charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Peet schreef:
"Het "wilde" (of in onze beleving "probleemgedrag") gaat pas op zodra de mens het paard ook maar enigszins (lichamelijk, emotioneel of spiritueel) beschadigd heeft."
Edward en Egon hadden een vraag over het spirituele aspect. Misschien off topic, maar er wordt door jullie om gevraagd (en Egon probeerde al eerder iets los te peuteren

) en voor mij is het een mooie gelegenheid om hier iets over te vertellen. Bijv. dat niet alleen mensen, maar ook paarden een ziel hebben.
Ons "zijn" heeft vier niveaus: - fysiek; ons lichaam, uiterlijk
- emotioneel; onze gevoelens
- geestelijk; ons denken, onze interesses
- spiritueel; onze ziel
Onze ziel is de bron van onze inspiratie, bezieling, een dieper weten, intu=EFtie, instinct, herkenning vanuit het hart, onvoorwaardelijke liefde en verbondenheid. Wij mensen zijn geneigd/gewend om vanuit de eerste drie niveaus te leven. We beoordelen en handelen veelal op basis van uiterlijk, van wat we voelen en van wat we denken. Dit maakt het voor ons moeilijk om puur vanuit je ziel - je hart en je zijn - te leven en te handelen.
Een (wild) paard wordt niet gehinderd door deze drie aspecten. Dat bedoel ik ook met dat deze paarden zo open staan, zo puur en ongeschonden zijn. Nu vind ik paarden sowieso al heel "puur", omdat ze zo eerlijk en direct zijn in hun handelen. Echter, volledig open en ongeschonden zijn veel van onze paarden helaas niet meer.
Wanneer een mens zich met een paard gaat bemoeien, dan doen we dat veelal vanuit onze eerste drie niveaus. Hiermee be=EFnvloeden we ook de eerste drie niveaus van het paard; we geven het paard immers indrukken en ervaringen. We leren hem na te denken of stompen dat juist af, we gaan ons met zijn lichaam en leefomstandigheden bemoeien, etc. Hierdoor handelt een paard niet meer alleen puur vanuit z'n ziel, maar ook op basis van zijn ervaringen en wat hem door/dankzij de mens geleerd/aangedaan is. Het paard krijgt op basis van deze ervaringen een bepaald karakter of karaktereigenschappen, die hij van nature (op zielsniveau) niet heeft. Wanneer dit negatieve ervaringen zijn, heb je het paard ook op zielsniveau (spiritueel dus) beschadigd; het paard kan niet meer zijn wie hij is. Hoe je dit kunt herkennen, Edward: je kent vast wel paarden die erg in zichzelf gekeerd zijn, of erg angstig, hyperig, futloos, noem het maar op. Een paard waarbij je sterk het gevoel hebt dat hij "niet lekker in z'n vel zit". Dat klopt dan....
Ik hoop dat ik nu goed uitgelegd heb wat ik bedoel met 'spiritueel'.
groet, Petra