De huid daaronder zal zeker droog zijn, maar het lijkt me toch niet echt prettig voor ze.
0
0

0 grams regendeken is een mogelijkheid, als je pony het erg koud heeft zonder deken in de regen, ondanks veel hooi. Als hij niet erg rilt zonder die deken dan zou ik hem zonder deken laten staan! Vooral nu, tijdens het aanmaken van de wintervacht, moet je spaarzaam zijn met de deken omdat je wel een zo dik mogelijke wintervacht wilt kweken en de vacht groeit tot ongeveer december door. Een koudeprikkel geeft wel een wat dikkere vacht is mijn ervaring maar heel langdurig rillen is niet nodig!
0
0

Met grote interesse lees ik de meningen over dekens/geen dekens. Ik heb sinds maart een eigen pony en toen ik haar kreeg had ze een goede wintervacht. Nu lees ik veel over kou, daar kan een paard zich tegen beschermen. Maar ik lees niets over regen. Ik heb gehoord dat paarden daar een hekel aan hebben. Nu zou ik tijdens heftige regendagen mijn pony willen afdekken met een 0 grams deken, gewoon tegen de regen. Maar na het lezen van alle info op deze site, weet ik het niet meer waar ik goed aan doe. Ik hoor graag jullie mening. Is een 0 grams deken net zou 'not-done' als een winterdeken?
0
0

Er gaat bij mij nu wel een lampje branden waarom mijn paard bij een koudere periode veel meer eet. Maar dan vraag ik me wel het volgende af: Mijn Arabier is nu 31 jaar en heeft zeker een verminderde spijsvertering. Een gemiddeld paard zou direct hoefbevangen raken bij de hoeveelheid krachtvoer doe mijn paard naar binnenwerkt op een dag. Gelukkig eet ze met lange tanden. Letterlijk en figuurlijk ;-). Ze valt sneller af en komt minder snel aan. En blijft het dus dagelijks een strijd om haar op gewicht te houden. Heeft zij nu sneller een deken nodig? Of moet ik nog meer krachtvoer voeren? Want ik denk dat dat laatste echt lastig wordt. Daarnaast heeft mijn veearts geadviseerd om sneller een deken om te doen omdat ze al haar energie nodig heeft om op gewicht te blijven. Heeft iemand hier een mening over of een goed idee?
0
0

Als Esther reageert op mij, dan moet ze mijn reactie nog eens lezen en dan ziet ze dat er nergens een aanval is op haar dekengebruik, maar dat ik haar alleen wijs op dat haar onderzoekje niets bewijst. Ik heb het eerder niet gezegd, maar eigenlijk heb ik ook weinig respect voor de keuze van mensen die tegen beter weten in hun paard op stal zetten. Voor de duidelijkheid niet perse geen respect voor het mens, maar wel voor DIE keuze.
0
0

Waar wordt iemand ander's mening niet gerespecteerd? Respect is sowieso een heel vreemd woord. Je kan toch moeilijk achter elke zin zetten: 'maar het kan ook anders'? Elke website heeft z'n eigen insteek, deze heeft oa de insteek dat paarden veel beter af zijn zonder deken. En ik persoonlijk ben het daar roerend mee eens, zie nu al weer paarden in de brandende zon mét deken opstaan omdat het 's ochtends toen baasje er was misschien frisjes was. Ook al weer bij een paard de deken recht moeten trekken omdat die alleen nog maar om de hals hing, en het paard dus geen stap meer kon zetten. Als je je paard op een manege hebt staan waar het maar een paar uurtjes per dag naar buiten kan, kan je dan niet beter je tijd en energie gebruiken om wat aan die situatie te veranderen? Niet iedereen hier (op het forum dan) denkt overal hetzelfde over, en niet iedereen heeft overal de mogelijkheden voor, maar daar hoeft elk stuk tekst toch geen rekening mee te houden? Er zal op een site voor vegetariers toch ook niet iets staan in de trant van: 'als je echt honger hebt terwijl je langs de MacDonalds rij dan kan je daar prima hamburgers bestellen'??
0
0

Coralie
Ach Esther, paarden kunnen prima zonder deken, ook als ze grotendeels op stal staan s winters. Mijn paarden hebben ook ooit zo gestaan omdat het niet anders kon, en nooit dekens opgehad. Ook niet toen ze oud waren. En er waren meer eigenaren die hun paarden zonder dekens hielden op stal. Die kregen allemaal voldoende wintervacht. Reken maar dat jouw paard ook voldoende vacht krijgt als je m geen deken op doet. Zeker weten!
0
0

Ik wil graag even zeggen dat ik dit een hele duidelijke en informatieve site vind. Al vindt ik sommige meningen kort door de bocht. Mensen lijken ineens ALLEEN nog maar hun paard natuurlijk te willen houden. En ook al zie ik mijn paard ook het liefste zoveel mogelijk buiten met veel bewegingsvrijheid, vind ik ook dat er respectvol moet worden omgegaan met de mensen die gaan andere keus hebben dan hun paard op een manege te stallen. En daar gaan dingen er nou eenmaal anders aan toe. Ook ik zit in dubio of ik mijn paard wel of geen deken op moet doen maar dat zal ik al voordat ik deze site lees , waarom het is niet natuurlijk en ik weet zelf ook wel dat het paard normaal genoeg heeft aan zijn eigen vacht. Alleen ze staan maar enkele uren buiten per dag en die van mij krijgt bijna geen wintervacht, dus met andere woorden moet ik hem dan laten verrekken omdat het onnatuurlijk is om je paard een deken op te doen? de meeste mensen hier hebben hun paarden 24/7 buiten lopen met een schuilstal, wat mooiers kun je niet krijgen ben ik het helemaal mee eens maar niet iedereen heeft die mogelijkheid.Een deken is niet altijd een overbodige luxe denk ook aan het oudere paard. De paarden van nu zijn niet meer de wilde paarden van vroeger dan waren de paarden van 30 allang dood geweest.Ik vindt het jammer te lezen dat elkaars mening vaak niet wordt gerespecteerd . Verder is het wel een zeer informatieve site.
0
0

Op stal is het ook warmer he, bij je onderzoek zijn niet alle factoren gelijk, dus kun je ook moeilijk conclusies trekken... Ik wil nu niet beweren dat het wel dan niet aanmaken van wintervacht niets met de lengte van de dagen te maken heeft. Ik heb wel vroeger op de manege gezien dat paarden met deken duidelijk minder lange haren hadden.
0
0

Ben helemaal mee in de theorie over wel of niet een deken op. Het enigste waar ik een kanttekening bij plaats is de theorie over dat een deken er voor zorgt dat een paard 'meer' of minder haar aanmaakt. Ben zelf op vakantie geweest in Zuid-Amerika en heb daar een manege bezocht, het was toen februari en 38 graden. Volgens de geschreven theorie zouden de paarden daar gewoon in hun zomervachtje staan omdat ze zonder deken staan in hoge temperaturen...Niets is dus minder waar want ze hadden allemaal een dikke vacht behalve de paarden die geschoren werden. Naar mijn mening wordt de vacht namelijk niet aangemaakt door kou maar simpelweg doordat de dagen korter worden en de zon minder schijnt want voor een dier betekend dat het winter wordt. Heb thuis de proef op de som genomen en mijn paard in de winter maanden tot 22:30 uur 's avonds licht gegeven en zie daar: bijna geen wintervacht meer! Heb dit maar 1 seizoen gedaan want ik zie mijn paard liever met een vachtje 24 uur buiten lopen dan veel op stal zonder vacht..
0
0

Wat is het effect op de spieren van het paard als deze té warm worden door zweten in de winter? Ik ben ook absoluut voor het laten staan van de wintervacht, maar ben benieuwd of spieren ook té warm kunnen worden door de dikke wintervacht.
0
0

Ik heb een vraag. Mensen scheren soms wel eens hun paard, omdat ze het anders te warm krijgen tijdens het rijden (in een binnenbak bv). Maar ook als het zomer wordt. Is het niet zo dat de paardenvacht, de zomervacht, ook het paard beschermt tegen hitte? Hoe zit dat precies in de zomer op warme dagen? (lijkt mij sowieso beter om niet overdag maar 's avonds te rijden of 's ochtends vroeg...) Ik heb zelf geen paard maar ik heb wel een disucssie met mensen die hun paarden in de winter altijd binnen hebben staan en in de zomer scheren tegen de warmte en omdat het 'mooier' staat. Ik ben eens gaan googlen en kwam hier terecht. Erg veel goede en duidelijke informatie!
0
0

Mijn pony heeft kou gevat , wat moet ik nu doen ?
0
0

ik vind het een hele goede en leerzame site als je iets niet weet of je twijfeld ergens over kun je hier alles vinden er onderbreek niks!!!
0
0

Is zich warmhouden het enige waarom een paard zijn vacht open zet? Ik zie namelijk wel eens paarden die op bepaalde plekken de vacht op hebben staan, als je deze paarden gezonder maakt gaat het haar weer plat. Een geoefent oog kan ook precies zien waar het probleem vandaan komt.
0
0

Goeie site. Kleine kantekening, zou wel netjes zijn als je een bronvermelding zet bij het Engelse artikel.
0
0

Kan iemand mij helpen? Ik krijg klachten van de politie en al er wordt een pv opgemaakt. Situatie, drie paarden dag en nacht op 1 hectare weide (of nu sneeuw/modder) elke dag voorzien (avond) van kuilgras, water en wortelen en om de 4 dagen bieten die ze laten liggen. Geen dekens gewoon natuurlijk. Klachten: Paarden buiten in sneeuw, paarden krijgen geen eten (bull we zijn echter werkende mensen en kunnen alleen na 5 uur en het weekend overdag maar er gaat elke!!! dag iemand) Ik heb de politie uitgenodigd mee te gaan, gevraagd waarom mijn paard 23 uur op stal zou moeten staan en 1 uur mag schitteren, gevraagd waarom men denkt dat een paard niet tegen de kou kan enz enz. Er staat 1 hele jonge bij in de groei (2 jr) die wat schraal is, onze tinker is dik en een paard van 16 ook vrij schraal maar heeft onderliggende ziekte waardoor ze juist buiten moest komen. De tinker is alleen van ons, de anderen staan te overwinteren toch worden wij verantwoordelijk gehouden. Oh ja ze hebben 2 schuilstallen en 2 boxen die open staan zodat ze in en uit kunnen wanneer ze willen als iemand me kan helpen graag want ze dreigen (politie verder niemand gehoord) met in beslagname. Daardoor ben ik bijna van plan ze op een manege te stallen. graag hulp! steffie2611@gmail.com
0
0

Mijn Haflinger heeft 10 jaar 24 u per dag binnen gestaan. Buiten in de zomer een paar uurtjes weidegang. Daar ik er dressuur met reed werd hij in de winter geschoren. Sinds vorig jaar april staat hij 7/7 24 u per dag buiten en dit is allemaal zonder problemen gegaan. Deze beslissing heb ik genomen toen ik ging samenwonen en minder tijd had. Mijn Hafje verdient het niet om opgesloten te staan. Hij heeft een super dikke en lange vacht en voelt zich een stuk gezonder denk ik. Geen problemen met de luchtwegen, geen rotstraal.... En constante vrijheid en vriendjes om mee te spelen. En af en toe nogeens dressuur en een wekelijkse fikse wandeling. Wat een leven!!! :-) .
0
0

elisa1967
nou mijn friese ruin, is vorige week woensdag verhuisd, naar zijn definitieve adres, en dat is in een wei waar hij desgewenst de stal in en uit kan lopen. hij komt bij een zorgboerderij weg, en daar stond hij (m.u.v. de uren dan dat ik met hem bezig was) 24 uur per dag op stal. omdat ik het zelf verschrikkelijk koud heb, heb ik vanmiddag maar een winterdek gehaald, en ik zit me nu dus af te vragen of dat echt wel nodig was of is. ik voer hem nu 2x per dag krachtvoer, 4x per dag hooi, en het enige waar hij zijn stal voor in gaat is het eten. wie kan me vertellen wat slim is, met of zonder deken. omdat hij al die tijd binnen heeft gestaan.
0
0

Ik denk dat als paarden goed gezond zijn ze inderdaad prima zonder deken buiten kunnen staan: tenzij er ijzig koude wind en natte sneeuw/hagelbuien zijn is een deken geen overbodige luxe. Je moet wel goed de conditie in de gaten houden onder die dikke vacht. Maar ik weet ook zeker dat als het regent mijn paarden erg graag naar binnen willen...vooral mijn Gelderse vindt het helemaal niks die regen(in de winter). Als ik ze met dit weer buiten zet dan willen ze al na een uur of 3 naar binnen: dringen bij het hek en lopen dan ook recht naar binnen. En dan voel ik me schuldig omdat ze maar kort buiten hebben gestaan! Maar dan hoop ik dat het weer de volgende dag beter zal zijn! Maar als je paard echt last heeft van de kou ( als paarden zich niet goed voelen zie je dat toch ook aan de vacht en of die dan net zo goed werkt als anders? Dat zou je eens aan de DA moeten vragen) zoals bij Sabrina zou ik toch ook een deken op doen. Niet scheren! maar als het echt koud wordt en je ziet dat het paard problemen krijgt kan de deken toch een extraatje zijn. b.v. alleen als ze buiten staat. Ik denk ook dat je niet alle paarden over 1 kam kan scheren! bijvoorbeeld: In de kudde waaruit mijn jongste paard komt zijn er bij die al snel staan te bibberen! en anderen hebben zo te zien nergens last van. Dus doe wat je hart en je verstand je ingeeft! Jij kent je paard het beste! Maar denk niet als mens! Denk vanuit het paard! Bij twijfel: temperatuur je paard! En voer meer hooi:dat is hun verwarming!
0
0

Hoi, Ik heb een paard die last heeft van knie problemen, die bij kou naar de rug doortrekt. Daarom gebruik ik een deken, maar is het beter of slechter om die deken om te doen? Hij staat (in de winter) overdag op de wei en 's nachts op stal (voor het vriezen).
0
0

IK DENK DAT ER NIET VEEL MENSEN ZIJN DIE ZOVEEL TIJD IN PAARDEN STEEKT ALS IK BEN VAN S'MOREGENS tot s'avonds er mee bezig.Van nature? een paard hoort van nature ook niet in gevangenschap te leven en ook niet bereden te worden ! heeft niet meer met natuur te maken .hoe komt het dat de paarden aanzienlijk frisser en vinniger buiten komen als ze geschoren zijn? zeker niet omdat ze hun slecht voelen denk ik eh.Ik heb niet 1 paard maar 16 waaronder ook jonge paarden die staan nu ook op de weide zonder deken met een pelsje maar als het begint te vriezen gaan zij binnen in loopstallen je maakt mij eicht niet wijs dat ze genieten van koude en regen!!!!!! blijkbaar zit ik dan toch wel in met men beesjes ......
0
0

Chlo, heb jij een paard om jezelf te bewijzen of hou je ook van dit dier? Want als een halve wilde zoals jij zegt is zoals het paard van nature hoort te zijn. Er verandert niets aan het lieve dier zelf. Maar ja, je hebt paarden mensen en mensen met paarden. En jij bent in mijn ogen een mens met paard die alleen haar eigen belangen ziet.
0
0

misschien goed voor paarden met lui-lekker leven en dan nog .Al onze paarden zijn sinds een week of 2 geschoren en hebben 2 dekens op.Ze lijken mij best tevreden Ik denk niet dat het in goede aarde valt dat je op een internationale jumping aankomt met een paard met winterpels .het lijkt trouwens nergens op.Paarden die op wedrstijd gaan moeten er verzorgt en proper uit zien en niet zoals halve wilde!!!!!
0
0

super! echt hele goede info, hier kun je wat mee... nooit een dekentje op
0
0

Hoi, mijn paard heeft bij de vorige eigenaar altijd met een 200 of 300 gram deken op gestaan in de herfst en winter... eigenlijk vindt ik dit onzin maar aangezien ze hier al jaren aan gewend is heb ik ook 3 dekens aangeschaft, een regendeken, 200 gr en 300 gr winterdekens... ik probeer haar wel zlm zonder deken te laten staan... maar nu heeft ze in de regen al een paar keer met regendeken buiten gestaan, moet ik haar snachts dan zonder deken op stal laten staan of moet er dan direct een 200 gr op?? wil haar liever zonder hebben staan maar is die overgang van overdag regendeken op en snachts zonder deken niet te groot?? alvast bedankt voor jullie reacties!!
0
0

