Machteld Jansen schreef op donderdag 9 oktober 2008, 9:22:
> Ik heb even een vraagje.
> Nadat de hoefzweer bij mijn paard is losgebroken, zit er een
> gat.
> Ik verpak het nu al enkele dagen, maar ik vraag me af hoelang
> je dit moet doen. Het gat is nog niet dicht, en als ze dan in
> de modder loopt, komt er opnieuw rommel naar binnen. Hoelang
> wacht je voordat ze weer zonder bescherming kan lopen?
>
> Groetjes,
> Machteld
Van binnenuit groeit er binnen een paar dagen een laagje op, maar je blijft het gat aan de buitenkant lang zien, dat moet echt letterlijk uitgroeien. Na een week is het wel weer veilig maar het gat blijft wel lang kwetsbaar op steentjes ed. Wij lossen dat op met hoefschoenen op het harde. Je zou die eerste dagen na het uitbreken van de zweer nog dagelijks een desintecterend badje kunnen toepassen, ik moet echter zeggen dat wijzelf dat hooguit een dag of 3 doen, daarna niks meer, (meestal doen we gewoon helemaal niks behalve opensnijden als het niet spontaan uitbreekt, nog geen antibiotica) en het infecteert niet meer opnieuw, mits alle pus er natuurlijk wel uit is en er niks meer in zit. We houden een paard met een doorgebroken hoefzweer wel enkele dagen zoveel als mogelijk uit de modder, op het harde of op het zand. Ik denk dat er in modder, zeker met vochtig en relatief warm weer, meer bacteriën zitten dan in zand.
Veel hoefzweren gehad bij onze paarden die op één bepaalde weide liepen, afgelopen zomer. 8 paarden hadden in totaal 11 hoefzweren.
Winner had er zelfs 3 achtermekaar, maar dat kwam omdat ze niet doorbraken en bleven zeumeren omdat we de plek lang niet konden vinden en het steeds weer als vanzelf weg leek te gaan. Uiteindelijk hebben we met behulp van Piets thermografische camera de de plek kunnen localiseren en open gesneden, toen kon het definitief genezen.
Het lijkt uit een mineralen/sporenelementen tekort op onze nieuwe weide te komen waardoor er meer 'zwakte' is binnen de hoeven, we zijn er nog volop over aan het brainstormen met wat deskundigen. Nergens anders op ons terrein en onder onze klantenpaarden waren hoefzweren, het 'zat' em echt in de paarden die op die ene weide liepen.
Sinds we de paarden allemaal bijvoeren hebben er zich geen nieuwe zweren meer voorgedaan.
Overigens was er nul verschil in genezing tussen paarden die wel antibiotica gekregen hadden en de paarden die geen antibiotica gekregen hadden, in beide gevallen verliep het genezingsproces even snel namelijk.
Je hoort er wel vaker over, maar wij hebben het echt kunnen uitproberen omdat de pensionmensen hun paarden wel met AB behandelden en wij onze eigen paarden niet.
Interessante materie, al hoop je er niet al teveel mee te maken te hoeven hebben.
Groet, Pien