Karen Koomans schreef op vrijdag 19 februari 2010, 12:32:
> P.S.: met respect voor Piet, en voorál zijn DVD over clicker training,
> maar toen ik net op zijn site nog even las wat er staat op de pagina op
>
clickertraining, vond ik dat wel héél beknopt.... Daarom hier nog een link
> waar wordt uitgelegd wat
clickertraining is:
>
clickertraining.html" target=_blank>http://www.dogweb.nl/gedrag/clickertraining.html >
> Op die site gaat het over honden, maar daar wordt de methode niet anders
> van. De methode is geschikt voor álle dieren.
>
> grt,
> Karen

Heb je niet op de knop artikelen gedrukt denk ik.
Daar staat ook nog wel wat hoor, maar inderdaad niet de "je steekt je hand uit en wacht tot ie 'm raakt met zijn neus" verhaaltjes. .
Ik wil je graag uitleggen waarom niet.
Mensen die op die manier willen beginnen, stoppen ermee zodra hun paard laat zien dat ie het karakter van een paard heeft. Ze duvelen in de eerste de beste valkuil. Ik weet dat omdat ik ook veel clinics van een dag gegeven heb waarbij je de basisbegrippen uitlegt. Zelfs dan gaan alleen de supersterren door met
clickertraining. Het lijkt zo eenvoudig en in principe is dat het ook, het is per slot van rekening niet meer dan een keer Yes roepen en een voertje als beloning geven. Maar vlak onder de oppervlakte liggen een aantal bekwaamheden die je moet hebben of je aangeleerd moeten worden.
Je bent met de hersens van een paard bezig!
Eén klein voorbeeld: Mensen gaan zich ineens heel anders gedragen tegen een paard. Ze gaan o.a.onbewust veel meer leiderschap laten zien tegenover een paard die dat helemaal niet gewend is van hen. Ik hoef je niet uit te tekenen dat niet elk paard dat automatisch accepteert, hoe vriendelijk de methode op zich ook is.
En dan lees je van degene die er mee begonnen was:
"Dat clickertrainen is niks voor mijn paard, hij wordt er opdringerig van."
Dáárom heb ik de driedaagse cursus laten verfilmen en op dvd gezet. Zodat men kan leren van de cursisten en hun goede dingen kan zien, maar ook de fouten die ze maken kan afkijken en voorkomen.
Om voorgaande redenen is tegenwoordig mijn eis: Als je les van mij wilt, prima, maar éerst mijn Dvd's bekijken. Daarmee een poos oefenen en dán , als ze er nog zijn, wil ik helpen met specifieke problemen of dingen die je aan wilt leren, trainen.
Ik denk dat het met honden, hoewel inderdaad het principe niet anders is, toch wat eenvoudiger ligt.