kijk onder
www.blauwehengst.nlhttp://www.blauwehengst.nl/cursussen/zomereczeem.htmZomereczeem - themadag
Zomer- of staart- en maneneczeem is een wereldwijd probleem en komt voor bij alle paardenrassen. De paarden reageren allergisch op een eiwit in het speeksel van het culicoïde mugje. Er zijn zo'n duizend soorten culicoïdes en 10% daarvan kunnen een allergische reactie veroorzaken.
In de reguliere diergeneeskunde ziet men de culicoïde mug als de grote boosdoener. Uitwendige symptoombestrijding (paard afdekken, op tijd naar binnen etc.) wordt over het algemeen gezien als de 'oplossing van het probleem'. In de natuurgeneeskunde wordt inwendige vervuiling gezien als oorzaak. Het mugje is dan de druppel die de (vervuilings-)emmer doet overlopen. Over het algemeen worden er dan reinigingsbevorderende middelen ingezet.
Een warme, vochtige omgeving, fructaanrijk gras en stress blijken de problemen te verergeren. De ervaring leert dan ook dat het afdekken en het op tijd binnenhalen een deel van de irritatie buitensluit. De ervaring leert ook dat sommige paarden goed reageren op een reinigingskuur of op een 'anti-stress' behandeling. De meeste eczeempaarden blijven echter zorgenkindjes. Ze hebben in tegenstelling tot andere paarden blijvend veel extra aandacht nodig.
Om een probleem te kunnen tackelen moet je eerst de oorzaak zien te achterhalen. Dan moet je vervolgens een gerichte therapie inzetten om de oorzaak weg te nemen. Dat klinkt allemaal logisch en dat is het ook. Een ding kunnen we wel stellen en dat is dat de culicoïde mug niet de oorzaak is maar de 'inkopper'. Het afweersysteem reageert gewoon te heftig op een muggesteekje, daar zijn wetenschappers het ook over eens. De 'aangever' zit dus in het paard zelf.
Om er achter te komen wát te doen moet je eerst weten wat er aan de hand is en welke systemen er ontregeld zijn. We gaan het deze dag hebben over de verschillende gezichten van het afweersysteem de TH1 én de TH2 kant. Ook gaan we kijken hoe we een té heftig reagerend afweersysteem weer op de rails krijgen. Ook gaan we het hebben over histamine (het jeukstofje bij uitstek), over de uitlokkers en de remmers van een histaminereactie. We gaan ons buigen over iNos, eNos en nNos (stikstofoxidesynthases), over superoxide en over peroxinitriet. Hoe krijgen we die jongens erin en hoe komen we er weer vanaf. En aangezien veel paarden zo'n neurotisch jeukgedrag hebben moeten we het ook hebben over nocisensorenprikkeling en over NMDA stimulatie. Hoe komt die prikkeling tot stand en hoe kunnen we de zaak weer tot rust brengen.
We gaan alles inzetten wat we in huis hebben: voeding, vitaminen, mineralen, aminozuren, kruiden en nog zo wat van die zaken. Zomereczeem heeft écht een systemische oorzaak en die gaan we op de kPNI manier aanpakken - grondig en degelijk.
Praktische informatie
Deze themadag wordt in het najaar nogmaals gegeven. De exacte datum is nog niet bekend.