InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 13088½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: woensdag 17 maart 2010, 23:0217-3-10 23:02 Nr:196319
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:196269
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zeer boeiend interview met K.F. Hempling Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Karen Koomans schreef op woensdag 17 maart 2010, 2:04:

> KFH over het gebruik van wel of geen teugels, interview dateert van 2009
> of 2010:
>
> http://www.horseconscious.com/with-or-without-reins-klaus-ferdinand-hempfli
> ng.html

Wat ik zelf denk over wat KFH zegt over bitten: ik kan, met enige moeite, wel geloven dat er bepaalde type paarden zijn die zich minder veilig voelen zonder verbinding tussen paardenhoofd en ruiterhand. Minder veilig, of meer ondersteund, dat is m.i. ongeveer hetzelfde.

Wat ik me niet goed kan voorstellen - maar óók niet 100% kan uitsluiten - is dat een bit een groter gevoel van veiligheid zou geven dan een bitloos hoofdstel. Oftewel: dat weet ik niet/daar heb ik nog geen mening over.

Ik zie liever bitloos dan met bit, zeker als het gaat om iemand met een voorbeeldfunctie, zoals KFH. Maar ik heb recent iets geschreven over hulpmiddelen (bericht #194896 ); daarin schreef ik dat zelfs een bit niet paardonvriendelijk hóeft te zijn, wanneer het uitsluitend gebruikt wordt om pijnloze signalen te kunnen geven. En zo zie ik dat nog steeds.
___

Naast het nadenken over bitgebruik, heb ik aan iemand van wie ik weet dat hij een groot KFH bewonderaar is gevraagd, waar dat op slaat dat KFH zelf en zijn leerlingen niet geïnspireerd zouden mogen worden door andere methodes?!

Het antwoord dat ik kreeg was: KFH vindt dat je niet met een paard om moet gaan volgens een trainingsmethode voor paarden. Omdat :
- de basis zou niet zou moeten zijn "hoe train ik een paard" maar "wat kan dit paard mij leren?" -- daarom is heil zoeken bij een paardentrainingsmethode per definitie verkeerd
- je moet kijken naar het paard zelf (het individuele paard, want elk paard is anders), niet naar één methode/techniek die zou slaan op alle paarden
- het leren over jezelf, ook jezelf en jouw lichaamstaal/uitstraling/ontspanning/focus in relatie tot paarden, wordt aangemoedigd
- het leren over paardengedrag inclusief paardentaal wordt aangemoedigd

Ik heb deze info even een dagje laten bezinken en ik snap het nu (denk ik) en vind het zelfs een inspirerende gedachte. Ik zou er zelf aan toevoegen:
- het leren over leerpsychologie en universele leermethodes wordt aangemoedigd $1

Wat ik wel jammer vind en niet goed begrijp is waarom KFH, voor zover ik weet, deze dingen (over bitgebruik, hoezo geen andere trainingsmethodes) niet zo goed uitlegt aan een groot publiek? Hoewel, misschien is hij dat nu ten positieve aan het veranderen? Het aantal recente en zeer uitgebreide interviews met KFH dat ik online heb kunnen vinden is inmiddels opgelopen tot 6.

Ik ben benieuwd naar reacties van anderen.
grt,
Karen

P.S. ik zal het stuk tekst waarin KFH iets uitlegt over (zijn) bitgebruik later vanavond even vertalen en dan hier plaatsen
( http://www.horseconscious.com/with-or-without-reins-klaus-ferdinand-hempfling.html )
Volg datum > Datum: woensdag 17 maart 2010, 23:2017-3-10 23:20 Nr:196320
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:196318
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Oostvaardersplassen: sterfte Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004
Op bokt loopt er ook al zo'n janktopic, ik zal even mijn reactie van daar hier erin kopieëren:

De zwakste dieren sterven. Als er bijgevoerd gaat worden blijven die leven en dan moeten ze straks dieren gaan afschieten.

Wie schiet je af?

"Staatbosbeheer schiet konikpaarden af, omdat de groep te groot wordt"

Dan staat heel bokt óók weer op zijn achterste benen. Maar afschieten is wel direct het gevolg als er bijgevoerd gaat worden.....

Moeten alle uitgemergelde konijntjes en salamanders en mieren ook bijgevoerd gaan worden? Of zijn die minder aaibaar en is het dus minder erg dat ze sterven door de kou/ gebrek aan voedsel?

Ook op de grote prairie in de VS gaan mustangs dood door kou en ondervoeding, ook al is het gebied wél enorm groot, op = op. Onherroepelijk sterft een deel van de paarden van de honger.

That's life. Survival of the fittest = natuurlijke selectie = evolutie
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 13088½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact