InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 13385½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: vrijdag 30 april 2010, 10:1330-4-10 10:13 Nr:200762
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:200756
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paardenvoeding (was: opgezette klieren) Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Nils Vellinga schreef op vrijdag 30 april 2010, 8:52:

> Karen Koomans schreef op donderdag 29 april 2010, 21:50:
>
>> Maar er is meer,
>> zoals de behoefte aan bepaalde vetzuren, die het paard niet zelf kan
>> aanmaken. En dan nog de dingen waarvan ik geen enkele weet heb.
>> Moeilijk om het goed te doen, inderdaad. Bij mezelf net zo als bij de
>> paarden ;-)
>> Voeding heeft echt mega-veel invloed op alle denkbare aspecten van je lijf.

> Karen, je denkt véél te ingewikkeld! Vetzuren die ze niet aanmaken?
> Meer, als een variatie aanbieden, kan je niet doen, moet je ook niet
> willen.
> Voor een grazer als een paard, zijn dit grassen- kruiden die gemiddeld in
> het veld voorkomen en wat houtgewassen misschien. In het aanbod selecteert
> het paard en vind wat het nodig heeft.

Misschien denk ik inderdaad te moeilijk; 't zou mooi zijn als je me overtuigend "gerust kunt stellen" :-) . Maar eerlijk gezegd ben ik sceptisch geworden als mensen dat tegen me zeggen. Omdat "men" dat jaren geleden ook zei, als 't toen ging om bijv. fructaan en wat er allemaal van invloed is op het gehalte daarvan. En wat de mogelijke gevolgen zijn van fructaan voor een paard. Nu, jaren later, zijn er steeds meer mensen die daarover met goede redenen ingewikkeld doen :-P . Idem voor bijv. de vraag of, en zo ja hoe, ernstige hoefbevangenheid omkeerbaar is. Hoe meer je weet, hoe meer je beseft hoe weinig je eigenlijk nog weet. Die laatste zin heb ik niet zelf verzonnen, maar hij spreekt me wel erg aan.

Je schrijft: "zoals die gemiddeld in het veld voorkomen". Als je een veld bedoelt zoals dat in NL kan voorkomen of in een ander Europees land met niet al te extreem klimaat, dan groeien daar toch al gauw zo'n 30 tot 50 soorten planten die voor het paard goed eetbaar zijn en waaraan specifieke werkingen worden toegekend.

In gedroogde vorm (hooi) verandert van veel planten de eigenschappen. Enkele planten zijn dan juist op hun best voor de eter ervan (bijv. brandnetel), andere worden juist éxtra giftig (bijv. blad van prunus-bomen), en weer andere blijven giftig maar worden niet langer als dusdanig herkend door 't paard (JKK). Toch, als je natuurhooi (of dijkhooi, bermhooi) van goede kwaliteit voert, dan ben je m.i. al een heel eind goed bezig voor een paard. Hoewel het natuurlijker en waarschijnlijk gezonder is, wanneer een dier seizoenen kent in wat er wel en wat niet beschikbaar is.
Maar ja, je moet ergens een grens trekken van wat praktisch is. Hoewel ? : Equifit past hun voeders aan per seizoen, en ik denk niet dat dat belachelijk of nutteloos is.

In verse vorm vind ik 't veel moeilijker, om een juiste variatie aan te bieden. Nu vind ik het tegelijkertijd leuk om me meer te verdiepen in NL plantkunde, dus een straf is dat 'moeilijk' niet voor mij :-).

Vetzuren die het paard niet zelf kan aanmaken... ik weet daar nog te weinig van om er veel zinnigs over te zeggen. Het komt er op neer dat paarden, net als mensen en allerlei andere dieren, de meeste benodigde vetzuren zelf kan samenstellen. Maar niet álle. Sommige vetzuren die benodigd zijn voor (o.a.?) de aanmaak van bepaalde hormonen, moeten uit de voeding worden gehaald.

Eén concreet voorbeeld weet ik, sinds gisteren (hi hi, zo nieuw is dat dus ook voor mij!) : haver bevat bepaalde omega 3 vetzuren die 't paard niet zelf kan aanmaken. Een gebrek er aan, kan leiden tot o.a. allerlei huidklachten zoals eczeem.
Goh (denk ik dan): vroeger gaf men veel haver aan paarden, tegenwoordig nauwelijks meer. Verband met het snel stijgend % paarden met sma?

