eva claey schreef op dinsdag 5 januari 2010, 18:28:
> Mijn paardje kreeg een paar weken geleden rotstraal en nu deze
> week begon hij te hoesten en kreeg hij een beetje neusloop..
> Heb er dan de DA bijgehaald en die zei dat hij dus nog steeds
> (hij was te mager toen ik hem kocht) te mager is en zeker met
> deze strenge winter is hij niet sterk genoeg om in deze koude
> winter buiten te staan.
> Je ziet zn ribbetjes niet maarja met zn dikke vacht..
Ok, je ziet zijn ribbetjes niet? Dan is het onwaarschijnlijk dat hij te mager is.
Feitelijk doet dit er niet eens toe: het gaat erom of hij het koud heeft. Staat hij niet te rillen of te shaken buiten, dan heeft hij het niet te koud, en is er niets aan de hand.
Zorg voor voldoende ruwvoer (ook 's nachts!) en dan zal hij het ook niet koud krijgen.
Voor ons mensen lijkt deze winter erg koud, maar voor paarden is dit veel minder koud dan zo'n winter waarbij het 5 boven nul is, waait, en het de hele dag miezert.
Verkouden zijn heeft, net als bij mensen, niet zozeer iets met binnen of buiten zijn te maken, maar met een virus dat de kans krijgt als het afweersysteem even een keer wat minder goed werkt. Het is geen argument om binnen of buiten te blijven. Stalpaarden worden evengoed (zo niet eerder) verkouden als buitenpaarden. Binnen of buiten zijn heeft hier gewoon niets mee te maken.
> DA's advies was dus: binnenzetten voor de winter, in een mooie
> box, lekker warm en goed eten geven zodat hij lekker bijkomt en
> terug zijn immuunsysteem een beetje opkrikt..
En daar ga ik dus tegenin. Het is het laatste wat ik met mijn paard zou doen. Goed eten geven wel (hoewel ik wellicht hier een andere definitie van heb dan de DA), maar in een stal zetten is nergens goed voor.
> Ook omdat de rotstraal behandeling geen vorderingen maakte
> omdat hij 5 minuten na het behandelen terug met zijn voetjes in
> de modder en de vuiligheid stond..
Rotstraal wordt NIET veroorzaakt door modder. Ook niet door "vuiligheid". Het zijn vleesetende bacterieen, vergelijk het maar met koudvuur. Ze eten weefsel op dat een te slechte doorbloeding heeft. De beste remedie tegen rotstraal is zorgen voor veel beweging. Beweging bevordert de doorbloeding. Het immuunsysteem kan dan beter de hoef bereiken.
Afgezien van het feit dat een stal de beweging minimaliseert, is het in een stal beslist niet hygienischer dan buiten. Juist omdat het een kleine ruimte is, vaak ook nog warmer dan buiten, is het een broeinest van bacterieen. Ook al mest je vaak uit, je kunt niet voorkomen dat je paard steeds weer op zijn eigen mest en urine staat.
De modder buiten daarentegen is, zeker met dit vriesweer, redelijk steriel. Er zijn niet veel bacterieen actief als het vriest (daarom bewaar je vlees ook in de diepvriezer he?).
In alle opzichten is je paard buiten beter af.
Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."