InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18942 onderwerpen
275559 berichten
Pagina 10457 van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: vrijdag 23 januari 2009, 23:2823-1-09 23:28 Nr:156841
Volg auteur > Van: Herman Opwaarderen Re:156838
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Equipas niet aangekregen Structuur

Herman
Homepage
Keiberg (Scherpenheuvel-Zichem)
Belgi

Jarig op 21-5

1351 berichten
sinds 28-5-2004
Herman schreef op vrijdag 23 januari 2009, 23:26:

> Ze kunnen nog geen deftige regering op de been houden, wat
> zouden ze hun eigen idiote wetten administratief kunnen
> opvolgen en afweken.
>
afweken mag ook afwerken zijn, natuurlijk LOL
_______
Herman
"Art in Nature - Nature is Art"
Volg datum > Datum: vrijdag 23 januari 2009, 23:3723-1-09 23:37 Nr:156842
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:156833
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: pijnstiller voor hoefzweer Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
AMA schreef op vrijdag 23 januari 2009, 23:13:

>>> En daar ben ik het zeker ook mee eens! Elke wetenschap wordt
>>> ooit wel achterhaald...
>>
>> Nou eh, eigenlijk niet dus. Er worden soms verfijningen
>> aangebracht, maar echt achterhaald, daar zijn volgens mij
>> weinig voorbeelden van te vinden. (Of het was geen wetenschap
>> in de eerste plaats).
>>
> Maar sinds de quantumtheorie zijn wel behoorlijk wat dingen aan
> het veranderen.

Nou eh, eigenlijk ook niet. De appels vallen nog steeds even snel naar beneden als Newton had uitgedokterd. Ok, er is later nog eens een minuscule verfijning aangebracht door Einstein:

Als jij nou met 100 kilometer per uur de A28 naar het zuiden afsjeest, en ik doe dat met 100 kilometer per uur naar het noorden, dan bewegen we volgens Newton ons per uur 200 kilometer uit elkaar.
Einstein heeft ontdekt dat het niet precies 200 kilometer is, maar een honderste millimeter of zo per uur minder.
Voor de berekeningen van routenet en je tom-tom niet bijster interessant. Wel interessant voor de GPS-satelliet die met 1000 kilometers per uur voorbijsjeest op enkele honderden kilometers afstand en jou op de meter nauwkeurig moet vertellen waar jij staat.

Er is dus niets achterhaald, maar alleen maar lichtelijk verfijnd.

> Of we filosoferen de ganse nacht door over wat wetenschap nu
> wel is of niet ;-)

Daar hoeven we niet over te filosoferen, dat is een definitie. :-D

> Maar toch werkt homeopathie bij mij... ;-)

Niets mis mee.

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."
Volg datum > Datum: vrijdag 23 januari 2009, 23:3723-1-09 23:37 Nr:156843
Volg auteur > Van: SimoneS Opwaarderen Re:156837
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: pijnstiller voor hoefzweer Structuur

SimoneS
Homepage
Emst
Nederland

Jarig op 30-5

237 berichten
sinds 30-4-2008
Ik heb ff wat tekst gedelete hoor anders wordt het zo'n lang verhaal.
>
> Zoek maar eens op internet de reacties op van alternatieve
> geneesheren op dubbelblinde onderzoeken... ;-)
>
Jahaaa maar dat komt denk ik door de spelregels ;-)

Ik weet niet of het linkje werkt dus bij deze een hele lap copy/paste:

Symposium Homeopathie en wetenschap, objectief gezien

Dinsdag 16 December 2008

Op 11 december vond er in de Domus Medica van de KNMG in Utrecht een symposium plaats. Uitgangspunt was de pas verschenen publicatie van Lüdtke en Rutten over de Lancet-studie in 2005 waaruit blijkt dat de conclusie dat homeopathie niet werkt nooit getrokken had mogen worden.

Op 11 december vond er in de Domus Medica van de KNMG in Utrecht een symposium plaats. Uitgangspunt was de pas verschenen publicatie van Lüdtke en Rutten over de Lancet-studie in 2005 waaruit blijkt dat de conclusie dat homeopathie niet werkt nooit getrokken had mogen worden. Een interessante discussie over wetenschappelijke waarheid werd gevoerd.

Homeopathie is omstreden. Wetenschappelijke publicaties lijken geen duidelijkheid te bieden. Voorstanders beweren dat homeopathie bewezen is, tegenstanders bestrijden dat.