Maar opnieuw is het niet simpel: een teveel aan bepaalde vetzuren is net zo schadelijk als een tekort. Idem voor een heel verkeerde verhouding tussen (bijvoorbeeld?) omega 3 en omega 6 vetzuren.

Mbt honden is de kennis op dit punt al wat verder. Ik denk dat er veel overeenkomsten zijn met paarden, op dit punt. Zie bijv. http://www.barf-natuurlijk.nl/html/ess_vetzuren.html (Dr. Ian Billinghurst is een autoriteit als het om hondenvoeding gaat).

Karen
Volg datum > Datum: vrijdag 30 april 2010, 11:1330-4-10 11:13 Nr:200763
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:200724
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: FLy Away Tegen vliegen, als voeding. Wie heeft hier ervaring mee? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Janneke123 schreef op donderdag 29 april 2010, 20:30:

> Het grote voordeel is dat het product nadat het enige weken gevoederd is,
> een blijvende geur aan het lichaam (vacht) geeft wat insecten en dazen
> wegjaagt, tevens zorgt de vitamine Bcomplex dat de porien verder open staan
> zodat de geur optimaal is.

Klinkt mij weer als de bekende lariekoek. Vitamine B die zorgt dat de porien verder open staan? Tsss.
Zie ook http://www.echo.nl/sw-sw/buurt/redactie/901271/muggen.lachen.om.vitamine.b/

Het is voor zover ik kan nagaan een grote misconceptie dat vliegende insecten te verjagen zijn door geurtjes.
Insecten worden vooral aangetrokken door geurtjes, waarvan het merendeel van die geurtjes voor ons mensen onmerkbaar zijn.
Goed voorbeeld is de ordinaire mug die 's nachts je slaapkamer binnenkomt. Die ruikt de CO2 die je uitademt, en gebruikt dat om jou op te sporen. Wat je ook verzint aan "nare" geurtjes (zoals knoflook), de CO2 verstop je er niet mee, en je blijft voor de mug gewoon een helder verlicht baken in de nacht.
De mug gebruikt ook je warmtestraling om je op te sporen, en die warmtestraling verstop je al helemaal niet met een naar geurtje.

Zo goed als insecten de voor hun belangrijke geurtjes kunnen ruiken, zo slecht kunnen ze de betekenisloze geurtjes ruiken. De neus is superklein, er is gewoon geen ruimte voor een uitgebreid geurtjes lab. Ze kunnen alleen datgene ruiken dat absoluut van belang is voor hun overleving. Diezelfde mug die zo feilloos CO2 weet op te sporen kan geen aardgas ruiken, geen knoflook ruiken, geen uitlaatgas ruiken, etc. Diezelfde mug vliegt vrolijk een brandende kaars in, want bij verbranding komt de "lokstof" CO2 vrij, en de waarschuwende verbrandingslucht ruikt de mug nou juist weer niet. Het zijn nou eenmaal primitieve organismen die geen vliegenmepper kunnen herkennen, geen brandende kaars van een prooidier kunnen onderscheiden, en niet in staat zijn om vieze luchtjes waar te nemen.

Dazen laten zich evenmin door geurtjes verjagen. Ze lokaliseren hun prooi voornamelijk door de infrarood straling (=warmtestraling) die een dier uitstraalt, en die warmtestraling hou je met geen enkel geurtje tegen. Dazen verjagen met nare geurtjes is een gepasseerd station, het werkt gewoon niet, simpelweg omdat dazen hun prooi niet primair op geur opsporen.

Soms LIJKT het alsof een geurtje werkt. Insecten komen met vlagen, de ene dag zijn het er veel meer dan de andere dag. Heb je net een "geurtje" gebruikt, en die dag zijn er toevallig minder insecten, dan is de verleiding groot om te denken dat het door dat geurtje is gekomen.

Nog verradelijker is het wanneer je een voedingssupplement gebruikt dat insecten zou moeten verjagen, en pas na enige tijd werkt, en ook langer zou duren voor het niet meer werkt. Het is praktisch onmogelijk om objectief te beoordelen of zo'n supplement werkt of niet; de vergelijking wordt dan iets in de trant van "ja, volgens mij werkt het wel, want er zijn denk ik minder insecten dan vorig jaar als ik me dat goed herinner", of "bij Marietje die 10 kilometer verderop woont en het middel niet gebruikt zijn veeeeel meer dazen, dus zie je wel dat mijn middeltje werkt!".

