Zoals beloofd...
Wegen 868 jeneverbessen nu 2 ons of 30 gram?
Het resultaat was: geen van beide

Uit een steekproef van 150 besjes (representant voor deze partij - echter NIET algemeen geldend zoals hieronder nog beschreven wordt) bleek dat:
10 gedroogde besjes 1 gram wegen.
Dat komt dus fijn uit met rekenen...
Het kuurtje weegt dus 87 gram waarvan 39 gram binnen tijdsduur van 2 weken gegeven wordt. Dit ligt binnen de veiligheidsgrenzen als door Finlay Dun is aangegeven (zoek maar terug). Tot op zekere hoogte is het simplistische beeld dat "dit geen kwaad kan" dus juist, maar ik hou niet van simplisme op dit gebied.
Er moet dan aan randvoorwaarden worden voldaan.
-De belangrijkste daarvan is dat je precies weet waar die jeneverbessen vandaan komen. Volgens Stobart (standaardwerk "Herbs, Spices and Flavourings" ISBN 9027413053) varieert het gehalte aan werkzame stof tot over 200%, dus veel meer dan wat Finlay Dun indertijd al aangaf, en is vooral afhankelijk van groeiplaats (Italië levert veel krachtiger bessen dan Ned.) en (moderne) kweekvarieteit/"veredeling".
Ook bij de drogist ben je dus geheel in het ongewisse, zelfs nog meer dan bij het tuincentrum, van welke plant die bessen nu eigenlijk komen. Daar had ik gisteren nog niet aan gedacht (dus gewoon saai opzoeken IS nuttig!).
-Een tweede is "kwaliteit". Wanneer slechts de mooiste gedroogde bessen zijn uitgeselecteerd gaan er significant minder in 1 gram; ik schat maar de helft maar ook dat hangt weer van de groeiplaats en varieteit af.
Op grond van een risicomarge van minstens 400% (en daarmee kom je ver in een mogelijke "gevarenzône") wijs ik nog altijd het
simplisme van deze "kuur" af.
Ik vind daarom dat, áls je dit middel al zou willen gebruiken, je dan zelf op een noordelijke locatie bessen zou moeten gaan plukken van de floristische soort J. communis (non cultivar!). Hierop is de prescriptie immers vanouds gebaseerd geweest.
Daarbij geeft Dun prescripties voor paarden ("fullsized", dus niet minishetten) in gewichtseenheden (apothecaire drachms), niet in aantal besjes! Jullie begrijpen ondertussen naar ik hoop waarom....
Dan ben ik nog niet eens ingegaan op het "waarom" je dit middel zou willen toepassen. Dat een portie jeneverbes "afvalstoffen" opgeslagen in bijv. vetweefsel wel even "ontgift" lijkt me lulkoek. Dat het kan helpen na constatering van het eten van bedorven voer wordt aangegeven, maar ik neem aan dat iedereen er DAN WEL al een
DA bij heeft!
Ik ben er zelf ook niet uit wat juniperus precies doet. Er zit nmm. een eigenaardigheid in hoe het voorgeschreven werd; aan de ene kant was het risico donders goed bekend dat evenredig is aan de werking. Aan de andere kant werden er
kleine dosis voorgeschreven waarbij je je de uitwerking dan moet afvragen. Het gekke is dat ik nog geen indicatie daarvoor ben tegen gekomen, maar wel prescriptie. Zoek wellicht verkeerd. Er zit uiteraard veel meer in zo'n besje dan die etherische olie, en ik zal daar eens naar gaan zoeken (veel minder makkelijk dan voorafgaande dus duurt even áls ik al iets vind). Wel een interessant item.
Groeten, Egon