Wat zijn dit voor een rot reacties? Als je gewoon natuurlijk met je paard omgaat (uitloop stal, 24/7 weide, zand en stukje verhard tot beschikking) dan is dat paard sterker dan welk paard dat ooit gefokt zal worden, omdat de natuur gemaakt is op overleven, logisch?
0
0

Ik laat mijn paard wel altijd rollen na het rijden, tegen het zweet. Bijna alle paarden willen dit graag als ze nat zijn, maar daarna doe ik wel een deken op. Ik ben het trouwens eens met degene die zich 'dierenarts' noemt dat door de fokkerij (zeker van sportpaarden) bepaalde dingen veranderen en het niet meer de paarden zijn die vroeger op de steppe liepen..
0
0

Wat er op deze site staat vind ik aannemelijk en ik ben het ermee eens dat paarden van nature geen deken nodig hebben. Alleen denk ik dat veel mensen (zoals ik) de winterdeken niet gebruiken tegen de kou, maar omdat ze uitkomen in de sport en de wintervacht dan niet gewenst is. We willen dus niet dat de wintervacht opkomt, maar omdat te voorkomen dat het paard het koud krijgt zonder wintervacht, doen we de deken op. Dat is een keuze. Belangrijk voor sportpaarden lijkt me in deze context; wanneer doe je een deken op en welke dekens zijn het meest geschikt? Verder staat er dat het paard rolt om zijn zweet kwijt te raken en dat er dan niet gepoetst hoeft te worden voor het rijden. Het eerste deel klopt, maar er moet wel geborsteld worden! Dit om schuurplekken van het zand onder het zadel te voorkomen. Je wilt toch wel het beste voor je paard..
0
0

Hallo, heb zon beetje hier de site doorgelezen. maar vind alles wel heel krom door de bocht gedacht.. Ik heb een pony van 27 jaar. staat zomers 24/7 buiten en winter zo lang mogelijk 24/7 maar wel met een regendekentje op en als het echt gaat sneeuwen en min 10 wordt snachts. gaat ze mooi naar binnen. Denk dat je geen enkel paard een plezier doet met ijskoude wind/sneeuw. tuurlijk moet een paard zon natuurlijk mogelijk levenlijden. Maar het is al eeuwen geleden dat mensen paarden gingen houden. en sinds die tijd is er een hoop veranderd... dus ook aan de paarden van toen en nu!
0
0

Mijn paard had altijd dekens op gehad & sinds 2jaar krijgt hij geen dekens meer op . Hij ziet er veel beter uit nu ;D een zacht beertje! dankzij deze site heb ik écht al veel bijgeleerd, ik rijd nu bitloos & dat gaat stukken beter!
0
0

ach mijn paard heeft alleen in de winter met strenge storm de deken op. de regen deken omdat ik vind dat het een koukleum is. maar ze staat ook de gehele dag buiten en heeft dan alleen een schuilschutting, wel komen ze nachts rond 10 op stal tot 6 uur ochtends. maar ik spreek hier over een kwpn×engels volbloed.... met weinig wintervacht ik heb het geprobeerd zonder deken, maar dat wil echt niet. en ik kan je zeggen als het regent vind ze de deken volgens mij echt n iet erg om op te hebben....
0
0

Ik heb een vraagje over het scheren van een paard.. Ik heb er een discussie over met een paar mensen en ik vraag mij af.. Is scheren beter voor een paard, omdat hij dan sneller 'droog' is, en minder snel verkouden wordt? Of is het beter om een paard ongeschoren te laten..?
0
0

Sinds twee jaar heb ik een arabier. Vorig jaar stond hij al wel 24/7 buiten met schuilstal maar had hij een deken op. Wist ik veel... Tot ik deze site ontdekte en ik er heel anders tegenaan ging kijken. Je doet vaak dingen omdat je ze altijd al zo gedaan hebt. Rijden met bit, deken erop, krachtvoer. Rizar staat nu altijd buiten, met schuilstal en zonder deken. Ook deze barre winter. Hij eet heel veel hooi om zich lekker warm te houden, dat gaat prima. Zijn maatje, een shetlander, heeft duidelijk minder behoefte aan extra hooi vanwege haar enorm dikke winterjas. Hier komen dekens en bitten er niet meer in!
0
0

Ik heb het met mijn paarden dus al wel voorgehad. Nat tot op het velletje. En dit in combinatie met wind, vind ik dus persoonlijk niet zo fijne combinatie. Nu dit was enkel op een dag, dat het de hele dag aan 1 stuk door had geplenst.
0
0

Ik had laatst een discussie met een meisje die (hoog in de paardensport zit) over natuurlijk paarden houden. In dit weer zonder deken en nog wel buiten laten staan?!! Zij vond dat echt zo zielig. Maar toen ik een aantal dingen uitlegde over de vacht van een paard, en het dus volkomen onnodig is een paard een deken op te doen, was ze echt even stil. Toen zei ze: ``En als het eens de hele dag door (hard) geregend heeft, kom je ze dan niet helemaal doorweekt tegen?!!! `` Tja... ik heb mijn paard en alle andere paarden in de kudde nog nooit doorweekt gezien! Maar kan dat eigenlijk? Is de vacht werkelijk zo sterk/dik dat de regen niet binnen kan dringen als het de hele dag hard geregend heeft??? Ik vind het namelijk wel erg raar als paarden doorweekt kunnen worden want ik heb het met mijn paard (het is dan wel een gezond paard) nog nooit gezien...
0
0

Gaat, bedoel ik dus ;-)
0
0

Uiteraard, kijk je naar de omstandigheden. Maar bij ons gat het niet anders. Ik sta bij op een weide die niet van mij is en ik zal me moeten aanpassen aan de omstandigheden i.p.v. de omstandigheden aan te passen aan mijn, of beter gezegd, de paarden hun behoeften. Ik heb er moeite mee om mijn paarden een aantal jaren te laten wennen aan weer en wind. Als mijn paarden staan te trillen en er miserabel uitzien, kan ik me daar onmogelijk goed bijvoelen. Als ik een dun regendeken opleg en het probleem is opgelost,zie ik geen probleem (Ik heb het hier wel over weide zonder schuilmogelijkheid) Ik ken voldoende paarden die rainrot hebben opgelopen na een tijd in weer en wind. Het enige wat ik hiermee wil aangeven, is inderdaad naar je paard te kijken en naar de omstandigheden. Het ene is niet per definitie slechter dan het andere. Het is allemaal afhankelijk van externe factoren. Paarden in het wild hebben inderdaad geen dekens, maar daar overleven ook enkel de sterksten. Wanneer ziek, oud of gewoon niet sterk genoeg, val je al gauw ten prooi. In gedomesticeerde omstandigheden, sleur je ook de minder sterke ermee door. En soms vraagt dat dan ook, minder natuurlijke methoden.
0
0

Ach Gea, er zijn zoveel manieren om ervoor te zorgen dat ze niet als een zielig hoopje staan als het regent en waait... In principe is een deken gewoon niet nodig en in principe is dekenloos veel beter en gezonder voor een paard omdat hij dan zijn eigen temperatuur kan regelen, geen last krijgt van schuurplekken, minder snel last krijgt van schimmels en zo. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar als je alles goed inricht en zorgt dat de paarden veel bewegen en heel veel hooi tot hun beschikking hebben, ze niet op stal worden gezet 's nachts, dan kan het in de meeste gevallen zonder deken. De eerste tijd na de dekentijd kan het wat lastig zijn maar de meeste paarden kunnen na een paar jaar probleemloos in ieder weerstype in hun EIGEN deken (vacht dus) buiten staan. Het is zo raar dat zoveel mensen een deken met een ingestikt merkje van grotere waarde achten dan de deken die het paard al eeuwen in de evolutie heeft meegekregen. Blijf naar je paard kijken maar pas vooral ook de andere omstandigheden aan voordat je overstapt naar een deken.
0
0

Waarom toch altijd zo links of rechts. Kan het nooit de gulden middenweg zijn. Je gaat er ,vind ik, niet zomaar vanuit dat je paard zonder deken kan. Je bekijkt ook dingen als gezondheid, leeftijd, ... Er zijn omstandigheden waarin dekens wel kunnen. Je kan toch nooit zeggen; 'Het is altijd zo'. Zo staan mijn paarden ook onder een deken in de winter, daar ze overdag geen schuilplaats hebben op hun weide. Wanneer het dan heel de dag regent en waait, vind ik s'avonds van die zielige, bibberende hoopjes paard terug. En ze zien er dan echt niet tevreden uit. Met een dekentje, blijven ze lekker droog en s'avonds tevreden paardjes. Daarbij zijn theorieën pas onderbouwd, als er een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd. Het is niet omdat het wetenschappelijk klinkt, dat het dit ook is.
0
0

hoi een paard heeft het nooit koud ze heben een dikke wintervacht die ze warm houd gr
0
0

ik heb mijn paard een deken omgedaan. Omdat ik veel doe lessen met hem en hij dan of nat was van de regen of van de sneeuw. maar weinig grams. Hij staat overdag buiten en savonds binnen, Hij krijg 2 schep scochtend en 2 savonds plus musli hooi en heel veel wortel. Hij heeft onder zijn deken een hele mooie teddy vacht. mijn lesgeefster zij meteen scheren ik zei nou doe dat maar nie want dan is zijn lichaam niet gewend aan de kou. Maar hij zit er goed uit... Van de lente ziet ie er weer anders uit...
0
0

Mijn paarden een fjord welsh en een veulen (kruising paint horse new forrest) zijn per 1 januari naar ons eigenland gegaan. Na veel wikken en wegen hebben wij besloten 1 stal te maken waar ze in en uit kunnen lopen (hebben buiten 450m²). Van te voren heb ik expres gezorgt dat ze geen dekens op stal op hadden zodat de vacht goed kon groeien. Nu na de vehuizing heb ik het idee dat ze gelukkiger zijn dan op stal en als ik kom zijn ze altijd buiten, hoe slecht het weer ook is. Het voer verdeel ik ook tussen binnen en buiten. Prettig is wel dat ze buiten mesten want zo gaat het vlas veel langer mee. Januari vond het een enge en moeilijke keus maar nu ik mijn paarden zo zie ben ik blij dat ik het gedaan heb ze zijn nog nooit zo vrolijk geweest. Zelf heb ik een winkel in ruitersport artikelen en probeer de mensen ook duidelijk te maken om zoveel mogelijk naar de natuur van het paard te kijken voor ze er denkens op doen want in september kwam ik al op stallen paarden met 300 grams dekens tegen, en roep dan ook meteen wat moet je dan als het een strenge winter word. En wanneer mensen willen scheren vraag ik ook waarom en probeer mensen anders te laten kijken. Verkopen vind ik oke maar wel verstandig, verkoop liever nee dan onverstandig. Nu ben ik het laten testen van het mest aan het promoten want ook dat vind ik een uitkomst. Wij gaan toch ook geen antibiotica slikken voor het geval dat. Ben nieuw met deze manier van paarden houden maar wij paarden zijn er nu al happy mee
0
0

Bwah, wat een stomme reactie van Patricia. Het is logisch dat Frans dit schrijft want hij heeft gemerkt en uitgezocht dat het kan en kan onderbouwen waarom het beter is. Ik denk niet dat hij vind dat je geen deken om mag doen, maar dat het dan alleen is voor je eigen comfort en niet omdat het -na de training en onder goede voorwaarden- NODIG is. Dat zegt hij, ik lees er nix raars of fels in :-S Haha, af dat we dat zo anders interpreteren allemaal :-D
0
0

wat een rare felle reactie Frans... Je zou ook kunnen overwegen iedereen in zijn waarde te laten, en niet je eigen theorieën aan iedereen opdringen. Ik vind de sfeer op deze site heel erg '' dit is de enige goede manier om een paard te houden '' en dat is absolute onzin, net zoals een paard 24/7 op stal te houden absolute onzin is. Er is ook nog zoiets als een gulden middenweg
0
0

Als ik mijn paard op een wei zou zetten( natuurlijk zonder deken!!) en het sneeuwt , krijgt hij dan koliek van sneeuw te eten? mail naar lisa_mays@hotmail.com ,, alvast bedankt !!
0
0

Myn paard staat nu ergens op stal en zonder deken , en ik vind dat hij er heel gezond uitziet , ik doe nooit mijn paarden dekens aan , waarom zou dat nodig zijn ? in de natuur of in het wild zie je toch ook geen enkel paard mét deken . ik vind het wel heel stom dat men paard nu op stal staat , daarom ben ik opzoek naar een weide in de buurt van mortsel/edegem , dus als jullie iets weten ? .. ik vind een deken in de winter dus voledig overbodig ! grtjez Lisa
0
0

marjolijn
Een paard, alleen, in een drassig weiland zonder schuilmogelijkheid, waarvan je niet zeker weet of hij voldoende voer krijgt zou ik me ook zorgen over maken. Mijn paarden staan ook vaak in het drassig weiland, maar geheel vrijwillig. Ze kunnen ook op het droge erf, op beton en op 2 plekken volledig droog en uit de wind staan en liggen (al gebruiken ze die plekken vnl. als wc). En ze staan zeker niet alleen.
0
0

Bij ons in de buurt staat een paard (alleen) in een weiland dat inmddels door de aanhoudende regen erg drassig is geworden. Het paard kan nergens schuilen en of er voldoende voedsel wordt geleverd kan ik helaas niet zeggen. Ik vind het zielig voor het dier maar nu ik wat meer info over paarden heb gelezen ben ik in dubio over zijn/haar toestand
0
0

Hmm, dan zijn mijn paarden ook al best lang onderkoelt of niet gedomesticeerd.. En de rest van de paarden in Nederland die zonder deken staan.. Hmm, apart..
0
0

Tsja, als mensen denken dat onze paarden teoretisg zijn... hahaha. Ze staan nog steeds buiten, zonder deken, in de sneeuw, dag en nacht, en nog steeds niet onderkoeld. Misschien zijn die van ons niet gedomesticeerd? Of zijn ze al jaren onderkoeld en heeft niemand het in de gaten? Of klopt de praktijk misschien toch wel met de theorie?
0
0

practijk en teorie poeppen hahahaha!! Ik geloof niet dat ik dat serieus kan nemen
0
0

Frans, zolang jij niet begrijpt dat practijk en teorie ver uit elkaar liggen als je 1 van de 2 niet helemaal snapt zul je altijd paashaas blijven.... voorlopig dus keutels poeppen
0
0

Als dat een dierenarts is ben ik de paashaas. 'Een zweetdeken reguleert een controleerbare afkoeling'? Waar zit de controle-knop dan? Door domesticatie zou het paard dat niet meer kunnen? Waarom krijgen die stalpaarden dan toch iedere keer weer die *^!#-wintervacht, ondanks dekens enzo? U ziet onderkoelde paarden in uw praktijk????? Onderkoelde paarden kunnen niet meer staan, hoe worden die dan naar uw praktijk vervoerd? Een paard hoort niet te bibberen? Waarom is dat gedrag dan aangeboren? Een wintervacht groeit met het temperatuurverloop mee? Even de lesboekjes nakijken, na december groeit de wintervacht niet meer. Enne, dierenarts, peil schrijf je niet met een lange 'ij'.
0
0

@een dierenarts: waarom anoniem blijven?? Hier staat het goed uitgelegd voor paarden die gewent zijn en opgebouwd om zo te leven, maar als u u aanmeld op het forum komen er zeker uitzonderingen tegen waarbij er wel word aangeraden tot gebruik van een deken. Heb eigelijk geen zin om hier een heel verhaal te reageren, maar paarden die het zo gewend/opgebouwd zijn kunnen wel degelijk zonder probleem kei bezweet terug in regen/wind/sneeuw gezet worden waarom::: zoals op deze site staat dient ieder paard over een schuilstal te beschikken en hooi, dus als het guur weer is en het paard krijgt het koud enz gaat die beschut staan en zorgt zijn vacht verder dat hij rustig controleerbaar afkoelt. en nee, er word hier nooit aangeraden een stal//sport//geschoren paard zomaar bezweet buiten te zetten. Waarom een zweetdeken opleggen als zijn vacht hetzelfde werkt??? Veel paarden hier worden gewoon terug in de wei gezet na inspanning, wel knap dat er hier nog nooit een paard van is ziek geworden? Als u op het forum leest raden we iedereen aan een (regen)deken op te leggen als de vacht niet goed doorkomt door omstandigheden vb. als het paard het eerste jaar op deze manier gehoud word. enz. enz. enz. Hoe doen paarden het in het wild dan? eindelijk gevlucht voor een roofdier/bezweet en gaat dan dood doordat die heeft kunnen ontsnappen?? (praat hier over gezonde paarden die deze manier van houden gewend zijn)
0
0