Uiteraard is dit hele insectengebeuren plus de onmogelijkheid om objectief te beoordelen of iets werkt een zegen voor de handel. De handel in allerhande smeerseltjes floreert, er is altijd wel iemand die het middeltje gebruikt toevallig net voordat er vanzelf al minder insecten zijn, en die dan volledig overtuigt is en het middel blijft kopen. Omdat het zo subjectief is blijven de meningen ook zo verdeeld, de een gelooft heilig in middel X, de ander in middel Y, en met enige regelmaat wordt er van product gewisseld omdat men zich laat overtuigen dat dit ene middeltje misschien toch net iets beter werkt. Het blijft zoeken naar de niet bestaande heilige graal, en waar een vraag is ontstaat vanzelf een markt.

Frans
Volg datum > Datum: vrijdag 30 april 2010, 11:2130-4-10 11:21 Nr:200764
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:200763
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: FLy Away Tegen vliegen, als voeding. Wie heeft hier ervaring mee? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Frans Veldman schreef op vrijdag 30 april 2010, 11:13:

> Het is voor zover ik kan nagaan een grote misconceptie dat vliegende
> insecten te verjagen zijn door geurtjes.

Ik kan me deels vinden in je verhaal, hoewel ik wél denk dat insecten zoals muggen wel degelijk kunnen worden "afgeschrikt" door een voor hen vieze geur.
Hoe verklaar je anders bijvoorbeeld, dat de ene persoon véél meer gestoken wordt dan de ander?

Karen
Volg datum > Datum: vrijdag 30 april 2010, 11:2630-4-10 11:26 Nr:200765
Volg auteur > Van: zeeuwtje Opwaarderen Re:200759
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Draver die niet lekker draaft wat te doen? Structuur

zeeuwtje
IJzendijke Zeeuws Vlaanderen
Nederland

Jarig op 3-8

157 berichten
sinds 9-11-2007
Monique Meijer schreef op vrijdag 30 april 2010, 9:10:

> Toen ik Lily net had liep ze ook met haar hoofd in de lucht en haar hoofd
> scheef. Onze dorpstherapeut heeft een blokkade in de schoft losgemaakt,
> hierdoor ontstond de scheve hoofdhouding.
>
> Monique

Oke dus dat kan het ook zijn?
omdat ze het een half jaar geleden nog niet deed nl.
Dus ik ga een afspraak maken met een goede osteopaat.
Die piet me aanbevolen heeft.
Vandaar gaan we evt verder werken, maar eerst wil ik dat ze iets heeft uit gaan sluiten.
groetjes :-)
Volg datum > Datum: vrijdag 30 april 2010, 11:3030-4-10 11:30 Nr:200766
Volg auteur > Van: zeeuwtje Opwaarderen Re:200761
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Draver die niet lekker draaft wat te doen? Structuur

zeeuwtje
IJzendijke Zeeuws Vlaanderen
Nederland

Jarig op 3-8

157 berichten
sinds 9-11-2007
Anita Cats schreef op vrijdag 30 april 2010, 9:39:

> Wat jij nu ondergaat kan Gewoon te maken hebben met een training vh paard.
> Het gaat niet altijd vanzelf. De een doet dit de ander dat. Je komt op die
> weg vanalles tegen. Ik had pas het paard ook erg goed aan het lopen, nu

> Je kan er iemand bijhalen, je kan ook gewoon de training oppakken en daar
> met regelmaat mee aan de gang gaan. Doen en voelen opserveren etc.
> Moet nu naar dorp, :-P
> Anita

Ik begrijp het wat je schrijft, maar zoals ik al zei.
Ik wil eerst uitsluiten dat ze vast zit waar dan ook. Ergens pijn heeft misschien.
Dus die osteopaat laat ik eerst komen, en vanuit daar ga ik verder met de training.
Dank je wel voor het meedenken. :-)
allemaal trouwens die hebben gereageerd op mijn vraag.
Volg datum > Datum: vrijdag 30 april 2010, 11:3930-4-10 11:39 Nr:200767
Volg auteur > Van: zeeuwtje Opwaarderen Re:200751
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Draver die niet lekker draaft wat te doen? Structuur

zeeuwtje
IJzendijke Zeeuws Vlaanderen
Nederland

Jarig op 3-8

157 berichten
sinds 9-11-2007

> Dravers wordenINTERNATIONAAL rond 2J voor de sulky gezet .Rond 4,5 j
> ingereden is dus dikken BS !

