Wil schreef op zondag 11 januari 2009, 22:02:
> Esther schreef op zondag 11 januari 2009, 21:51:
>
>> Tegen beter weten in start ik hier toch maar een draadje over.

>
> En precies dat nuance-verschil.... heeft ervoor gezorgd dat wij
> hier dus stikken van de prachtige blauwbloeiende wilde (harige)
> munt...

)
Ja munt is vanzelf gekomen en niet ingezaaid

Je zult op een gegeven moment gaan zien dat je grond ook verandert, de hele vegetatie kan veranderen. Misschien trouwens niet bij jullie perceel.
Geen idee hoe lang dat al is wat het is.
Natuur is iets moois zolang je niet ingrijpt.
Op het moment dat je ingrijpt in de natuur gebeurt er van alles, met een mooi woord noem je dat successie, na een aantal jaren ontstaat er een climax.
Zolang er successie is in een paardenweide is dat denk ik ook niet mogelijk is een climaxvegetatie te krijgen heb je snel last van pionierplanten. ( bijv JKK of smeerwortel)
Successie in het kort uitgelegd is dat er bepaalde planten zullen winnen, eerst is het bijv brandnetel, die groeit graag op voedselrijke grond.
Het klinkt nogal tegenstrijdig maar eerst wint de brandnetel, maar wordt de grond wat schraler ( dat wil niet zeggen uitgeput) dan zullen er meer gewassen vanzelf komen en dan de brandnetel wegpesten. De grond wordt soortenrijker.
In een paardenweide is dit niet haalbaar. Een paardenweide is altijd onderhevig aan verstoring, rennen, spelen etc. Een paardenweide zal dus in successie blijven en geen climax-vegetatie worden.
Ik heb me voorgenomen om niet op Druppel te reageren trouwens, tenzij hij een serieuze vraag heeft en niet in de aanval gaat. Deze discussie wil ik graag zuiver houden en to the point. Dat is dan voor de geinteresseerde mensen goed leesbaar hoop ik.