In dit verhaal wordt er wel heel kort door de bocht gegaan wat betreft deken gebruik. Zeker het gebruik van een zweetdeken wordt hier zwaar in onderschat, wat al blijkt uit uw antwoord op een van de veelgestelde vragen. Een zweet deken reguleert een gestage controleerbare afkoeling en is dus zeker van belang. bezwete paarden kunen dus met guur weer zeker niet meteen naar buiten. Ook moet je er mee rekening houden dat de domesticatie van het paard door fokkerij het dier een deel van zijn natuurlijke warmteregulatiecapaciteit verliest, een deken is dus bij sommige rassen o.a kwpn een prima manier om dit op te vangen. Niet voor niets zien we nog regelmatig onderkoelde paarden in de praktijk, schat u paard dus goed in wat betreft gedrag en alertheid. Een paard hoort niet te bibberen, een goede wintervacht groeit met het temperatuurverloop mee en zou dit voorkomen, op plotselinge schommelingen na. Dieren die nu bibberen hadden hun vacht al op pijl moeten hebben en hebben het dus wel koud! Voor het beste advies kunt u het best met uw dierenarts overleggen.
0
0

Van de week met de regen en wind kwam ik bij mijn paarden en die bleken ineens tot mijn schrik te staan bibberen. Ik dacht echt SHIT, ze hebben het TOCH koud. Nader onderzoek leerde echter dat de boer minder hooi had gegeven en dat dit al een tijdje op was. Ik heb ze een flinke stapel gegeven en heb na een uur weer gekeken hoe het met ze was en geen van de paarden stond meer te bibberen!!!!!!! Klopt dus echt wel, dat van dat kacheltje want verder was er niks veranderd...
0
0

van lennep
Binnen? Daar kunnen ze niet eens fatsoenlijk bewegen! behalve weven en kribbebijten , of luchtzuigen , maar daar worden ze niet warm van lijkt me. Hoe moet een paard zich dan warm houden... Doe hem dan een regendeken op , en laat hem lekker buiten lopen , samen met zijn vriendjes , lekker donderjagen , en veel hooi eten. Volgens mij heb je niet alles gelezen , jammer.
0
0

Nou mijn paard had het wel koud toen het laatst heel hard waaide en regende. Heb hem toch maar een deken omdaan. Ziet er nu beter uit dan toen. Ieder zijn eigen mening maar ik vind da paarden swinters gewoon naar binnen moeten.
0
0

Ilma Meijer
Nieuw paard heeft bij vorige eigenaar regelmatig een regendeken opgehad. Nu hij ze wel een lange vacht bij de hals maar over de rest van haar lijf is het toch minder vol. Ook niet echt kort te noemen. Je ziet ook wel wat van haar ribben. Met dit weer, regen en wind, aarzel ik toch om haar bloot te zetten. Ze krijgt nu wel continue hooi en veel beweging dankzij de 'mannen' om haar heen. Kan ik nu de deken nog wel aflaten? Ik vind het nl een onding....
0
0

SimoneS
Interessante (verdere) informatie hierover is ook te vinden onder de noemer 'Circadiaan ritme'. Boeiend onderwerp!
0
0

Frans Veldman
Misschien dat ik het nog eenvoudiger moet uitleggen: De daglichtlengte (licht dus) is bepalend voor synchronisatie van de biologische klok, dus WANNEER het lichaam begint met het aanmaken van de wintervacht. De temperatuur is daarentegen bepalend HOEVEEL vacht er wordt aangemaakt. Denk ook even na: de hoeveelheid zonlicht zegt totaal niets over de temperatuur. New York ligt op dezelfde noorderbreedte als Rome, heeft dus precies dezelfde hoeveelheid licht en lengte van de dag, maar toch zit er een enorm verschil in temperatuur. De natuur is niet gek, en gebruikt dus licht om te weten WANNEER het winter gaat worden, en temperatuur om te kijken HOEVEEL vacht er gemaakt moet worden. Bij praktisch alle dieren werkt dit overigens zo. Zo bepaalt het licht wanneer vogels eieren gaan leggen, maar niet hoeveel eieren ze gaan leggen. ;-) En in dit geval is een vergelijking op zijn plaats omdat dit orgaan (pijnappelklier) evolutionair zeer oud is, ouder dan de uitsplitsing van de diverse diersoorten.
0
0

Jasmijn Wauters
'P.s. Paarden die een deken aanhebben zullen het dus sneller warm krijgen, onder de deken is het meestal stikdonker en de hersenen zullen razendsnel prikkels zenden naar de vacht: 'Jongens, jongens, sneller, sneller, hup hup hup, groeien !'' => Oei, ik las mijn tekst net nog even en zo te zien heb ik er een grote snelheidsfout in zitten, ik linkte te vlug het donkere met de deken, dit is compleet verkeert! Hoeveelheid melatonine wordt aangemaakt naargelang de hoeveelheid zonlicht de ogen opvangen, inderdaad Frans ;-). Niettemin is het hoofdzakelijk het licht dat de aanmaak van vacht bepaald.
0
0

Jasmijn Wauters
Dan zullen de specialisten het waarschijnlijk compleet fout hebben ;-), ooh jee ... Never mind, ik ga hier weer niet over discussiëren.
0
0

Frans Veldman
Even een paar reacties: 1) De lengte van de dag is geografisch bepaald. De lengte van de winterdag is in Nederland is anders dan in de bergen van Zuid-Amerika, maar de temperatuur kan hetzelfde zijn. De hoeveelheid licht alleen is dus niet doorslaggevend, maar werkt uitsluitend in samenhang met de temperatuur. Zonder koudeprikkel geen of verminderde wintervacht. 2) Het verminderen van de daglichtlengte geeft de prikkel tot het starten met de aanmaak van de wintervacht, maar hoe dik die wordt hangt af van de temperatuur. 3) Aan Jasmijn Wouters: Lees de 'betere literatuur' wat beter: De hoeveelheid licht voor synchronisatie van de biologische klok wordt gewoon gemeten met de ogen (verbonden met de pijnappelklier), en dus niet met de vacht! Deken op of af maakt dus voor de 'lichtbeleving' nul comman nul verschil (tenzij je die deken over zijn kop hangt). 4) Kunstlicht doet het net zo goed als zonlicht, met dat verschil dat kunstlicht gewoon te zwak is om geregistreerd te worden als 'licht'. Om de biologische klok te foppen heb je vooral FEL licht nodig (en dan doet 'kunstlicht' het net zo goed als zonlicht). Het gemiddelde stallicht is te zwak om enige invloed uit te oefenen.
0
0

Jasmijn Wauters
P.P.s. Voor ik wat verwarring veroorzaak - ook de koude temperaturen hebben een belangrijke invloed op de vachtontwikkeling maar het licht is dè belangrijkste factor voor de vachtregulering van het paard.
0
0

Jasmijn Wauters
P.s. Paarden die een deken aanhebben zullen het dus sneller warm krijgen, onder de deken is het meestal stikdonker en de hersenen zullen razendsnel prikkels zenden naar de vacht: 'Jongens, jongens, sneller, sneller, hup hup hup, groeien !'. Daarnaast zorgt een deken er ook voor dat het paard zijn lichaamswarmte minder snel afgeeft aan zijn omgeving waardoor hij dus ook op korte termijn het sneller warm zal krijgen. Als je hier echt dieper op in wilt gaan, raad ik ieder aan om gewoon een aantal goede boeken open te slaan van enkele dierenartsen en dergelijke. Zulke onderwerpen zijn onwijs interessant!
0
0

Jasmijn Wauters
Aan Coralie: De vachtontwikkeling wordt gecontroleerd door hormonen in de hersenen van het paard. Nu, zit het zo dat die hormonen worden gestimuleerd door de hoeveelheid zonlicht (vb. uren) in een bepaalde periode (vb. dag). De hoeveelheid zonuren zal bij kortere dagen beduidend minder zijn dan bij langere dagen. In de herfstperiode zullen de hersenen dus een prikkel zenden naar de vacht 'Hé, wordt langer jongens, groei maar op!'. Het paard zal dus, zoals Machteld zo mooi aangaf, met een dikkere vacht als voordien klaar zijn als hij de winter in gaat. Deze informatie vind je vaak in de betere literatuur, deze informatie had ik echter van Carmen Scheffer (specialist in een paardenkliniek). Aan Nathalie: Door het paard in de stal te zetten kun je de groei van de wintervacht inderdaad vertragen - hij zal namelijk meer licht op zijn vacht hebben gekregen doordat mensen bij schemer en donkerte het licht van de stallingen aandoen (al is het maar om de paarden even te zien of te kunnen laten eten met licht). Dit is echter kunstmatig licht en is dus anders maar toch reageren paarden hier op door een verminderde vachtdikte. Je ervaring klopt volledig met de theorie, interessant! Maar je moet wel bekijken dat bijvoorbeeld zonlicht (natuurlijk licht) hier een snellere en duidelijkere invloed op heeft. Greetings ladies, Jasmijn
0
0

Coralie
'Het licht heeft wel degelijk de belangrijkste invloed op de vacht van het paard'. Is dat jouw ervaring, Jasmijn? Ik zou graag weten op grond waarvan je dit beweert.
0
0

s 'nachts IS er geen licht. Niet op stal en niet in de weide... Dat bedoel ik ;-) Het enige verschil is de koude en dus niet het licht..
0
0

Jasmijn Wauters
Ik zou wel rekening houden met een wezelijk verschil tussen ZONlicht en kunstmatig licht. Het licht heeft wel degelijk de belangrijkste invloed op de vacht van het paard. Groeten
0
0

Aan Machteld: Mijn ervaring is dat mijn paard een minder dikke wintervacht kreeg toen hij 's nachts op stal stond dan nu wanneer hij 24/7 buiten staat. Er is geen verschil in licht...
0
0

Coralie
Machteld, heb jij ervaring met paarden die 24/7 buiten leven? Als je goed oplet, zie je dat de vacht van de paarden dikker wordt als het kouder wordt, en dat ze haar verliezen als het warmer wordt. Zomer en winter. In t begin van de herfst, als de nachten al koud en de dagen nog warm zijn, zie je het dagelijks. s Nachts maken ze extra vacht aan, en s morgens zodra het warm wordt laten ze die haren weer los... Zouden paarden in de evolutie overleefd hebben als ze niet op de temperatuur zouden reageren met hun haargroei, dacht je? Daarnaast heeft ook de daglengte invloed. Maar mijn ervaring (jarenlange waarneming) is dat temperatuur belangrijker is. Bv in een zachte winter beginnen de paarden eerder te verharen dan in een strenge winter.
0
0

Ik vraag me alleen maar af: 'Het is namelijk nodig dat je paard het in die periode koud krijgt, het is die kou die het paard prikkelt tot het aanmaken van een wintervacht, voor het omzetten van het metabolisme in de 'winterstand'. Net als dat wij het na de zomer koud moeten krijgen om te besluiten dat we voortaan maar weer eens een jas aan gaan doen als we naar buiten gaan en dat het tijd wordt om de CV maar weer eens in te schakelen.' Is dit dan geen antropomorfisme...? Hele informatieve site, maar wees wel consequent. als je in de ene situatie een paard niet met een mens mag vergelijken, waarom in de andere dan opeens wel? Omdat het dan opeens wel in het voordeel speelt? Overigens wordt aanmaak van de vacht niet gestimuleerd door temperatuursinversie, maar door vermindering aan zonlicht (kortende dagen). Dit is terug te vinden in diverse geschriften en ook te bewijzen: geschoren paarden die onder een deken staan moeten meermaals opnieuw geschoren worden. Niet omdat het kouder wordt, maar omdat het verminderende zonlicht hen daartoe aanzet. Maximale vachtlengte/-dikte wordt eind december bereikt. Nadien lengen de dagen en rond februari begint de rui weer. En zo kan ik nog een eindje doorgaan. Helemaal niets met temperatuur te maken, anders zou de wintervacht steeds te laat komen..
0
0

Dit is allemaal eigenlijk zó logisch...hele fijne en overtuigende uitleg.
0
0

ja uitzonderingen zouden vermeld kunnen worden, maar ga je op het forum verder zul je dat ook vinden, en zijn er uitzonderingen.
0
0

Ik vind het een goede uitleg. Over het algemeen geld dit wel voor alle paarden. In de natuur overleven de sterkste, dus de oudere en zwakkere gaan inderdaad dood. Zo blijft een diersoort goed instand. (Bedoel niks mee dat we die oudere links moeten laten)
0
0

geldt dit ook voor paarden die op stal staan en zich niet warm kunnen lopen buiten?
0
0

Allemaal leuk en aardig en zeker ook waar, wanneer je een gezond paard hebt. Voor veel oudjes wordt op die manier buiten staan een ellendige aangelegenheid. Het zou fijn zijn als er wat nuances worden gemaakt en er ook realistisch wordt gekeken, dat het niet voor alle groepen geldt. Oude paarden halen uit hun voer minder voedingsstoffen, ook de vachtkwaliteit gaat vaak wat achteruit. De energie die het paard binnen krijgt, gaat gelijk in de warmhoudkachel. Aangezien hier nogal wordt gestookt, gaat dit niet in vetopbouw zitten. Gevolg: het paard wordt mager; gevolg paard krijgt het nog kouder. In deze gevallen kan een goede winterdeken uitkomst bieden, zodat het paard minder energie in de kachel hoeft te steken en het kan steken in het dikker worden. Meer voeren helpt vaak niet, omdat de voedingsstoffenopname niet altijd voldoende blijkt te zijn. Ik ben pro buiten staan en mijn tinker krijg je met -10 echt de wei niet uit, maar ik vind wel dat op deze site ook best de uitzonderingen mogen worden vermeld.
0
0

Mijn seniorpaard (nu 25) krijgt sinds dit jaar wel een regendeken op tijdens natte dagen. Hij kan zichzelf minder goed warmhouden, is mijn idee. In de natuur zou zo'n paard w.s. het niet volhouden. Maar een paard (huis/gebruiksdier) doet niet aan deze 'natuurlijke selectie' mee.
0
0

Mijn seniorpaard (nu 25) krijgt sinds dit jaar wel een regendeken op tijdens natte dagen. Hij kan zichzelf minder goed warmhouden, is mijn idee. In de natuur zou zo'n paard w.s. het niet volhouden. Maar een paard (huis/gebruiksdier) doet niet aan deze 'natuurlijke selectie' mee.
0
0

Mijn paard (trekpaard) leeft ook dekenloos. Lekker 24/7 buiten met een grote schuilstal en genoeg te eten. Inmiddels al een lekkere teddybeer. Ik vind het een mooie en duidelijke pagina, al had ik eigenlijk ook gehoopt op iets over het rijden met je paard met zo'n enorme vacht. Ik heb het idee dat mij paard haar warmte maar erg moeilijk kwijt raakt tijdens het rijden en daarom wat sneller vermoeid lijkt. Ga me nu nog eens verder verdiepen in de site, er staan een hoop interessante dingen op!
0
0

Ik ben het met Patricia eens. Heb een Tinker van zo'n 18 jaar oud en heb het geprobeerd zonder dekens, dag en nacht buiten, een inloopstal etc. Ik ben er achter gekomen dat zij ook heel erg invalt in de winter als ik haar geen deken opleg. Zij staat als het land te nat wordt 's nachts op stal en overdag buiten. Zij krijgt onbeperkt droge kuilgras en daarnaast geef ik haar dan ook nog 1 kilo slobber. Als ik haar zonder deken buiten zou zetten, dan is zij aan het einde van de winter gewoon mager geworden.
0
0

Ik vind het jammer dat er niets over oudere paarden staat, ik heb een 23 jarige groninger staan, die ik volledig in wintervacht laat komen, maar waarvan ik merk dat hij veel energie verbruikt om zichzelf warm te houden. hij krijgt volop gras en hooi, maar valt toch in. Dus hij krijgt evengoed in de winter als het echt overdag koud en nat is een deken op. Je kan niet zomaar alle paarden over een kam scheren, en dat gebeurt hier wel. Soms een beetje kort door de bocht dit allemaal, terwijl ik mijn kudde paarden zo natuurlijk mogelijk houd, 24/7 buiten zonder dekens, als het nodig is, onbeperkt hooi enz enz enz
0
0

agness
Hoe zit het met paarden die afgespoten worden na het rijden? Als het koud is komt daar een hoop warmte vanaf en het water zit wel tot op de huid... Dan wel een zweetdekentje op totdat het paard droog is?
0
0

Oeps lees nu pas dat deze pagina niet voor vragen zijn :(
0
0

Hallo ik wil graag weten met hoeveel graden onder 0 een paard buiten kan staan? en of bepaalde paarden rassen beter tegen de kou kunnen of juist minder. Wij willen graag naar Zweden verhuizen en onze makelaar vertelde dat de paarden in Zweden echt in de winter op stal moeten klopt dit? het wordt daar regelmatig onder de 28 graden
0
0

Frans Veldman
Wordt jij dan ziek als je met natte haren buiten bent en niet een muts opdoet? ;-) Zonder gekheid, zelfs ons hoofdhaar is niet te vergelijken met de vacht van een paard die uit onderwol, steun- en dekharen bestaat. Ons hoofdhaar is eigenlijk meer voor de sier. Uit ervaring kan ik je toevertrouwen dat je als kale man niet eerder verkouden raakt. ;-)
0
0

Ik heb met belangstelling het verhaal over zwetende paarden gelezen en hoe de huid droog zou blijven en de haren nat en dat ze dan gewoon naar buiten kunnen zonder deken omdat ze het niet koud hebben. Zouden mijn haren op mijn hoofd ook het vermogen hebben tot capillaire werking? Als ik natte haren heb door zweet, regen of douche dan heb ik het snel koud. Ook als ik stil binnen zit laat staan dat ik buiten ga staan in koude wind....
0
0

Ik heb mijn paard 2 winters lang dekens opgelegd. Vond het altijd moeilijk in te schatten wanneer van deken te verwisselen etc. Vorige winter heeft ze geen enkel deken opgehad en heeft haar vacht zich enorm snel & goed aangepast. Vanaf vorige maand staat ze nu 24 op 24u, 7dagen op 7 in de weide met een ander paard. Ook deze winter zal ze geen dekens opkrijgen. Ik vind het ideaal. Laat ze maar lekker paard zijn!
0
0

Wow. jullie hebben me echt aan het denken gezet. Het is dus eigenlijk allemaal onzin wat door mensen bedacht is. Mijn paard krijgt volgende winter geen deken meer op! Wat zijn wij dom bezig met zn allen (die mensen met sportpaarden die 'niet tegen de kou kunnen')
0
0

Hallo! Het lezen van dit stuk heeft alles een stuk makkelijker voor me gemaakt. Wij hebben sinds kort 2 hectare land gekocht maar geen toestemming om er stallen op te bouwen. Nu dacht ik; dan heb ik er s'winters nog niks aan want dan moet mijn paard toch op stal kunnen??? Tsja ook zo'n overblijfsel van de tijd dat ik nog wedstrijden reed. (Paard moet overigens nog gekocht worden). Had ik nog op zoek gemoeten naar een DURE (!!!) pensionstal, 400 euro p.m. pffff Na het lezen van dit stuk besef ik dat het nu toch eindelijk weer voor mij is weggelgd om weer te gaan paardrijden!!! Joepie!! Nu nog op zoek naar een mooie friese merrie... :0) Bedankt!
0
0

Ik moet er wel aan toevoegen dat het wel is gebleken dat hij vroeger een keer hoefbevangen is geweest en af en toe loopt hij nog een beetje kreupel.. Kan dit kwaad? Ook heeft hij uhm.. hoe noem je dat ook alweer van die korstjes in de enkel? Geen rotstraal, maar dat andere.. Wat moet ik hier aan doen? Mail maar: Aylavanbree@live.nl (ik zou het erg fijn vinden als jullie me konden helpen ;) Nogmaals bedankt!
0
0

Zo dit heeft mij aan het denken gezet.. Dankjewel! Als ik een paard koop gaat ie zonder deken (In de winter en na het werk) dus gewoon zo hup de wei op.. Ik ben jullie zeer dankbaar voor de info op deze site, want als ik het zo lees en eens logisch na ga denken begin ik er sterk het vermoeden in te krijgen dat mijn verzorgpony gewoon heel gezond is.. Hij is 27, staat dag en nacht op de wei en heeft geen deken op.. In tegenstelling tot andere paarden gaat hij 1/2 keer per jaar naar de hoefsmid en meer niet.. Hij krijgt gras en af en toe ruwvoer.. Als het goed is ben ik dus goed bezig in tegenstelling van wat ik dacht! Dankjewel!
0
0

Ik vraag me eigenlijk wel af, als je paard nu 's nachts binnen in een warme stal staat, en overdag naar buiten gaat, en hij heeft geen deken op. krijgen ze het dan ook niet koud? Mijn (verzorg)paard heeft nu wel een deken op, en na dit gelezen te hebben, ga ik toch aanraden om dit volgend jaar niet meer te doen. Ik doe dit paard ook altijd in de molen na het werk zodat hij opdroogt. Is dit dan wel/niet nodig? Hij heeft nu 3! dekens op maar is niet geschoren deze winter. Ik zou graag antwoord krijgen via de mail, kan dat? r.altena@hotmail.com
0
0

Na het lezen van dit blijk je toch wel even dom bezig te zijn. Die deken komt er volgende winter niet meer op!
0
0

Super de info op jullie site, zouden meer mensen eens moeten lezendie het allemaal zo goed denken te weten. Heb wel een vraagje,onze weide is een glijbaan op het moment door de stevige regenbui die we hier hebben gehad vorige week, het water is gewoon op de bevroren grond blijven liggen en natuurlijk aangevroren. Kan ik de paarden daar nu wel of niet op laten lopen? Ze staan nu op de paddock maar ik gun ze hun beweging zo. Wat is wijsheid? Paardjes zijn natuurlijk niet beslagen.
0
0

Met een koude nacht voor de boeg en schuldgevoelens jegens mijn pony omdat hij geen deken heeft heb ik deze pagina gelezen en ga nu geheel gerustgesteld lekker in mijn warme bedje slapen nadat mijn pony van een flinke portie hooi is voorzien. Morgenvroeg weer lekker de wei op.
0
0

Isabel
nee, hun hoeven zullen niet bevriezen.
0
0

Hallo, Het vriest nu al 2 weken en de laatste dagen ligt er ook bevroren sneeuw en het is vanacht -16°C geweest. Het ziet er niet naar uit dat mijn paarden kou hebben. Ze hebben een loopstal, maar lopen vrolijk rond in de sneeuw. Toch vraag ik me af of hun voeten kunnen bevriezen. Waarschijnlijk omdat ik zelf al 2 weken met koude tenen rondloop. Heeft iemand een antwoord?
0
0

Herman
@ Callie: je formuleert je zin fout ... 'En wij mensen beslissen maar wat goed voor ze is' moet zijn: 'En wij mensen beslissen, maar of het goed voor ze is?' En wat de ijzers betreft: nog een argument om je paard ijzerloos te houden.
0
0

Is het niet zo dat paarden met ijzeren hoef ijsvorming krijgen als ze in die sneeuw gaan lopen?? (en een been breken...) Zeker nu met al die sneeuw. En die ijskoude wind...ik blijf het erg koud vinden voor die dieren. En wij mensen beslissen maar wat goed voor ze is.
0
0

Anja Seijn
Een paard kan zijn eigen temperatuur regelen tot -20 en +30 celsius. Dat leren ze ook op opleidingen Paardenhouderij. Voor de dressuurwedstrijden is het niet handig als ze er als een beer uitzien, dat is de einige reden voor een deken ... Jammer hè, gemiste kans!
0
0

Een geruststelling, deze uitleg, had zo met de dieren te doen met deze vorst. Nu hopen dat hun baasjes zorgen voor water in plaats van een klomp ijs ...en hooi geven.
0
0

heb maar weer eens jullie site bekeken, ons paardje staat lekker buiten zonder deken, maar ik had gisteren toch even de zenuwen, lekker gereden toen bezweet het land op ondanks dat ik toch goed uitgestapt had, wordt gelukkig toch gerust gesteld dat ik het goed doe, bedankt voor de duidelijke uitleg
0
0

antares
hallo, heb vorig jaar een paard van 21 lentes gekocht dat vroeger altijd op stal gestaan had om ermee op wedstrijd te gaan. Hij staat tesamen met mijn d pony zomer en winter buiten en ziet er nu uit als een teddybeer met zijn dikke vacht. het is toch een gerustelling om ook eens van jullie kant te horen dat de paarden niet lijden onder de koude... juist een beetje veel modderproblemen, maar daarvoor ga ik eens op jullie forum een topic plaatsen. groetjes en proficiaat met jullie website. Antares
0
0

Fantastisch artikel, het geeft me bevestiging op alles. Ik heb een ponyclub in Frankrijk, al mijn ponys leven buiten, ze doen wedstrijden zoals ieder andere club maar werken minder, in de wei blijven ze gespierd, ze lopen de hele dag, ze hebben een prachtige vacht, ja ze zweten maar zijn gezond. Maar wat eten ze veel hooi als er geen gras meer is want krachtvoer krijgen ze niet. De ponys zijn zeer gelukkig, lief en vol motivatie.
0
0

marianne laenen
Beste Karin, als jouw verzorgpaard een uier heeft, is het een 'zij'! Stel je vraag op het forum, daar krijg je meer reacties.
0
0

Hallo, Ik heb een verzorgpaard en hij is 23 jaar. Hij heeft uier onsteking. hij is er al vaak aan beandeld. hij is heel gevoelig als ik eraan kom. het is steen hard. en het spul die eruit komt is lichtgeel. de dierenarts is er al bijgeweest. maar hij blijf het houden. wat moet ik doen ?
0
0

hoeveel kilo meter renen paarden
0
0

rest men og te melden dat het gaat om WPN ners!!!!! De vroegere paardenfokkers hadden (missch. de huidige ook wel?) hun fokmerries ook het hele jaar buiten. De kanshebbers werden maar incidenteel opgepoetst voor de keuring!!!! En die was dan ook in de zomer!!!!
0
0

Die schuilstal is van belang. Onze paarden staan er ook niet veel in, maar kiezen een muur. Drogen uit de wind, zonnen, droge voeten of iets beleven bij het uitzicht. Er is ook verschil tussen de kunsstof damwand en de houten wand. Ze staan op 3 windrichtingen.
0
0

Wij houden al 25 jaren onze paarden net zo! Gaat heel goed, alleen rijden tot veel zweet had ik nog niet gedurfd. Dit geeft me vertrouwen dat we het goed doen. Ook die spierpijn komt inderdaad niet voor. Sons reden we met een tuigpaard maar 1 maal per week flink wild!
0
0

Hallo, Ik heb dit even gelezen en ben het in grote lijnen eens.. Maar er word deze vraag gesteld: Ik wil niet dat mijn paard het koud krijgt en dus zet ik hem eerst in de wind zodat hij snel opdroogt. Is dit een goed idee? Jullie zeggen Nee.. Heel begrijpelijk.. Maar ook zeggen jullie dat de paarden gewoon naar buiten kunnen..Beetje tegenstrijdig dan..Dus dan zou je hem alsnog een deken moeten op doen? Of ergens in een stal moeten zetten? Aangezien het in de winter bijna altijd waait? Lijkt mij niet natuurlijk.
0
0

hallo, onze paarden hebben nooit een deken opgehad. altijd zo naar buiten na een stevige rit. nooit geen problemen, maar ja dat was alleen maar buitenritten rijden . tot vorig jaar, we hebben onze KWPN streepmodel geschoren: reden hij was heel erg kortademig als hij hard moest werken. hij loopt nu in de sport. Zijn hartslag bleef angstig hoog na de les. Hij voelde zich duidelijk niet goed. Dat was afgelopen toen hij zijn warmte kon afvoeren dmv streepmodel scheren. ik ben een voorstander van natuurlijk houden van paarden gebeurt bij ons, ze staan gewoon buiten winter en zomer, maar ik heb mijn mening moeten bijstellen nadat ons paard veel intensiever werd gebruikt. reken maar jezelf na, zware inspanning en dan je winter jas aanhouden. dit gegeven mis ik in dit geheel. Ik ben toch blij dat ik naar de dierenarts heb geluisterd en een streep geschoren heb. Het paard presteerd ook veel beter.
0
0

Ik heb dit alles met veel interesse gelezen, Ik heb sinds een half jaar een tienjarig paard. Ze heeft nooit een deken gehad en ik vind dat ook niet nodig. Kan me vinden in de visie zoals hier beschreven.Klopt het dat ik beter kan stoppen met het dagelijks borstelen van mijn paard omdat ik dan de functie van de wintervacht belemmer? Heb daar niet zo bij stil gestaan.
0
0

Hallo, ik heb voor het eerst mijn paard dag en nacht op de wei sinds begin september. Hij moet verplicht tot begin december op rust. Omdat hij moeilijk wat aan kwam en het zo hard regende, heb ik hem een niet gevoerde regendeken opgedaan. Hij heeft geen mogelijkheid om te schuilen, maar is niet echt blij met zijn deken. Kan ik hem met zijn regendeken tot december op laten? Hij gaat vanaf 1 december weer terug naar een overdekte stal.
0
0

ik heb een paard die cornage heeft gehad, daar is hij aan geopereerd, alleen bij teveel inspanningen kucht hij nog een beetje. maar nu zit ik met het volgende kan ik hem dan wel zonder deken beginnen hij is het altijd gewent geweest. en is het niet slecht voor hem zonder deken?
0
0

Nog even een korte vraag: Jullie stellen dat een paard vanaf de winter geen vacht meer aan kan maken. Nu heb ik vorig jaar een situatie meegemaakt, waarin een paard, die tot vrijwel de jaarwisseling een deken op gehad heeft, in de vrieskou van het nieuwe jaar het land op is gegaan. Nauwelijks een week later had dit paard toch een dikke wintervacht ontwikkeld. Hoe is dit dan mogelijk?
0
0

waarvoor dient een zomerdeken dan eigenlijk?
0
0

bedankt! waar moet je op letten als je een deken veilig van een paard af haalt en later weer op doet?
0
0

Nooit, tenminste niet als je ze de kans geeft om een goede vacht aan te maken en als je ze genoeg hooi voert. Zieke paarden kunnen wel een deken nodig hebben natuurlijk. Mijn pony stond altijd met een deken (wist ik veel), na een paar jaar overgang gaat ze nu kiplekker door het leven zonder deken! Ze vindt het heeeeeerlijk, niet meer zo'n jeukding op, geen kale plekjes meer en gewoon echt kunnen rollen als je er zin in hebt. En dat terwijl ik dacht dat zij echt nooit zonder deken zou kunnen.... Ze is (toevallig?) niet meer verkouden geweest sinds de deken af is en zij gewend is aan het dekenloos staan! Vroeger was ze iedere winter wel een paar keer snotterig.
0
0

Wanneer hebben paarden dan wel een deken nodig
0
0

Piet
Zolang een gevangeniscel in een paardenstapelbedrijf altijd nog duurder is dan een wei met een schuilstal, hebben mensen het nog niet begrepen. Goed verhaal Maartje!
0
0

