Piet schreef op woensdag 28 januari 2009, 16:12:
> Helaas heb ik te vaak gezien hoe die vriendelijk gekleurde
> wortelstok, (een van de vele prachtige marketingtools van
> Parelli) misbruikt wordt of dat een paard plotseling niets meer
> kan als die stok er niet bij is. Geef mensen een wapen en aan
> de randen van hun geduld, zelfbeheersing of respect voor het
> dier, zal het gebruikt worden.
Ik heb weinig zin om iedere keer weer deze discussie opnieuw te voeren, maar vooruit dan maar weer: Je vergelijking is allesbehalve objectief. Je vindt van de TS dat ze niet over
clickertraining mag oordelen tenzij ze het zelf heeft geprobeerd, maar zelf vind je het nodig om steeds weer over
Parelli te beginnen terwijl je er nooit serieus naar hebt gekeken en kennelijk nog steeds niet weet waarover het gaat en hoe het precies in zijn werk gaat.
Ook dit voorbeeld weer. De "wortelstok" is een aanwijshulpmiddel, meer niet. Er zit
expres een oefening in dat je, met je paard los staand, met de stok en touw keihard op de grond moet slaan zonder dat je paard een krimp geeft.
Denk even na voor je een antwoord geeft... Als je nou gaat beweren dat je dit een paard kunt leren met vermijdingsleren, met dwang en druk, dan beweer je eigenlijk dat deze manier van leren dus eigenlijk heel erg sterk is... Dat is het in jouw ogen niet, dus hoe leer je een paard dan om los stil te blijven staan terwijl je naast hem op de grond slaat, zonder het hoofd ook maar op te gooien of met zijn ogen te rollen, als je hem met diezelfde stok ook regelmatig slaat? Kun je mij dat uitleggen?
Kun je mij ook eens demonstreren hoe je met behulp van
clickertraining, een paard dat doodsbang is voor de zweep, stil kan laten staan terwijl je met die zelfde enge zweep keihard naast hem op de grond knalt? En ALS hij dat dan heeft geleerd, hoe lang deze onverschilligheid standhoudt als je hem vervolgens nog maar weer eens opnieuw slaat met die zweep?
Of misschien klopt je bewering niet helemaal en/of rammelt je vooroordeel aan alle kanten?
Natuurlijk
kan je met een stok best slaan. Ik kan ook wel een appel keihard tegen je hoofd aan smijten. Maar maakt dit dan een appel per definitie ongeschikt om te gebruiken bij het trainen van paarden? *
Parelli gaat niet zozeer in het iets leren aan het paard, het eerste traject is het vooral de mens die dingen moet leren. Timimg, focus, dat soort dingen. Ook als je wilt gaan clickeren zijn timing en focus waardevolle tools, dus je kunt zo doorstromen als je dat wilt.
Ik weet dat je
clickertraining graag promoot. Maar doe dat dan door te laten zien hoe goed
clickertraining werkt, in plaats van het onterecht neerhalen van andere methoden.
Toen ik destijds als leek begon met Jack, indertijd een onhandelbaar paard, bestemd voor de slacht omdat hij gevaarlijk was, zou ik niks hebben klaargespeeld met
clickertraining. Voeren was al een riskante onderneming, want hij beet je net zo gemakkelijk in je arm. Er zou geen spat van terecht gekomen zijn en waarschijnlijk was Jack dan 10 jaar geleden in de worst geeindigd.
Mijn onderschrift is nog steeds relevant zie ik...

Hoewel ik twijfel of ik hem niet moet vervangen door: "met een stok kun je slaan en met een appel kun je smijten".

Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."