Ans Jondral schreef :
> Kleine rotzak?
>
> Hij werd ervan beschuldigd z'n
> drachtige weidevriendin zowat bij elkaar geklopt te hebben. (en
> die liet het gebeuren), haar eigenaresse zowat aangevallen te

>
> Ik wil het wel eens horen van mensen die ook zo'n jongelingen
> hebben rondlopen.
>
Mja, die krijgen wij hier wel in training omdat ze zo 'dominant' zijn.
In 99,9 % van de gevallen is het de eigenaar die getraind moet worden.
Sorry voor dit vervelende antwoord want dat is waarschijnlijk niet wat je wilde horen.
Er kan altijd een hoekje van je paard af zijn zoals jij dat zo mooi omschrijft, maar het merendeel van dit soort paarden is een ongeleid projectiel doordat ze onduidelijkheid en inconsequentie van de eigenaar hebben moeten ervaren. Het ene moment wél een snoepje krijgen, het andere moment niet. Het ene moment wel mogen grazen, aan het touw staan trekken, eigenaar omver lopen zonder dat eigenaar reageert/corrigeert en het andere moment is het eigenaar genoeg en grijpt deze wél in. Paard weet niet waaraan zich te houden en wordt boos omdat het hem anders wel lukt.
Onderstaand voorbeeld is wat ik (ook hier hoor) bijna dagelijks zie: Paard aan halster plus touw mag overal snuffelen, aan mest ruiken, hapje gras nemen, eigenares staat te kletsen, let niet op, laat zich meetrekken naar het volgende plukje gras. Dan trekt paardlief eigenares verderweg waardoor eigenares niet meer kan kletsen en dus grijpt eigenares in, geeft een schreeuw naar het paard en een ruk aan het touw terug naar de kletsplek, gaat weer verder kletsen, let weer niet op het paard en het spelletje herhaalt zich. Paard komt er volledig mee weg want die weet dat hij binnen 1 minuut weer z'n eigen ding kan doen.
Ans, een paard inrijden waarvan je wéét dat hij niet 100 % te vertrouwen is, is vragen om moeilijkheden. Vroeg of laat krijg je het op je bord. Niet meer voeren uit de hand, met stok of touw de weide in omdat hij bijt, steigert, aanvalt etc geven aan dat jullie bang zijn van hem en dat hij wéét dat hij de 'macht' heeft, dat ligt niet helemaal aan hem maar die heb je hem zelf gegeven. Hij test uit en komt ermee weg. Heel logisch voor een paard. Daar ga je toch niet ópzitten? Dat is toch stappen overslaan? En het paard krijgt het stempel 'dominant', onwillig, verzet zich altijd etc.
We hebben hier een paard in training die weliswaar niet aanvalt maar er zat wél al een verhaaltje aan van het vorige trainingsadres waarbij iemand tijdens het longeren maandenlang de ziektewet in geschopt was. En weer blijkt dat het het voornamelijk de eigenaar is die begeleiding nodig heeft. Dat is niet erg en ook geen kritiek, maar wel een gegeven waarvan je je bewust moet zijn.
Ik ben in m'n leven ooit één echt gevaarlijk paard tegengekomen en dat was Mazir. Voor de rest was het altijd nog op te lossen.
Groet, Pien