Jacqueline v d Berg schreef op maandag 30 november 2009, 11:20:
> Player is vorige maand ingeënt tegen tetanus (alleen tetanus,
> het is gelukt

)
> Nu vertelde de
DA me dat de vaccins tegenwoordig maar één jaar
> werkzaam zijn en dus jaarlijks dienen herhaald te worden.

Voor zover ik weet heeft de werkingsduur van vaccins niets met het middel te maken maar met het lichaam. Het vaccin blijft maar heel even in je lijf, het bestaat uit dode of verzwakte ziekmakers, die dan de afweer prikkelen, zodat je lijf afweerstoffen maakt tegen die ziekmaker. Hoe lang die zelfgemaakte afweerstoffen werkzaam blijven hangt dus af van je zelfgemaakte afweerstoffen en niet van het vaccin dat de prikkel heeft gegeven.
Bij sommige ziekten werkt een vaccin levenslang (rode hond, mazelen) en bij anderen maar kort (griep). Dat kun je niet eens beinvloeden door een ander vaccin te gebruiken.
Daarom ook werken griepvaccins korter dan tetanusvaccins, niet omdat het een inferieur vaccin is maar omdat de zelfgemaakte afweerstoffen nou eenmaal een bepaalde levensduur hebben.
(En voor de puristen, ja ik weet dat het eigenlijk niet om afweerstoffen gaat en dat het in werkelijkheid wat complexer werkt met T-cellen enzovoorts, maar dat doet er voor het principe dat de werkingsduur van een vaccin door het lichaam wordt bepaald, niets aan af.)
> Wel heeft Player een serum ingespoten gekregen ipv
> een vaccin een half jaar terug omdat mijn DA toen alleen dat
> had of een combivaccin.

Een serum doet NIETS aan de afweer. Is volkomen nutteloos in deze context.
Hoe het werkelijk zit:
Een vaccin zorgt ervoor dat het lichaam de ziekmaker leert te herkennen, en snel afweerstoffen kan aanmaken zodra de ziekmaker zich aandient. Een vaccin bestaat uit dode of verzwakte ziekmakers.
Nadeel van een vaccin is dat het alleen maar preventief werkt, het toedienen nadat er al een besmetting heeft plaatsgevonden is volkomen zinloos. Het duurt ongeveer 6 weken voordat een tetanus-injectie zijn werk heeft gedaan en het lichaam alert kan reageren op de tetanus-bacterie.
Nu is er ook nog een andere mogelijkheid: het injecteren van de antistoffen zelf. Dit wordt door de dierenarts gedaan wanneer het dier mogelijk besmet is geraakt met tetanus. Dit is een serum. Een vaccin zou hier geen nut hebben omdat het pas na 6 weken werkt. Een serum werkt onmiddellijk, maar leert het lichaam niet om zelf afweerstoffen te maken. Een serum werkt daarom maar 6 weken.
Een serum preventief toedienen heeft dus geen nut, tenzij je het iedere maand of zo blijft herhalen.
Wanneer een paard mogelijk besmet is geraakt met tetanus dan zal een dierenarts veelal een combinatie van serum en vaccin toedienen. Het serum werkt direct, en zodra dat is uitgewerkt neemt het lichaam het zelf over omdat het vaccin dan tijd heeft gehad het afweersysteem "op te leiden". Vaccin en serum sluiten naadloos op elkaar aan omdat de een na 6 weken is uitgewerkt en de ander na 6 weken begint.
Een dierenarts die een serum gebruikt in plaats van een vaccin begrijpt niet helemaal goed waar hij mee bezig is... En ook de bewering dat tegenwoordig de vaccins nog maar een jaar werken lijkt me niet helemaal overeen te komen met de werkelijkheid.
Over hoe lang een tetanus vaccin effect heeft daarover zijn de meningen verdeeld. De herinnering door het afweersysteem aan de ziekmaker houdt niet plotseling op, maar neemt gradueel in de loop der jaren af. Na 2 jaar is de werking al minder, maar na 20 jaar is het nog steeds niet volledig uitgewerkt. Er wordt ook beweerd dat een goede basisenting tijdens de jeugd zeer lang effect blijft hebben.
Een strategie die je kunt volgen, (maar waar sommigen het vast niet mee eens zullen zijn) is om na de basisenting met tetanus geen herhalingsinjecties meer te geven. Wanneer het paard dan een verwonding oploopt die een tetanusrisico inhoudt dan kun je de dierenarts verzoeken om een serum-vaccin combi te laten toedienen. Het paard is dan direct na de injectie al beschermd tegen tetanus.
Zo wordt het bij mensen eigenlijk ook gedaan. Wij zijn allemaal tijdens onze jeugd ingeent geweest met tetanus, maar ik denk niet dat velen van ons iedere paar jaar zich opnieuw preventief tegen tetanus laten inenten. Loop je echter een verdachte verwonding op dan zullen ze je in het ziekenhuis alsnog tegen tetanus inenten, waarbij dan (meen ik) ook een combi serum-vaccin wordt gegeven.
Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."