Een artikel in the Lancet in 2005 stelde dat het wetenschappelijke bewijs dat homeopathie niet werkt nu definitief geleverd was. In een recente publicatie in the Journal of Clinical Epidemiology tonen Rutten en Lüdtke aan dat deze Lancet studie niet voldoet aan wetenschappelijke richtlijnen.1,2 Zie voor meer informatie “Bewijs homeopathie vergelijkbaar met bewijs reguliere geneeskunde”.

Tijdens het symposium ging men verder in op de vraag hoe het kan dat een studie die niet aan de vereiste wetenschappelijke criteria voldoet toch geplaatst kon worden in een gerenommeerd tijdschrift.

Stand van zaken homeopathie en wetenschap
Arts voor homeopathie Gio Meijer startte het symposium met een inleiding. Hieruit kwam naar voren dat patiënten zich weinig aantrekken van de controverses tussen regulier en alternatief. Evidence Based Medicine is meer dan alleen het best beschikbare bewijs. Ook voorkeuren en wensen van de patiënt en de klinische ervaring en expertise van de behandelaar tellen mee. 100 miljoen Europeanen gebruiken homeopathie voor hun gezondheid (zelfzorg en homeopathisch specialisten).

Christien Klein-Laansma, arts voor homeopathie en onderzoeker, beschreef de stand van zaken rondom wetenschappelijk onderzoek en homeopathie. Naast klinisch onderzoek (observationele studies, meta-analyses van RCTs en reviews per indicatie) besprak zij fundamenteel onderzoek betreffende hoge potenties (metingen m.b.v. fysische systemen en biologische werkzaamheid in vitro). De conclusie is dat het wetenschappelijke bewijs toeneemt.

Lex Rutten (homeopathisch arts en onderzoeker) presenteerde vervolgens op heldere wijze hoe de boodschap van het Lancet-artikel verandert als de analyse met andere subgroepen van kwalitatief hoogwaardige homeopathie studies wordt uitgevoerd. Dit leidt juist tot een positief resultaat voor homeopathie.1,2

Wat is waarheid?
Ton de Craen, universitair hoofddocent Klinische Epidemiologie van het LUMC, ging hierna in op de vraag ‘Wat is waarheid?’ Afhankelijk van de theorie welke de onderzoeker vooraf heeft geformuleerd, kan hetzelfde resultaat totaal verschillend geïnterpreteerd worden. Er bestaat zoiets als ‘sociale constructie’ in de wetenschap. Wetenschappelijke waarheid is dus veel ingewikkelder dan soms wordt aangenomen. Ook onze bijdrage aan wetenschap is ingewikkelder dan wij denken.

Doe wat goed is voor de patiënt
Vervolgens kwam er een discussie op gang waaraan ook een aantal panelleden meedeed. Naast dr. Ton de Craen en Lex Rutten namen deel: Bert de Boer, arts en lid raad van bestuur College voor Zorgverzekeringen CVZ, prof. dr. Peter de Leeuw hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, mr. Maarten Slijper programmasecretaris bij ZonMw en dr. Caroline Terwee, assistant professor in Clinimetrics van het EMGO Institute.

Wat een arts doet moet goed zijn voor de patiënt. Hoewel gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek (RCT) goed is om een interventie te beoordelen is dit niet representatief voor de praktijk. Ook is één RCT niet zaligmakend maar is er bij meta-analyses sprake van veel keuzes die invloed hebben op de uitkomst. Een arts moet dus zelf een inschatting maken in hoeverre het resultaat van een RCT voor zijn/haar patiënt geldt.

Elk onderzoek (ook in het reguliere veld) kent zwakke kanten en het is belangrijk om die bloot te leggen en weer te geven.
Het uitgangspunt van het redactionele beleid van het Nederlands Tijschrift voor Geneeskunde is dat het wetenschappelijke en methodologische karakter van een studie van voldoende niveau moet zijn, met een brede toepassing en interessant voor hun doelgroep.
Dus met die voorwaarden zou het ook mogelijk moeten zijn om over complementaire geneeswijzen te berichten.

Bronnen
*1 Shang A, Huwiler-Muntener K, Nartey L, Juni P, Dorig S, Sterne JA, Pewsner D, Egger M.. Are the clinical effects of homoeopathy placebo effects? Comparative study of placebo-controlled trials of homoeopathy and allopathy. Lancet 2005;366:726-732.
*2 Lüdtke R, Rutten ALB. The conclusions on the effectiveness of homeopathy highly depend on the set of analyzed trials, Journal of Clinical Epidemiology 2008;61. Doi:10.1016/j.jclinepi.2008.06.015

Simone
Volg datum > Datum: vrijdag 23 januari 2009, 23:4423-1-09 23:44 Nr:156844
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:156835
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: pijnstiller voor hoefzweer Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
AMA schreef op vrijdag 23 januari 2009, 23:20:

> Trouwens, als je merkt dat jouw systeem werkt zelf al kan je
> het niet wetenschappelijk verklaren, waarom zou je daar dan al
> je tijd insteken? Gewoon om iets te bewijzen? Liever het goeie
> werk voortzetten en mensen/problemen voorthelpen.

