Sandra van Bommel schreef op maandag 29 maart 2010, 8:53:
> Goed... nog een laatste poging
Ik waardeer je feedback Sandra!
Idem voor álle andere gegeven gegeven feedback in deze draad, inclusief de eerste reactie van Anja en van Eddy. Feedback en discussie is waar ik zelf om vraag. Daar heb ik wat aan, en hopelijk meer mensen.
> Je kritiek op sommige mensen dat ze zich niet in andere trainingswijze
> verdiepen, is op mij niet van toepassing.
Dat weet ik. We delen die “obsessie”
> Het filmpje heb ik nog een keer intensief bekeken, met je verhaal in
> gedachten. Ik ben echter niet van mening verandert. Ik blijf je
> communicatie verwarrend vinden.
> Je aanmoedinging in de vorm van geluidtjes, opgetilde zweep en
> lichaamstaal gericht richting achterhand blijft doorgaan als joris allang
> doet wat je vraagt.
Ik snap wat je bedoelt. Zelf zie ik dat als ondersteunende signalen waarmee ik voorkom dat het paard al snel niet langer doet wat ik vraag (zie bijv. Hempfling’s Special Lunging techniek en Dancing with Horses). Maar als een paard geen zin heeft om te doen wat je vraagt, dan wordt iets dat ondersteundend bedoeld is, al heel snel P+.
Die ondersteunende signalen kunnen véél subtieler als het paard iets doet dat hij zelf ook wenst te doen op dat moment. Zie mijn toelichting in m’n vorige bericht, en de conclusie die ik zelf getrokken heb dat ik er - achteraf bezien - beter aan gedaan had om ook te clicken en te belonen voor het in het gevraagde tempo op de cirkel gaan. Zo had ik (veel) meer R+ kunnen toevoegen en dat zou m.i. een verbetering zijn geweest.
Voor mij is het - in de afgelopen 14 jaar - een nieuwe ervaring om te werken op basis van P+. Dat is te zien op het filmpje

.
Toch, ik vind het een leerzame ervaring en ik geloof werkelijk niet dat Joris hier een trauma aan over gehouden heeft. Hij vond ongeveer 3.5 minuten van de in totaal 4 niet leuk. Om die reden zal ik dit beslist niet nog eens doen, maar ik ben blij dat het niet alleen negatieve dingen heeft opgeleverd. De discussie over het filmpje levert positieve dingen op. Ik zal in de tekst bij het filmpje ook een verwijzing toevoegen, naar de discussie hier.
> Als je nieuwe brokjes in de bak doet op ong 2.40 is je lichaamstaal
> uitnodigend. Kom maar lekker eten. Om het vervolgens weg te jagen. Daar
> zie ik het nut totaal niet van in en lijkt toch een beetje op paardje pesten.
Ja, dat is waar. Wat ik wil in het kader van dit filmpje is inderdaad om het dusdanig moeilijk te maken voor Joris, dat zich daadwerkelijk meerdere momenten zullen voordoen waarop ik met behulp van P+ aan Joris kan duidelijk maken dat het voer in de etensbak níet van hem is (tot het moment dat ik het aan hem geef).
Los van “filmpje maken” vond en vind ik het nuttig om af en toe, mits ik het hopelijk niet ál te dom aanpak, in de praktijk methodes te proberen die ik normaal gesproken niet gebruik. Want elke methode anders dan clicker training afserveren als “niet bruikbaar”, zonder het ooit in de praktijk geprobeerd te hebben, dat vind ik jammer.
Natúúrlijk zijn daar grenzen aan – ik probeer natuurlijk niet alles uit! Was de aanbevolen bewaak-het-voer-methode geweest “jaag het paard met behulp van sláán met een zweep weg bij de voerbak” dan had ik dat never nooit niet toegepast op één van mijn paarden of welk paard dan ook.
Veruit de meeste door anderen gebruikte/aanbevolen methodes hoef ik echt niet in de praktijk te proberen, om zó wel te weten dat ik die methode slecht vind. Concreet, welke technieken ik in de afgelopen 15 jaar wel in de praktijk met paarden heb geprobeerd, anders dan
clickertraining:
Parelli (ben ik héél gauw mee gestopt!), de special lunging en special leading technieken van Hempfling (die vond en vind ik nog steeds bruikbaar), speltechnieken geïnspireerd door mensen met wie ik privé email en het boek Empowered Horses van Imke Spilker (sommige van die technieken vond ik heel bruikbaar en andere niet).
En nu afgelopen zaterdag de “bewaak de voerbak”-methode ongeveer zoals Resnick, die ik als ik dat werkelijk wilde proberen met de brutaalste van mijn paarden moelijker moest maken dan slechts één maal met een armgebaar “ga weg/hou afstand” bij die bak blijven staan. Want dat leverde zoals al gezegd “take one” op, waar Joris onmiddellijk die boodschap begreep en respecteerde en hij, toen er niets anders meer gebeurde, heel terecht besloot om dan maar weg te lopen en elders hooi te gaan eten

.
In een volgend bericht schrijf ik meer over mijn (gebrek aan) ervaringen met paarden.
> De combi druk en clickeren is niet aan te raden. Ben Hart bv, bekend
> clickertrainer in amerika met ezels, muildieren en paarden, is van mening
> dat je eerst lichaamstaal moet beheersen en dus een paard gewoon moet
> kunnen wegsturen indien nodig, alvorens met clicker te beginnen, maar
> waarschuwd ervoor om geen combi van druk/click te gebruiken omdat het
> verwarrend is voor een paard en de training aanmerkelijk minder effectief
> maakt. Je kiest dus voor het een of het ander.
Ik weet dat dat de mening van Ben Hart is, maar ik ben het er niet mee eens. Mijn mening: áls je al druk (P) wilt gebruiken, bied het dier dan gelijktijdig een alternatief wél belonend (R+) gedrag aan. Ik vind dat effectiever en diervriendelijker.
> Bij je tekst staat vermeld dat je dit niet moet doen met een paard wat
> agressief is met voer. Als dit niet de reden is van een dergelijke
> training, vraag ik mij af wat het nut dan wel is,.
Die tekst stond er eerst niet. Ik heb de tekst bij het filmpje gisteravond laat aangepast, omdat ik me de feedback die hier werd gegeven over het mogelijke gevaar van de oefening ter harte heb genomen.
> Pony heeft geen voeragressie, dus waarom hem dan 'op zijn plaats zetten'?
> Wat is dan de toegevoegde waarde van de oefening?
Zie toelichting hierboven.
Willen uitproberen, om meerdere redenen, hoe de P+ methode “bewaak-de-voerbak” kan werken. Welke voor- en nadelen er aan zitten.
Bezien of mensen die wél een groot probleem ervaren met een voer-agressief paard, misschien iets positiefs kunnen met een oefening zoals deze? Ik heb zelf dat probleem niet, maar ik hoor dat dat een veelvoorkomend probleem is. Dat veel mensen al snel geen voerbeloningen meer gebruiken, omdat hun paard er vervelend of zelfs gevaarlijk van wordt.
Welke mogelijke oplossingen voor dat probleem wel en welke niet aan te raden aan mensen met dat probleem, dat is mijn vraag en dat was mijn motivatie om dat in de praktijk eens uit te proberen, voordat ik op een site ga zetten wat ik wel en wat ik niet aanraad.
Later vandaag reageer ik op de andere dingen die je schrijft.
Nogmaals bedankt voor je uitgebreide feedback!
Karen