eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 5 februari 2010, 13:30:
> Karen Koomans schreef op vrijdag 5 februari 2010, 12:48:
>> Suikers a BIG NONO voor sporters...
>> Waarom trek je dat dan niet door naar de voeding van paarden die moeten
>> werken?!

> behoorlijk wat suiker . T'is dus zaak om voer te vinden waar en geen tot
> zéér weinig bijgevoegde suikers in zitten en wees gerust die zijn der MAAR
> zoals aangetoond hebbeen 99% v/d paarden hier geen noodzaak aan OMDAT ze
> weinig tot geen inspanning moeten leveren !
Mjah, zo zijn we terug bij de discussie over koolhydraatverbranding versus vetverbranding, als primaire leverancier van energie.
Als je niet weet of niet gelooft dat je een lichaam (paard of mens, kan allebei) kunt trainen om energie te halen uit ófwel koolhydraten ófwel vetten, dan kunnen we denk ik slechts concluderen dat we het nooit eens zullen worden.
Heeft een paard dat zwaar werk verricht méér nodig dan alleen gras en hooi?
Het antwoord is waarschijnlijk JA, ALS je een paard hebt dat er fysiek op is ingesteld zijn energie primair uit koolhydraten te halen. Dus een paard dat er fysiek op is ingesteld snelle suikers te krijgen (
muesli, biiks, ...)
Het antwoord is nmm NEE, ALS je een paard hebt dat er fysiek op is ingesteld om primair vetten te verbranden voor zijn energie.
Heb je een paard dat al gewend is om zijn energie primair uit koolhydraten te halen, dan kan het lang duren (maanden, misschien wel een jaar) om dat paard fysiek om te schakelen naar een PN paard (een paard dat loopt op verbranding van vetten).
In de praktijk kan dat overschakelen problemen geven, als je dat paard niet langdurig op lichte arbeid kunt zetten. Als dat paard in de overschakelingsperiode (zwaar) moet blijven werken, dan krjgt hij het moeilijk, omdat het tijd kost voor aleer hij de aangeboden gezonde, natuurlijke voeding optimaal kan gebruiken (omzetten in energie).
grt,
Karen