Monique Meijer schreef op vrijdag 21 augustus 2009, 11:37:
> Frans, wat zijn jouw ideeen over al dan niet uitschakelen van
> schrikdraad bij onweer?
Wanneer er al flitsen of gerommel waarneembaar is (ook op afstand): Niet meer aankomen! Schrikdraad werkt als een antenne en zal bij iedere flits (ook op afstand) een stroomstoot geven.
Aan- of uitlaten maakt niks uit voor wat betreft het "aantrekken" van bliksem. Als het schrikdraad zelf wordt geraakt dan is de draad daarna meestal spoorloos (verdampt) en alles aan electronica in de buurt is dan kapot (of het apparaat aan- of uitstond maakt ook dan niks uit).
Electronica sneuvelt doorgaans door de sterke electromagnetische puls die wordt uitgezonden door een bliksemflits. Die wekt stroom op in ieder metaal in zijn omgeving. Hoe dichterbij, hoe sterker. Hoe langer het stuk metaal, hoe groter de stroom. Netwerkkaarten en vaste telefoonapparatuur (faxen, modems) sneuvelen frequent, omdat daar doorgaans lange kabels aan zitten.
De in de handel verkrijgbare "beschermdozen" voor computers zijn bedoeld voor het buitenland waar ze bovengrondse electriciteitskabels hebben, toch worden ze in Nederland grif verkocht.

Het veiligste is het om van kritische apparatuur de stekkers eruit te trekken, maar ook hier weer: ruim voordat het onweer in de buurt is.
Bijna alle schade en letsel ontstaat niet door een directe confrontatie met een bliksemflits, maar door de electromagnetische puls, de stroom die via de aarde een uitweg zoekt, en geluids- en brandschade. (Geluid? Ja, door de hitte van de flits zet de lucht razendsnel uit, dat is de knal die je hoort, en ik heb eens gezien dat de luchtdruk de muur van een huis een meter had verplaatst na een inslag pal naast het huis).
Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."