Hallo Anja,
Wat helpt, is een goed leerpaard!
Als je de draf geleidelijk aan opbouwt in snelheid waarbij het paard waar je op zit zeer gevoelig is aan de hulpen en zich goed kan verzamelen, dan heb je de gemakkelijkste manier om te leren 'zitten' in draf (buiten de lesgever die ook belangrijk is).
Bekijk maar eens even de bouw van het paard waar je op rijdt!
- De kracht en de uitslag (uitzwaai) van de rug komt voort uit de stuwende achterbenen (en volgende voorbenen) van het paard. Dit beïvloedt het hoog opgeven tegenover de vlakke gang. Via het bekken en de schouder worden zij overgebracht op de rug van je paard. Het zijn die rugbewegingen die vervolgens de beweging van je bekken beïnvloeden.
Vb. Steilere schouder: vlakkere beweging >gemakkelijker door te zitten
Schuinere schouder: ruimere beweging >moeilijker door te zitten
Kortere rug: kortere uitslag >gemakkelijker door te zitten
Langere rug: langere uitslag >moeilijker door te zitten
- Daarnaast moet je ook even de stapfrequentie nagaan, een pony (1m) kan gemakkelijk meer stapper per minuut zetten dan een paard (1m60).
Vb. Pony (1m) in draf: "Tiktiktiktiktiktiktiktiktiktik, etc.!' >gemakkelijker door te zitten
Paard (1m60) in draf: "Tik tik tik tik tik, etc.' >moeilijker door te zitten
- Is je paard breed of eerder smaller? Hoe breder het paard des te groter zal zijn 'ondersteuningsvlak' (haha

) en de zijdelings uitslag. Draai een scherpe bocht naar links met een Irish Cob/ Shire/ Vlaams paard en je zal merken dat je precies sneller wordt uitgezwaaid dan een smaller paard.
Om te zien of dat je paard smal is, kijk naar zijn front, zijn borst, kan je daar maar een voet tussen krijgen, dan is hij inderdaad heel smal! Zij hebben het moeilijker om in evenwicht te blijven, zich te verzamelen, hebben een smaller ondersteuningsvlak en hebben meer uitslag in de richting waar je naar toe gaat.
Vb. Bij hele smalle, grote paarden met lange rug en schuine schouder sta je soms als het ware 'verticaal' in de stijgbeugels bij het lichtrijden en houden het maar voor bekeken wat betreft het door zitten. >moeilijker door te zitten
===> Nu zou je al die puntjes eens moeten afgaan en moeten opsommen, zodat je een beeld krijgt van hoeveel de gemakkelijke en hoeveel de moeilijke zijn. Pas dan heb je een ruw beeld over je bekkendynamiek. Het is wèl het totaalplaatje dat telt niet elk puntje opzich! Dit zijn de belangrijkste punten, er zijn er wel nog enkele maar die houd ik nu even voor bekeken, anders wordt het weer wat te veel

.
Weet je wat ik denk dat ideaal is, allez wat ik zo ervaar?
- Een paard tussen de 1m50 en de 1m60 staat in een goede verhouding met mijn lichaamslengte (ongeveer 1m70) zodat de hulpen mooi verfijnd kunnen aankomen.
- Een mooie, stevige maar niet te brede borst (geen platte borst maar één met een V-patroon) voor evenwicht.
- Een schuine schouder voor ruime bewegingen (aanleg horizontale beweging) die snel worden opgevangen door een korte rug waarbij het heupbeen pal boven het kniegewricht, een loodrechte lijn vormen tot op de grond (verende, verticale beweging, aanleg voor verzameling).
- Een licht, klein hoofd (evenwichtspunt).
Groeten,
Jasmijn