beauba schreef op zaterdag 1 maart 2008, 13:00:
>
> Kan iemand dit stuk voor mij vertalen , aub .
http://www.thehorse.com/enews/2122008.htmlMinerale olie/Psyllium combinatie effectief om zand af te voeren.
by: Erin Ryder, TheHorse.com News Editor
February 08 2008, Article
# 11299 Horse Health News
Horse Welfare and Industry News
Minerale olie, een traditioneel lactatie middel voor paarden, verwijderd zand uit de ingewanden van paarden effectiever als het samen met psyllium wordt gebruikt, volgens een nieuw onderzoek van de Universiteit voor Diergeneeskunde Wenen, in Oostenrijk. Deze resultaten zijn extra belangrijk voor paardeneigenaren in gebieden waar de kans op zandkoliek hoog is.
Tijdens dit onderzoek bepaalden de onderzoekers de hoeveelheid van ruwe as (celstof?) uitgescheiden door paarden die gelijke hoeveelheden zand werd gevoerd.
Tijdens dit 'crossover'(?) onderzoek bestudeerden de onderzoekers de uitscheiding van zand bij 12 paarden na het toedienen van minerale olie alléén en minerale olie samen met psyllium, een bindend lactatie middel gemaakt van Plantago zaden. Beide groepen paarden zijn onderzocht, met een rust periode tussen de testfases.
De paarden kregen 5 dagen lang zand toegediend. Tijdens deze 5 dagen werden ze behandeld volgens de groep waartoe ze behoorden. Alle ontlasting werd dagelijks verzameld en gewogen tijdens de periode van behandeling en onderzocht op de afvoer van ruwe as, wat een indicatie geeft van de hoeveelheid zand dat werd uitgescheiden.
Terwijl sommige paarden van nature zand beter via de ontlasting kunnen afvoeren dan anderen, vonden de onderzoekers de minerale olie/psyllium combinatie in zijn algeheel beter werken dan minerale olie alléén. Paarden behandeld met olie én psylium tegelijk scheidden 51% van het zand uit dat was toegediend, in vergelijking tot 26,1% wanneer er alléén olie was toegediend.
De auteurs van het onderzoek zeggen dat het effect van het alléén toedienen van psylium in een toekomstig onderzoek bestudeerd zal worden, gebruik makend van dezelfde protocollen, omdat psylium makkelijk is toe te dienen als toevoeging aan het dagelijkse voer en duidelijk zinvol is om als preventief middel te worden gegeven aan paarden die in een zanderige omgeving leven.
Volgens Christine Iben, VMU, DVPH, faculteit lid van het &
#8216;Department of Veterinary Public Health&
#8217;, een onderdeel van het &
#8216;Institute of Nutrition&
#8217; van de &
#8216;Universiteit voor Diergeneeskunde Wenen&
#8217;, en hoofd auteur van dit onderzoek, zullen toekomstige onderzoeksprojecten worden ontworpen om het wetenschappelijk begrip te vergroten van de rol van minerale olie. De onderzoekers zullen ook de laagst effectieve dosis van psyllium vast gaan stellen.
&
#8220;Zodra we financiële steun voor verdere tests ontvangen gaan we door,&
#8221; zei Iben.
Het onderzoek, &
#8220;Evacuation of sand from the equine intestine with mineral oil, with and without psyllium,&
#8221; is gepubliceerd in het februari nummer 2008 van &
#8216;Animal Physiology and Animal Nutrition&
#8217;.
Deze 'vertaalmachine' was redelijk nuchter!

"The second we decide we know it all, we'll stop growing; stop
getting smarter." - Pete Ramey.