Peter Donck schreef op maandag 31 augustus 2009, 7:51:
> e m kraak schreef op maandag 31 augustus 2009, 1:04:
>
>> Peter Donck schreef op zondag 30 augustus 2009, 23:16:

> maar wat een onzin om op 20 jaar een duizendtal relatief
> zelfredzame dieren te fokken
> en die dan weer uit te roeien en aan het publiek onthouden
> onder de idiote vlag van "het zijn géén huisdieren"
Heb ik zo niet gezegd.
Maar de kans dat er een ander beheer komt lijkt me reëel. Het percentage voorstanders van ouderwets jagersbeheer (zo "mooi" mogelijke dieren opfokken en ze vervolgens fijn neerknallen) is aanzienlijk. SBB personeel (houtvesters, wildwachters) op de Veluwe waar ik mee gesproken heb, hebben geen goed woord over voor de OVP "waar ze de beesten laten verrekken" (dit in schrille tegenstelling tot hun bijgevoerde varkens en herten uiteraard).
De ongein is dat ook een groot deel van het natuurliefhebberspubliek, verenigd in vlinder-, vogel-, planten- en andere clubjes ook luidkeels vinden dat al die grote rotbeesten vooral niets anders doen dan hun vogeltjes wegjagen, plantjes vertrappen en vlindertjes fnuiken.
Het nastreven en onderzoeken wat natuur in NL nog zou kunnen zijn of weer kan worden gaat nu eenmaal erg tegen de volksaard in (anders zou NL ook wel meer echte, aan het lot overgelaten natuur hebben), maar Midas Dekkers zei het jaren geleden al: Nederlanders houden helemaal niet van natuur! Ze houden van een bankje in het park om 's zondagsmiddags de eendjes te voeren.
Wat zou dat andere beheer nu voor de konikpopulatie kunnen betekenen?
Vroeg of laat loopt die populatie gegarandeerd tegen de schouder van de ontwikkelingsgrafiek aan en zal een deel in wrsch een slechtere (bijv. winterse) periode verhongeren. Precies wat er overal ter wereld met wilde populaties herbivore prooidieren gebeurt. Maar de NL opinie gaat dat niet toestaan. Dan moet er massaal "uit het lijden verlost" worden, maar als de Veluwe-mentaliteit eerder al de zin krijgt komt het zover niet want dan gaat de populatie "netjes beheerd" worden en is het dus afgelopen met een natuurlijke demografie.
Ook afgelopen dan met de kans te kunnen onderzoeken hoe een populatie paarden het zelfredzaam doet in een nu eens niet relatief extreem voedselarm, marginaal leefgebied als waartoe in de regel verwilderde paarden veroordeeld zijn.
Alle andere mij bekende "verwilderd gehouden" populaties worden dusdanig beheerd (vooral hengsten verwijderd) dat iets wat ook maar op natuurlijke sociale data lijkt niet te vinden is. Vandaar de vele kul op dit vlak welke ook in wetenschappelijke studies te vinden is.