Frans Veldman schreef op maandag 4 januari 2010, 19:23:
> Spirithorses schreef op maandag 4 januari 2010, 18:48:
>
>> Oké, ik kan je volgen en ik zou dit ook allemaal willen weten.

> paard te ploffen.
> 5) Zorg dat de gewichtsverhouding klopt. Je kan niet 100Kg aan
> gewicht op een paard zetten dat nog geen 400Kg weegt. Doe iets
> aan je gewicht, of neem een zwaarder paard.
Lijkt logisch. Is bij IJslanders e.d. echter toch nooit een probleem geweest.
> 6) Gymnasticeer jezelf. Als JIJ de oorzaak bent dat je paard
> scheef wordt, dan moet je niet het paard gaan gymnasticeren
> maar jezelf. Dit is zo logisch dat iedereen dat zou moeten
> begrijpen.
Is dit logisch? Beschouw de vleeszak-met-botten nu eens als simpele dode last. Wordt ieder lastpaard per definitie scheef en kreupel omdat het paard toch al scheef is van nature en de last daar niets aan doet? Is dit een reeds eeuwen onderkend en duidelijk lastpaarden probleem? Ik dacht 't niet....
> Frans
>
> "If your only tool is a hammer, you tend to see every problem
> as a nail."
Het probleem is allerminst nieuw en nog altijd interessant. Het was er ook 35 jaar geleden al toen ik net kwam kijken, alleen werd er toen (algemeen gesproken) veel degelijker les gegeven nmm. Ik heb zelf nog nooit last gehad van dit probleem, ook niet in de jaren dat ik naar NL maatstaven extreem veel (>35km/dag) reed.
Mijn voornaamste indruk, wat ik meen te herkennen in de filmpjes van meneer De Bodt, is altijd geweest, en ik heb dat ook vanaf het begin hier geventileerd, dat deze man zijn best doet binnen huidige mogelijkheden ouderwets-degelijk les te geven. Niets meer, niets minder. Kan veel beter (en ik vermoed dat hij dat zelf ook vindt) maar die mogelijkheden heeft hij niet.
Zullen we opnieuw beginnen en stapje voor stapje proberen te definiëren en bekaderen, combineren en uitsluiten wat wel/niet mogelijk is? Misschien komen we dan eens wél onderbouwd ergens.
Als schot voor de boeg van mijn kant:
Definitie: Iedere als tweezijdig symmetrisch beschouwde levensvorm blijkt nader beschouwd een linker- en rechterkant te hebben die niet aan elkaar gelijk zijn.
Dus ja, ieder paard is wel scheef, maar ligt het hier aan?
Is het wel zo dat door "rechtrichten" die asymmetrie opgeheven wordt, of gebeurt er iets anders? Indien iets anders, wat dan precies?
Definitie: paarden blijken van nature niet rechtuit te lopen, maar in plaats daarvan slingerpaden te volgen.
(Gevolgtrekking die nmm gemaakt kan worden is dat het mogelijk is dat juist onze eis/wens dat ons bereden paard een recht ontworpen mensenweg volgt voor een paard wel eens erg onnatuurlijk kan zijn).
Nmm bekend gegeven is dat "slinger-de-slanger"-rijden, liefst ook nog omhoog/omlaag, erg goed werkt (ook wanneer je volkomen passief passagierend bosklosser bent) - zit hierin misschien een bruikbare discriminant verstopt?