Het is precies deze redenatie die ervoor zorgde dat aderlatingen zo lang gemeengoed waren. Dat er nog steeds stukken ijzer onder paardenhoeven worden geslagen. Dat er nog steeds neushoorns van hun neushoorn worden ontdaan omdat dit impotentie zou tegengaan.
Bewijzen of iets werkt is essentieel. De geschiedenis (en praktijk) bewijst keer op keer dat een onafhankelijk bewijs of iets echt werkt gewoon keihard nodig is. Geloof staat bovendien verbetering in de weg, je kan alleen maar verbeteren door onderzoek te doen.

> Homeopathie is gewoon een andere instelling.

Dat bedoel ik dus. Te zijner tijd zullen hoefsmeden met precies dezelfde argumentatie hoefijzers onder hoeven blijven slaan...

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."
Volg datum > Datum: vrijdag 23 januari 2009, 23:5523-1-09 23:55 Nr:156845
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:156843
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: pijnstiller voor hoefzweer Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
SimoneS schreef op vrijdag 23 januari 2009, 23:37:

> Ik heb ff wat tekst gedelete hoor anders wordt het zo'n lang
> verhaal.
>>
>> Zoek maar eens op internet de reacties op van alternatieve
>> geneesheren op dubbelblinde onderzoeken... ;-)
>>
> Jahaaa maar dat komt denk ik door de spelregels ;-)

Tsja. Ik kan er weinig anders uit halen dan dat de heren zeggen "het is niet eerlijk hoor!". Er wordt nergens genoemd wat er niet goed zou zijn aan dat onderzoek uit 2005, of lees ik ergens overheen?
Het is niet de eerste keer hoor, dat er zoiets gebeurt. Ieder onderzoek wordt weggeveegd met inhoudsloze stellingen "dat het niet kan kloppen", waarna er een alinea of wat verderop wordt geopperd "dat het er eigenlijk niet toe doe, als de patient maar tevreden is".

Maar goed, het lijkt me niet nuttig om hier verder op door te gaan. Wie door robots geschud water wil gebruiken en denkt daar baat bij te hebben moet dat gewoon blijven doen. Ik zie het niet als mijn missie om mensen dat uit het hoofd te praten of zo. Ik vind zelfs dat je, als je denkt er baat bij te hebben, die middelen gewoon moet gebruiken.

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."
Volg datum > Datum: zaterdag 24 januari 2009, 0:0224-1-09 00:02 Nr:156846
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:156824
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Magnesium Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Frans Veldman schreef op vrijdag 23 januari 2009, 22:49:

> Er zijn heel veel dingen die spierpijn kunnen veroorzaken. Een
> tijdje terug was ik wat grieperig en kreeg spierpijn. Toen werd
> ik nieuwsgierig en ben ik eens gaan uitzoeken waardoor die

> magnesium slikken.
>
> Sterkte ermee, en als je ontdekt wat helpt dan horen we dat
> natuurlijk graag!

Ik had een tijdje terug een lichte hoest ... vreemd.
De weerstand iets gezakt dus, ondanks jarenlang rauw eten, een ontspannen leefwijze en bijna 2 jaar lopen op blote voeten.
Nu experimenteer ik graag verder :-)

En heb nu een wekelijkse vastendag ingevoerd met enkel water drinken.
In de info daarover kwam ik een interessante theorie tegen, van wetenschappers ditmaal. Het was al bekend en onderzocht dat muizen die op een zeer mager dieet staan, licht van gewicht zijn, vors ouder worden en gezonder en sterker zijn dan soortgenoten die onbeperkt mogen eten. Waar hebben we dit vaker gehoord?

