Nils Vellinga schreef op zaterdag 20 maart 2010, 12:37:
> Karen Koomans schreef op zaterdag 20 maart 2010, 12:07:
>
>>
>> Een hoger voltage erop zou voor Joris oké zijn, maar voor al m'n andere dieren beslist niet.
>
> Leg mij eens uit, waarom een hoger voltage beslist niet oké is voor de
> andere dieren!
Er lopen hier reeën rond, soms ook in en uit de wei. Plus: onze geiten en onze hond (en de hond van de buren die regelmatig bij ons is), die zijn bij het huidige voltage al langer dan één dag heel erg van slag als ze eens zo "stom" zijn om eens een keer een tik van het schriklint te krijgen.
De beide honden snappen (nog) niet waar die klap vandaan komt. De bedoeling is dat zij helemaal niet in de buurt komen van dat schriklint als er stroom op staat. Maar het gebeurt wel een heel enkele keer (door menselijke fouten, van ons of van de buren).
De geiten weten het verband wel denk ik (hoewel?), maar desondanks willen ze, vooral Jopper, circa 1 dag hun inloopstal niet meer uit nadat ze een keer per ongeluk het lint hebben aangeraakt. De dagen erna is die geit dan nog super schrikkerig buiten, langzaam ebt dat dan weer weg. Ja, een deel van mijn dieren zijn watjes... En/of niet "slim" genoeg om het verband tussen het lint en die tik te snappen (omdat ze er te weinig keren tegen aanlopen

).
Tja, "beslist niet" -- alles kán, natuurlijk. Dus dat was wat heel sterk uitgedrukt van mij, maar om bovengenoemde redenen wil ik dat niet.
> De andere dieren blijven uit de buurt, zoals ze nu ook gewend zijn en
> Joris zal voorzichtiger zijn met testen of jij vergeten bent er stroom op
> te zetten.
Ja, hij test het misschien, maar vooral: hij verzamelt moed tot hij er dwars doorheen durft te gaan (met de stroom erop)! Ik heb het hem meermalen zien doen. Een fantastisch stevig metalen of houten hekwerk zou een perfecte oplossing zijn. Maar dat zit er financieel niet in, in elk geval niet voor het geheel van de weides en ook niet voor de hele winterwei. Misschien voor de paddock... Ik heb daar eventueel best wat geld voor over, maar ik heb ook nog een partner die af en toe een beetje moe wordt van hoe ver ik ga (in moeite en financieel) om m'n paardjes zo optimaal mogelijk van alles te bieden. En daar heb ik óók begrip voor. En ik ben niet overtuigd dat het voor Joris een vooruitgang is, in de paddock (in zijn eentje), in plaats van op stal.
Eigenlijk vind ik schriklint maar niks (de laatste jaren, vroeger had ik er geen probleem mee). Het is handig/goedkoop voor ons mensen, maar diervriendelijk is het niet.
>> Als de paddock Houdini-proof is, dan zal Joris het na een lange tijd wel
>> opgeven om te proberen te ontsnappen. Maar heb ik dan een blije, tevreden
>> pony? Volgens mij niet...
.
> vergeef me dat ik het zeg, maar dat vind ik kolder.
Mag jij gerust zeggen Nils

!
> Omdat ie s'nachts zijn "vriendjes" niet kan zien (binnen paddock/stal?)
> is ie gelukkiger, dan dat ie "houdini" proof in een - buiten - paddock
> staat?
> s'nachts opgesloten (letterlijk buiten gesloten) maakt hem niet blij en
> vrolijk, hij heeft zich er bij neer gelegt!
> Maar OK, de ontvanger bepaald.
Mee eens, hij is 's nachts op stal rustig mede omdat hij zich erbij neerlegt dat er geen enkele kans is om uit die stal te ontsnappen. Dezelfde vraag, "heb ik dan een (optimaal) blije pony?" is een heel terechte vraag! Ik denk dat het antwoord is: "nee, want hij wil liefst samen met de andere paardjes op de graswei lopen."
Maar, gezien het feit dat raaigras slecht is voor zijn gezondheid, en het feit dat hij zich zo loopt op te fokken als ik hem in de paddock zet, en ik met de huidige paddock (schriklint) het risico loop dat hij 's nachts uitbreekt en hij als gevolg daarvan bevangen wordt, ...
Het enige wat de paddock extra biedt ten opzichte van de stal, is meer ruimte (de stal is 6 x 5,5 meter, de paddock is ongeveer 25 x 12 meter, als ik de winterwei erbij zou trekken zoals ik dat nu overdag doe, dan is dat totaal circa 110 x 50 meter (al onze weides/paddocks samen is 1,2 hectare).
En hij heeft vanuit de paddock en/of winterwei meer
zicht op zijn maatjes, maar hij kan niet naar ze toe. Of dat hem blijer maakt dan z'n maatjes soms in 't zicht, vanuit de stal, dat betwijfel ik. In beide gevallen is hij buitengesloten (denk ik).
Voor zover ik nu kan bedenken heb ik deze keuzes;
* blijven doen wat ik nu doe
* kijken of ik geld/materiaal kan vrijmaken voor een andere omheining vd kleine paddock (nadeel: investering, en mogelijk maakt zicht op z'n maatjes hem juist níet blijer?)
* alle weides veranderen in paddocks (nadelen: investering, en ik ontneem de dieren die er qua gezondheid wél tegen kunnen op tijden dat het fructaangevaar niet hoog is, het plezier van het gras grazen. Hou ik een deel wel graasweide, dan is de situatie ongeveer zoals die nu al is.)
* hernieuwde poging doen om Joris te wennen aan een graasmasker?
Ik neig sterk naar optie 1 (blijven doen wat ik nu doe) - het lijkt me wel zo eerlijk om dat er bij te zetten. En ik overweeg een nieuwe poging met een graasmasker.
Maar ik sluit niet uit dat ik me bedenk, als iemand anders een idee heeft waarvan ik denk dat het voor mij praktisch en financieel haalbaar is, en voor Joris een verbetering en voor de andere dieren geen verslechtering.
Bedankt voor het (evt. ook verder) meedenken Nils, ik waardeer 't!
grt,
Karen