Paardenleed de wereld uit
Paarden staan hoog aangeschreven in onze maatschappij. Men spreekt van ‘edele dieren' en beschouwt ze als trouwe, respectabele metgezellen. Althans, dat dachten we lange tijd. Maar de praktijk is pijnlijk anders, reden waarom de Dierenbescherming in 2009 campagne voert voor beter welzijn van paarden.
Paarden en pony's, iedereen dacht dat het met deze dieren over het algemeen wel goed zat. Niets is echter minder waar. Er wordt op vele plaatsen in ons land maar wat aangerommeld met paarden. Ze worden aan hun lot overgelaten, staan alleen op een modderig weilandje of in een donkere boxstal, zonder soortgenoten of ander gezelschap. Op dat ene moment misschien na, dat de eigenaar ze komt voeren of een stukje komt rijden.
Minister wacht op sector
Minister Gerda Verburg van LNV is na aandringen van de Dierenbescherming inmiddels overtuigd van het bestaan van welzijnsproblemen bij paarden. In haar Nota Dierenwelzijn heeft zij de sector aangespoord om maatregelen te treffen om het welzijn te verbeteren. Voor ons zijn in 2009 de huisvesting en verzorging van paarden de hoogste prioriteit. Daarnaast is de Dierenbescherming geen voorstander van paardenmarkten.
Huisvesting en verzorging
Het feit dat paarden en pony's in de vrije natuur tweederde van hun tijd bezig zijn met foerageren (wandelend zoeken naar voedsel), stelt eisen aan het houden van paarden. De dieren moeten de mogelijkheid hebben tot sociaal contact en vrij kunnen bewegen. Per dag 23 uur doorbrengen in een gesloten box is dus geen optie!
Helaas worden veel paarden juist niet in groepen gehouden en staan ze in boxen waar ze elkaar hooguit kunnen zien en horen. Veel paarden staan zelfs in boxen waar zichtcontact niet mogelijk is, of waar sowieso maar één paard aanwezig is. Ook staan paarden en pony's regelmatig alleen in de wei.
Groepshuisvesting van alle paarden in Nederland is op op korte termijn nog geen realistische optie. Dat is vooral voor de paardensector een groot aantal stappen te snel. Daarom pleit de Dierenbescherming om te beginnen voor een minimale boxgrootte van tweemaal de stokmaat van het paard in het kwadraat. Voor een paard met schofthoogte van 1.50 meter is een box van 3 bij 3 meter vereist. Ook moet een paard ruik-, hoor- en zichtcontact hebben met andere paarden en moet er dagelijkse weidegang zijn, minimaal vier uur lang.
Paardenmarkten
De Dierenbescherming is tegen paardenmarkten. Dat zijn evenementen die vaak worden gehouden als ‘opleuking' van kermissen en braderieën. Vaak wordt zelfs een premie betaald aan handelaren voor het aanvoeren van de paarden en pony's. Handel vindt nauwelijks plaats, behalve op een paar grotere markten (Zuidlaren, Hedel, Bemmel, Elst e.a.).
Naast deze principiële opvatting is ook het welzijn van de dieren in het geding: in het holst van de nacht worden ze via de luidruchtige kermis aangevoerd. Op de markt staan ze de hele dag, vaak zonder stro of hooi en zonder dat water wordt aangeboden. Na afloop van de markt worden veel dieren in volle vrachtwagens geladen op weg naar het slachthuis. Om al deze redenen wil de Dierenbescherming paardenmarkten verbieden.
Bron:
http://paarden.dierenbescherming.nl/paardenleed-de-wereld-uitwww.natuurlijkrauwevoeding.nl