Ik heb een paard van 28 jaar ze heeft altijd binnen gestaan bij haar vorige eigenaar (de manege)Ik vind het allemaal maar belachelijk daar had ze altijd een deken op vooral nu ze zo oud werd want dan kon ze geen wintervacht aan maken Ik heb 1 maand die deken om gehad toen werd het warm weer en nu begint ze al langere en dikkere haren te krijgen ik gooi er geen deken meer op Ze heeft nu een inloopstal die zou ze niet leuk vinden want ze stond altijd binnen en dat vind ze fijner als altijd buiten staan blablabla Als ik haar nu doe poetsen en ik doe de inloop stal dicht dan wil ze heel graag naar buiten ze is zo veel gelukkiger Ik vind een stal ook belachelijk en wei en inloopstal is naar mijn mening veel beter omdat ze het zo zelf kunnen bepalen wat ze doen Ik werd op mijn paarden opleiding uitgelachen omdat ik een paard had van 28 geen dressuur rijdt maar alleen buitenritten en omdat ik niet op een grote dure stal sta ik kan het makkelijk betalen daar niet van Maar ze is zo zonder al die toestanden veel gelukkiger ze geniet overal van en vooral van 1x in de maand buiten ritten van de lekkere wortels hooi kuil en gras en 1x per dag 1,5 kilo brokken meer niet WAAROM al die toestanden waarom dure hoofdstellen van 100derden euro;s die dekens en stalling met weet ik het en van die rode lichten om ze te laten drogen Mijn paard is 28 jaar oud staat op wei met inloopstal voor 50 euro per maand 2 vriendjes eten liefde en een skippybal En ze is ziels gelukkig
0
0

dit is een goede site. het zet mensen eens aan het denken om in harmonie te leven met het paard in plaats van altijd dat baaspelende mens. een paard mag ook wel eens geen zin hebben!! je hoeft dan niet je eigen zin door te drammen. volgende keer beter. dit zo je toch ook eens op de mange's moeten introduceren. hier moeten we ze overigens na het rijden afdrogenmet stro en een kwartier later een zweetdeken erop doen... mm zet je wel aan het denken, het lijkt allemaal ook logisch...!!!
0
0

hallo. dit stuk gaat over koud.. maar wat als het in de zomer erg warm is, en mijn pony en paard geen boom hebben waaronder ze in de schaduw kunnen staan? beschermt hun vacht dan ook tegen de hitte?
0
0

Heej Ik heb een vraag wat totaal niet over deze pagina gaat maar,tijdens het poetsen blijft mijn paard niet stilstaan hebben jullie mischien ideen of iets anders zodra ik met de roskam of met een andere borstel kom begint ze van links naar rechts te lopen en dan vind ik dat zo vervelenden please help me al een tip over het halstertouw zouw mischien al genoeg zijn ik weet me echt geen raad Groetjes Femke P.S als je een antwoord hebt kan je dat ook naar femkelardinois@hotmail.com helemaal zo als het staat -xxx-
0
0

kee, misschien eerst de site en de pagina lezen?!!!!
0
0

charlot van r
Kee: ik heb de oplossing voor jou. ik zal een pakje breien voor je paard, waar alleen zijn ogen en mond uitkomen, en enkel een gaatje vanachter als een merrie is. Je paard zal zo nooit kou hebben haha.
0
0

Christel Provaas
Wat dacht je van een solarium? Deze solaire warmte vervult door zijn UV-straling de dagelijkse behoefte aan vitamine D en activeert mede de hypofyse. Tevens zet het de schildklier aan tot het produceren van cortisol, een natuurlijke anti-oxidant. Daarbij komt serotonine vrij, wat een waardevolle neurotransmitter is. Zo loopt je paard nooit of te nimmer een valing op.
0
0

Sieta
Wauw Kee, wat een goede tips, hoe kom jij zo wijs?
0
0

Kee, je bent de vloerverwarming vergeten ..... koude hoefjes
0
0

hallo ik ben kee ik ga jullie vertelen hoe je je paard warm houd . een paar tips ? een winterdeken . op stal zetten en als je geen stal hebt maar wel een schulhok op de wei zet er dan een deurtje in en leg hem een winterdeken op 1of 2 dan heeft je paard het lekker warm . dat waren mijn tips tips na het rijde voor je paard warm te houden ? leg altijd na het rijden een zweetdeken op anders kan je paard een valing op lopen of een verkoudheid en dat houd je paard ook lekker warm . dat was mijn tip . nog tips ? als je prd wil wasen in de winter doe dat niet buiten en niet met koud water doe dat dan in een manege als je je paard wil wassen en met warm water ander heeft je paard koud ja en leg hem der na zeker 1 of 2 winterdekens op en als het moet een zweetdeken helemaal vanonder aders heeft je paard koud als je dit niet doet en zo heeft je paard het warm . nog een tip ? zet je paard nooiet of ter nooiet op de wei in de winter alleen in een schuilhok of in je stal met winterdeken als het op de wei in een schuilhok staat . dat was het en zo krijgt je paard het niet koud . daaaag groetjes kee
0
0

Vat mijn paard ook geen kou, als hij weer naar zijn tochtige buitenstal moet?
0
0

Ik heb het geluk dat ik een shetlandertje heb, hij had echt een supermooie vacht maar door luizen heb ik hem met pijn in mn hart moeten scheren! Gelukkig alweer bijna zomer dan kan mijn kleine mannetje weer lekker rond rennen zonder deken.Met mooie zonnige dagen (die nu helaas zeldzaam zijn) gaat zijn deken er ook lekker een paar uur af! Kan hij een beetje luchten zeg maar.Al is een deken nog zo goed de eigen vacht is het enige at perfect is!
0
0

Liesbet
Hoi Denise, Een keer is wel genoeg hoor... ;-) . Het kan best dat je paard de regendeken irritant vond. Een paard rolt vaak om bijvoorbeeld losse haren, kleine kriebelbeestjes of zweet kwijt te raken. Jouw paard dus ook waarschijnlijk. Die deken zit daarbij dan natuurlijk in de weg. Dus of hij nu bewust of onbewust rolt om die deken kwijt te raken, gaat de deken gauw stuk omdat een paard van nature nu eenmaal graag rolt. Bij een gezond paard is een regendeken echt niet nodig hoor, zeker niet in de zomer. Zoals je op deze site kunt lezen, kunnen gezonde paarden heel goed tegen de regen. Heb je echt gemerkt dat hij stijf werd van de regen? Heeft hij de mogelijkheid om bij slecht weer uit de wind te staan? Dat is vaak belangrijker dan uit de regen.
0
0

hallo, ik ben denise van 12 jaar met mijn paard winfild en hij is een tinker x KWPNner en hij is 5 jaar. ik zet mijn paard altijd vanaf April tot ong. September op de wei. Dan kan het weleens zijn dat het regent, toen heb ik er vorig jaar een regendeken zonder vulling op gegooid omdat hij anders stijf werd, maar aan het eind van het weideseizoen was de deken helemaal kapot omdat hij er vaak mee rolde. Kan het zo zijn dat hij dat doet omdat hij die deken irritant vind? en moet ik er nou wel een regendeken opgooien? Vriendelijke hoefjes van win( _ ) ( _ ) en groetjes van mij
0
0

hallo, ik ben denise van 12 jaar met mijn paard winfild en hij is een tinker x KWPNner. ik zet mijn paard altijd vanaf April tot ong. September op de wei. Dan kan het weleens zijn dat het regent, toen heb ik er vorig jaar een regendeken zonder vulling op gegooid omdat hij anders stijf werd, maar aan het eind van het weideseizoen was de deken helemaal kapot omdat hij er vaak mee rolde. Kan het zo zijn dat hij dat doet omdat hij die deken irritant vind? en moet ik er nou wel een regendeken opgooien? Vriendelijke hoefjes van win( _ ) ( _ ) en groetjes van mij
0
0

hallo, ik ben denise van 12 jaar met mijn paard winfild en hij is een tinker x KWPNner en is 5 jaar. ik zet mijn paard altijd vanaf April tot ong. September op de wei. Dan kan het weleens zijn dat het regent, toen heb ik er vorig jaar een regendeken zonder vulling op gegooid omdat hij anders stijf werd, maar aan het eind van het weideseizoen was de deken helemaal kapot omdat hij er vaak mee rolde. Kan het zo zijn dat hij dat doet omdat hij die deken irritant vind? en moet ik er nou wel een regendeken opgooien? Vriendelijke hoefjes van win( _ ) ( _ ) en groetjes van mij
0
0

hallo, ik ben denise van 12 jaar met mijn paard winfild en hij is een tinker x KWPNner en is 5 jaar. ik zet mijn paard altijd vanaf April tot ong. September op de wei. Dan kan het weleens zijn dat het regent, toen heb ik er vorig jaar een regendeken zonder vulling op gegooid omdat hij anders stijf werd, maar aan het eind van het weideseizoen was de deken helemaal kapot omdat hij er vaak mee rolde. Kan het zo zijn dat hij dat doet omdat hij die deken irritant vind? en moet ik er nou wel een regendeken opgooien? Vriendelijke hoefjes van win( _ ) ( _ ) en groetjes van mij
0
0

hallo, ik ben denise van 12 jaar met mijn paard winfild en hij is een tinker x KWPNner. ik zet mijn paard altijd vanaf April tot ong. September op de wei. Dan kan het weleens zijn dat het regent, toen heb ik er vorig jaar een regendeken zonder vulling op gegooid omdat hij anders stijf werd, maar aan het eind van het weideseizoen was de deken helemaal kapot omdat hij er vaak mee rolde. Kan het zo zijn dat hij dat doet omdat hij die deken irritant vind? en moet ik er nou wel een regendeken opgooien? Vriendelijke hoefjes van win( _ ) ( _ ) en groetjes van mij
0
0

Hoi, Mijn Welsh pony is een jaarling hengstje en ik heb hem sinds 5 mei 2007. Hij heeft nooit een deken op gehad. Net zoals je hier op paardnatuurlijk kan lezen, begon ook mijn pony te bibberen rond september/oktober als het wat kouder en natter begon te worden. Ik vond het wel zielig, maar heb hem toch geen deken opgelegd. Nu krijg ik zelfs reacties: amai die heeft nogal een dikke wintervacht! Zo dik wordt de vacht van mijn paard niet!(die mensen zetten hun paard op stal met de koudere en nattere dagen) Het probleem is dat die mensen hun paard dus niet op de wei kunnen zetten in het midden van de winter... Ik heb er nog geen moment spijt van gehad dat ik hem geen deken heb opgelegd. Mijn teddy-beertje heeft het de ganse winter lekker warm gehad dankzij het feit dat ik hem in oktober geen dekens heb opgegooid...;) Heb hem niet meer zien bibberen tijdens de échte koude dagen.
0
0

heey ik ben een meisje van 12 jaar en ik heb voor mijn verzorgpaard geen stal m'n buurvrouw vroeg of ze het niet koud heeft haar paard blijft s'nacht binnen maar dan voel ik me heel erg vervelend dat ik geen stal enzo heb mijn verzorg paard is een fjord. is het zo als het heel hard regent en mischien onweert is het dan zo dat hij het koud heeft? ik vind het zo zielig want mijn paard staat dag en nacht in de wei en soms kan die helemaal niet zo goed liggen omdat het zand nat is? hoe kan die dan slapen? ik weet best wel veel over paarden maar over deze dingen niet. en vind het altijd zo zielig voor mijn paard kunnen jullie mij meer informatie geven over dit soort dingen gr liselot
0
0

hoi, mijn pony heeft altijd zonder deken op de wei gestaan en is nog nooit ziek geweest. nu staat ze wel voortaan snachts op de stal maar ze gaat er om half 6 weer uit en lekker naar haar stal. maar waar ik werk scheren ze de paarden en zetten ze de paarden met 3 dekens op stal en als ze zijn gewassen met 6 wollen dekens dit vind ik heel erg overdreven. en je ziet ook heel vaak bij de paarden daar dat ze verkouden zijn of dat ze sneller koliek krijgen dan anderen paarden eerst snapte ik het niet maar nu ik deze site heb gezien snap ik het helemaal.! groetjes meliss
0
0

Bedankt, net op tijd dit intressante artikel gelezen, want we waren net van plan om bij onze 2 paarden een deken op te leggen. Vorige winter stonden ze op een manége in een stal, maar nu hebben we het geluk om 2 weiden ter beschikking te hebben. Na het lezen van dit artikel GEEN dekens Dank voor de goede uiteenzetting
0
0

Ik heb sinds kort een paard van anderhalfjaar, ik zat eraan te denken om ook voor hem een deken te kopen omdat die vaak buiten staat. Maar deze tekst heeft mijn gedachten zeker verandert, ik zat sowieso nog te twijfelen omdat hij nogal speels is, dus misschien het deken dan zou mollen. Maar nu ben ik er zeker van dat ik hem geen deken geef, sowieso bouwen ze meer weerstand op zonder deken! Ik had me er nooit zo in verdiept en me vorige pony had wel altijd een deken op.. maar dat was omdat die dat bij de vorige eigenaar altijd al had gehad. Bedankt voor de informatie! Heb er veel aan gehad.
0
0

Piet
Onze Welsh heeft nooit dekens gehad, stond dag en nacht buiten en is 45 jaar geworden . Ik heb hem nooit zien rillen.
0
0

Isabel
koude oren zeggen niet zoveel. voel eens tussen de achterbenen, waar weinig haar zit, of duw de haren opzij waar de vacht dicht is, je zal zien dat je nauwelijks bij de warme huid kan komen.
0
0

de meningen verschillen over koude oren, wat is jullie mening?
0
0

Hoi, ik heb sinds vorig jaar febr een oude fries die bij ons van zn oude dag mag genieten, hij heeft altijd dekens opgehad maar ik heb hem na de winter zn deken af gedaan en hem lekker met het seizoen mee laten gaan.Mijn vraag is, blijft een paard tot op hoge leeftijd zn eigen vacht en dus warmte regelen?
0
0

Ik sta sinds kort bij een andere (pension)stal. Daar hebben ze allemaal dure, hoog in het bloed paarden. Ik ben de enige (van 80 paarden) die geen deken op doet. Ik vind inderdaad, zoals jullie het uitleggen, dat mijn paard dat zelf maar op een natuurlijke manier moet regelen. Maar het is ongelofelijk hoeveel mensen me hierop aan spreken. Alsof ik er daadwerkelijk helemaal geen verstand van heb. Iedereen denkt dat ik de deken 's avonds ben vergeten. Misschien moet ik dit artikel op het bord hangen... Maar je, daar maak ik waarschijnlijk geen vrienden mee... Bedankt voor het advies! Nu weet ik t zeker!!!
0
0

Ik heb een veulen van 6,5 maanden die altijd lekker buiten op de wei staat. Ik ben zelf een bezorgde moeder en wou er ook het liefst meteen een deken op gooien toen het een beetje koud werd, maar dit is mij afgeraden, en idd nu is het net een bolletje wol, en lijkt ze het warmer te hebben dan mij in mijn winter jas. Natuurlijk denk ik elke keer als het regent en waait wel even aan haar, maar ik weet zeker dat zij niet aan mij denk. Met 's avonds haar op stal zetten, maakte ik haar ook niet vrolijk. Ze staat dus gewoon lekker dekenloos op de wei, en dat bevalt haar prima :D Bovenstaande klopt dus helemaal. Ik heb natuurlijk wel een deken achter de hand liggen, gewoon voor mijn eigen gemoedsrust denk ik haha.
0
0

Wat ik wel raar vind is dat als ik de dierenarts bel om te vragen wat ik het beste kan doen met onze ruin die erg nat wordt bij het rijden dan is het antwoord scheren want anders is het risico groot dat hij kou vat. Die mensen hebben er toch voor geleerd zou ik zeggen?
0
0

Hallo, op dit moment ben ik ah twijfelen, wel/geen REGENdeken. Mijn merrie hoest altijd veel deze tijd van het jaar, vacht is al goed dik ah worden. Is het verstandig haar met een regendeken (zonder vulling) te beschermen tegen de extreme wind/kou (weilanden zijn zonder beschutting). Het liefst zou ik haar toch zonder deken laten staan, maar ze wordt deze tijd van het jaar vaak erg stijf in haar spieren (benen). Is er behalve een deken een alternatief, bijv in de vorm van kruiden die haar beschermen tegen de verkoudheid/stijve spieren?
0
0

