Caatje schreef op dinsdag 4 december 2007, 11:05:
> Piet schreef op dinsdag 4 december 2007, 10:23:
>
> .. Dat clickeren niet de enige allesoplossende methode

> klikkeren??????????Zou het, met een andere methode, wél gelukt
> zijn? Niet te achtehalen natuurlijk, maar dit waren zo een paar
> dingen die in me op kwamen. En nou naar buiten, de zon schijnt
> zowaar!!
Het gaat nu om heel precies gedrag te markeren, niet om tegen je paard te zeggen ga eens opzij he?
Wij mensen zijn het zoogdier met de zwakst ontwikkelde lichaamstaal. We flodderen maar wat aan. Omdat we het niet echt nodig hebben, omdat we dingen zeggen. Bij ons is lichaamstaal slechts ondersteunend.
Als ik mijn paard leer dat yes is wat ie moet horen dan komt dat in ieder geval altijd duidelijk en precies bij een paard over.
Daarbovenop: probeer nu eens wat wat sneller werkt je hand optillen of de Ka van Caatje zeggen. Bovendien hoeft je lichaamstaal niet altijd zichtbaar te zijn voor je paard als je in een hoek staat waar hij je niet ziet, of van je afdraait.
Het verhaal van die grote merrie is uiteindelijk wel gelukt. Ik vertrouwde te weinig op het systeem , heb me laten beinvloeden door bepaalde meningen van hier, van mensen die het kunnen weten om zelf nog langer vol te houden. vergeet niet dat ik de eerste was die alle vier haar voeten kon vragen he? dat de eigenaar daarbij stond te gapen met ogen als theeschoteltjes.
Gelukkig heb ik daar getuigen bij: Cedric, Eva, Jolien waren erbij.
Het paard is een paar weken na ons laatste bezoek bekapt, met een lichte verdoving, maar zonder nog degene die aan de achterhoeven kwam naar het leven te staan. terwijl ze voordien , afijn als je het gevolgd hebt weet je wat er voordien allemaal gebeurd is.
Nu het paard wat me ondersteboven wil lopen Mooi voorbeeld weer de jonge Shire hengst die z'n baas met opengesperde mond de paddock uitjoeg. Die er dan ook niet meer bij dorst.
Alleen al door hem voor zijn veiligheid van achter de lijn , of planken waren het geloof ik, het clikkeren aan te leren, veranderde de eigenaar van een minderwaardige klojo die je weg moest jagen in een zeer interessant persoon waar je respectvol mee om moest gaan. Want hij maakte alles wel heel interessant. Zijn baas sloeg niet meer, hij vocht niet meer, hij gaf hem lekkers als hij hem yes kon laten zeggen.
Zoals ik zei, een hele korte tijd later kreeg ik foto's dat ze samen in de paddock lagen. Staan hier ergens in een album.
en zo heb ik, niet veel zo spectaculair als deze, maar toch vele voorbeelden van hoe mens en paard leren samen te werken. Zelfs 'gevaarlijke' paarden.
Piet
The opposite of positive reinforcement is no reinforcement, not correction