Wat ik van de mijne weet voor ze hier kwam was ze op 2,5 jaar al ingereden onder het zadel dus. en zal ze idd wel op haar 2de voor de sulky gezet zijn.
Maar ik heb toen ik daar achter kwam, haar tot haar 5de op het land gezet, en ben het rijden gaan oppakken met haar 5de jaar dus. Nu word ze in mei pas 6 jaar.
Hoe het met mijn andere draver zit geen idee, die heb ik pas een weekje of 2 en is bijna 9.
Maar die is goed te rijden in stap en draf en galop, niet zo drammerig als deze waar het topic over gaat.
Volg datum > Datum: vrijdag 30 april 2010, 11:4230-4-10 11:42 Nr:200768
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:200764
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: FLy Away Tegen vliegen, als voeding. Wie heeft hier ervaring mee? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Karen Koomans schreef op vrijdag 30 april 2010, 11:21:

> Frans Veldman schreef op vrijdag 30 april 2010, 11:13:
>
>> Het is voor zover ik kan nagaan een grote misconceptie dat vliegende
>> insecten te verjagen zijn door geurtjes.
>
> Ik kan me deels vinden in je verhaal, hoewel ik wél denk dat insecten
> zoals muggen wel degelijk kunnen worden "afgeschrikt" door een voor hen
> vieze geur.
> Hoe verklaar je anders bijvoorbeeld, dat de ene persoon véél meer gestoken
> wordt dan de ander?

Die andere persoon heeft wellicht een hogere lichaamstemperatuur, of ademt meer CO2 uit omdat zijn verbranding wat hoger is. En aangezien muggen op warmte en CO2 afkomen kan dit een duidelijk merkbaar effect geven.

Insecten zijn uiterst primitief, ze hebben een ieniemienie brein, klungelige zintuigen, ze kunnen alleen datgene waarnemen wat van primair belang is voor hun overleving. Ik zou niet weten wat er zo belangrijk is aan knoflook dat muggen in staat zouden moeten zijn om dat speciale stofje te kunnen ruiken, jij wel? En als het voor hen geen nut heeft dan is er ook geen schaarse neus- en hersenruimte gereserveerd voor de detectie van knoflook.

Het brein van een mug is zo primitief dat je als programmeur het algoritme voor het brein simpelweg kan beschrijven als "traceer CO2 bron, zodra de CO2 concentratie toeneemt: zoek dichtsbijzijnde warmtebron op, en prik. Negeer de rest".
Ok, dit simpele algorithme heeft als bug dat je hiermee ook een brandende kaars probeert te prikken, maar deze bug is te ondervangen door niet te zorgen voor slechts 2 nakomelingen, maar enige duizenden, dan is er altijd wel eentje raak. Simpel en doeltreffend.

Het uitbreiden van het algoritme door er iets aan toe te voegen als "detecteer knoflook. indien knoflook wordt gedetecteerd, zoek andere prooi" zou de boel gelijk al veel complexer maken en het ieniemienie brein onnodig belasten.... en ter ere van wat? Wat dient het overlevingsdoel van de mug om prooien met knoflook maar te laten schieten? Prooien met knoflook hebben ook prima geschikt bloed om eitjes mee te maken. Zonde om dat te laten schieten...

Frans
Volg datum > Datum: vrijdag 30 april 2010, 12:1130-4-10 12:11 Nr:200769
Volg auteur > Van: jennet Opwaarderen Re:200763
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: FLy Away Tegen vliegen, als voeding. Wie heeft hier ervaring mee? Structuur
jennet
belgie


515 berichten
sinds 30-7-2009
Frans Veldman schreef op vrijdag 30 april 2010, 11:13:
Het blijft zoeken naar de niet
> bestaande heilige graal, en waar een vraag is ontstaat vanzelf een markt.
>
> Frans

De dazenbal is zwart van kleur, omdat die kleur het warmste wordt toch he?
Denk je dat een zwart paard eerder wordt gestoken door dazen of niet?
Vraag het me zomaar 's af. Of heeft het alleen met de geur van je paard te maken dan? Dat van de drie de ene het meeste de lul is? :-)
Volg datum > Datum: vrijdag 30 april 2010, 12:4730-4-10 12:47 Nr:200770
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:200768
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: FLy Away Tegen vliegen, als voeding. Wie heeft hier ervaring mee? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Frans Veldman schreef op vrijdag 30 april 2010, 11:42:

> Het uitbreiden van het algoritme door er iets aan toe te voegen als
> "detecteer knoflook. indien knoflook wordt gedetecteerd, zoek andere
> prooi" zou de boel gelijk al veel complexer maken en het ieniemienie
> brein onnodig belasten.... en ter ere van wat? Wat dient het
> overlevingsdoel van de mug om prooien met knoflook maar te laten schieten?
> Prooien met knoflook hebben ook prima geschikt bloed om eitjes mee te
> maken. Zonde om dat te laten schieten...

