Hoop vragen in een keer!
“Hoe heb je hem gemaakt?”
Er stond al een half ingestorte scheve constructie van simpelweg 4 palen met daaromheen planken geslagen. Eerst gaven we het hooi daarin, maar de helft wordt er dan meteen uitgesleurd en dan piesen ze er overheen en hoeven ze het niet meer. We hadden bij Pien en Jack al gezien dat ze er een soort roosters overheen doen (die hadden ze bij varkensboeren gehaald). Zulke roosters hadden wij niet, dus moesten we iets anders verzinnen. Daarom dus zo’n 5 bij 5 rek (ongeveer 20 euro) en daar aan de uiteinden (aan de lange zijde) planken omheen geslagen (zie doorsnede foto in link onderaan dit bericht). Gewoon simpele planken die niet echt loodzwaar zijn maar ook niet vederlicht. Om te voorkomen dat het rooster los zou komen, hebben we bij iedere paal onder en boven een isolator erin gedraaid (van die schroefdingen waar je normaal je schrikdraad doorheen spant). Tussen de isolatoren een touwtje gespannen dat ook door een van de mazen in het rek gaat, op die manier kunnen ze het rek er niet uit tillen.
”Die zwarte plekjes op de neus van je schimmeltje. Hoe komen die daar? Van de neusriem ofzo misschien?”
Had ze al toen ik haar kocht, is inderdaad van een neusriem. Ze krijgt heel snel vlekjes als je niet oppast. Ik rijd haar met een stalhalster, maar de meeste halsters zijn niet geschikt, je hebt van dat dure leerachtige zachte kleffe spul, dat is verkeerd want dan is meteen haar hele neus zwart, je moet het goedkope stoffige spul hebben, dan blijft het goed

“Dat rek is dat (net als ik heb), volliere gaas, van 5 bij 5 maaswijdte?”
Ik weet het niet, niet echt op gelet toen we het kochten. Volgens mij is het bedoeld als klimrek voor klimplanten.
”Waarom trekken de paarden het rek niet omhoog uit de bak? Door de zware balkjes rondom waarschijnlijk. Hoe zwaar mag dat dan wel niet zijn?”
Inderdaad de balkjes en dus ook de isolatoren met de draadjes (op het filmpje zitten de draadjes er nog niet in, die zijn meer voor de zekerheid). De zwaarte van de balkjes valt wel mee. Kleine maaswijdte zorgt inderdaad voor meer weerstand, maar ik denk dat het er ook voor zorgt dat ze minder hooi tegelijk mee kunnen nemen, waardoor er dus ook minder trekkracht op het rek staat (denk ik). Ook veert het rek wat mee, waardoor het misschien langer heel blijft, als je er stoeptegels op legt, komen er misschien te grote krachten op te staan? (weet niet, niet geprobeerd).
“Wat zijn de afmetingen van je bak?”
Hij stond er al en was schots en scheef (geen net vierkant) Het was ongeveer 1,40 meter bij 1,10 meter.
Misschien is de truuk juist om het ding niet teveel te verzwaren, zodat er niet al te grote krachten op komen te staan.
Hier de link met de foto’s:
http://www.mijnalbum.nl/Album=NB74ZQO7