e m kraak schreef op zondag 14 maart 2010, 4:09:
> Maar da's toch helemaal niet nieuw?
> Bij paarden ook zo.
Beste Egon, Mopperaar en Cynicus,
Dat is voor jou niet nieuw, en voor mij ook niet nieuw (hoewel ik dit specifieke experiment nog niet kende). 't Punt is, dat "gedrag markeren + positief belonen" de meest effectieve leermethode is, is óók niet nieuw en al op veel manieren aangetoond.
Toch: heel veel mensen weten dat nog niet en/of ze doen nog weinig met die kennis. Ik neem dat (veruit de meeste) mensen niet kwalijk. Niet iedereen is zo intensief bezig met het bestuderen van diergedrag als wij (jij nog meer en langer dan ik, denk ik). Niet iedereen begrijpt goed Engels, en het meeste aan leerzame informatie is in die taal te vinden. Niet iedereen heeft dezelfde talenten en vermogens.
Plus, áls mensen daarover dan iets willen leren en bij een bron terechtkomen die ze hele ander dingen vertelt, een bron die daarin daarin overtuigend is; ik vind het niet vreemd dat mensen daar dan lang aan vast houden.
't Is nog niet eens lang geleden dat mensen, inclusief wetenschappers, geloofden dat dieren überhaupt geen gevoelsleven hebben. Er zijn al tientallen jaren experimenten bekend waaruit blijkt dat planten kunnen communiceren, ze kunnen elkaar een heel gerichte boodschap sturen. Maar ik denk dat maar heel weinig mensen dat laatste weten (omdat er niet genoeg mensen zijn die dat "nieuws" telkens weer onder de aandacht willen blijven brengen; en/of omdat veel mensen dat liever niet willen weten).
Vandaar mijn overtuiging; als je wilt dat inzichten van mensen veranderen en daarmee hun gedrag, dan kun je het beste het "nieuws" blijven verspreiden. En dat op een positieve manier, want mensen zijn ook dieren. Als je het er in wilt slaan, dat werkt niet
grt,
Karen