Als knoflook ook in minieme hoeveelheden voor een mug dodelijk is, dan is het kunnen detecteren van zo'n stof wel handig. Iemand (paard, mens) die naar knoflook ruikt, heeft ook stoffen afkomstig uit knoflook - zwavelwaterstof - in z'n bloed. Zulk bloed wil je dan niet, als mug :-P .

Karen
Volg datum > Datum: vrijdag 30 april 2010, 13:2830-4-10 13:28 Nr:200771
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:200769
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: FLy Away Tegen vliegen, als voeding. Wie heeft hier ervaring mee? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
jennet schreef op vrijdag 30 april 2010, 12:11:

> Frans Veldman schreef op vrijdag 30 april 2010, 11:13:
> Het blijft zoeken naar de niet
>> bestaande heilige graal, en waar een vraag is ontstaat vanzelf een markt.
>>
>> Frans
>
> De dazenbal is zwart van kleur, omdat die kleur het warmste wordt toch he?

Yep.

> Denk je dat een zwart paard eerder wordt gestoken door dazen of niet?

Bij paarden ontstaat de warmte niet primair door de zon, maar door de verbranding IN het paard. Een wit paard met een hogere lichaamstemperatuur kan wel eens een aantrekkelijker prooi zijn dan een zwart paard met een lagere lichaamstemperatuur. Maar gemiddeld gezien zullen zwarte paarden, bij gelijke lichaamstemperatuur, wel een hogere warmtestraling hebben.

Frans
Volg datum > Datum: vrijdag 30 april 2010, 13:3930-4-10 13:39 Nr:200772
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:200770
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: FLy Away Tegen vliegen, als voeding. Wie heeft hier ervaring mee? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Karen Koomans schreef op vrijdag 30 april 2010, 12:47:

> Als knoflook ook in minieme hoeveelheden voor een mug dodelijk is, dan is
> het kunnen detecteren van zo'n stof wel handig.

DAN wel. Maar ik geloof niet dat knoflook een insecticide is. Als dat zo was dan had de farmaceutische industrie allang de betreffende stof nagemaakt en voor heel veel geld op de markt gebracht als biologisch afbreekbaar insecticide. Hier is het nog een luxe-probleem, maar in veel landen is het een zaak van levensbelang om insecten te weren (denk maar aan een middel dat malariamuggen afschrikt: wie dat uitvindt is op slag miljonair). Ik meen ook dat knoflook grondig is onderzocht (wie wil er nou niet miljonair worden), maar helaas niets bevatte dat van nut kon zijn om een insecticide te maken.

> Iemand (paard, mens) die
> naar knoflook ruikt, heeft ook stoffen afkomstig uit knoflook -
> zwavelwaterstof - in z'n bloed. Zulk bloed wil je dan niet, als mug :-P .

Ik denk niet dat muggen zo gedetailleerd te werk gaan. Het zijn primitieve organismen, de overleving van een individu is niet zo interessant, bij insecten gaat het vooral om de aantallen. Dus is het niet nodig om vuur te vermijden, voor hongerige vogels uit de weg te gaan, weg te blijven uit hoekjes waar spinnen kunnen zitten, te begrijpen dat een grote waterplas geen goede landingsplaats is, en ach, voor die enkeling met wat zwavelwaterstof in zijn bloed ga je ook geen speciale vermijdingsstrategie overerven.

Frans
Volg datum > Datum: vrijdag 30 april 2010, 14:2130-4-10 14:21 Nr:200773
Volg auteur > Van: FemkeV Opwaarderen Re:200727
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dierenarts, tandarts en natuurlijk bekapper gezocht omgeving Aalsmeer Structuur

FemkeV
Homepage
Amstelveen
Nederland

Jarig op 4-1

83 berichten
sinds 15-3-2010
Ook een heel goede Nils, bedankt!
Volg datum > Datum: vrijdag 30 april 2010, 14:2330-4-10 14:23 Nr:200774
Volg auteur > Van: Ilma Meijer Opwaarderen Re:200751
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Draver die niet lekker draaft wat te doen? Structuur

Ilma Meijer
Grensgeval
Europa


1396 berichten
sinds 13-7-2008
eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 30 april 2010, 0:58:

>
> Dravers wordenINTERNATIONAAL rond 2J voor de sulky gezet .Rond 4,5 j
> ingereden is dus dikken BS !

Dat schrijf ik toch ook. Met 2 jaar voor de sulky en met 4,5 ingereden onder het zadel, en verkocht, daarna is hij niet echt meer goed doorgereden daar zijn we nu mee bezig.
Volg datum > Datum: vrijdag 30 april 2010, 15:0530-4-10 15:05 Nr:200775
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:200772
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: FLy Away Tegen vliegen, als voeding. Wie heeft hier ervaring mee? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Frans Veldman schreef op vrijdag 30 april 2010, 13:39:

> Karen Koomans schreef op vrijdag 30 april 2010, 12:47:
>
>> Als knoflook ook in minieme hoeveelheden voor een mug dodelijk is, dan is
>> het kunnen detecteren van zo'n stof wel handig.
>
> DAN wel. Maar ik geloof niet dat knoflook een insecticide is. Als dat zo
> was dan had de farmaceutische industrie allang de betreffende stof
> nagemaakt en voor heel veel geld op de markt gebracht als biologisch
> afbreekbaar insecticide.

http://www.garlicbarrier.com/
http://www.fourthway.co.uk/posters/pages/pesticide.html
http://edis.ifas.ufl.edu/ig153
http://www.npk.ltd.uk/garlic.htm
http://www.arbico-organics.com/product/Garlic-Barrier-Insect-Repellent

etc.

M.a.w.: knoflook wordt al op grote schaal verkocht en/of aanbevolen, onder andere in de biologische landbouw. En in Fly-Away :-), voor paarden.

Voor heel veel geld knoflook verkopen lukt niet; want consumenten zijn niet helemáál gek. Hoewel... ;=0.

Ik verwacht niet dat knoflook net zo effectief is tegen muggen als bijvoorbeeld "vee rust" (een middel gemaakt door de dier-farmaceutische industrie). Wel dat knoflook enigzins helpt. Maar omdat een te veel aan knoflook giftig is voor paarden en omdat er niet nader gespecificeerde stoffen in zitten zou ik het product FlyAway niet kopen.

Overigens is "vee rust" nog veel giftiger; maar dat terzijde.

Ik vind een Dazenval dus ook beter, want zeker weten dat die geen schadelijke bijwerkingen kent voor paarden; die kun je ook niet per ongeluk overdoseren :-P .
Voor onderweg vindt ik een biologische spray wél handig. En de spray die ik gebruik werkt nog prima ook (hoewel, weer niet zó goed en langduig als "vee rust"; ik gebruik de vliegen- & horzelspray van de Silverlinde). .

> Hier is het nog een luxe-probleem, maar in veel
> landen is het een zaak van levensbelang om insecten te weren (denk maar
> aan een middel dat malariamuggen afschrikt: wie dat uitvindt is op slag
> miljonair).

De farmaceutische industrie kan waarschijnlijk meer verdienen aan de uitstekend werkende anti-malaria medicijnen die er al zijn. Die zijn eigenlijk ook niet zo duur, maar ook voor die middelen is er kennelijk te weinig animo van mensen met geld, om ze te kopen voor mensen zonder geld die bedreigd worden door malaria.

Ook muskietennetten met insecticides zijn ook behoorlijk effectief. Daarom had de media-actie "Serious Request" afgelopen jaar als thema Stop Malaria Now, een hulpactie in samenwerking met het Rode Kruis:

"Elke 30 seconden overlijdt een kind aan malaria. Eén met insecticiden behandeld net van €5,- kan een gezin vijf jaar lang beschermen tegen malaria. Voorkomen is beter dan genezen! Het Rode kruis doet er alles aan [knip]"
bron: http://seriousrequest.3fm.nl/page/09_achtergronden

Meteen miljonair worden als je een middel uitvindt dat malaria-muggen afschrikt? Was het maar waar :-( . Dan was er lang niet meer zoveel malaria meer in de wereld.

Karen
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 13385½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact