Nathalie Lagasse schreef op woensdag 30 juli 2008, 2:06:
> Piet schreef op dinsdag 29 juli 2008, 8:55:
>
>> Simpelweg omdat de paardenwereld zo ongeveer de meest
> kan een (levens)belangrijke motivator zijn. Is het dan zo gek
> die dingen, naast voer, ook te gebruiken? Vermits ze werken?
> Maar ik bedoel dus niet angst en intimidatie van het paard,
> laat dat duidelijk zijn.
een staaltje positieve bekrachtiging vanuit de Vs
Nee, ook ik leer mensen te communiceren via lichaamstaal , bv als extra hulpmiddel om een paard duidelijker te maken wat je bedoelt, wanneer je paard zoekt naar het juiste antwoord. Zo is ook targetting een onderdeel omdat het in bepaalde situaties handig te gebruiken is. Zo lukte het gisteren een mevrouw, Yvonne, om in 20 minuten haar paard zijwaarts naar haar toe te laten komen. Misschien leest ze mee, ze mag me verbeteren als ik hier zit te liegen.....
Zet je paard op voor succes.... natuurlijk!
Het heeft weinig praktische zin met je lichaam onbewust achteruit te vragen, terwijl je vooruit wilt. Maar een sterke leider vind ik altijd een moeilijk punt, dat is meer een paard-paard iets met alle dierlijke uitingen die erbij horen.
Ik geloof in vertrouwen, hoe meer vertrouwen je paard heeft dat het van jou niks negatiefs te verwachten heeft, hoe meer je bereikt.
(vandaar ook dat poisoned cue's het leren remmen)
Een kat kun je best leren aan een leiband te lopen, zodat hij wijkt voor druk.
Ook een paard moet dat geleerd worden. Hij wijkt in de natuur omdat hij bang is voor een ander paard, maar duw een ongeleerd paard opzij en hij duwt terug. Ik denk dat wanneer een mens druk gebruikt, dat het met de angst voor het dominante paard te maken heeft. Natuurlijk is dat maar zo totdat hij weet dat het cue's zijn, dat die druk iets betekent.
Daarom heb ik daar altijd een vraag bij, hoe leer je dat aan? Ik begrijp heel goed waarom je schrijft dat je als paard in het begin liever een clickerpaard bent, je mag nog eens uitleggen waarom dat later verandert
Piet
Krom past niet op recht