Nick Altena schreef op zaterdag 8 maart 2008, 17:00:
> Tijdens het doorbladeren van deze site viel mijn oog op de
> volgende pagina.
>

> voeten.
> Zij leven dus enkel op hooi......
>
> Wie het weet....mag het schrijven....
Heb ik toch allang gedaan Nick... mét (dat herinner ik me met zekerheid) verschillende verwijzingen naar het volgens mij uitstekende én simpele boekje van Dhr. Bouwman (ISBN 90 6255 358 3).
Een aanvulling op wat Frans beweert over overjarig hooi dat (o.a.) selenium ontbeert: volgens de mij opgegeven metingen verdwijnen álle vitaminen (behalve caroteen en D, maar ik ben met Frans eens dat die niet zo van belang in het verhaal zijn) reeds vrij snel uit hooi, al binnen 3 tot 4 maanden.
We kunnen het dus beter over verschillen tussen gras en hooi hebben; overjarig hooi verschilt in deze niet zo bijzonder van niet overjarig hooi.
Ook alle gras-soorten kun je, als vegetatie de terreinkenmerken weerspiegelend, nogmaals en persé niet als "gras" op 1 hoop gooien; pijpestrootje heeft bijvoorbeeld een berucht lage voedingswaarde i.t.t. ons hooggecultiveerde boeren-raaigras dat men op doodgespoten substraat laat groeien. De meeste "paardenweiden" zitten daar ergens tussen in. Er zit gewoon niets anders op, wil je hier enig inzicht in krijgen (en dan een lastige klant voor de hooiboer worden), een goede flora en een boek over plantengemeenschappen te gaan gebruiken.
Waarom krijg ik toch steeds het gevoel hier voor de kat d'r fiool mee te zitten schrijven?