Sandra van Bommel schreef op maandag 15 maart 2010, 7:00:
> Wat doe je met een gestressd/gespannen paard? Interesse in voer is er dan
> vaak niet.
> Maar je zit in een situatie (bv midden op straat) die je op dat moment
> moet oplossen.
Leuke vraag!
Dit is wat ik zou doen:
Vanuit m'n eigen houding/ademhaling etc. een kalme zekerheid uitstralen. Het paard de tijd geven om te kijken naar al het enge, als het dat wil.
Niets eisen/afdwingen (tenzij er een gevaarlijke situatie is), maar het paard uitnodigen om mijn voorbeeld te volgen (mijn voorbeeld = de kalmte, plus wat we gaan doen qua richting en tempo, om hier weg te komen). Hoofd laag vragen (ervan uitgaande dat dat een aangeleerde oefening is). Als hoofd laag lukt, dat belonen door rustige, kalmerende aanraking en lichaamstaal.
Als het paard wil vluchten, voor mij uit, proberen om dat vóór te zijn. Ik zit er al niet meer op hoor, in die situatie

! -- op de grond kan ik veel meer doen met lichaamstaal en beter leiden zonder dwang, dan vanaf een paardenrug.
Proberen dmv lichaamstaal om het paard alleen in de richting en het tempo die ik heb uitgezocht te laten bewegen.
Als me dat niet lukt en het paard er dus vandoor wil stormen, dan is er een gevaarlijke situatie en weet ik (dus) niets beters te doen dan uit alle macht proberen het touw of de teugels vast te houden en de situatie terug onder controle te krijgen. Proberen bij zo'n vluchtpoging om het paardenhoofd zsm mijn kant op te buigen (te trekken, in dat geval).
Eventueel, afhankelijk van wat het paard al herkent als signaal en hoe hoog het stressniveau precies is: clicken voor elke poging tot mij ontspannen volgen (beloning is de pogingen hoorbaar/zichtbaar/voelbaar waarderen).
P.S.: een belangrijk uitgangspunt van clicker trainers is "set your horse up for succes". Om die reden zou een goede clicker trainer een paard niet in die situatie brengen zolang het dat nog niet met voldoende ontspanning kan. Maar er kan natuurlijk iets onverwacht gebeuren, waardoor je toch in zo'n situatie belandt.
grt,
Karen