Piet schreef op woensdag 21 mei 2008, 16:00:
> Ik snap waar je bang voor bent. Je rate of
> reinforcement wordt te laag? Ik denk dat de stap van in
> je hand houden naar de frisbee op de grond te groot is.
> Maak eens een plannetje om hem bv. een steen te laten
> omgooien die je rechtop op de grond gezet hebt . Dan
> heb je het zelfde probleem. Hoe krijg je hem zover dat
> hij hem inderdaad omgooit terwijl je hem zo vaak mogelijk
> bekrachtigd?
Hai Piet,
Een uitdaging! Eindelijk een reden om eens te think-plannen voor mij!

Ik zie het waarschijnlijk veel te simpel, want mijn plan is nogal kort. Ik zie dus denk ik iets over het hoofd. Wat?
Ik ga er van uit dat je bedoelt baksteen die rechtop op de grond staat omstoten met de paardenneus. En een paard die nog niks van andere cues kent, maar wel de
bridge kent.
Dan zou ik beginnen met de baksteen in m'n hand te houden en die te laten targetten met de neus. Om te beginnen zodanig dat het niet kan missen, eens het paard begint te snappen dat het om het aanraken van die baksteen gaat, de steen iets verder van de neus houden. En dan langzaam aan de baksteen dichter bij de grond vasthouden, tot je de baksteen op de grond kan laten staan en laten targetten. Ik denk dat ik bij de eerste keren er dan ook geknield naast zou zitten om het voer meteen op dezelfde plaats op grondniveau te kunnen geven. En dan zelf langzaamaan terug gaan rechtstaan terwijl de steen op de grond blijft liggen, telkens laten targetten weer. Vanzodra de steen op de grond staat zal hij waarschijnlijk door enthousiast targetten al eens worden omgestoten, dit zou ik (afhankelijk van hoe makkelijk het gebeurt) van in het begin selectief bekrachtigen (en ander gewoon aanraken niet meer), en dan pas zelf weer gaan rechtstaan (als ik nog gebukt zit kan ik de steen ook sneller weer rechtopzetten telkens). Als het omstoten niet makkelijk spontaan gebeurt zou ik eerst het targetten terwijl ik er niet meer naast hurk uitbouwen (meer afstand) en dan pas later differentieel gaan belonen voor 'heviger' targetten wat leidt tot omstoten.
OK, zo kort uitgelegd is het nu ook weer niet.
Ik heb dit zelf nog aan geen enkel paard aangeleerd (ga ik ook niet doen denk ik) dus het was een leuke puur theoretische denkoefening.
Verbeter maar!
Nathalie