Nu is minder eten niets voor mij, dat gaat niet lukken en ik hoef ook niet af te vallen. Nu hebben ze een onderzoek gedaan met muizen die om de dag eten krijgen, de ene dag enkel water de andere dag zoveel ze wilden. Deze muizen aten amper minder dan de muizen die elke dag mochten eten en aten dus veel meer dan de muizen die op een streng dagelijks dieet stonden. Het opmerkelijke is, dat deze muizen een sterkere gezondheid hebben dan de dieet muizen! En bovendien nog ouder werden dan de dieet muizen ook. In gewicht waren ze slechts weinig minder dan de muizen die elke dag voedsel kregen. In hun zoektocht naar een verklaring hiervan denken deze wetenschappers dat vasten een stressfactor is voor de lichaamscellen, die daarop reageren door sterker te worden. Vergelijkbaar met training van spieren en pezen. Zo denken ze dat de lichaamscellen in het gehele lijf getraind door worden door periodiek voedsel tekort.

Lang verhaal maar mij komt dit dus goed uit met mijn wekelijkse vastendag terwijl ik niet wil afvallen. Overigens blootstellen aan kou werkt ook hardend en afweer verhogend. Soortgelijke mechanisme allemaal. Ik vraag me af in hoeverre paarden veilig en gezondheid - bevorderend zonder voedsel kunnen? Wat zou daar de periodieke vastentijd van zijn ... 8 uur?

Groet, Michiel
Volg datum > Datum: zaterdag 24 januari 2009, 0:0524-1-09 00:05 Nr:156847
Volg auteur > Van: ElkeW Opwaarderen Re:156796
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: pijnstiller voor hoefzweer Structuur

ElkeW
Homepage
Borgloon
Belgi

Jarig op 5-12

643 berichten
sinds 10-1-2005
AMA schreef op vrijdag 23 januari 2009, 21:00:

> ElkeW schreef op vrijdag 23 januari 2009, 9:16:
>
>> AMA schreef op donderdag 22 januari 2009, 14:38:

> Lieve help zeg, ik gaf maar een extra mogelijkheid!
> Hoever gaat jouw zin voor vrijheid van keuze?
>
> Anne Marie

Niet zo ver als die van jou dan duidelijk. Ik vind een klassiek wetenschappelijk geschoolde dierenarts die homeopathie toepast op zich bijvoorbeeld al zeer bedenkelijk.
Het is niks persoonlijk zeg ik alvast op voorhand, en heeft niets met jouw of iemand anders geloof er in te maken. Iedereen doet maar voor ZICHZELF wat hij of zij wil.
Maar in algemene zin dus, en om duidelijk te maken van waar mijn reactie komt: ik vind homeopathie aanraden als een behandelingsmogelijkheid voor een paard met chronische pijn ook van geen respect getuigen. Geen respect voor het paard dan.
Volg datum > Datum: zaterdag 24 januari 2009, 0:1324-1-09 00:13 Nr:156848
Volg auteur > Van: ElkeW Opwaarderen Re:156803
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: pijnstiller voor hoefzweer Structuur

ElkeW
Homepage
Borgloon
Belgi

Jarig op 5-12

643 berichten
sinds 10-1-2005
AMA schreef op vrijdag 23 januari 2009, 21:19:

> ElkeW schreef op vrijdag 23 januari 2009, 11:21:
>
>>

> Elke, je bent nog jong hé, wanneer je wat meer levenservaring
> hebt en in die weg ook gedurfd hebt om je oogkleppen af te
> zetten, dan zal je leren dat je eigen persoonlijke ervaring
> véél beter is dan wat je op het internet leest...

Zo jong ben ik niet, maar bedankt ;-)

> Homeopathie werkt vooral goed bij andere levende wezens die
> niet door een opvoeding of het internet ;-) gebrainwasht zijn.

Dat ben ik volledig met je eens..maar niet op de manier dat jij het bedoelt. We verschillen 180° van mening AMA
>
> Maar bovenal, zoals gevraagd: respect voor anderen, dit
> betekent: opbouwende kritiek.

Ja ik geef toe dat ik die nog niet gegeven heb. En daarin heb je gelijk.
>
> Ik hoop voor jou dat je ook zo min mogelijk pijn zal hoeven te
> lijden. En dat meen ik.

Deze zin vind ik wat griezelig.

Elke
Volg datum > Datum: zaterdag 24 januari 2009, 0:1524-1-09 00:15 Nr:156849
Volg auteur > Van: ElkeW Opwaarderen Re:156805
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: pijnstiller voor hoefzweer Structuur

ElkeW
Homepage
Borgloon
Belgi

Jarig op 5-12

643 berichten
sinds 10-1-2005
Michiel schreef op vrijdag 23 januari 2009, 21:24:

> verasita schreef op vrijdag 23 januari 2009, 11:30:
>
>> ElkeW schreef op vrijdag 23 januari 2009, 11:14:

> tegendeel. Elke verandering is immers een verrijking van kennis
> en levenservaring.
>
> Groet, Michiel

Waarom deel je me in bij de gelovige mensen? Het zal me een zorg zijn dat daar twee soorten van zijn. Ik ben geen non-believer, ik ben niet gelovig ;-)
Volg datum > Datum: zaterdag 24 januari 2009, 0:3624-1-09 00:36 Nr:156850
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:156849
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: pijnstiller voor hoefzweer Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
ElkeW schreef op zaterdag 24 januari 2009, 0:15:

>> Er zijn 2 soorten gelovige mensen: the believers en en de
>> non-believers. Er zijn ook mensen die openstaan voor wat dan
>> ook. Dat zijn de mensen die niets zeker weten en alles open
>> houden.
>
> Waarom deel je me in bij de gelovige mensen? Het zal me een
> zorg zijn dat daar twee soorten van zijn. Ik ben geen
> non-believer, ik ben niet gelovig ;-)

Ja dat zijn ook geen vaste eigenschappen, als ik ergens fel over word, dan ben ik op dat moment een believer van mijn eigen standpunt. Aan felheid is het dus te zien of iemand open staat en kan luisteren naar de verschillende gezichtspunten.

Groet, Michiel
Volg datum > Datum: zaterdag 24 januari 2009, 0:5324-1-09 00:53 Nr:156851
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:156846
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Magnesium Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Michiel schreef op zaterdag 24 januari 2009, 0:02:

> Ik vraag me af in hoeverre paarden veilig
> en gezondheid - bevorderend zonder voedsel kunnen? Wat zou
> daar de periodieke vastentijd van zijn ... 8 uur?

Paarden zijn geen muizen.

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."
Volg datum > Datum: zaterdag 24 januari 2009, 6:3624-1-09 06:36 Nr:156852
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:156817
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hulp gevraagd, zoek iemand die mij kan helpen met merrie Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
marianne laenen schreef op vrijdag 23 januari 2009, 22:15:

> Peter Donck schreef op vrijdag 23 januari 2009, 22:08:
>
>> marianne laenen schreef op vrijdag 23 januari 2009, 22:06:

>
> Kweetanognizoegoe... me da nief dieet van em... wiewet...?
>
> Marianne

Oh, jullie hebben het over m'n buik? Wees gerust daar gaat elke week een stukje af.
Ik dacht al, dat wat onder m'n inborst hangt is inderdaad omvangrijk, maar daar helpt een dieet toch niet aan?
Volg datum > Datum: zaterdag 24 januari 2009, 7:2124-1-09 07:21 Nr:156853
Volg auteur > Van: verasita Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: fructaanindex Structuur
verasita
Nederland


539 berichten
sinds 30-11-2008
Ik houd de fructaanindex in de gaten,maar twijfel toch af en toe.
Ik woon in bergen nh,vlakbij alkmaar en de dichtsbijzijnde stad is amsterdam op de lijst.
Is t beter dat ikzelf de temperatuur hier in de gaten hou om een wat preciezer beeld te krijgen?
groeten trudy
Volg datum > Datum: zaterdag 24 januari 2009, 8:2324-1-09 08:23 Nr:156854
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:156848
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: pijnstiller voor hoefzweer Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
ElkeW schreef op zaterdag 24 januari 2009, 0:13:

> AMA schreef op vrijdag 23 januari 2009, 21:19:
>
>
>> Ik hoop voor jou dat je ook zo min mogelijk pijn zal hoeven te
>> lijden. En dat meen ik.
>
> Deze zin vind ik wat griezelig.
>
> Elke

misschien zit AMA wel stiekum in haar kelder
voodoo-popjes bijeen te breien
om dan met een lange naald te prikken
en met een uitgestreken gezicht : "het gaat je goed kindje !"
.......
Volg datum > Datum: zaterdag 24 januari 2009, 8:2824-1-09 08:28 Nr:156855
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:156852
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hulp gevraagd, zoek iemand die mij kan helpen met merrie Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
Piet schreef op zaterdag 24 januari 2009, 6:36:

> marianne laenen schreef op vrijdag 23 januari 2009, 22:15:
>
>> Peter Donck schreef op vrijdag 23 januari 2009, 22:08:

> Oh, jullie hebben het over m'n buik? Wees gerust daar gaat elke
> week een stukje af.
> Ik dacht al, dat wat onder m'n inborst hangt is inderdaad
> omvangrijk, maar daar helpt een dieet toch niet aan?

nee, om dat weer recht te krijgen
heb je wel meer dan één neushoornhoorn nodig ......
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18942 onderwerpen
275559 berichten
Pagina 10457 van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact