InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 13389½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zaterdag 1 mei 2010, 0:341-5-10 00:34 Nr:200825
Volg auteur > Van: Yvette Moleman Opwaarderen Re:200807
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Arthrose en nu? Structuur

Yvette Moleman
Kudelstaart
Nederland

Jarig op 30-12

38 berichten
sinds 30-4-2010
Ik ben echt een recreratieruiter in hart en nieren en heel slecht in links en rechts....
Rijden in een bak doe ik ook zo goed als nooit, dus ik ga het even in jip en janneke-taal doen...
Als ik haar in de bak rij/reed en ik heb mijn rechterhand aan de binnenkant van de bak, ( Dat is dan toch op de rechterhand rijden? Ik ben echt blue met in de bak rijden.... sorry hoor... :-M ) dan ging/gaat ze altijd met haar achterhand van de hoefslag af naar het midden toe.
Dus de voorkant is dan op de hoefslag en de achterkant is dan naar het midden toe.
De andere kant om, dus linkerhand aan de binnenkant van de bak, doet ze dat niet.
Alleen in galop was/is het zo erg, in stap en draf bleef/blijft ze wel helemaal op de hoefslag.
Omdat ik dus alleen maar met haar in het bos rijd, heb ik er niet heel erg veel last van, maar ik weet dus wel dat ze een goede en slechte kant heeft.
Volg datum > Datum: zaterdag 1 mei 2010, 0:381-5-10 00:38 Nr:200826
Volg auteur > Van: Yvette Moleman Opwaarderen Re:200807
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Atrose en nu? Structuur

Yvette Moleman
Kudelstaart
Nederland

Jarig op 30-12

38 berichten
sinds 30-4-2010

Ik ben echt een recreratieruiter in hart en nieren en heel slecht in links en rechts....
Rijden in een bak doe ik ook zo goed als nooit, dus ik ga het even in jip en janneke-taal doen...
Als ik haar in de bak rij/reed en ik heb mijn rechterhand aan de binnenkant van de bak, ( Dat is dan toch op de rechterhand rijden? Ik ben echt blue met in de bak rijden.... sorry hoor... ) dan ging/gaat ze altijd met haar achterhand van de hoefslag af naar het midden toe.
Dus de voorkant is dan op de hoefslag en de achterkant is dan naar het midden toe.
De andere kant om, dus linkerhand aan de binnenkant van de bak, doet ze dat niet.
Alleen in galop was/is het zo erg, in stap en draf bleef/blijft ze wel helemaal op de hoefslag.
Omdat ik dus alleen maar met haar in het bos rijd, heb ik er niet heel erg veel last van, maar ik weet dus wel dat ze een goede en slechte kant heeft.
Volg datum > Datum: zaterdag 1 mei 2010, 0:591-5-10 00:59 Nr:200827
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:200819
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: FLy Away Tegen vliegen, als voeding. Wie heeft hier ervaring mee? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Anja Seijn schreef op vrijdag 30 april 2010, 23:45:

> Ingrediënten
> cis- and trans-p-menthaan-3,8-diol (4g/100g), Water, Ethanol, Propylen
> carbonat, Perfume

Dank je.
Op http://en.wikipedia.org/wiki/P-Menthane-3,8-diol vond ik deze info:
____

p-Menthane-3,8-diol, also known as para-menthane-3,8-diol and PMD, is an active ingredient used in insect repellents. It smells similar to menthol and acts as a coolant[1]. PMD is found in the essential oil within leaves of the Eucalyptus citriodora tree.
[..]
The essential oil has been notified under the European Biocidal Products Directive (BPD) 98/8/EC under the name PMD Rich Botanical Oil (PMDRBO) and is currently proceeding through the registration process with the Heath and Safety Executive in the UK. It is the only natural ingredient that can now be used as an insect repellent.

The Center for Disease Control has recognized PMD as the only effective natural substance for deterring mosquitoes carrying West Nile Virus.
[..]
_____

Een olie uit Eucalyptus-boom bladeren (de "citroen Eucalyptus").
Ik vraag me af of dit middel niet juist ook voor paarden heel geschikt zou zijn (met name in landen waar gevaar is van het West Nile Virus, maar ook hier in NL en Belgie)?

Op http://www.bioone.org/doi/abs/10.2987/8756-971X%282006%2922%5B507%3APARBMR%5D2.0.CO%3B2 staan referenties naar onderzoeken mbt de werkzame stof.

De Silverlinde spray die ik voor Fálki gebruik tijdens buitenritten werkt m.i. goed, maar na ongeveer 1 uur neemt de werking al af en na circa 2 -3 uur zie ik geen werking meer. Hoe meer hij zweet, des te sneller werkt het niet meer, is mijn indruk.

Karen
Volg datum > Datum: zaterdag 1 mei 2010, 1:041-5-10 01:04 Nr:200828
Volg auteur > Van: Yvette Moleman Opwaarderen Re:200787
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Atrose en nu? Structuur

Yvette Moleman
Kudelstaart
Nederland

Jarig op 30-12

38 berichten
sinds 30-4-2010
Hoi hoi,

Bedankt voor je reactie.
Zoals ik al aangaf wordt ze inmiddels weer in stap bereden. Maar ze heeft, op die 4 weken volledige rust na, geen dag stilgestaan. Ze heeft ondanks haar kreupelheid en dat ik nog niet wist wat het was altijd een vast rondje gelopen van ongeveer 20 tot 30 minuten per dag in stap en ook, op die 4 weken na, altijd minimaal anderhalf tot 2 uur daarbij nog in de paddock gestaan.
Zeker nadat ik de diagnose arthrose kreeg heeft ze gewoon beweging gehad in de vorm van veel stappen en voor zover dat op mijn nu nog huidige stal mogelijk is, in de bak gestaan met paarden waar ze wel goed mee kan voor de nodige beweging. Dit omdat ik inderdaad weet dat rust roest.
En ik er ook van overtuigd ben dat ze zelf aangeven wat ze wel en niet aankunnen.
Ik heb alleen verder geen ervaring met hoefschoenen en zal dan, hoe goed je advies bedoeld is, niet zonder meer zomaar het orthopedisch beslag van haar voeten af laten trekken.
Dat dit beslag niet de juiste oplossing voor ons is, dat gevoel heb ik ook zeker, maar ik merk wel dat dit beslag al meer verlichting geeft dan zonder. Dus ik zal niet eerder dit beslag laten verwijderen voor ik een goed ander alternatief heb.
Ik zal dan ook zeker mijzelf meer verdiepen in hoefschoenen en hoop dat ik hier misschien voor Tinka, net als jullie, een goed alternatief in kan vinden.
Dus nogmaals: Heel erg bedankt voor de tip en doorverwijzing naar de website!
Groetjes,

Yv
Volg datum > Datum: zaterdag 1 mei 2010, 1:061-5-10 01:06 Nr:200829
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:200780
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paardenvoeding (was: opgezette klieren) Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Nils Vellinga schreef op vrijdag 30 april 2010, 18:41:

> Je gelooft zelf niet, dat men haver gaf ivm omega 3 8- en neen, zoveel
> haver als men gaf, heeft ie niet nodig voor die omega behoefte.

Nee, nee, dat geloof ik zeker niet!

Wat ik wél geloof is dat vroeger het gemiddelde paard gezondere voeding kreeg dan het gemiddelde huidige paard (in NL of BE).

Dat komt denk ik niet omdat men vroeger zo veel meer verstandig was! Het heeft veel meer te maken met allerlei ontwikkelingen vanaf de jaren 70 ongeveer; de opkomst van krachtvoer, het manipuleren van weidegrassen voor de intensieve veehouderij, en moderne peperkoek-verhalen die gebaseerd zijn op verkooppraat. Plus het feit dat de gemiddelde paardeneigenaar van nu veel meer geld kan en wil besteden aan paardenvoeding dan circa 40 - 50 jaar geleden.

Vroeger waren al die verschillende soorten krachtvoer er niet, want daar was toen geen markt voor. Het paard kreeg hooi en stro, liep in de wei (die nog niet zo verpest was als tegenwoordig, met "onkruid"verdelgers en gemanipuleerde grassen en zo). Veel weides waren omzoomd door bomen of hagen, waarvan de paarden ook konden eten. Verder wat groente-afval, en als-t-ie hard moest werken, dan kreeg-ie haver erbij.

En ook al was de reden voor die voeding niet een groot inzicht in gezondheid, het effect was wel gezondere paarden dan nu.

Ongeveer hetzelfde gaat op voor de voeding van de moderne 'westerse' mens, als je de vergelijking maakt tussen de gemiddelde voeding van nu en van 40-50 jaar geleden. Niet gek dat er allerlei "welvaartsziektes" hoogtij vieren. Zowel bij paarden als bij mensen. Minder beweging dan vroeger (en nog andere factoren) speelt natuurlijk ook nog mee, zowel bij paard als mens.

> Daarom, kunnen jij en ik er voorlopig maar beter vanaf blijven en ons
> houden aan het standaard dieet. Gras weide en hooi.
> Wie weet, zit er wel voldoende omega (of weet ik wat al niet meer) in de
> juiste verhouding in een gezonde wei

Het punt is, dat "een gezonde wei" nmm niet gemakkelijk te definieren is. Wat voor wei is gezond voor een paard? Wat moet er dan minimaal groeien? En is dat voor elk paard of ras hetzelfde?

Ook voor wat betreft mensen is er tussen deskundigen onenigheid over wat precies goede voeding voor mensen is. Maar ondanks de verschillen zijn veruit de meeste deskundigen het wel eens over de hoofdpunten. Helaas staan die hoofdpunten haaks op de overheersende peperkoek verkoop praat mbt voeding. Voor paarden is het m.i. niet veel anders!

> Een paard vind je in bijna elke biotoop, van moeras tot sahara en zedoen
> het er even goed, zolang wij er maar vanaf blijven ;-)

Van moeras tot sahara? Van moeraspaarden weet ik geen voorbeelden, paarden in de sahara worden voor zover ik weet, daar door mensen gehouden (en gevoerd).
Bestaan er überhaupt nog paarden waar mensen van af blijven? Volgens mij niet.

"Ze doen het er even goed" ; als de paarden daar gemiddeld net zo jong worden geslacht als gevolg van ondermeer hoefbevangenheid en 'hoefkatrol' als hier in NL, dan is dat niet best. Niet dat die aandoeningen uitsluitend door voeding worden veroorzaakt, zeker niet, maar voeding speelt wel een rol.

Oorspronkelijk is het paard (hoogstwaarschijnlijk of zeker?) een steppedier. Maar ik heb laatst van Egon begrepen dat er eigenlijk niets met zekerheid bekend is over échte oorspronkelijke wilde paarden.

Karen
Volg datum > Datum: zaterdag 1 mei 2010, 2:481-5-10 02:48 Nr:200830
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:200815
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: FLy Away Tegen vliegen, als voeding. Wie heeft hier ervaring mee? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Karen Koomans schreef op vrijdag 30 april 2010, 23:31:

> Frans Veldman schreef op vrijdag 30 april 2010, 15:31:
>
>>> http://edis.ifas.ufl.edu/ig153

>> geliefde knoflook, maar dat maakt bananen nou niet direct een anti-dazen
>> middel! ;-)
>
> Zie boven.

Je vergist je in wat je logisch lijkt Karen. Ik zal het proberen uit te leggen. Het gaat om wat in de biologie mimicry genoemd wordt, vormen van misleiding.
Áls het zo zou zijn dat onze plaagmuggen op geur reageerden, zoals andere soorten insekten weer wel kunnen, dan zou je je alleen maar in de bananenprut hoeven rollen, of grondig met look insmeren.
Helaas, onze muggen reageren secuurder, op co2 / warmte. De recht logische oplossing is dus om geen co2 en warmte meer af te geven of, nog beter, koude uit te stralen. Een afgeleide oplossing kan zijn je te omgeven door iets wat meer co2/warmte af geeft dan je zelf doet.
Volg datum > Datum: zaterdag 1 mei 2010, 3:031-5-10 03:03 Nr:200831
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:200830
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: FLy Away Tegen vliegen, als voeding. Wie heeft hier ervaring mee? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
e m kraak schreef op zaterdag 1 mei 2010, 2:48:

> Je vergist je in wat je logisch lijkt Karen. Ik zal het proberen uit te
> leggen. Het gaat om wat in de biologie mimicry genoemd wordt, vormen van
> misleiding.
> Áls het zo zou zijn dat onze plaagmuggen op geur reageerden, zoals andere
> soorten insekten weer wel kunnen, dan zou je je alleen maar in de
> bananenprut hoeven rollen, of grondig met look insmeren.
> Helaas, onze muggen reageren secuurder, op co2 / warmte. De recht logische
> oplossing is dus om geen co2 en warmte meer af te geven of, nog beter,
> koude uit te stralen. Een afgeleide oplossing kan zijn je te omgeven door
> iets wat meer co2/warmte af geeft dan je zelf doet.

Ik begrijp wat je schrijft, maar begrijp niet dat zo'n middel als cis- and trans-p-menthaan-3,8-diol (een etherische olie die wordt gewonnen uit een specifiek soort Eucalyptus boom) dan wél als effectief uit onderzoeken naar voren komt. En door de European Biocidal Products Directive en het Center for Disease Control is geregistreerd/erkend. Of zeggen die erkenningen dan niets?

Dat middel werkt naar ik aanneem toch ook op basis van geur ehm ?

De onderzoeken waarnaar verwezen wordt heb ik nog niet gelezen (zie bericht #200827).

Karen
Volg datum > Datum: zaterdag 1 mei 2010, 7:271-5-10 07:27 Nr:200832
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:200824
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jeen gaat in training Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

Het filmpje ziet er heerlijk relaxt uit. Jeen als een heel braaf paard en jij straalt gewoon, Super. Komt zeker goed, ook thuis. Je weet nu hoe hij kan zijn en kan voelen, dus dat geeft dan vanzelf moed als ie ff gaat testen.
Volg datum > Datum: zaterdag 1 mei 2010, 7:311-5-10 07:31 Nr:200833
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:200822
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: FLy Away Tegen vliegen, als voeding. Wie heeft hier ervaring mee? Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
clarissa ruijgrok schreef :
>
> Ik weet bijna zeker dat je het niet helemaal goed begrepen hebt toen, en
> gedacht hebt, wat raar toch.
> Ik snap niet dat een dierenarts vertelt dat je moet gaan korsten pulken
> 8-

Het is niet zomaar een schaafwondje; het is een operatiewond van (op dat moment) 12 bij 6 waarbij de hele laag huid is weggesneden. Dat vormt heel dikke en onregelmatige korsten en die korsten geven veel kans op wild vlees als je ze te dik laat worden. Ik pulk de korsten er ook niet af totdat het gaat bloeden daaronder zit nóg een laag namelijk (granulatieweefsel), en die laat ik intact, maar alleen de dikke op de wond liggende onregelmatige stukken zodat de wond zo egaal mogelijk blijft en niet méér verheven wordt dan de wondranden.

> Die klei smeer je op de wond. Als de wond nog erg lekt dan moet er nog
> veel uit, kun je gewoon afspoelen met schoon water, klei dat er niet af
> wil gewoon laten zitten, verzadigde klei dat nog niet droog wilde spoelt
> er dan af. Vervolgens gewoon een verse nieuwe kledder klei erop.
> Lijkt me een stuk beter dan dat gepulk..

Nee dus. De wond is juist droog en die moet droog zijn. De Vulketan gel doet de rest.

> De klei trekt vuil naar buiten en als er niets meer te trekken valt,
> droogt de wond, dat was nu net het doel, dat de boel opdroogt.
> Bij sommige wonden is het prettiger om kleipoeder erop te doen, dan droogt
> het nog sneller. Op sommige wonden blijft de kleipasta gewoon moeilijk
> zitten.
> De klei zélf wordt korst, en dat is precies de bedoeling, juist met die
> vliegen.
> Niks pulken, afblijven van die handel.

Ik vertrouw op dit moment het oordeel van mijn DA. Totnutoe is dat juist gebleken. Hij weet meer van wondgenezing dan ik. Klei geeft een te dikke massa op die wonde. Nat wil ik het al helemaal niet laten worden, dat krijg je broeierige bacteriebronnen.

> Wat zegt Wim de Leeuw eigenlijk er eigenlijk over?
> ik vind het nog steeds erg dat die niet meer in Amsterdam zit :-(

Wim heeft de sarcoïdes vlak voor de operatie nog gezien maar die had het nog over zalf op kruidenbasis. Laten we zeggen dat ik dat stadium gepasseerd ben, de tumoren waren te groot om nog met zalf te werken.

Groet, Pien
Volg datum > Datum: zaterdag 1 mei 2010, 7:381-5-10 07:38 Nr:200834
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:200790
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jaarlingen leren sneller als ze geisoleerd leven ipv in groepsverband Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Arabesk schreef :
>
> Jaarlinghengsten en merries werden elf dagen lang in individuele stallen
> gehouden, en bleken makkelijker te trainen. Ze werden onder andere

> momenten dat hun jonge paard alleen moet staan, om de dieren in de hand te
> nemen en ze te trainen. Je zou dit bijvoorbeeld kunnen oefenen wanneer het
> paard moet worden verkocht, onder medische behandeling staat of wanneer de
> weidegang niet gegeven kan worden."

Tja, ik kan me dat wel voorstellen. Je isoleert het veulen en de enige metwie hij contact heeft is de mens. Zo zal hij zich gemakkelijker hechten aan die persoon. Een veulen in de groep zal altijd terug naar de groep willen; doorbreek je dat dan krijg je veel gemakkelijker medewerking omdat er niks is om naar terug te willen.

Ik kan je vertellen dat (over het algemeen) binnen de westernwereld de tweejarigen die moeten worden ingereden (!) ook afgezonderd gehouden worden omdat ze dan meer leren dus nieuw is dit niet voor mij. Geldt niet alleen voor tweejarigen, maar over trainingspaarden in het algemeen. 8-S

Groet, Pien
Volg datum > Datum: zaterdag 1 mei 2010, 7:411-5-10 07:41 Nr:200835
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:200799
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jaarlingen leren sneller als ze geisoleerd leven ipv in groepsverband Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Gea R schreef op vrijdag 30 april 2010, 22:14:

>
> Toch super dat men naar dergelijke zaken onderzoek doet. Het resultaat
> verwonderd mij eigenlijk ook helemaal niet.
> Het is toch uitermate belangrijk dat een paard alleen moet kunnen
> functioneren, weliswaar in bepaalde omstandigheden.
> Ik vind het wel fijn dat ze heel goed nuanceren dat het echt maar voor een
> heel korte periode is en dat te lange isolatie tot ernstige
> gedragsproblemen kan leiden.

?????
Ik denk niet dat Arabesk dit als een positief gegeven bedoelde.
Een veulen dagen/wekenlang uit de groep isoleren is iets anders dan hem leren effe 5 minuten alleen met een begeleider te gaan wandelen waarna-ie gewoon weer terug naar zijn groep mag.

Groet, Pien
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 13389½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact