amar schreef op zaterdag 26 april 2008, 0:15:
Wat een ervaring pfff
Gelukkig bleef het bij wat blikschade en een paar kneuzingen en wonden bij de paarden.
Ik lees in je verhaal dat je nu eigenlijk in 2 dingen advies vraagt. Alleszinds is je vraag niet of je goed gehandeld hebt en of je dit ongeval had kunnen voorkomen. Goed dat je daar je eigen antwoord op hebt.
Je vragen zijn wel:
1) wat gaat dit ongeval nalaten bij je paard
2) weer met bit gaan rijden omwille van verzekering
Op je vraag over bit en verzekering heb je al voldoende duidelijke info gekregen denk ik? Ik heb voor de BA verzekering ook een paar polissen nagelezen en het enige dat ik kon vinden over optomingsvoorwaarden om zich op de openbare weg te begeven, was "een optoming waarmee het paard geleid kan worden". Ik heb daarnet ook eens alle Belgische rechtspraak er op nagelezen en nog nergens is er een verzekering die het opneemt tegen de verzekeringsnemer of omgekeerd omwille van niet willen verzekeren omwille van verkeerde optoming ofzo. Ook in de wetgeving (alle wetten, MB, KB opgezocht) NERGENS een bepaling over al dan niet bit. Zelfs een paard dat uitbreekt uit de wei, zonder optoming dus

, valt onder BA, zolang het gaat om plotse gebeurtenis die niet voorkomen kon worden door eigenaar of bewaarder. Nog veel meer interessante info hierover op
www.staatsblad.beGa dan naar rechtspraak en kies paard als trefwoord. Vele leesplezier

Over hetgeen dat gaat teweegbrengen bij je paard
Dat weet je niet
Het kan een trauma tot gevolg hebben, maar is niet zo vanzelfsprekend hoor. we kunnen nl niet in de hersentjes van je paard kijken.
Ga er maar niet te veel van uit dat het nou wel erg zal zijn volgende keer dat je daar passeert. Misschien herinnert die zich wel iéts ( er was hier eens iets naars) maar niet meer co,ncreet dan dat. In dat geval moet je een keer met vrucht die plek passeren en dat "iets naars" kan al vergeten zijn. Misshcien met een ander paard mee langs die plek es passeren, aan de hand? Jullie paarden hadden schrik, zijn gevlucht en pas een eind later ten val gekomen, tegen de auto aan. Die link is niet zo eenvoudig voor je paarden. Wij onthouden de ketting schrik van herten heeft val ten gevolge veel beter dan paarden. Op het moment dat de paarden tegen de auto en ten val kwamen waren die herten al lang niet meer in de buurt. Daarom bestaat de kans dat de paarden de link "auto en val" eerder leggen met iets dat net ervoor gebeurde. bv het zien van een garagepoort tijdens het vallen, of de ruiter die evenwicht verliest. Als je paard dan op wandeling een garagepoort ziet en die generaliseerd tot de categorie "garagepoorten met val tot gevolg", zou je paard daar dus wel es kunnen op gaan flippen, en net niét op de herten. Zelfde met de prikkel evenwichtsverlies van de ruiter. En 1000 andere mogelijkheden natuurlijk. Als je paard bv bij het herkennen van een categorie garagepoort, ook weer gaat flippen, en net voor het tevoorschijnkomen van die garagepoort, een blauwe zak langs de kant van de weg bewoog, zal je paard ineens schrik krijgen van die blauwe zak. uiteindelijk bouwt deze een aantal angsten op die eigenlijk niets meer met de oorspronkelijke angst te maken hebben, de herten.
Daarom is traumaverwerking bij mens en dier zo moeilijk. De hele ketting moet achterwaarts ontknoopt worden, wil men de oorspronkelijke angst verwerken. Helaas is het niet zo dat als je angst 1 (de oer-angst) behandelt tot daar geen angst meer is, de andere volgende angsten van de ketting (cfr voorbeeld: garagepoort, blauwe zak, enz) ook verdwijnen. Daarom moet je van achteren naar voren behandelen wil je succesvol traumavrij maken. Op dit moment is er wellicht de "oerangst" en (misschien) een geassocieerde angst bij jullie paarden. ga daarom op exact dezelfde manier terug naar de plaats van onheil (beetje aanpassen mag, zoals naast je paard ipv op

). En wees niet verbaasd als jullie paarden op de weg erheen al geassocieerde angsten ontwikkeld hebben, naast de oerangst. ga ze niet uit de weg, maar train die en ga zo door tot je dé plaats van onheil voorbij bent. Wacht hier echter niet te lang mee; want dan kunnen de geassociceerde angsten alleen maar toenemen.
Niet alleen bij het paard, maar ook bij jullie.
Jullie zullen net dezelfde geassocieerde angsten hebben; dus jullie moeten ook begeleid worden hierin. Neem daarom minstens een andere persoon mee en laat dié de paarden (be)ge(leiden) zodat jullie op weg naar de turnhoutse baan geen angsten krijgen die jullie associeren met het ongeval, en ook die nog eens overdragen aan jullie paarden.
Als je wilt kan ik je nog wel wat artikels doorsturen rond schrik en trauma verwerking. Of google eens op PTSS (post traumatische stress stoornis).
Groetjes en hou jullie goed!