Arabesk
Scheren is onzin én slecht voor het paard.
0
0

hallo, Ik vind dat je gelijk hebt bij alles wat je op deze site zet. Het is niet perse nodig om een paard een deken op te doen als deze het koud heeft en als je gewoon altijd lekker buiten rijdt is het niet nodig om je paard te scheren. Maar ik mis hier nog iets. Als je je paard normaal buiten hebt staan, maar veel binnen rijdt. Vanwege les of wedstrijden of iets dergelijks, is het te warm voor de paarden. Het is dan beter om ze wel te scheren en als je ze dan scheert moet je natuurlijk wel een deken op doen, omdat ze dan hun isolerende vacht niet meer hebben. Maar verder vind ik het helemaal top wat je hier verteld! Ik zou mijn paard ook niet scheren omdat ik bang ben dat hij dan te snel afkoelt. groetjes.
0
0

joop
en meteen adviseren: niet borstelen als het paard nog nat is van het zweet, dan droogt het veel sneller door het natuurlijk vermogen van de vacht water af te voeren.
0
0

Misschien op de ponyclub navragen?
0
0

Monique Marres
In de poneyclub waar mijn dochter rijdt leren ze te borstelen tegen de vacht in als het paard heeft getranspireerd. Waarom?
0
0

Ik vroeg me dit eigenlijk ook wel af , maar blijkbar ben ik toch goed bezig. Mijn paard staat altijd buiten.Ze kan schuilen maar dat doet ze nooit, zelfs als het regent blijft ze buiten. Nu met de winter in aantocht heeft ze een dikke warme vacht gekregen.Zelfs na het rijden gebruik ik geen deken,bezweet rolt ze zich op de weide en that's it , dan maar lekker opdrogen!! (ik heb wel een deken , maar das voor het geval als er ooit iets is : een EHBO deken zoiets ;) ) grtjs Liz
0
0

Wat een goed stuk zeg!! Ik vroeg me van de week nog af of het slecht was als ik mijn paard nat op stal zet, of nat de wei in doe Nu weet ik waarom het geen kwaad kan. Hij heeft trouwens nooit een deken op en heeft nu al een lekkere dikke vacht, zalig! Badankt!!!
0
0

Hallo, ik ben blij dit gelezen te hebben. Ik ben de enige op stal die mijn paard (Tinker) geen deken op doe, omdat zij een heerlijk beertje wordt 's winters en ik heb nog nooit gemerkt dat ze het koud had. Ik was er ook al van overtuigd dat dit helemaal niet nodig is, maar je krijgt nogal eens opgetrokken wenkbrauwen als je dit een ander probeert uit te leggen! Verder was het deel over zweten nieuw voor mij. Bedankt!
0
0

Hallo ik heb een vraag. Ik heb een friese entermerrie. Ze staat nu in een stal die helemaal dicht is (geen open deuren, geen tocht etc.) Nu heb ik een andere plek gevonden voor haar maar dat is een open schuur. Zowel van de zijkant als van de voorkant zijn er twee grote openingen. Mijn vraag is of ik haar toch moet laten staan op haar oude plek of dat een open schuur geen kwaad kan? Groetjes.
0
0

Ik heb zelf de stap nog niet gemaakt, maar denk er zeer hard aan! dit jaar heeft mn arabische volbloed 2x een fikse verkoudheid gehad 'doordat het weer zo schommelt'' qua temperaturen etc. Alleen de stal die hij bewoond valt een beetje in de tocht. Nu vraag ik mij af of het dan ook niet erg is als hij 's winters bezweet zonder deken een beetje op de tocht staat. Er zijn natuurlijk ook nog eens mensen die de staldeuren dichtgooien als ze het te koud vinden(voor zichzelf). Daardoor is het de ene keer warm en de andere keer kouder. Ik heb hem tot nu toe ook met dunne deken op stal gehad omdat hij nogal springerig wordt met kou en zijn benen nog als eens bezeerd. Dus ik vind het best een lastige overweging. Ondanks dat hij als 2jarige kerngezond was zonder deken, maarja hij sprong wel in het rond! Nu is hij 7. Ik zou graag horen wat jullie er van deken. Groetjes
0
0

Geweldige site dit. Het stukje winterdeken omdat ze gaan zweten dus ook zweetdeken klinkt nadat ik dit heb gelezen volkomen belachelijk. Vandaag ging ik langs m'n verzorg-draver op de wei en zag ik hem zo verzopen staan. Na het lezen van dit heb ik daar geen medelij meer mee (Gewoon omdat dat niet hoeft) en dat is wel zo fijn.
0
0

Wat ik mis in deze site, is het zgn. 'droog'-stappen. Dit woord is volledig fout en zet iedereen op het verkeerde been. Het gaat nl. niet om droog, maar eerder om afgekoeld, dan wel tot rust stappen. Een paard met lange winterharen is niet droog te stappen, maar wel rustig af te koelen en kalm te laten worden. Dit is veel beter en gezonder (voor de spieren) dan er maar snel een deken op te gooien. Wij hebben altijd wedstrijdpaarden gehad - tot Z-dressuur niveau - en hebben hier goede ervaringen mee. De jury vindt een langharig paard níet mooi, maar in het belang van de gezondheid van het paard, lijkt het me beter om de jury er maar aan te laten wennen, dan het paard te scheren of kunstmatig kortharig te houden.
0
0

hallo, prima site is dit, wij kijken er met de hele familie op als we wat willen weten, wij hebben een haflinger van 6 jaar en een haflinger jaarling en een shetlander van 8 jaar, ze staan vanaf het vroege voorjaar tot laat in het jaar lekker buiten en krijgen absoluut geen dekens op, dit voorjaar hadden ze al een zomervacht gekregen dus lekker kort maar nu zie je door het natte en koelere weer dat de vacht zich heel snel aanpast en alweer dikker is geworden, verder doen we ook aan natuurlijke bekapping en komt de hoefsmid ongeveer 3 keer per jaar, onze paarden lopen zonder hoefijzers dus ook regelmatig over de weg en hebben keiharde hoeven die bijna niet slijten, er zijn natuurlijk ook paarden waar dat niet bij kan maar bij ons worden de hoeven steeds herder en mooier,
0
0

Nils Vellinga
Sylvia, een pels dier(dus ook een paard) begind van af de zomer-zonnewende met het maken van zijn winter vacht. En LEES nou eens nog een keer, en nog een keer, wel er op deze pagina staat.
0
0

Nils Vellinga
Lieve Neddie, waarom lees je niet wat er staat? Het hele stuk 'heeft nijn paard het koud' en wat er staat in dit venster. Dit venster is bedoeld om op deze pagina te reageren, maar niet voor het stellen van vragen, het plaatsen van algemene opmerkingen of het aangaan van discussies. Voor vragen en onderlinge discussies kun je terecht op ons forum of chatbox, voor algemene opmerkingen op ons gastenboek.
0
0

???dag en nacht op de weide ! Overdag buiten en s'nachts binnen ????? gewoon kijken naar je paard en als hij koud heeft s'winters deken op voor zijn eerste seizoen buiten , zorg voor een goede tochtvrije schuilstal en zo wordt je deken vanzelf nutteloos . Een zomerdeken is zowiezo onzin , je paard moet zich kunnen voorbereiden op slecht weer en dus moet zijn vacht zich kunnen aanpassen aan dag en nachttemperatuur .
0
0

hallo mijn paard heeft altij d op stal gestaan en nu komt hij dag en nacht op land te staan en in de winter overdag buiten en s,avonds binnen mijn vraag is ik heb een winter deken die kan toch ook op in de wei en kan hij nu het zomer is gewoon met zijn zomervacht in weer en wind staan of moet hij een zomer deken op aub reacie
0
0

NIET IEDEREEN IS ZO GOED ALS JOU HOOR CALLUNA ik was gewoon bang maar nog bedankt voor je hele mooie tip
0
0

Hey, vorige winter had ons paard ook een deken op, maar z'n ganse borstkas lag open tegen het einde van de winter. Daarvoor alleen al (en nu ik lees dat zonder deken gezonder is) wil ik deze winter (nou ja, vanaf november 2007 :-), z'n deken aflaten. Mag dat? Ik neem aan dat hij nog niet met een nieuwe wintervacht bezig is... ;-). Of moet hij vanaf nu iedere winter 'n deken op hebben, omdat dat vorige winter ook zo geweest is (of hij daarvoor iedere winter een deken op had, weten we niet...) Groetjes Sylvia
0
0

Wat doen jullie met dit weer (regen en wind), die van mij had gisteren hele koude oren en zo, maar ik heb geen regen deken of zo en op stal zetten vind ik ook wel een beetje jammer. kijk in de winter hebben ze zo'n dikke vacht dat het niet op de huid komt maar met een zomervacht wel denk ik.
0
0

Linsey: nog een tip, lees eens wat boeken over de hoeven (en andere delen) van je paard, het verbaast mij ten zeerste dat je niet eens wist dat dat een 'straal' heet. Als je wat meer weet over je paard kun je ook sneller constateren of er iets mis is of niet... Groetjes
0
0

Edith Hartog Heel erg bedank ik heb toen net even mijn buurvrouw gebeld en gevraagd wat dat was maar hoefde me niet druk te maken maar ik vind het onzettend lief dat je me een beetje geholpen hebt en als ik weer tweifels heb aan de hoeven dan doe ik het op joun manier ik wil je onzettend bedanken xx linsey
0
0

Edith Hartog
Als ik twijfels heb over de hoefconditie van mijn ponies dan mail ik fotootjes naar de bekapper en dan bellen we even met elkaar en bepalen zo of het nodig is dat hij langs komt. Succes Linsey.
0
0

Edith Hartog
Ach gossie, ik vind dit een beetje sneu. Misschien moet je even een foto maken van de onderkant van de hoef en dan kan iemand even kijken of het echt kwaad kan of dat het normale slijtage is van de straal!
0
0

beandwoord er nog iemand op mijn vraag
0
0

heey wil iemand op mijn vraag beandwoorden mijn paard heeft het v vormpje eraf ik hoop als jullie snappen wat ik bedoel maar ik ben heel erg bang als het iets ergs is kunnen jullie mij helpen kijk je hebt de hoef en dan heb je in het midden bovenin zo,n V vormpje en dat is eraf ik ben heel erg bang heb overal al gezocht maar niks gevonden alsjeblieft alvast bedankt
0
0

Hoi, nou als fanatieke wedstrijdruiter moet ik er niet aan denken dat mijn paarden een dikke wintervacht hebben, ik scheer ze altijd in de winter en ze krijgen dan een lekkere dikke winterdeken op, nu lopen ze uiteraard buiten zonder deken, maar als het slecht is buiten komen ze maar even buiten om hun benen te strekken. Misschien dat ik een ander soort paarden heb, maar mijn paarden willen echt niet naar buiten als het koud of nat is. Verder ik ben van mening dat paarden en pony's die dagelijks getraind worden, in de winter alleen maar last hebben van een dikke wintervacht.
0
0

heey mijn paard heeft het V tje van het hoefje eraf snappen jullie wat ik bedoel dat V vormpje dat is er af wat moet ik doen ik ben zo bang als dat erg is kan iemand mij daar op helpen alsjeblieft ik ben zo bang als het iets ergs is en als je daar nog tips voor hebt dan wil ik die graag hebben alvast dankje wel
0
0

Lena
Ik was er al over aan het denken om de dekens in de winter eraf te laten, maar twijfelde nog over hoe het zat met het bezweet zijn na het rijden. De gegeven uitleg klinkt plausibel dus we gaan dit zeker proberen. Heb de dekens er dit voorjaar snel afgehaald en tot hiertoe geen problemen gehad. I.v.m. regen: het verbaast me hoe snel ze weer droog zijn na een fikse bui, en rillen hebben ze tot hiertoe niet gedaan.
0
0

vorige zomer had mijn paard een zomervacht; het was juli en ca 30 graden gemiddeld per dag. daarna werd het augustus en bleef het maar regenen. Mijn paard had het dus ontzettend koud gekregen! en stond te trillen. Dus heb ik mijn regendeken opgedaan waarna dat probleem over was. Nu is het weer hetzelfde. Het is 6 weken lang erg warm geweest vanaf vandaag bijna de hele dag regen dus doe ik de regendeken weer op.
0
0

Toch heb ik nog even een vraagje. Als je de wintervacht van je paard gewoon laat groeien, is het dan niet vreselijk warm voor je paard als je dan in de winter bijvoorbeeld een uur in de binnenbak rijdt. Ik stel me zo voor dat het hetzelfde voelt als wij een uur gaan hardlopen in een skipak!!!
0
0

Hoi, Ik vind het begrijpelijk waarom sommige mensen hun paard onder dek doen en scheren! Als je volop in de sport zoals ik! Kun je een pony met een dikkevacht niet lang genoeg rijden . Want het uitstappen duurt veel langer als met een pony onder dek. Ik heb zelf 2 pony's een Nrps van 5 en een Welsh van 20. Met mijn NRPS zit ik vooral in de sport. Dus die heb ik in herfst al een deken opgedaan. En die is nu weer af! Een deken is veel handiger. Hij is nog steeds bezweet maar hij droogt steeds verder op. Je moet je paar absoluut niet onder dek zetten omdat je dan weiniger hoeft te poetsen dat is onzin. Wanr met poetsen krijg je hem niet alleen schoon mee maar is ook goed voor ze bloedsomploop. Mijn welsh staat gewoon zonder deken meestal de hele dag buiten. Daar zit ik niet meer in de sport hij is met pensioen(m1 dressuur en m springen) Met hem rijd ik alleen maar buiten enzo. En af en toe dressuur en springen. En zo geniet hij van ze oude dag! En die heeft het niet somer koud. Hij wil als het regent wel graag naar binnen maar dat is aanstellerij(meestal zet ik hem wel binnen omdat die graag bij de Nrps wil blijven maar absoluut neit dat die het koud heeft) En als de vacht nat is geregend moet je zorgen dat de modder een beetje weggaat maar niet gaan borstelen want dan vrijf je het erin, En dan kun je er gwoon een zadelopleggen hoor.! Groetjes, Kiona
0
0

Hallo, Wat een prachtig, duidelijk onderwerp is dit weer! Ik ben nu helemaal over het dekengebruik heen. Ik heb wel een vraagje, als je paard in de winter dus een wintervacht heeft en het is bijv. nat door regen of sneeuw. Is het dan zo dat je je paard beter niet kunt poetsen omdat het vocht dan in z'n huid trekt of is dat een fabeltje? Als dat geen fabeltje is, kan je dan wel gewoon het zadel erop leggen enz.? Groetjes, Michelle
0
0

hallo, ik ben bang als mijn paard het koud heeft en als die zomaal ziek word weten jullie nog leuke tips voor mij voor het borstellen ik moet echt wat tips hebben schrijf alsjeblieft zoveel mogelijk op het zal harstikke fijn zijn je mag ook natuurlijk een andere tip geven over wassen vind ik ook heel fijn ik hoop als jullie het andwoord er op weten en of jullie mij een paar tips kunnen geven
0
0

mijn paarden staan allemaal buiten, waarom?omdat ze het vertikken om opstal te staan en omdat het gezonder is dat de dieren buiten staan voor dat zede nodige vrijheid hebben en wij onze verantwoordelijkheid leert te nemen door ze zelf gaan te verzorgen ik doe dierenzorg en ik weet waarvan ik spreek.ik heb een nieuw veulen gaan kopen,dit zijn allemal rasdieren voor haar had ik een beetje schrik omdat haar vacht nog niet dik genoeg was maar ze heeft door dicht tegen de anderen en in de warme buitenstal te staan zich er door getrokken,ik heb een paard van 18 maar ze lijkt ng2 in en uit haar kop,zij wou zelf buitenstaan,ze draaide haar en wou zelfsbijten toen ze opstal stond bij ons thuis,dus ik zette ze buiten,en we waren weer allemaal gelukkeg ik leg natuurlijk een deken als het echt moet!een paard dat ziek is komt meteen binnen en een paard znder wintervacht krijgt meteen een deken. maarhet paard van 18ras'oldenburg'heeft een begingende reuma in haar voorpoten,ik weet wat ik moet doen hiermee 'warm houden' maar eeen paard op de wei met beenverwarmers niet echt evident ik heb het geprobeert ze doet ze uit warmere winter gaat alles zeer goed. ik geef 1naadeel als je paard buiten staat dat zul je zelf ook wel weten, voor de eigenaar zelf is het niet echt leuk om buiten in de regen,sneeuw,kou te moeten gaan voederen en verzorgen. ik sta minstens voor en na school in totaal4u bij hen makkelijk is het niet maar als je weet voor wat je het doet zou ik heel de dag buitenstaan
0
0

Ik heb mijn trekpaard ook buiten, soms ben ik bezorgd, het is mijn eerste eigen paard, zodra het nu rond de 10 graden is zweet hij, laat staan als ik hem in een stal zou zetten,soms regent het hard, voel ik me opnieuw bezorgd kijk ik naar hem staat ie gewoon super relaxt te eten in de regen! dan besef ik ook wel dat wij, de mens overbezorgd zijn. Je wilt allemaal het beste voor je paard, maar ik ben er van overtuigd dat als je je paard 'natuurlijk' houd dat het in zijn karakter ook goed doet, wij hebben 20 paardjes staan en veulens van diverse rassen stuk voor stuk lieve karaktertjes. Relaxt,vrolijk, vriendelijk. Mijn overtuiging is dat dit komt doordat ze aandacht van ons krijgen in het land, een kriebeltje,praatje, maar vrij zijn om weg te kunnen (sommige kleven aan je vast, heerlijk is dat) Maargoed gezonde bezorgdheid mag denk ik, als je t maar goed aanpakt
0
0

ik heb een fries van 23 jaar en ik vind dat hij zijn eigen deken moet kweken. omdat hij ouder is ,is hij misschien sneller vatbaar voor kwaaltjes en daardoor behandel ik hem niet als een watje! we rijden in weer en wind buiten en ik moet zeggen ondanks zijn leefdtijd heeft hij de zachtste en glanzende vacht van de stal en hij is nooit ziek!!!
0
0

Ik vind het allemaal heel logisch, maar helaas krijg je dit bij veel paardenmensen niet in hun hoofd.Ik heb een hekel aan dekens altijd al gehad en ik heb het altijd vreemd gevonden dat mijn paard in hartje winter in ijskoude blubber ging liggen rollen, maar nu ik dit lees kijk ik daar niet meer vreemd van op. Mijn arabische volbloed schimmel merrie laat ik na het rijden uitgebreid rollen en de droge löss kan ik er de volgende dag zo afschuieren( niet rossen uiteraard), ze blijft zelf schoner ervan als schimmel zijnde. Nee geen deken voor mij...lees haar...
0
0

Ilona Kooistra
Er zijn sinds 21 december allemaal berichten geplaatst door één persoon onder 9 verschillende namen. Het is geschreven onder hetzelfde IP-adres. We hebben ze nu uiteraard verwijderd.
0
0

ik vind alles netjes uitgelegd, toch ben ik het met enkele dingen niet eens, aangezien ik die zelf heb meegemaakt, vooral met het koud hebben Wij hebben een arabier van bijna 30 staan, die kan zich echt niet meer warmhouden zonder deken, we hebben het 2x geprobeert, hem vanaf de zomer geen deken op te doen, resultaat : longontsteking daar ben ik het dus niet mee eens, verder hele mooie site en goed uitgelegd!
0
0

Als je een goede vochtopnemende pad gebruikt is het geen enkel probleem om een zadel op een nat paard te leggen, de pad neemt het vocht toch op (net als wanneer een paard zweet)
0
0

een natte vacht is toch geen belemmering om een zadel op te leggen ?
0
0

Hoi allemaal, Mijn paard heeft ook nooit een deken op, staat overdag op de wei en 's nachts op stal. Maar het begint me toch wel te irriteren dat ik vaak geen zadel op hem kan leggen omdat hij nat is van de regen. Daarom wil ik graag een regendeken aanschaffen, die ik 's morgens er op leg als er regen op komst is, zodat ik toch 's middags kan rijden. Is dit een goed idee? Want hij heeft dus verder geen dekens op. Groetjes, Joske
0
0

Danielle Schuwer
Mijn paarden hebben nooit dekens opgehad en ook mijn veulens niet, ze hebben een inloop stal maar gaan er niet eens in. Dus dat is voor mij al een bewijs dat ze geen dekens nodig hebben.
0
0

Ik schrijf ook : GOEDE WINTERVACHT. Ik ben de laatste die zegt dat je een paard zomaar de koude in kunt sturen zonder deken als hij dat niet gewend is. Maar ik zeg ook dat rillen méér met te weinig ruwvoer te maken heeft dan met het ras! Verdere discussie hierover zetten we graag met je voort op het forum elders op deze pagina, tenminste, als het je lukt om in het Nederlands (of alleszins begrijpelijke taal) te schrijven....
0
0

zever is hier men beesten hebben de hele dag vreet en een paard da een deken gewend kunde nie van een dag op de ander zonder zetten da weet het kleinste kind . hm natuurlijke wijwe men botten ja
0
0

Pien
Een buitenpaard dat een goede wintervacht heeft en toch staat te rillen heeft naar alle waarschijnlijkheid niet genoeg hooi ter beschikking om zijn kacheltje brandend te houden. Heeft weinig met het ras te maken.
0
0

mensen het heeft ook veel met het ras te maken kijk na de haflingers fjorden boerenpaarden tinkers friesen da zij allemaal koudbloeden die kunnen zowieso al beter tegen de koude dan een warmbloed paard . k heb een warmbloed staan die heeft zijn winterhaar ma die heb k van dees weekend zijn deken kunnen opleggen en die loopt dag en nacht buiten se en die verrekte nu van de kou tewijl men dikke boerenknol ook een stal heeft en er nie in gaat staan zelfs nie als het regent .en ja je kunt een paard brood geven zolang het ma gedroogd is van vers brood kunnen ze kolieken krijgen en gewone shampoo kunde ook gebruiken . en nog een tip voor een zachte neus is gewoon babyolie opsmeren .
0
0

als je eerst je paard zijn wintervacht laat krijgen en dan een deken op legt dan help dat toch wel... onze paardjes staan op de wei met een regen deken en zij hebben het warmer onder hun deken hoor kijk...ons paardje had het koud zonder deken (op de wei) en nu heeft zij een deken op en heeft ze het niet meer koud!!! snap je
0
0

Omdat bijna héél paardhouden Nederland Belgie en de rest van de wereld niet echt weet hoe een paard in elkaar zit :-) .
0
0

Hallo ik vraag me dit allemaal wel af, heb zelf beide gevallen, me shetjes staat altijd buiten zonder deken in weer en wind maar mijn rijpaard staat ook wel elke dag buiten maar met deken. ik denk dat je het ook gewoon per paard of pony moet bekijken wat hij/zij fijn vind en waar je zelf ook een goed gevoel bij hebt. mijn paardjes komen een keer per jaar bij de veearts voor hun entingen en verder zijn ze echt nog nooit ziek geweest.... verder vind ik het raar dat dekens allemaal onzin zouden zijn waarom doet dan bijna heel paard houdend nederland dit? verder vind ik jullie site erg leuk dr is veel op te vinden. Groetjes Gemma
0
0

hallo Ik heb een haflinger merrie van 5 jaar. Zij heeft 2jaar in een kudde op een natuur gebied geleefd voor ik haar kocht. Met die achter grond in mijn gedachten staat ze dus altijd buiten. Heeft de heledag eten en kan schuilen als ze dit wil. Maar regen wind en kou het maakt niet uit want ze blijft buiten staan. Als ik heb gereden zomer of winter en ze heeft gezweet blijft ze gewoon buiten MAAR uit de wind en goed uitgestapt natuurlijk. Ik heb haar nu 2 jaar en nooit problemen mee gehad. groetjes astrid
0
0

Er staan echt veel goede artikelen op deze site! Alles is eigenlijk heel logisch als je er over nadenkt. Ik ga ook oefenen met wijken voor druk bij mijn shet :)
0
0

wouw, dit wist ik allemaal niet, ik ben egt blij nu ik dit weet :)
0
0

Verdamping bij paarden Frans schrijft: “Het is aan de buitenkant van de vacht waar de verdamping en dus de afkoeling plaatsvindt”. Bij verdamping heb je warmte nodig. Vraag is waar het paard die warmte vandaan moet halen, al is het aan de buitenkant van de vacht. De warmte nodig voor de verdamping zal van het paard moeten komen, want de buitentemperatuur is zeker in de winter te laag. Volgens mij kan dat fysisch niet anders dat of het paard moet de warmte leveren, of er vindt geen verdamping plaats. Ik denk dat door de isolerende werking van de vacht de verdamping en de warmte-onttrekking geleidelijk gaan. Bij continu regen en lage temperatuur zou de isolerende werking van de vacht wel eens minder kunnen worden en dan verliest een paard veel warmte. Dit warmteverlies is te compenseren door veel hooi te verschaffen. Ook een schuilgelegenheid waarin de paarden uit de wind kunnen staan om de verdamping geleidelijk te laten plaatsvinden, lijkt mij te helpen. Overigens zoeken paarden die plekjes automatisch op.
0
0

mijn pony staat deze winter dag en nacht op stal, kan dat wel zonder deken? hij wordt gewoon actief gereden en het is een kruising fjord
0
0

Ik wil ze eingelijk al zonder dekens laten. alleen 1 van de shetlanders is van mijn moeder, in die wil de shetlander bij extremen kouden in een stal zetten, Is dit verstandig? ze hebben in de wei bomen om bij te schuilen??
0
0

Kleinigheid op bovenstaande ' zweet-opdroog-theorie' : vocht kan niet condenseren (damp wel).
0
0

Als je je paard 's nachts op stal zet, heeft ze het overdag waarschijnlijk te koud omdat ze dan geen echt goede vacht aan zal maken.
0
0

deze winter gaat mijn (5 jarige) merrie voor het eerst de winter in zonder deken o.a. omdat ze drachtig is! en ik vind het vervelend dat zij als enige een deken op heeft zonder deken kan ze tenminste gezellig kriebelen met onze ander paarden mischien bevalt het wel zo goed dat ik niet meer aan dekens begint. wel staan mijn paarden in de winter s'nachts binnen en ook als het weer langdurig slecht is ik ben heel benieuwd hoe dit mij gaat bevallen! ze heeft van nature weinig haar, nooit sokken of baardharen dus ik ben benieuwd hoe lang haar vacht gaat worden in deze onstandig heden..
0
0

Angela88
Ik ga mijn pony dit jaar proberen zonder dekens te houden. Ik hoop dat dat gaat lukken. Door haar leeftijd en het missen van een paar tanden, eet ze moeilijker, en ze kan zich door middel van eten dus minder makkelijk warm houden. Ik hoop dat ze genoeg wintervacht kweekt om dit op te vangen. Ik ga het gewoon in de gaten houden. Als ze opeens altijd in de loopstal gaat staan, kan ik altijd nog met een deken beginnen.. maar de insteek is deze winter zonder!
0
0

klink allemaal heel logisch en leerzaam. Begrijp nu echter niet meer waarom zovelen anders handelen. Laat nu bij ons paard de dekens af ivm een andere reden. Hij ontwikkelde steeds vervelende plekken van huidontstekingen. Wij dachten dat dit mede op opmerkingen van dierenarts lag aan het gebruik van dekens die de huid eventueel zouden 'verstikken'. Nu echter vanaf voorjaar geen deken meer gebruikt maar de vervelende plekken komen nog steeds. wij en ook anderen aan wie wij het vertellen (incl. dierenarts) begrijpen niet wat het is. Een plek begint als een bultje en groeit uit tot een plek met uittreden van vocht en later loslaten van haren. We behandelen deze plekken met betedine. We vinden het heel frusterend dat de plekken blijven terugkomen en weten eigenlijk niet meer wat we moeten doen. Antibiotica heeft hij ook al gehad. We laten in ieder geval de dekens weg. Een hele investering geweest die nu nutteloos op de plank liggen. Gebruik zo nu en dan wel een vliegendeken wanneer de dazen erg actief zijn. Jullie site is heel interessant en leerzaam. Zal hem zeker blijven bezoeken. Ga zo door.
0
0

tania
Had mijn ponie in januari verkocht. Zij stond op manege en had geen dekens op en wel een beetje winterpels, maar niet echt zoals de paardjes die altijd buitenstaan. De nieuwe eigenaar weigerde om haar deken op te leggen (ik had deze speciaal gekocht om de overgang zo probleemloos mogelijk te maken). Zij kreeg ook te weinig eten en stond vreselijk te rillen. ben zelf dan gaan massa's hooi kopen zodat zijn constant kon eten (deken opleggen mocht niet). Heb ook vitaminen en 1x per dag beetje krachtvoer gegeven omdat zij dit gewoon was. (plus worteltje en appeltjes). Enfin, om lang verhaal kort te maken : ik heb haar daar weggehaald na 6 maanden en zij staat nu bij een vriendin. MAAR : zij is in supergezondheid !!!! Heeft de strenge winter en nat voorjaar overleefd ZONDER DEKEN. Ik geeft toe dat ik slapeloze nachten heb gehad (mijn beestje zo in de kou), maar zij is in veel beter conditie dan mijn andere ponie die op manege staat.
0
0

mijn paard is 4 en heeft tot haar 3e nooit een deken omgehad, toen kocht ik haar en ik deed haar in de winter een 300 grams deken om. Nou wil ik haar eigenlijk geen deken meer om doen, maar ik weet niet zou ze eerst nog een wat minder dik deken om moeten, of kan ze ondanks die ene winter wel weer gewoon zonder? Ik wil eigenlijk zo snel mogelijk van die dekens af zijn, door de feiten die hier staan, daarbij krijgt mijn paard er ook nog drukplekken van.
0
0

maar een zweetdeken is dan toch niet nodig??? teminste... dat leggen ze juist zo goed uit op deze site!!! een zweetdeken is hetzelfde als de vacht van paarden!!!
0
0

Onder het kopje: 'Winterdekens' staat dat een deken niets extra's geeft. Bij mijn pony wel (dat kan natuurlijk een uitzondering zijn)! Hij krijgt sowieso geen dikke vacht, deken of geen deken. Hij krijgt dus wel een winterdeken op van mij. Anders word hij mager en lusteloos, omdat hij al zijn voer moet gebruiken om hem warm te houden! Het maakt niet uit hoeveel hooi hij krijgt, hij blijft het toch koud hebben...Daarom krijgt híj wel een deken op. Maar ik vind wel dat het inderdaad niet echt nodig is (bij andere paarden dan). Ik vind dit echt een supersite!! Er zouden meer mensen eens even goed moeten nadenken! Ik vind eigenlijk wel dat je je paard een zweetdeken op moet leggen als hij in de winter erg bezweet is en het buiten koud is.... Een zweetdeken is niet om hem sneller op te laten drogen, maar om het warm te houden tijdens het opdrogen. Oke, dat was het, ik wou even mijn mening kwijt. groetjes!
0
0

owjah... nog een vraagje.. als je je pony deze winter voor het eerst dag en nacht laat buiten lopen(mijn haffie is wel gewend overdag buiten te lopen) kan je haar dan meteen dag en nacht buiten laten lopen en zorgen dat ze voldoende ruwvoer kan eten. Maar als het gras nou vertrapt is of heel modderig(trouwens een best groot weiland) dan kan ik toch niet 's nachts uit me bed om haar wat hooi te voeren?? of moet ik een mega hoop neerleggen?? ze heeft dan wel een grote veewagen als schuilstal.
0
0

na het lezen van deze pagina heb ik er weer wat bij geleerd:) het regent de hele ochtend al en mijn haflinger stond bij het hek. ik denk... eens even kijken hoe het met haar is! ze stond te bibberen. dus ik dacht.. als ik haar hooi geef dan hoeft ze niet meer te bibberen, omdat dan haar kacheltje weer werkt:P tijdje bij haar gebleven.. en jah hoor! ze bibberde niet meer! deze site is echt toppie!!!
0
0

Hoi Adeline, Toen ik mijn pony 3 jaar geleden kocht in april stond hij met 2 dekens op stal. Ik wilde hem die winter daarop ook zonder deken buiten laten staan. Helaas werdt hij ontzettend verkouden. Het hoesten kwam uit zijn tenen. Na medische behandeling en een dunne waterdichte deken is hij de winter goed doorgekomen. Het jaar daarop heb ik dezelfde dunne waterdichte deken opgedaan toen het dagelijks onderhand regende en waaide. Niets aan de hand. Afgelopen winter aangekeken maar hij is er zonder problemen en deken doorgekomen. Het klopt dus dat het even duurt. Hij is dit jaar 17 geworden.
0
0

hoi bij ons verderop in de wei staan 4 paarden de hele dag vol in de zon ze kunnen niet in de scheem gaan staan ik weet het niet maar dat is toch? niet gezond of wel
0
0

Ilona Kooistra
Ja Adeline, dat herken ik en ik heb het ook heel veel van anderen gehoord: dat het een aantal jaar kan duren alvorens een paard is aangepast. Mijn merrie had dat ook. Jammer dat jouw paard is overleden, maar heel fijn dat zij haar laatste jaren als paard heeft mogen doorbrengen met veel weidegang!
0
0

Ik had een afgedankt dressuurpaard gekocht, die haar hele leven waarschijnlijk op stal heeft gestaan met deken, enz. Met mijn biologische achtergrond zocht ik wegen om haar zo natuurlijk mogelijk te houden, dus deken was eerste wat ze niet kreeg. Meteen weiland voor zomer, winter, dag en nacht gezocht. Het eerste jaar had ze het vrij snel koud (haren overeind en rillen) en moest ik een deken kopen voor de winter. Helaas! Deze legde ik er alleen op als ze stond te rillen. In het tweede winter werden de perioden dat ze de deken nodig had aanzienlijk korter. Derde jaar had ze de deken alleen nodig bij erge vorst (-5 graden overdag). Helaas overleed ze toen en heb dus niet kunnen ontdekken of ze daarna zonder kon. Want dit was wel mijn doel. Kennelijk had mijn paard een paar jaar nodig om zonder deken te kunnen. Kennen anderen dit?
0
0

demmy.. donderdag 8 juni '06, 17:04 hoi!! ik ben demmy cornelis en ik heb een vraagje moet je paard in de winter een staf hebben of moet dat niet Alleen als het de schimmel van Sint is Demmy :D
0
0

Frans Veldman
Hoezo, wat is het probleem? Even afvegen is sneller dan dat gepruts met dekens.
0
0

hallo , hier mijn vraag:hoe willen jullie snel gaan rijden als je paard nat is van de regen/sneeuw en modderig is? dat kan ik van niemand terugvinden. mvg talitha
0
0

hoi!! ik ben demmy cornelis en ik heb een vraagje moet je paard in de winter een staf hebben of moet dat niet
0
0

hallo mijn paard heeft tarosa is daar iets aan te doen?
0
0

Wat leuk om deze site te lezen! Ik woon in Noorwegen en heb hier een merrie die ook in een buitenstal staat. De paarden hebben continu beschikking tot eten en beschutting, en (warm) water. Het werkt perfekt! Zelfs de eerste herfst, toen mijn paard vanuit Nederland naar Noorwegen is verhuisd, en het in oktober plots -15 graden C was had ze het niet koud! Dat was even wennen voor mij :-). In Nederland had ik namelijk altijd dekens op... Nu zelfs in de barre winters van hier waarbij soms -23 graden is, heb ik nog nooit gezien dat ze het koud had. Alleen een keer in de herfst toen het hard waaide en regende, en ze geen toegang tot beschutting hadden. En ze heeft nog nooit een snotneus gehad hier :-). En Pansy, ik ben het helemaal met je eens, hopelijk komt er eindelijk meer besef dat we ons slachtvee ook natuurlijker kunnen huisvesten. Dat vlees zal veel beter smaken (zonder schuldgevoelens...)!
0
0

Ben zeer enthousiast over deze site! Ik ben ervan overtuigd dat heel veel mensen antropomorfisme verwarren met dierenliefde. Het houden van dieren in onze cultuur is gericht op economische belangen. Het gebruik van paarden komt ook voort uit die belangen, al is het paard niet meer in gebruik als werkpaard op het land en voor de kar. Maar vlak de economische belangen van de paardenhouderij niet uit. Maar ik heb het idee dat de oude ideeen steeds meer plaats gaan maken voor een natuurlijke benadering. Dit mede dankzij jullie site. En deze tendens zou zich kunnen uitstrekken over de hele landbouwsector, zodat ons slachtvee ook een wat normaler leven kan lijden. Terug naar de paarden: het is fijn om te merken dat deze natuurlijke visie zoveel mensen bereikt, en dat over een aantal jaar dit de norm is.
0
0

ik vind dit een fantastische site!!! ik heb geef myn paarden al een tyd geen biks meer omdat t ooit s een keer getest is en dat er gewoon kadaver in de biks zat!!!! ik heb t toen afgezworen. maar twijfelde of ze nu wel genoeg binnen kregen nou naar t lezen van deze site zyn al myn twyfels weg!!! We gaan binnenkort verbouwen ik wilde graag let wel ik nw stallen maar nu denk ik wat is t beste voor de paarden voorheen ook wel maar ik ging ook mee in de stroom zo doet iedereen het dus zal het wel zo moeten!!! Niet meer ze krijgen een hele mooie inloopstal met uitloop naar de bak waar altijd kuil voor ze zal liggen!! ben heel erg blij dat ik deze site voor t verbouwen heb gelezen!!!! dank jullie wel jullie hebben mijn ogen geopend!!!! groeten samantha
0
0

Beste Franke, misschien had je shet wel spierpijn door het rijden zelf en niet door het afkoelen. Ik kan het mis hebben, maar het zou een logische verklaring kunnen zijn. Groetjes, Marjolein.
0
0

leuke site hoor. ik surfde er toevallig evenlangs. maar wat kleuriger mag ook wel hoor! met wat bewegendeplaatjes enzo
0
0

Ik heb mijn Shetlander al 20 jaar, en altijd zonder deken lekker buiten. Dat gaat prima. Echter, wat jullie beweren over bezwete paarden en buiten lopen is in mijn ogen niet helemaal waar. Mijn pony heeft 1 keer pijnlijke spieren in de achterhand gehad toen ze na het rijden bezweet was en door een harde wind te snel opdroogde. De pijn had ze al snel na het rijden. Ook is ze een keer verkouden geworden toen ze na het rijden bezweet in het land was gezet. Ze heeft toen een paar dagen een snotneus gehad. Maar verder weet ik idd uit ervaring dat ook paarden met een korte vacht zich prima redden buiten.
0
0

Mijn hengstje staat altijd buiten en krijgt nooit dekens op. Als hij wil kan hij in de schuilstal staan. Hij krijgt meerdere keren per dag hooi van goede kwaliteit. In de winter merk ik dat hij meer hooi eet, maar ik heb nog nooit het idee gekregen dat hij het koud had. Op momenten dat ik verwachte hem wel lekker in zijn stal te zien staan, stond meneer echter doodleuk buiten. Als hij naar de hengstenkeuring moet voor een afstammelingenonderzoek moet hij geschoren worden en krijgt hij wel een deken op als het dan te koud voor hem zou zijn. Dit zal echter de enige keer zijn dat hij geschoren wordt. Als bolletje wol ziet hij er zelfs schitterend uit vind ik zelf. Hij heeft in de winter zelfs zo'n dikke vacht dat hij het schrikdraad veel minder voelt.
0
0

ik hou mijn paard ook op natuurlijke wijze en heb er geen problemen mee kan maar zo gezond zijn de mensen verlijken hunzelf met paarden en dit is fout dit was mijn mening mvg pascal
0
0

Dieren zoals honden en katten zweten wel degelijk. Echter staat in jullie mooie artikel van niet. Zij zweten echter via tong en voetzooltjes. Heb verder echt genoten van jullie artikel!
0
0

In de boeken van Strasser las ik dat het medisch gezien ook nog zelfs schadelijk kan zijn het gebruik van dekens. Paarden raken bij de minste inspanning (lopen in de wei met deken) al oververhit onder de deken omdat ze hun warmte niet kwijtkunnen!!!
0
0

ik was er zelf heilig van overtuigd dat mijn haflingerjaarling en shetlander NIET zielig waren als ze in weer en wind buiten stonden, ik kreeg er erg veel commentaar over, heb ze een aantal keer binnengezet met als gevolg dat ze zich stonden te vervelen en daardoor gingen schuren, nu staan ze weer dag en nacht buiten en dat bevalt ze prima hoor!! en ach die wintervacht....ik kan ermee leven!
0
0

ik vind deze site echt super goed!!! er staan goede tips op en ik heb er veel aan. Nu doe ik eigenlijk alleen nog maar het grondwerk (en rijd ik nog gewoon dressuur enzo) maar van de zomer als ik wer meer tijd heb ga ik bitloos rijden en me verder storten op het natural horsemanship. Ik heb nu trouwens ook veel aan deze site want, als ik twijfel bij bijvoorbeeld of mijn paard het niet te koud heeft kan ik dat heel makkelijk opzoeken!!! echt super goed !!!
0
0

wat een ontzettend leuke site! ik leer hier echt heel veel van. bij veel dingen denk je niet een sna en doe je het gewoon omdat indd iedereen het zo doet terwijl het helmaal niet nodig is. ga zo door!! groetjes rilana
0
0

Vanmorgen heb ik mijn paard op de wei gevonden terwijl ze stond te beven als een rietje. Elk spiertje in haar lichaam trilde. Eerst natuurlijk een beetje in paniek. Maar een telefoontje later wist ik al wat er aan de hand was. Gisterenavond heeft ze geen hooi gekregen. Degene die normaal gezien gisteren moest voeren was niet geweest. Want "zo koud en dan was het al twaalf uur en dan durfde ze niet meer naar de wei gaan (want 2 maand geleden hebben ze in de buurt van de wei 2 meisjes proberen te ontvoeren) en tja, om twaalf uur kon ze mij toch niet meer opbellen om te gaan. En ze zijn toch dik genoeg die kunnen wel een nachtje zonder. (Daarom natuurlijk dat ik mijn paard wil bijvoeren omdat ze te mager wordt)" Paard had het dus gewoon koud. Want geen hooi betekent geen spijsvertering en dus geen warmte. (En dat op zo'n koude nacht) Vandaar het trillen. En inderdaad een halve baal hooi later, is ze gestopt met trillen. (voor de twijfelaars meteen het bewijs dat hooi eten een paard warm houdt)
0
0

mooie pagina, handige tipz staan erbij...die foto van die 3 paardjez iz keilief! :per iz ook zoveel te doen op deze site,je hebt aan 1 dag niet enoeg tijd! ;-) ik ga hier zeker vaker heen!! Groetjezzz
0
0

Hilco is een 16jarige tuigerruin en staat deze winter voor het eerst zonder dek ! Sinds vorig jaar winter (toen nog met deken op) staat hij overdag in een kudde in een paddock met vrije beschikking over hooi of kuil. S avonds gaat hij naar stal. Ook daar ligt weer een flinke berg hooi. Dat laten opdrogen na het werken duurde soms wel 2 uur ! Dan moest ik wel erg veel koffie drinken om de tijd te doden. Iemand verwees mij naar deze site en ik was eigenlijk meteen overtuigd. Er komt geen deken meer op! Hilco is ook blij, want hij heeft echt een hekel aan dekens. Samen met een stalgenote zijn wij de enige twee (!) die hun paarden bloot laten. Uiteraard worden onze paarden met argusogen bekeken. Zeker afgelopen week met dat verschrikkelijke weer. Dat was voor mij ook wel een beetje moeilijke dag, je moet daar even doorheen. Maar mijn stalgenote is gaan checken en gaf aan dat Hilco met zijn kontje in de wind en zijn hoofd in het hooi rustig door stond te eten. Natuurlijk wordt het een wolletje, maar dat heeft ook zijn charmes, toch ?
0
0

Pascal de Boer
Victor 27 een ruin loopt altijd buiten (als hij naar binnen kan doet hij het niet). Na een bosrit als hij (met wintervacht) nat is van het zweten gaat hij zo weer de wei in nooit geen dekens erop... Als je dit vertelt verklaren ze je voor gek maar hoe kan het dan dat hij al 27 is en nog elke week een rit van +/- 2 uur kan maken???
0
0

Ik heb mijn Tinker ook 24/7 buiten staan. Hij staat thuis in het bos(met schuilstal) of op de wei iets verder. Hij thuis een schuilstal maar komt daar enkel om te eten/drinken. Ik rijd hem heel het jaar door hetzelfde ....ik let er niet op of het nu warm/koud/regen/sneeuw is. Wel stap ik hem altijd goed op adem richting huis en dat is het. Ik zet hem bezweet weer buiten....maar heb je weleens goed onder zijn vacht gevoeld....hoe koud hij aan de buitenzijde aanvoelt zo warm is hij op zijn huid(mijn bontebol in ieder geval wel) Thuis krijgt hij dan een flinke dot hooi en kan zelf weten wat hij doet binnen of naar buiten.. Meestal sleept hij zijn hooi mee naar buiten ;-). Natuurlijk ben ik in het begin ook weleens onzeker geweest... Doe ik het wel goed heeft hij geen kou... b.v 2jaar geleden was het een koude winter met enorme sneeuwval....'s nacht had ik zoiets van....mijn arme paardje..ik uit bed om te zien hoe hij het maakte en ik zag hem niet zo snel.... ligt hij prinsheerlijk te slapen met een laag sneeuw op hem(helaas heb ik geen fotofoto gemaakt was zo mooi om te zien) Ook heeft hij in de winter weleens de ijspegels aan zijn sokken. Maar hij word nu al 4 jaar op deze wijze gehouden en nog nooit iets gemankeerd(buiten 1x koliek maar dat heeft hier niets mee te maken). Hij krijgt wel flink ruwvoer om zijn kacheltje te laten branden maar verder fluitend de wintertijd door.
0
0

Tineke Nolet-Verdel
Ik weet nog goed hoe bezorgd ik was toen ik een paar jaar geleden aan "dekenloos" begon. Mijn vriendin deed dat al zo'n 15 jaar (zij houdt haar paarden ook dag en nacht buiten, met een kapschuur voor de beschutting) en omdat haar paarden ondanks de "barre omstandigheden " nooit ziek waren, ging ik daar toch ook eens over nadenken. Maar eigenlijk was mijn fjord nooit ziek of verkouden, dus daarom was ik toch wel bang voor de verandering naar "dekenloos". Want waarom zou ik dan veranderen? Ik deed mijn fjordje na het rijden/zweten altijd een poosje een deken om en daarna deed ik hem weer af. Ik had toen geen kennis van hoe de vacht werkte, dus het was toendertijd meer een gevoelskwestie plus de discussies met mijn vriendin die al veel verder was in het proces van op een zo'n natuurlijke mogelijke manier van paarden houden. Maar goed, toch de sprong gewaagd...... En mijn deken gebruik ik nu inmiddels al jaren niet meer. Gisteren heb ik een uur menles buiten in een weiland gehad. Mijn fjord had hard gewerkt en was bezweet. We zijn na de les rustig naar huis gestapt, zodat ze goed op adem was. Daarna heeft ze lekker in de (natte)zandbak gerold en vervolgens is ze haar hooi gaan eten. Ze kan uit de wind staan als ze dat wil. Ik denk nu niet eens meer aan een deken! Groet, Tineke
0
0

Els Kleverlaan
Heb sinds kort mijn stal gewoon openstaan, zodat m'n twee fjorden in en uit kunnen lopen. Tot mijn verbazing gaan ze helemaal niet naar binnen. Ze staan bij mij vol op de wind, maar zelfs als het regent staan ze voor de stal en niet erin. Terwijl daar binnen dus ook hun hooi ligt, maar ze vinden het gras nog steeds lekkerder. Momenteel rij ik niet echt fanatiek, maar heb dat vele jaren wel gedaan. Reed winterdag ook 's avonds les op een manege. De fjorden met hun dikke vachten waren na zo'n fanatieke les uiteraard drijfnat. In het begin pakte ik ze dan helemaal in dekens, om ze met de trailer naar huis te rijden. Daar gingen ze dan op stal, weer met een deken om ze "warm"te houden. Had iedere winter hoestende paarden. Toen hoorde ik dat de ijslandermanege hier in de buurt, hun paarden na drie, vier uur lessen, gewoon buiten in de bak gooiden. Het maakte niet uit of het vroor of regende. Heb toen met de fjorden het roer ook omgegooid. Nooit meer ingepakt, en het liefst als ze thuiskwamen eerst nog even buiten rollen. Ze zijn nooit meer ziek geweest en hebben ook nooit meer gehoest! Groetjes, Els.
0
0

contact