Britt Claeys schreef op zondag 11 oktober 2009, 16:27:
> Welke hulpen passen jullie toe om achterwaarts te gaan als je
> op het paard zit?
> Ik heb twee tegenstrijdige paarden en ik weet het nu begot ni

>
> Pff, den technische kant hè, ik word er soms horendul van

>
> Iemand?
Bekken naar achteren kantelen, benen lichtjes naar voren,
niet drukken met je kuiten maar benen juist los, lichte steady druk op de teugels. Niet (zichtbaar) achterover hangen, handen láág en uiteen (zodat hoofd paard niet omhoog flipt). Druk rustig vasthouden, niet opbouwen en gaan trekken maar wachten met je eigen adem laag in je buik. Als je het vanaf het begin met stemcommando geleerd hebt ben je hierbij behoorlijk in het voordeel (ik zeg ook ttttttttt). Bij de minste of geringste actie van het paard om achterwaarts te gaan
druk op de teugels weg én BELONEN.
Waarom doet het paard het niet?
- voorover leunen betekent dat je je paard juist naar voren stuurt
- handen te hoog, hoofd paard gaat de lucht in en rug wordt vastgezet
- knijpen met de benen --> je stuurt je paard juist voorwaarts ipv achterwaarts.
- niet lang genoeg geduld gehad. Gewoon wachten. Paard wil onder de druk uit en zal aanstalten maken om naar achteren te gaan.
Het achterwaarts gaan is in feite dezelfde beweging als de stop, alleen houd je die beweging vast (met in het begin lichte steady druk op de teugels hetgeen je afbouwt naarmate je paard leert te reageren. Dan neemt je zit het volledig over.
Zodra je paard licht gaat reageren kun je gaan wachten totdat hij/zij enkele passen achterwaarts gaat zetten, dit weer belonen. Dat vanuit stap, stilstaan, achterwaarts en weer wegstappen, uiteindelijk ook in draf, enkele passen achterwaarts, weer wegdraven en zo leert het paard de achterhand onder zich in te brengen en worden de spieren sterker.
Groet, Pien