eddy DRUPPEL schreef op dinsdag 29 juli 2008, 0:17:
> Eva Saegerman schreef op maandag 28 juli 2008, 19:49:
>
>> eddy DRUPPEL schreef op maandag 28 juli 2008, 19:39:
> clickeren een rol buiten het kringetje van clickeraars ???????
> En welk noemenswaardig verschil heeft clickeren reeds gemaakt
> ? En dan spreek ik niet over een tijger of een Orca die zijn
> buik of muil aanbiedt voor een anti worm kuur
Simpelweg omdat de paardenwereld zo ongeveer de meest ouderwetse traditionele wereld is die er bestaat.
Waar anders vind je nog Middeleeuwse toestanden in vol ornaat? Waar anders wordt een wetenschappelijk beproefde leermethode zo angstvallig buiten de deur gehouden als in de paardenwereld?
Het is een in verhouding handjevol mensen (met precies dezelfde argumenten als wat jij schrijft bestreden) die zeggen dat ijzers niet horen onder een paard, die bitten, sporen en zwepen in de ban gedaan hebben.
Precies zo'n in verhouding handjevol mensen ,omarmt deze methode omdat ze gezien hebben dat het werkt en de grap is dat ze precies dezelfde hoon en belachelijkmakerij ontmoeten.
In de hondenwereld is
clickertraining een niet meer weg te denken gegeven. (Het grootste en moedigste voorbeeld heeft de bekendste trainer van Nederland, voormalig hondenlerenvlieger, Martin Gaus gegeven, door op tv een hond een snoepje te geven) Kortom in de hele dierenwereld werken professionele mensen met
clickertraining en maken ze gebruik van de wil om te leren bij bijna welk dier dan ook.
Alleen paarden?
Ben je gek joh, daar hebben we zoveel middelen voor om die te dwingen, daar kunnen we macht over uitoefenen, daar hebben we geen nieuweremootse methodes bij nodig. Want die werken toch niet, want waar lopen die hoog in de sport????
Ok, de nieuwlichters-paardentrainers schaven wat aan de meest zichtbare vormen van onderdrukking, of volgen een cowboy die honderd jaar geleden geboren werd en die aan het eind van zijn leven een in die tijd ongetwijfeld moderne methode op liet schrijven. ( waar de rest van de cowboy's hartelijk om gelachen zal hebben)
Je zou nog een veel groter trainer kunnen zijn, met jouw paardengevoel als je hier niet zo'n rookgordijn rond jezelf optrok, maar je open stelde en eens werkelijk om je heen keek
Ik heb bij de demotraining voor Veldre wel 20 (weet ik veel, een boel in ieder geval) leermomenten ongebruikt voorbij zien komen alleen omdat jij de toepassingsmogelijkheden niet kent.
Met clickertrainen heb je gereedschap in handen die je de mogelijkheid geven om dingen aan te pakken die je daarvoor nooit had en in te bouwen in je eigen manier van werken.
(Zie je uitblijvende antwoord op mijn hernieuwde lastig vraagje hoe leer je je paard hoofd laag, zonder in de buurt te komen)
Als het aantal malen dat een methode toegepast wordt een criterium wordt voor de kwaliteit ervan, dan hebben clickeraars ongelijk, maar ook blotevoeters , bitlozen enz. enz.
Voor mij is het niet van belang, wat dan ook in de sport te bereiken, ik ben dik tevreden met de dingen die ik al clickerend kan doen. Mijn tijd gaat meer en meer op aan mensen helpen hun angsten te overwinnen, betrouwbare beesten te krijgen en ze te leren hoe ze voortaan zelf de problemen paardvriendelijk kunnen aanpakken. Mijn beloning is, naast de centjes die ik ermee verdien, de verwondering in de ogen van mijn cursisten te zien als ze ontdekken hoe hun paard verandert en wat ze samen kunnen.
Piet
Krom past niet op recht