Wil schreef op vrijdag 2 oktober 2009, 22:33:
> Mijn ervaring met drie paarden is dat ze het idd. prettig
> lijken te vinden.
> Ergens heb ik gelezen dat met een zwaar
hoefbevangen paard de
> trillingen van de rasp niet prettig zijn (Egon?). Lijkt me dat
> een flex ook hierin vele malen prettiger is voor het dier.
Daar heb ik geen ervaring mee. Ik zou een flex alleen durven gebruiken bij een paard dat volkomen relaxed is, en niet in nood is en dus ieder moment zijn hoef uit je hand kan rukken.
> Frans, over dat denaturen van eiwitten...structuurverandering
> dus.
> Ik vroeg me af of je met een flex (of ander elektrisch
> gereedschap) eventueel 'schade' aan zou kunnen brengen aan het
> hoornmateriaal wat later misschien van invloed zou kunnen zijn
> op hoefgroei?
Ik heb hier destijds een discussie over gehad met Cedric Coucke (die is tandarts). Hij vertelde me dat ook bij tandartsen het steeds duidelijker is geworden dat de temperatuur tijdens het boren niet te hoog mag oplopen. De tendens bestaat dan ook om tijdens het boren steeds meer water te spuiten op de boorkop. Ook mijn eigen tandarts heeft dat trouwens bevestigd, noemde dat veel collega's te weinig water gebruiken en hij liever de patient bijna verzuipt. Bij al vrij lage temperatuursverhogingen ontstaat er namelijk schade aan weefsel (voornamelijk door denaturing van eiwitten), die schade is niet direct waarneembaar maar kan in een veel later stadium voor narigheid zorgen.
Dat hoeven geen temperatuursensors hebben wil niet zeggen dat temperatuursverhogingen geen schade kunnen toebrengen. Het feit dat je bij een flex vaak ruikt dat het weefsel verbrandt is een indicatie dat er een forse temperatuursverhoging plaatsvindt, precies zoals je zou verwachten bij snel roterend en fijn schuurmateriaal. Hier is vrij veel frictie in verhouding tot de schurende werking. Schuur maar eens een stuk hout met het ding, zou me niet verbazen als het hout hier en daar zwart blakert!
In dat opzicht is een langzaam schurend apparaat met zo grof mogelijk schuuroppervlak veel gunstiger (minder frictie, meer schurende werking). Eigenlijk moet het zoveel mogelijk op een rasp lijken (dus zeer grof en langzaam bewegend). De comforttrim komt daar meer bij in de buurt dan een flex, en heeft tevens het voordeel dat het schuurmateriaal een langere weg moet afleggen voor het weer terug is en dus onderweg meer tijd heeft om de warmte af te staan aan de lucht. Alle gangbare verkrijgbare schuurbandjes vonden we veel te fijn (teveel warmte-ontwikkeling) dus hebben we speciale schuurbandjes laten ontwikkelen. Als je persee een flex wilt gebruiken kun je wellicht ook ergens speciale lamellenschijven laten maken, een P16 korrel zou optimaal zijn.
Doe in ieder geval de "hout-test", ruik of zie je verschroeid hout, gebruik het dan niet op een hoef!
> Over die hoekwisselingen: OK. Mij bevalt het prima en het derde
> paard ziet er echt perfect uit, stuk beter als nr. 1, m'n eigen
Dan is dat geen bezwaar voor jou. Maar op cursussen zie ik dat velen al moeite hebben om een rasp vlak te laten werken, dus dan lijkt me een flex-achtig ding minder geschikt.
> De Bosch is trouwens eventueel traploos instelbaar.
> Alhoewel ik alleen de hoogste, dus snelste, toerental heb
> gebruikt.
Ik zou dus gaan voor een lager toerental, en zo grof mogelijk schuurmateriaal gebruiken. Liefst P40 of minder.
> Stof: ja, gelijk!! kuch, kuch, proest..... wist niet hoe snel
> ik onder de douche moest komen!
Ook dat wordt minder als je grover schuurmateriaal gebruikt en een langzamer beweging toepast (lager toerental).
Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."