Britt Claeys schreef op donderdag 1 april 2010, 23:05:
> Aahh, maar das ni moeilijk! Er staat gras in mijn piste dus als ik wacht
> zal ze haar hoofd wel naar beneden doen zenne, alleen iets té
> Ik blijf het zonder stick proberen want das m'n ding ni zo.
Prima, natuurlijk. Sommige trainers vinden het heel fijn werken, ik denk vooral omdat het kan helpen om goed te timen (het is zo duidelijk wanneer het dier precies doet wat je vraagt).
Andere trainers (gewoon ménsen, dus) gebruiken liever free shaping (ik zelf ook).
> Maar toeval of ni, vandaag lukte het wel beter! Ik combineer de
> handoplegging (amai, hoe religieus

) met stem (laag) omdat ik
> beide dan later kan gebruiken. En Karen, zonder iets van druk want da
> werkt toch ni

Dat vind ik nou gewéldig nieuws!
En nee, ik geloof beslist niet dat dat toeval is. Een dier reageert op jouw intentie, je houding, je energie. Als die boos is, "jij moet verdorie dat hoofd laag doen", dan heeft een dier weerstand om mee te werken. Als jouw houding verandert, wat niet alleen vandaag zo was maar een proces is van de laatste tijd, dan pikt een dier dat feilloos op. Als je het vriendelijk vraagt, doet-ie 't graag voor je!
Vanochten vond ik deze tekst, die staat inmiddels op m’n website. Hij lijkt me hier ook erg van toepassing :
Een verhaaltje..
Er was eens een jonge cowboy die aan het werk was met enkele paarden in een paddock. Een oudere cowboy kwam langs, bleef even staan kijken en vroeg; "Jonge man, zou jij het geheim van goede horsemanship willen weten?" De jonge cowboy zei dat hij dat wel zou willen. De oude man maakte een vuist en zei; "Als jij mijn vuist kunt openen, zal jij het geheim van goede horsemanship ontdekken." De jonge man trok, duwde, kneep, sloeg, prikte en stompte de vuist. Uiteindelijk gaf hij op en zei: "Ik krijg het niet open. Wat is het geheim om je vuist open te krijgen, zodat ik het geheim van goede horsemanship kan ontdekken?" De oude cowboy antwoordde; "Je had het gewoon even kunnen vragen."
(Schrijver: onbekend)
Karen