Wil schreef op zondag 3 januari 2010, 2:07:
> Ans Jondral schreef op zondag 3 januari 2010, 1:38:
>
>> Wil schreef op zaterdag 2 januari 2010, 18:54:

> januari kwamen, die bleven dan een paar maanden binnen in een
> grote box.
> Toen stond ik er niet zo bij stil, maar voor de ontwikkeling
> van een veulen is dit natuurlijk helemaal niet goed.
Het schijnt zo te zijn dat de cyclus van stalpaarden (constante temperatuur en kunstlicht) over het algemeen gewoon doorgaat tijdens de wintermaanden. Bij merries die natuurlijk worden gehouden gaat de cyclus met de seizoenen mee. Of het echt zo is weet ik niet, wel weet ik dat 'vroeger' toen ik nog met stalpaarden werkte, de merries gewoon hengstig werden in de wintermaanden.
Mijn eigen merries die dag en nacht buiten leven, meegaan in de seizoenscyclus (hier is niet eens electrisch licht) zijn allemaal eind oktober/begin november voor het laatst hengstig geweest. Nu al een hele tijd niet meer. Ik weet nu al dat ze in maart weer beginnen en die hengstigheid is dan ook een heel heftige

.Dat is tegelijkertijd het begin van het veulenseizoen.
Sterker nog, het is ook bekend dat buitenmerries op een gezondere manier vruchtbaar zijn dan stalmerries. Het aantal hormoonkuren bij om hengstig te worden ligt bij stalmerries beduidend hoger dan bij scharrelmerries. Mijn eigen Holly is daar een voorbeeld van; zij heeft in haar 'vorig stalleven' eeen aantal veulens gehad en is nooit uit zichzelf hengstig (en dus drachtig) geworden, altijd met hormonen behandeld geweest. Hier bij ons is zij (in de zomer periode) elke maand gewoon hartstikke hengstig, daar kun je echt niet omheen.

Nu weet ik alleen niet meer waar ik zelf deze info vandaan gehaald heb dus ik kan geen bronnen noemen (sorry voor de wetenschappers onder ons).
Ik vind dit nogal wat, kun je weer zien hoe de mens ingegerepen heeft in de natuur van het paard....
Groet, Pien