sandratien2 schreef op maandag 14 december 2009, 14:47:
> Frans Veldman schreef op maandag 14 december 2009, 14:33:
>
>> Paard Natuurlijk is opgericht met het idee dat als je een dier

> toch ook een grassoort, wie weet dat ze in het wild dat net zo
> goed zouden eten) Ti's alleen dat we ze als mens op een dieet
> willen zetten. Dan staat er te voor en teveel (eenzijdig) is
> nooit goed.
Paarden zijn alleseters op gebied van vegetatie. Logisch, want hun hoofdvoedsel bestaat uit cellulose, en dat zit in alle planten.
Als je een houtvuurtje wilt stoken, dan lukt dat ook met een ruim assortiment aan houtsoorten, want ook hier gaat het om de cellulose.
Een ander verhaal is het of je uit dit gegeven kunt afleiden dat deze variatie ook nodig is. Dat de houtkachel het goed doet op beukenhout, is dat een bewijs dat het dan ook nodig is dat je er af en toe beukenhout in gooit, ook al woon je toevallig in een eikenbos en lijkt de kachel prima te werken op eikenhout?
Bosjesmannen eten geroosterde sprinkhanen, ijslanders eten verrotte haaien, maar als wij Nederlanders dit niet eten krijgen we dan ergens een tekort aan?
Paarden leven van nature in een omgeving waarin geen brandnetels en wilgen groeien. Dat ze het hier vrolijk verorberen betekent niet dat de paarden die geen beschikking hebben over brandnetels en wilgen iets tekort komen.
Het zou goed zijn als iedere paardenbezitter eens zou rondreizen in een gebied waar wilde paarden leven. Dat zou heel verhelderend zijn.
Wijzelf hebben altijd nog goed voor ogen hoe dor het daar was, met hier en daar een plukje dor gewas, en ook na uren(!) doorrijden was er totaal niets anders te zien dat steeds dezelfde vegetatie. Er groeide niets dat hoger was dan zo'n twintig centimeter, of maandenlange droogte niet kon weerstaan. Geen wilgen, geen brandnetels, geen bloemkool, geen zeewier.
Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."