> Moniek schreef:
>> Had je dan een groep met meerdere hengsten en ook merries (en
>> veulens) zonder dat de hengsten met elkaar vochten om de

>> paarden maken. Vijf is erg weinig voor twee groepen.
>
> E:Ik zou het in het najaar gewoon proberen. Gaat het echt niet
> goed kun je altijd verder zien.
Wij hebben hier 4 groepen momenteel waarvan de merriegroep er één is en de mannengroep ook een. Daarnaast de koudbloedengroep en een draver/warmbloedengroep. We delen deze oa in naar voedingsbehoefte, temperament en karakter.
Met name in de koudbloedengroep heerst een enorm goede sfeer, daar kun je alles doormekaar zetten. Er lopen daar nu 3 ruinen en één merrie, een van die ruinen is tot z'n 8 e hengst geweest en hij is enorm tolerant naar de anderen toe. De merrie is ook niet 'zijn' merrie maar wordt als ze hengstig is vrolijk gedeeld door de andere groepsleden (en zij geníét daar van). Er is in die groep niet één specifieke leider.
In de Arab/Quarter groep lopen de merries, veulens en een ruin en daar hoef je niet even een ander paard erbij te zetten, dat accepteren de dames niet. Deze paarden hebben het grootste weideopppervlak van al onze groepen (is ook de grootste groep).
De mannengroep huisvest, naast hengst Spirit, ook diens zoon Iskander (hengst, 1 kommanogwat jaar) en ik heb zelden zoveel tederheid tussen twee paarden gezien als Spirit en zijn eigen zoon, al vanaf dag één. Die hele groep liep voor Isko te zorgen toen hij nog klein was. Beiden zijn hengst, en Spirit een heel duidelijke. Nieuwe paarden worden daar niet (meer) getolereerd.
Kortom: Het ligt aan de opvoeding, temperament, levensomstandigheden (ruimte) en je kunt van te voren niet inschatten hoe zo'n paarden op elkaar reageren. Ik zou het ook gewoon proberen, je komt er gauw genoeg achter.
groet, Pien