InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 7025½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: maandag 10 december 2007, 18:5410-12-07 18:54 Nr:105371
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: beenaanlegging, achterwaarts stappen , zijwaarts stappen dressuur praktisch toeg Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Bitloos wel te verstaan ;-)
Vele ruiters ervaren dat hun paard de pas versnelt (zacht uitgedrukt) als men het been aanlegt om zijgangen of wijken voor het been te vragen bv .
Vanuit het paard is dit een logische veronderstellling WANT 2 benen iets naar achteren en (in het gunstigste geval= NH ) de vacht glad strijken met je beide benen betekend "vooruit" of sneller "vooruit" paardje !! dus één been iets naar achteren met zelfde streling betekend wijken voor druk EN versnellen !! Vanuit mensenstandpunt staan we daar iets anders tegenover natuurlijk :-) ;
Dus geven we het paard in opleiding een paar "hints" om hem duidelijk te maken dat we eigenlijk iets totaal anders van hem gaan vragen !!Vooraleer hier over te gaan naar het aanleren van "stilstaand" synchroon (voor en achterbenen ) zijwaarts te bewegen moet de oefening schouder binnenwaarts volledig onder de knie zijn (van de ruiter en het paard hé) en zonder teugeldruk kunnen uitgevoerd worden zonder ondersteuning van hek of omheining.
Vanuit stilstand wordt het been aangelegd net achter de singel (let wel ik zeg been waarmee ik bedoel van net onder de knie tot net boven de enkel (de hiel ,een zo graag gebruikt pressiemiddel(zie plaatsing van de spoor!!), hoort hier dus niet bij ) teugel van dezelfde zijde wordt tegen de hals gelegd en tegenovergestelde teugel wordt uitnodigend opengesteld . Paard zal met de "voorhand" een stap opzij zetten met enigzins de neiging om zijwaarts voorwaats te stappen !Schitterend ventje , prima zo , effe losse teugel uitstappen en Zo, de aanzet naar zijwaarts maar niet versnellen is gezet !! je perfektioneert deze oefening tot je paardje links en rechts synchroon zijwaarts stapt (waarbij je vragend been als wichelroede functioneert tussen voor en achterhand om de synchronisatie te verkrijgen ) op een volmaakte haakse lijn(90°) van de kijkrichting van ruiter en paard . Bij stuursere (minder intelligente ??) gevallen hekwerk of omheining gebruiken als "rem" voorwaarts maar in GEEN GEVAL harder op teugel gaan hangen of meer druk geven met been. Want wat is het uiteindelijk doel ? Op een streling vooruit op een zucht halt !! Wil je een paard trainen dat zeer licht rijd behoudt dan je kracht voor jezelf en stel gewoon altijd opnieuw dezelfde vraag tot er begrip opduikt dan volledige druk en oefening laten wegvallen om even later opnieuw te beginnen .

Dus , we hebben nu voorwaarts en zijwaarts. Tijd om achterwaarts aan te pakken(enfin ik ben de enige die altijd eerst achteruit en stop leert ipv vooruit) . In bijna alle gevallen worden de teugels aangenomen om een paard laten achterwaarts te stappen ; Okee begrijpelijk maar !!! de meeste dressuurruiters gaan ook benen geven ACHTER de singel ???? Huh , is toch vooruit (zegt paardje) van zodra paard stap vooruit zet worden teugels aangenomen en druk gezet naar achteren toe !!!!!!
Zien jullie de contradictie hierin ???
Je hebt nochthans een zeer mooie achteruitversnelling ingebouwd zitten in elk paardje . Deze plaats ligt net voor de singel achter het voorbeen . Je legt beide benen iets naar voren en je lichaam neigt iets naar achteren toe( je nodigt het paardje als het ware uit om achteruit te stappen ), je teugel blijft gewoon waar ie is , doet dus helemaal niets ! stemcue (terug,achter,back up mag later wegvallen hoor!) neemt elke verwarring bij paardje weg . Haaaah ik moet achteruitstappen !!!!Doordat de kans groot is dat het paard met zijn voorbeen eerst onderin stapt (yep, je been ligt daar namelijk )heb je ook onmiddelijk verzameling en kont onderin !!! eerste maal stop je bij één stap(van de vier benen ) verzet je benen net achter de singel streelt het paard vooruit terwijl fijn belonen ,lange teugel en stappen . Eindpunt van deze drie oefeningen is een "mentaal" vierkant in de piste achter en zijwaarts kunnen uitstappen zonder éénmaal aan je teugels te moeten trekken hmhmhhm sorry AANnemen !! Neem voor deze oefening ruim je tijd ,perfektioneer en je gaat gegarandeert een zzeeerrrrr fijn te rijden paardje hebben met als leuk bijkomstig feit dat je je paard vanuit de wending gymnastiseerd en soepel maakt vanuit bekken en heup ,schouderkom dus eigenlijk vier vliegen in één klap !! scheelt weer een beetje spray in de lente !LOLLOL
De oefeningen hierboven en eerste topic van schouderbinnenwaarts zouden eigenlijk in elk trainingsprogramma moeten zitten aangezien het jonge paard zo zich meer bewust wordt van de plaatsing van de vier benen , voor en achterhand en het belang van lichte tot onzichtbare hulpen , elke discussie over paarden die in paniek weglopen op een bitloos hoofdstelletje kan zo ook kortgesloten worden !! Veel hoofdbrekensgenot gewenst ;-)
Volg datum > Datum: maandag 10 december 2007, 18:5610-12-07 18:56 Nr:105372
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:105370
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zalitha bitloos Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Anita Cats schreef op maandag 10 december 2007, 18:41:

>
>
> Ziet er over het algemeen properkes uit .

>
> Ik snap je werkgebied!
>
>

Lees effe zijwaarts achterwaartsstukje . Staat eigenlijk al deel van oplossing in :-)
Volg datum > Datum: maandag 10 december 2007, 19:0210-12-07 19:02 Nr:105373
Volg auteur > Van: clarissa ruijgrok Opwaarderen Re:105371
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: beenaanlegging, achterwaarts stappen , zijwaarts stappen dressuur praktisch toeg Structuur

clarissa ruijgrok
Homepage
amsterdam
Nederland

Jarig op 28-9

1747 berichten
sinds 1-9-2005
eddy DRUPPEL schreef op maandag 10 december 2007, 18:54:

> Bitloos wel te verstaan ;-)
> Vele ruiters ervaren dat hun paard de pas versnelt (zacht
> uitgedrukt) als men het been aanlegt om zijgangen of wijken

> lichaam neigt iets naar achteren toe( je nodigt het paardje als
> het ware uit om achteruit te stappen ), je teugel blijft gewoon
> waar ie is , doet dus helemaal niets ! stemcue (terug,achter,back up mag later wegvallen hoor!) neemt elke verwarring bij paardje weg . Haaaah ik moet achteruitstappen !!!!Doordat de kans groot is dat het paard met zijn voorbeen eerst onderin stapt (yep, je been ligt daar namelijk )heb je ook onmiddelijk verzameling en kont onderin !!! eerste maal stop je bij één stap(van de vier benen ) verzet je benen net achter de singel streelt het paard vooruit terwijl fijn belonen ,lange teugel en stappen . Eindpunt van deze drie oefeningen is een "mentaal" vierkant in de piste achter en zijwaarts kunnen uitstappen zonder éénmaal aan je teugels te moeten trekken hmhmhhm sorry AANnemen !! Neem voor deze oefening ruim je tijd ,perfektioneer en je gaat gegarandeert een zzeeerrrrr fijn te rijden paardje hebben met als leuk bijkomstig feit dat je je paard vanuit de wending gymnastiseerd en soepel maakt vanuit bekken en heup ,schouderkom dus eigenlijk vier vliegen in één klap !! scheelt weer een beetje spray in de lente !LOLLOL
> De oefeningen hierboven en eerste topic van schouderbinnenwaarts zouden eigenlijk in elk trainingsprogramma moeten zitten aangezien het jonge paard zo zich meer bewust wordt van de plaatsing van de vier benen , voor en achterhand en het belang van lichte tot onzichtbare hulpen , elke discussie over paarden die in paniek weglopen op een bitloos hoofdstelletje kan zo ook kortgesloten worden !! Veel hoofdbrekensgenot gewenst ;-)

Tjee, Eddy, jij bent pas terug van weggeweest...
Ik ga het allemaal lezen als ik tijd heb...
Volg datum > Datum: maandag 10 december 2007, 19:1210-12-07 19:12 Nr:105374
Volg auteur > Van: van lennep Opwaarderen Re:105370
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zalitha bitloos Structuur

van lennep
zwinderen
Nederland

Jarig op 12-5

4767 berichten
sinds 31-8-2005
Even een vraagje van mijn kant...
Een paard wat nog zijn balans zoekt, [ althans ik denk dat als een paard met zijn hoofd/hals nog geen ''vaste'' positie heeft ingenomen , dus met hoofd/hals omhoog en omlaag gaat , zijn balans nog niet heeft....aub corrigeren als ik het fout heb!!!!] heeft die baat bij een volledige vrije teugelvoering? Begrijpen jullie wat ik bedoel?

Ik had ooit eens les in een heel ver verleden , en zij vertelde mij dat ik van de teugels moest afbijven , en eerst het paard de ontspanning moest laten opzoeken , dus desnoods stofzuigen.In draf , in het tempo dat het paard het makkelijkst liep.
Als het paard dat vol kon houden , een lengte van de bak bijvoorbeeld , zou dat beteken dat hij zijn balans in deze positie in ieder geval gevonden had , en ontspannen loopt.Door iets been te geven zou het paard actiever in de achterhand worden , en daardoor oprichting krijgen met hoofd/hals , en dat moest ik proberen te bevestigen...
Daarvoor had ik al vele oefeningen gedaan om het paard aan het been te krijgen , maar dit vooral in stap...

Is dit een verkeerde basis geweest? of is dit nog niet eens zo verkeerd?

Gr Esther
Volg datum > Datum: maandag 10 december 2007, 19:2410-12-07 19:24 Nr:105375
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:105374
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zalitha bitloos Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
van lennep schreef op maandag 10 december 2007, 19:12:

> Even een vraagje van mijn kant...
> Een paard wat nog zijn balans zoekt, [ althans ik denk dat als
> een paard met zijn hoofd/hals nog geen ''vaste'' positie heeft

> Is dit een verkeerde basis geweest? of is dit nog niet eens zo
> verkeerd?
>
> Gr Esther

Veel mensen houden een jong paard inderdaad te kort aan de teugel waardoor het paard niet leert 'op eigen benen' te lopen.
Dat zijn dan ook van die paarden die gaan struikelen als ze eens een wat langere teugel krijgen.
Verzameling, hoofdsetting, komt allermaal wel nadat het jonge paard geleerd heeft balans te houden onder het ruitergewicht. Ik ben het dus met jou eens en het is dus niet verkeerd zoals jij dit geleerd hebt.
Inderdaad: Het begint met een lengte van de bak, da's voor sommige paarden al moeilijk genoeg. Probleem van de rijder is vaak weer geen geduld, alles moet snel en dus wordt er onnodige druk op het paard gelegd, paard moet vrij snel al omlaag en aan de teugel etc etc.
Tja :-P

Groet, Pien
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 7025½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact