Peter Donck schreef op maandag 11 januari 2010, 13:09:
> SimoneS schreef op maandag 11 januari 2010, 12:50:
>>
>> Tja, dat van die hectare per paard lees ik wel vaker. Kweenie

> je ha wil houden, dan moet je daar ook rekening mee houden, dus
> zonder bijvoederen kom je snel op 1ha uit, tenzij je roofbouw
> wil plegen op je eigen grasland maar daar steek je jezelf mee
> in de zak want na 10-20 jaar of korter ben je uitgezongen....
Toen wij deze boerderij kochten (gewoon als particulier voor bewoning) zat er 3 ha nooit bemest weiland (met ingestorte prikkeldraad-omheiding) bij (en een hele berg half ingestorte schuren, hahaha). De oude eigenaar had in juli nog het hooi eraf gehaald.
De eerste winter (met 3 pony's) heb ik eihenlijk niets bij hoeven voeren; de kunst was het de pony's "voor" te blijven met het vervangen van de afrastering

. Maar ik bedacht wel dat die 3 pony's het in de zomer nooit weg konden eten, tenminste, als ze gezond wilden blijven. Ik ben toen gaan denken (en dus ook rekenen) hoe dit te gaan aanpakken, want alleen hooi-oogsten trok me nou ook weer niet aan.
Deze zomer hebben hier, naast onze eigen New Forest pony's (op stripbegrazing), 6 jaarlingen van dit ras gelopen. Die laatsten liepen gewoon in een kniehoge weide en als het kaal was gingen ze naar de volgende weide (en kreeg de vorige dus rust). Verder heb ik hier 2 uitgehongerde shetjes in de opvang gehad (wel op stripbegrazing ivm eerst risico van koliek en later reisico van
hoefbevangenheid) + 2 grote pony's van de buren. Wat ze niet weggevreten kregen (= 0,8ha) hebben we gehooid (160 handbaaltjes).
Alle "zomergasten" zijn volgens afspraak 2e helft september opgehaald, onze eigen pony's gingen op het eind juli voor het laatste gehooide stuk (zodat de rest van het land kon rusten). En onze eigen kudde werd toen ook uitgebreid van 3 naar 6.
In de loop van de winter heb ik ze telkens een "uitgerust" stuk weide erbij gegeven en met die 160 baaltjes denk ik dat we de winter wel door gaan komen (hou misschien zelfs wat over). En ik voer de hele winter zodanig bij dat de bak eigenlijk nooit leeg is. Moet er wel eerlijk bijzeggen dat ik de jaarling (die ziek is geweest, waarschijnlijk door wormbesmetting bij de vorige eigenaar) en het veulen (met 5 maanden bj vorige eigenaar afgespeend) een klein beetje bijvoer.
Uitgaande van pony's (en dan heb ik het over een schofthoogte van rond de 1,40) kun je dus natuurlijk houden én hooi oogsten van eigen land, zonder volgens mij een aanslag te plegen op het milieu (wij hebben veel en verschillende kruiden in de wei en vorig voorjaar duizenden molshopen) als je uitgaat van 4 pony's op 1 ha. Daarbij natuurlijk wel aangetekend dat ieder weiland anders is én dat wij dit jaar volgens mij hier een "goed" jaar hebben gehad voor gras.